Кина: Вратићемо САД подморнички дрон, али ако буду пристојни

Министарство одбране Кине саопштило је данас да је у контакту са САД у вези са враћањем подводног дрона којег је брод кинеске морнарице у четвртак узео из Јужног кинеског мора, али да америчко дизање тензија око овог питања не погодује његовом "глатком" решењу.

субота, децембар 17, 2016 / 17:54

Министарство одбране Кине саопштило је данас да је у контакту са САД у вези са враћањем подводног дрона којег је брод кинеске морнарице у четвртак узео из Јужног кинеског мора, али да америчко дизање тензија око овог питања не погодује његовом "глатком" решењу.

Ројтерс преноси да је министарство навело да је брод кинеске морнарице открио примерак "неидентификоване опреме" и проверила га да би спречила било какве проблеме по навигациону безбедност, пре него што је открила да је у питању амерички дрон.

"Кина је одлучила да га врати америчкој страни на прикладан начин и Кина и САД су све време били у комуникацији у вези с тим. Једнострано и отворено дизање тензија с америчке стране током тог процеса је неприкладно и не доприноси глатком решењу овог питања. Ми изражавамо жаљење због овога, саопштило је кинеско Министарство одбране.

Наведено је и да се министартво противи америчком обавештајном раду и војним истраживањима у кинеским водама, као и да ће Кина остати на опрезу у вези с обавештајним радом САД и преузети неопходне кораке.

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп оштро је данас на Твитеру реаговао на вест о америчком подводном дрону који је кинеска ратна морнарица запленила у Јужном кинеском мору.

"Кина украде истраживачки дрон морнарице САД у међународним водама – ишчупа га из воде и однесе у Кину у чину без преседана", твитовао је Трамп.

Кина и САД користе војне канале да адекватно реше питање америчког подводног дрона који је кинеска морнарица запленила у Јужном кинеском мору, саопштиле су раније данас кинеске власти, док кинески државни лист изражава очекивање да ће то питање бити глатко решено.

Ратни брод кинеске морнарице запленио је у четвртак подводни дрон који је амерички океанографски брод спустио у међународне воде Јужног кинеског мора, због чега су САД упутиле званични демарш Кини уз захтев за враћање подводног дрона, јавио је јуче Ројтерс, позивајући се на неименованог званичника америчког Министарства одбране.

"Разуме се да Кина и САД користе војне канале како би адекватно решиле то питање", наводи се у кратком саопштењу Министарства спољних послова Кине достављеном данас британској агенцији, без даљих детаља.

Лист "Глобал тајмс", који објављује гласило владајуће Комунистичке партије "Народни дневник", наводи да је кинески ратни брод открио "неидентификовану опрему" и проверава је ради пловидбене безбедности.

Неименовани кинески извор рекао је том листу да су САД Кини већ послале захтев за повраћај опреме и да и једна и друга страна одржавају мирну комуникацију и верују да ће ово питање бити глатко решено.

У међувремену, неименовани амерички званичник рекао је да је "подводно возило без људске посаде у складу са законима вршило војна истраживања у водама Јужног кинеског мора", и додао да је на дрону било "јасно обавештење на енглеском језику да га не треба вадити из воде – да је имовина САД".

Портпарол Пентагона Џеф Дејвис изјавио је да Пентагон озбиљно схвата заплену свог дрона.

"То је наше, јасно је обележено као наше и желели бисмо да нам се то врати. И не бисмо волели да се тако нешто понови", истакао је он.

Инцидент, први овакве природе у новијој историји, догодио се северозападно од залива Субик, који се налази на западној обали филипинског острва Лузон, баш у тренутку када се брод америчке морнарице "Боудич", за који амерички званичник наводи да служи за океанографска истраживања, спремао да на површину извуче подводно возило без људске посаде.



Оставите одговор