Зашто псујем кад неко каже „здравство Републике Српске“

Ико чуо за „Стил-Ричардсон-Олжевски синдром“? Нико. „Прогресивна супрануклеарна парализа? Ријетки наслућују. „Симентрична парализа – одузетост свих удова“?

уторак, јануар 24, 2017 / 10:56

Ико чуо за „Стил-Ричардсон-Олжевски синдром“? Нико. „Прогресивна супрануклеарна парализа? Ријетки наслућују. „Симентрична парализа – одузетост свих удова“?

Мало одређеније. Вјероватно сте, само површно, упознати са Алзхајмером и Паркинсоном? Можете ли, опет бар површно, замислити како изгледа болест која има симптоме обе горе наведене. Изузетно ријетка, недовољно истражена. У Србији нпр. платили су да проматрају таквог пацијанта. На осам милиона људи око 130 болује од сличних варијација те болести. Баш идентични случајеви су баш ријетки.

Јуче сам од Фонда здравства Републике Српске добио одбијеницу на жалбу да Фонд једној таквог особи помогне са два пакета пелена за одрасле на мјесечном нивоу. Разлог:дијагноза (једва установљена), није на листи од четири које завређују такав вид помоћи. Не знам како уврстити ову дијагнозу на ту листу. Знам да су доктори дуго дуго утврђивали од чега ми болује мајка, никад се нису усагласили. Познајем и несрећног човјека сличног стања који користи дотиране пелене, али ни то не знам како. Здравство РС!

Можда би мајка имала и тражене дијагнозе да нисмо достављали налазе старе три године. Жену нема ко примити, нити је она у стању да је ико прегледа. Три мјесеца након успостављања „коначне“ дијагнозе“ није било планиране контроле. Докторица на боловању. Може ли неко други? Сад нема ко. Касније? Јавите се. Прођоше и мјесеци, те добисмо јасан одговор: слушајте, вашој мајци нема помоћи и ту терапију што користи можете окончати, јер неће дјеловати. Препуштена себи. И дјеци. Здравство РС!!

Сад већ давно неки доктори су о покојном тетку говорили да није прописно лијечен? Да се установи да отац болује од рака није било довољно вишенедјељно повлачење за бијели рукав? То се открило тек када је мањак од 15кг био примијетан и када је кренуо кашљати крв. Ја разумијем и мале плате и превише посла и да се сваки посао временом одрађује механички, али да ли и ви сматрате да се пацијанти често третирају као пуки предмети? Ма, „ћушнули“ сте бар једном повећу папирну „кесу“ или онај мањи папир. Вјерујем да ће нови декан Медицинског факултета едуковати људе који ће утемељити другачију праксу.

Било би довољно да су само погледали жену која вегетира. Учинили би, бар из самилости, али нема ко. За туђу његу рекла нам је полуобразована сељанка (жена из села), није нико од бројних медицинара које смо претходно обилазили. То смо успјели добити. Преко везе и преко реда, признајем. Помоћ у износу од 162КМ за особу којој је потребан 24-часовни надзор. Здравство РС!!!!

Стално се прича о некаквом систему. Једино видим систем хуманитарних вечери који углавном служе за личне промоције. Неуспјешне, рекао бих, с обзиром на то да је на прошлој забиљежено око 70000 позива саосјећања. Еј, колико се то људи одазвало, у каквом безнађу жиивмо!? Па од 70 милиона КМ смјештених у сумњивим џеповима може се изградити толико много викендица, запослити сву родбину, одшколовати сопствену дјецу и покренути им послове. Логично. Здравство РС!!!!!

Милион евра Њемачка недавно платила да странац добије ново срце, затим његово лијечење и мајци плаћено боловање. Код нас по који Сизиф броји дуг здравства (пола милијарде неко рече?) или дуг Клиничког центра БЛ (скоро 200 милиона други рече?). Међутим, (неком) значи 66КМ колико коштају два од три пакета неопходна за мјесец дана. Мени значи, јер плаћам нешто лијекова и приватни дом. Нема шансе „упасти“ у државни. Здравство РС!

Директор недавно рече да је 20-ак људи на листи чекања за кориштење државног дома. Опет, стицајем околности познајем даљег рођака који није чекао. То је још једна тема коју сада нема потребе ширити, јер немам ни времена. Морам тражити везу да ми мама не умре запишана и усрана. Здравство РС!

Марко С. ПерићОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *