Марија Милић

Марија Милић: Псссст, тихо… спавају интелектуалци!

Било би згодно, ако ко има број мобилног ових наших интелектуалаца и академика, да их подсјети да ће убрзо Сретење. Ови што преспавају цијелу зиму тад се, тврде, извуку из јазбине. Макар на тренутак промоле очи, анализирају тренутну ситуацију и процијене шта ће.

недеља, јануар 29, 2017 / 14:04

Било би згодно, ако ко има број мобилног ових наших интелектуалаца и академика, да их подсјети да ће убрзо Сретење. Ови што преспавају цијелу зиму тад се, тврде, извуку из јазбине. Макар на тренутак промоле очи, анализирају тренутну ситуацију и процијене шта ће.

Ономад, док су још били будни (не међеди, него академици) звали смо их на фиксни. Дешавало се, искрена да будем, да их понекад и добијемо. Проблем је само што је то баш давно било. Посљедњи пут су се јавили кад им је на згради прокишњавао кров.

Почетком деведесетих, са крахом оног система, добили смо напрасно турбо-фолк музику. Док су се напољу ужасне ствари дешавале, народ се забављао уз којекакве "замове". Послије фолк-кич-парада сустигли су разни ријалитији, а данас смо у дневницима, порталима и разним информативним емисијама добили којекакве квази-аналитичаре који углавном благе везе немају, али који нас једнако тако забављају. Аналитичари којима је крајњи домет папагајска најава некаквих "наранџастих револуција потпомогнутих међународним центрима моћи". С тим што појма немају ни каква револуција, ни какав тачно центар моћи. Но, њиховим осиромашеним и евидентно новчано стимулативним психо-крокијем већ скрећемо са теме.

Нису томе данас криви ни квази-аналитичари, ни квази-народ, ни квази-новинари. Криви су они који би, уз вође, просветитељски морали да дјелују. Зато смо ваљда, између осталог, у буџет и убацили Академију наука и умјетности Републике Српске.

Нема који ђаво нас у посљедњих мјесец дана није снашао. Од несрећне Изетбеговићеве апелације и опструкције прославе Дана Републике, апсолутно уставног и законског постројавања војника, али покретања наше одговорности, увредљивог Инцка и његовог безобразног и опасног поређења НДХ и Републике Српске, позива Тужилаштва БиХ највишим функционерима Републике Српске… Многи, нажалост, тврде да се баш од Нове године из даљине чује звекет оружја. И многи од нас, хтјели то или не, везани за масовне медије, управо тако ствари и доживљавају.

Србију, рецимо, данас сматрају земљом са посрнулим системом вриједности. Ипак, кад видим одлично урађене насловне стране њихових недељника стварно будем љубоморна. Огромна фотографија неког српског академика која улива повјерење. И наслов уз интервју у којем критикују све живо. И, што је још важније, нуде рјешење.

Нема те власти и опозиције која народу може да надомјести интелектуални и просветитељски систем вриједности. Србија можда има посрнули, а ми, биће, немамо ама баш никакав.

Као што рекох, свашта се издешавало. Али наше академике и интелектуалце ништа није пробудило. Ако овако наставе, можда би било згодно да их кандидујемо за Гиниса у ћутању. Зато, пссст, тихо, да ипак не пробудите мудраце. И, кад вас молим, сенаторе ми не спомињите.



0 КОМЕНТАРА

  1. „Današnji mediji, pod velom slobode izražavanja, ne nude izbor, već prinuđuju publiku da hoda mračnom ulicom tuposti i niskih strasti, životinjskih poriva, a iza svega se krije mučko prisiljavanje na odustajanje od razmišljanja, koje se ostvaruje formiranjem uniformnih karaktera.“

    „Pošto je iz Srbije otišao veliki deo intelektualnog krema, na istaknutim mestima su se odjednom većinom zadesili oni najneduhovitiji, najnemaštovitiji, najneobrazovaniji i najprimitivniji. I nije njihova krivica što su se odjednom našli na mestima koja im ne priliče – to je takođe sticaj istorijskih okolnosti. Jedini spas današnjoj Srbiji nalazi se u strpljivom radu na ozbiljnom, dugoročnom planu da se naša intelektualna elita, koja je u inostranstvu, ubedi da se vrati, a tu ne mislim samo na nekoliko ljudi, nego na nekoliko hiljada! Međutim, u današnjem vremenu bez ideala, to je vraški težak posao.“

    http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/isidora-zebeljan-okovani-smo-potrebom-da-budemo-vodeni-1

  2. Очигледно да тренутно кров не прокишњава,а и добро су „ушушкани“, воде бригу о дјеци и унуцима раштрканим по свјетским скијалиштима и зимовалиштима.

    Таман посла да ремете своју тако мукотрпно стечену идилу,којекавим баљезгаријама о друштву, нацији, раду…,
    😛

  3. Било шта очекивати од институције на чијем челу је човјек који је потписивао нострификацију лажних диплома, било би илузорно. Тај бивши сеоски учитељ и усташки зет, је парадигма стања наше интелектуалне „елите“.

Оставите одговор