Небојша Малић: Срби до Трампа морају стићи прије Хрвата и Албанаца

Од новог америчког предсједника значајан дио свијета очекује темељне промјене у америчком понашању према остатку свијета, а слично очекују и Срби. Чини се да су они најтемељније повјеровали у антитрамповску кампању у којој је оптуживан да је "Путинов човјек" и да ће његовим доласком по Србе све бити боље.

четвртак, новембар 17, 2016 / 09:54

Од новог америчког предсједника значајан дио свијета очекује темељне промјене у америчком понашању према остатку свијета, а слично очекују и Срби. Чини се да су они најтемељније повјеровали у антитрамповску кампању у којој је оптуживан да је "Путинов човјек" и да ће његовим доласком по Србе све бити боље.

У покушају кратке анализе ових становишта, одговоре смо потражили од Небојше Малића, данас члана редакције РТ у Вашингтону. Малић је раније однос САД и Срба објашњавао тако што је се током распада Југославије поклопили политички интереси Вашингтона и српских непријатеља. Након тога су на антисрпској пропаганди многи у САД стекли што политички, што финансијски капитал, и у очувању постојећег односа према Србима виде очување својих позиција.

Малић тврди да постојао тренутак за покушај промјене антисрпског става у Вашингтону је био после неочекиваног избора Џорџа Буша млађег за предсједника САД.

– После осам година столовања, Клинтонова камарила је напуштала државне фотеље и селила се преко улице у „независне“ и „невладине“ институте и фондације. Бушови кадрови су имали или врло мало везе са балканском кризом, или су је посматрали кроз призму отпора Клинтоновој политици. Тих првих неколико месеци нове власти су од одлучујућег значаја за лобисте. Да је тада нешто учињено, можда би се слика о Србима променила – написао је Малић у једном запаженом коментару.

Након осам година Обаминог предсједниковања и учешћа у администрацији јастребова који су били дионичари у антисрпској пропаганди, поново се дешава нешто што би могло да најави значајне промјене.

Трампов избор је тектонски поремећај у америчкој политици, који је темељно уздрмао владајући дуопол. Разлике између Клинтонове и Бушове политике није било углавном зато што је за њу била одговорна „дубока држава“ иза сцене, коју Трамп сад хоће да почисти „исушивањем мочваре.“ Хоће ли у томе успјети, међутим, велико је питање. Односно, вјероватно ће имати више успјеха по питањима до којих је самом Трампу више стало, од односа са Русијом до политике спонзорисања џихадиста као оруђа америчке хегемоније – каже Малић за Фронтал.

Међутим, за Србе то не мора само по себи да буде позитивно, већ ће се проактивним приступом морати изборити за за своју бољу позицију.

– Балкан је претходним администрацијама био битан као ослонац америчке хегемоније у Европи и стратешка тачка за притисак на Русију. Трамп декларативно напушта обје стратегије, тако да ту за нас има простора. Нажалост, тај простор већ попуњавају некадашњи савјетници Боба Дола и њима слични, тако да је неопходно брзо и одлучно дјеловати да се предложи по Америку конструктивна промјена политике подршке квислинзима на простору некадашње Југославије и шире. Ако сувисли приједлози из Бање Луке или Београда не стигну до Трамповог торња, будите сигурни да ће из престићи слаткорјечиве понуде из Загреба, Сарајева или Тиране – закључује Малић.



0 КОМЕНТАРА

  1. Pa naravno, Ex,
    ti si ovdje hvalio ideju osnivanja predstavništava RS po svijetu. Grdna se para natukla da se plate „analitičari“ koji će iz Vašingtona lupetati i njihove mudre misli prenositi RTRS.

    Ali nemojmo da kome padne na pamet da pita za iznos tih para i efekte – moglo bi se u Karaćitab unić pa …

    Nego, u pomirljivom tonu, evo i ja podržavam da Republika Srpska furne još desetak miliona lobistima u Vaškington – i Nebojši makar milionče – za ideju.

Оставите одговор