Румунија на ногама, незапамћени протести још од Чаушескуа

Десетине хиљада људи изашло је на улице Букурешта и још неколико градова Румуније по други пут због одлуке да се ублаже прописи о борби против корупције.

среда, фебруар 1, 2017 / 22:36

Десетине хиљада људи изашло је на улице Букурешта и још неколико градова Румуније по други пут због одлуке да се ублаже прописи о борби против корупције.

Вичући "Лопови!", окупило се најмање 50.000 демонстраната у главном граду, процјењују медији у недостатку званичних процјена власти.

Сајт вести ХотЊуз наводи да има 80.000 демонстраната што је "најмасовнији протест у Букурешту за 25 година" – још од рушења социјалистичког поретка.

Демонстранти су и у другим градовима – Клужу (20.000), Темишвару (15.000), Сибијуу (10.000), као и другдје, а опозиција процјењује да је укупно наулицама свих градова чак и 300.000 људи.

"Срам вас било!", "Оставка!", узвикују окупљени по јакој зими, противећи се ревизији Кривичног закона коју је припремила влада Сорин Гриндеануа, на власти мање од мјесец дана, од побједе Социјалдемократа на посланичким изборима у децембру.

Они осуђују изненадно усвајање у уторак увече хитне уредбе која би могла политичаре ослободити неких оптужби. Побуна против тога јача већ десет дана.

Амбасаде САД, Канаде, Њемачке, Француске, Холандије и Белгије су данс објавиле заједничку изјаву којом изражавају "дубоку забринутост" због спорне уредбе која "подрива" напредак Румуније у борби против корупције.

Европска комисија је такође изразила "велику забринутост".

Влада се огласила само једном поруком, министра правосуђа Флорина Јордаћеа на Фејсбуку, уз тврдњу да уредба "није тајна, нелегална или неморална".



14 КОМЕНТАРА

  1. Треба људима послати какво писмо, упутити их, да знају шта их чека са тобож’ и тзв. социјалдемократијом….биће нам захвални док су живи.
    Тако би стекли вјечног пријатеља.
    Нема већих превараната и зла од оних који носе у себи било какав префикс СОЦИО, СОЦИЈАЛ…или се залажу за тако нешто…,

  2. Румунија је убила Чаусекуа који је био узео кредит од странаца и одлучио да све врати што је и урадио.
    Кад је убијен нису имали једну марку страног дуга, имали су половну привреду, али невјероватне природне ресурсе.
    Данас су задужени до грла код ММФ, Свјетске банке и Лондонског клуба и скоро сва привреда је у рукама странаца.
    Нису ово протести због кривичног закона, хтјели много, много започели, много се задужили и њихови их политичари изјебали као санску козу.

    Све ово пишем због нас у регији.
    Хрватска има дупло мање становника, а три пута већи дуг од Србије, БиХ има скоро исто становника као Хтватска и седам пута мањи дуг од Хрватске.
    Остало, нека други разраде.

  3. Ма да, не треба протестовати против корупције? Њу треба подржавати и за њу гласати. Као што то преко пола оних који изађу на изборе у Српској, већ 10 година раде. Удри бригу на весеље! А јест Миле одпјевао под шатором? Ма кога је брига, колико је опљачкано? Важно је да је весело.

  4. Мицо, ја сам написао коментар после змаја, не одговарај у име нормалних људи, ти си ти, ниси МИ.
    Змај је нормалан човјек и прави опозиционар, увијек је овдје жесток, али види се да мисли својом главом.
    Да је хтио нешто написати на мој одговор на његов коментар, већ би написао, или ће написати, али сигурно никог лично неће вријеђати.
    Видиш, ја сам и Славији одговорио на његове „мудрице“ шта мислим и шта сам мислио коментаром и ништа, човјек је овдје такође жесток, бори се против режима, никад овдје од коментатора никог на личној основи не вријеђа, нормалан човјек.

    Како то да само вас пар фрустрираних(могуће „педераста“, што рекао Иво Андрић) не коментаришете тему поста, него вам је увијек коментар покушај личне дискредитације некога?
    Разумјећу те само ако си Вукановић, тада би то било у реду, помињао сам његов дугогодишњи негативан медијски ангажман, као веома лош по Српску и СЗП, мада кад прочита паметан човјек те коментаре, видјеће да ја са тим својим коментарима помажем СЗП, поготово Говедарици, управо због снажне опозиције потребне због будућности Српске.

    Залутао си ти МИЦО и у коментаре, а не у озбиљну причу, баш као Вукановић у причу са беогрдском господом и интелектуалцима, као гост Малагурског на БНТВ.

  5. Нико није умро од глади док је Чаусеку враћао кредите, привреда је радила, само су биле мале плате док их је четири године враћао.

    Ем их није оставио дужне, ем им је бар сачувао огромне румунске оранице,воде, нафту, шуме и остале природне ресурсе.

    Од жутог демократе Илијескуа, до данас, скоро све је приватно, наравно од свјетских битанги банкара и њиховим пиона из политике задњих 27 година.

    Не бих се пуно бунио да неко нешто слично као Чаушеску овдје уради, свакако је у диригованој приреди будућност сваке земље која хоће да сачува суверенитет и достојанство својих грађана.

  6. Нико није умро? Човјек је увео рационисање, смањио препоручени унос калорија, рестрикције струје од којих нису биле изузете ни болнице (умирале бебе у инкубаторима). Нафтна криза седамдесетих и лоше инвестиције су онемогућиле враћање кредита, ММФ је савјетовао мјере штедње, Чаушеску је у томе видио мијешање у унутрашње ствари земље и одлучио да отплати сав дуг одмах, уз катастрофалне посљедице. Ако имаш здраву привреду, која ствара додату вриједност, дуг није проблем. Џаба ти је бити без дуга кад уништитш земљу.

  7. На голој ледини народ који има природне ресурсе као Румунија, за 10-20 година изгради јаку привреду и јаку социјалну државу,, све је до власти.
    Морамо се сложити да је ипак Румунија прије 27 година кад су дошли жути страни плаћеници, имала доста тога изграђеног, само је то поштеном причом и стратешким развојем привреде, са ангажовањем струке требало све увезати у складу са новим временом.
    Привреда се свакако мијења и прилагођава због невјероватних технолошких достигнућа.
    Да су то тада почели, данас би ми код њих брали малине и радили за дневнице, умјесто што су на улици и милиони њих у расејању.
    Велика је то, чак за европске услове богата држава ресурсима, због тога су се на њу острвили бјелосвјетски хохштаплери и домаће битанге.
    Све је до власти и поштеног односа према својој отаџбини.

Оставите одговор