ЛинкедИн забрањен у Русији јер личне податке Руса чува у другој земљи

Епл и Гугле добили су прошле недјеље захтјев да уклоне ЛинкедИн апликацију са својих онлајн радњи намијењених руском тржишту.

понедељак, јануар 16, 2017 / 19:48

Епл и Гугле добили су прошле недјеље захтјев да уклоне ЛинкедИн апликацију са својих онлајн радњи намијењених руском тржишту.

Забрана ЛинкедИн-а услиједила је пар седмица након опомене од стране Роскомнадзор –а, регулационог тијела за телекомуникације владе Русије, које је захтијевало је од ЛинкедИн-а да личне информације грађана чува на територији Русије.

Представници ЛинкедИн-а, који је Мајкрософт купио прошле године, су изјавили да су разочарани овом одлуком.

Русија је 2014. године донијела закон о заштити личних података који обавезује компаније да личне податке руских држављана чувају на серверима у Русији. Закон је покушај да се становништво заштити од шпијунирања у масовним програмима надзора које имплементирају обавјештајне агенције других држава.

Велике фирме као што су Гугл, Епл и Вибер су већ премјестиле дио својих сервера у Русију, док Фејсбук, Мајкрософт и Твитер одбијају да поштују овај закон.

ЛинкедИн је прва велика компанија која је забрањена у Русији због непоштовања овог закона. Портпарол Роскомнадзор-а раније је рекао да је ЛинкедИн изабран као прва мета због историје безбједносних инцидената који су погађали ову компанију.

Интересантно је да је ЛинкедИн једина глобално позната социјална мрежа која није забрањена у Кини, јер је испунила све захтјеве власти.



Оставите одговор