Говедарица: Ми не ликујемо, СДС зна како је трпити санкције

Лидер СДС за Мондо каже да, ако ико разумије ситуацију у којој се сада налази предсједник Српске Милорад Додик, онда је то СДС. Нада се да Додик неће своју судбину везивати за судбину Републике Српске.

среда, јануар 18, 2017 / 13:05

Лидер СДС за Мондо каже да, ако ико разумије ситуацију у којој се сада налази предсједник Српске Милорад Додик, онда је то СДС. Нада се да Додик неће своју судбину везивати за судбину Републике Српске.

Вукота Говедарица истиче да се СДС и поједини функционери те странке и данас налазе на америчкој црној листи.

"Наравно, не треба заборавити ни да су наши људи били под стравичним ударом високих представника, првенствено Педија Ешдауна, којии им је забрањивао да живе, укидајући њихова апсолутна људска права и угрожавајући им егзистенцију. Они, али и цијели СДС су прошли кроз политички и животни пакао тако ми не можемо нити хоћемо да ликујемо и будемо лицемјери када је у питању ово што се дешава Додику“, каже Говедарица.

Међутим, он додаје да "не треба заборавити како се Додик својевремено понашао када је СДС имала проблеме са америчком администрацијом“.

"Оптуживао нас је да смо угрозили међународни положај Српске, да је водимо у изолацију. Данас могу само да закључим да Додик сва та питања која је постављао нама, треба да постави себи. Било би јако опасно када би своју судбину везивао за судбину Српске и надам се да неће ићи у том правцу јер би нас то сигурно одвело у међународну изолацију“, каже Говедарица.

Он се осврнуо и на прозивке које је Додик упутио према одлазећој америчкој админстрацији и актуелној амбасадорки САД-а у БиХ Морин Кормак.

"Квалификације на рачун амбасадорке и администрације у Вашингтону које је изнио данас говоре да би Додик могао да крене у правцу који није добар по Српску. Он позива Игора Црнатка да прогласи Кормакову персоном нон грата у Српској што уопште није посао министра спољних послова. Ово су личне санкције и Додик може Кормакову да прогласи непожељном у својој кући, изузев ако Влада Српске другачије не одлучи па је прогласи непожељном у цијелој Српској“, каже Говедарица.

Он не очекује да ће санкције Додику изазвати озбиљније посљедице по положај и статус Српске.

"Посљедица не би требало да буде, али уколико би Додик кренуо у крајњи радикализам и заоштравање односа кријући се иза РС, то би могло да нас одведе у правцу политичке изолације. Не бих прогнозирао шта ће урадити земље чланице ЕУ, али очигледно је да је у ово питање о којем ће се морати да се одреде. Ако у Српској буде трезвености и разума, посљедица не би требало да буде“, тврди Говедарица.



Оставите одговор