И дјеца бившег министра здравља плачу, зар не

Los ricos también lloran. Под овим се насловом с почетка деведесетих на Трећем каналу Радио-телевизије Србије приказивала мексичка сапуњара И богати плачу.

понедељак, фебруар 6, 2017 / 14:33

Los ricos también lloran. Под овим се насловом с почетка деведесетих на Трећем каналу Радио-телевизије Србије приказивала мексичка сапуњара И богати плачу.

Пише Горан Дакић, Српскакафе

Наслов је био добар. Por qué? Зато што саопштава велику истину коју је створио плачни свијет латиноамеричких боза: сузе су пут ка нирвани и срећи, а шта је друго плач но пјесма са сузама? Касандра, Љовисна и Роса салвахе исплакале су киле суза, усамљене или на раменима својих краљевића; понекад би и принчеви пустили тврду сузу издајицу, али злим богаташима и њиховима ништа бољим esposas so никада није разбуцала шминку нити је вода ненадано нападала мушке челичне очи.

Сазнање изражено кроз поменути наслов свакако је револуционарно, јер указује на то да свијет богатих има душу и да ту душу, у складу са древним алхемијским принципима, може да оплемени само његова супротност – свијет сиромашних. Касандра, Љовисна, Роса салвахе и Маријана Виљареал пука су сиротиња која нема ни у лијевој ни у десној; њихов једини капитал су велике, плачне очи и разарајући осмијех. Такве серије код нас могао би да снима Радош Бајић (ако их већ није снимио), а уколико Никола Пејаковић одбије посао снова, дијалоге би могла да распише Наташа Шкрбић која сама за себе вели да “можда само има талента за писање”. Таман онолико колико и њен ћаћа за тендере.

Кћи Ранка Шкрбића написала је текст "То што сам ја његова ћерка не дефинише мене". Модерна јеремијада размаженог дерлета које не зна да није витешки кукати о својим недаћама, поготово ако су те невоље супротне мукама већине. Немам времена да се бавим исправљањем писменог задатка надмене тинејџерке, али нешто даха је остало за краћи осврт на плач богатих који воле Мерлина, половну одјећу и троше шест кутија Реглана седмично противу муке и повраћања. Добра страна њеног текста је у томе што смо коначно открили зашто је Ранко Шкрбић био такав министар какав је био. Није имао, сиромах, времена! Између двије кајгане, заламања винове лозе и усисавања мало је времена остајало за лијекове, централне медицинске блокове и инзулине.

Текст Ранчилове шћери има два приповједна плана: у првом се плебсу доказује да је Ранко честит ћаћа, марљив студент, добар професор, радан и вриједан дингоспо, сомелијер свјетског гласа који сања како он и Дивац Владе Америма из снова лупају блокаде. У другом плану кћи Ранка Шкрбића говори о себи, свом богаташком бремену, о неразумијевању вулгарне средине која не жели да схвати да је и она само човјек, о мукама које јој потресају нејако буржујско тијело пред крпицом из секенд хенда и пред стиховима који тако личе на њену тужну животну причу. Цинизам достојан класике! Дар за писање Ранкове кћери је истовјетан ономе што она има да каже. Да се, ипак, приближимо реченицама, можда је нешто остало у помрчини искрених намјера…

Ако је Ранко својој кћери ћаћа, народу није. Ако Ранко својој кћери спрема јаја на око, осталима их развлачи до пода. Уколико Ранко усисава собу своје кћери, не мора и туђе паре. Кћери бившег министра, није нама Ранко исто што је и теби! Ми га нисамо бирали да нам буде бабо, него да нам буде министар. Уосталом, нисам сигуран ни да ли смо га бирали, јер се Ранко савршено уклапа у онај тип особа за које је Ломпар рекао да су вазда постављани, а никада бирани. Но, то и није толико важно. Суштина је у сљедећем: мене ич не занима какав је Ранко за трпезом, да ли хрче и колико му треба да спреми испит из молекуларне биологије. Јок, море! Мене занима само једно, које је двоје или троје: да ли је радио то што је радио и зашто није радио како треба? Остало може у породични албум, али не и на портале.

Лекција је, заправо, веома једноставна: ако је Ранко добар отац, ти никако не значи да је био и добар министар. Квалитет његове кајгане није истовјетан квалитету његових јавних набавки. Или мора тако? Не смијем ни да помислим шта за здравство у Републици Српској значи ако Ранко умије да зготови аргентински бифтек у сосу од зеленог бибера. Али, извињавам се, ипак би кћи актуелног декана радије с ногу мазнула подгријани бурек, а потом би, можда, писала о томе како она уствари и не воли те бифтеке, али мора да их помало замези, јер ће сви помислити да је размажена принцеза на зрну министарског грашка. Тако долазимо до краја, односно до треће тачке дневног реда која може да се чита и као совјет здравога разума:

Наташа, буди карактер! Немој гледати на друге! Купи, брате, крпицу за три марке, дај пет и реци: У реду је! Ако ти се разбија чаша, разбиј је! Причај на енглеском и на пијаци, ако тако желиш! Немој да те ћаћа спутава! Ако је нас зајебао, не мора и тебе. Опусти се, промијени презиме, подери позивницу, откажи вечеру, превари мужа одлазећи да се почешљаш у неком лошијем хотелу. Нека чаршија прича шта хоће. Ионако си навикла. Али бар ти неће бити мука. Једино можда због лошег вина. Али ћеш коначно бити Наташа Шкрбић, а не кћерка Ранка Шкрбића. У томе је разлика.



0 КОМЕНТАРА

  1. Goran Dakić?????? Znači li ovo da će mo opet imati jedan dobar umjesto 2 loša frontala???? ako je tako svaka čast i vrijeme je.
    Inače htjedoh da kažem nešto nevezano za tatinu kćer. Sad pregledah portale pa viđeh da se đubrad opet zadužuje u naše ime a za svoje potrebe pa i to malo nego bi još i da štampaju a Vasković opet kritikuje SDS zbog pasivnosti a ja sam sve više ubjeđen da je pasivnost namjerna naime potonuli smo toliko duboko da nas ni bog a kamoli SDS ne može isčupati iz govana i preuzimanje vlasti u ovom trenutku bi bilo glupo jer bi ovi ostavili ogromne dugove i krizu u svakom segmentu društva koju nova vlast ne bi bila u stanju riješiti i oni bi bili krivci za sve i svašta a ovi bi se elegantno izvukli. Logičnije bi bilo čekati da govnjiva motka odradi poso pa onda krenuti sa ledine i možda to i čekaju

  2. Najprije , drago mi je ponovo procitati clanak g. Dakica.
    A o g.Skrbicu i njegovom podmladku ne bih trosio ni vrijeme ni papir..

    GDE SI KOMŠO: Novak smenio ministra Republike Srpske
    Srpski as otkrio da bivši šef zdravstva Ranko Škrbić ima kuću u Monte Karlu, a njegov kum Dodik ga smenio i poslao za ambasadora u Beograd kako se ne bi saznalo odakle mu pare

    BANJALUKA – Nagrađen za lopovluk.

Оставите одговор