Маринко Божовић: Радићемо за Источну Илиџу, без обзира на опструкције

Са Маринком Божовићем направили смо интервју у серији разговора са најмлађим народним посланицима. Након двије године сада смо у истој ситуацији, јер је Божовић у међувремену постао најмлађи начелник у Српској.

четвртак, новембар 17, 2016 / 08:10

Ви сте најмлађи начелник у Српској, како вам то звучи? Привилегија, обавеза, или нешто треће?

Како ствари стоје после октобарских избора мени је припала та част да будем изабран као најмлађи Начелник једне локалне заједнице у Републици Српској. Сигурно да је испред мене и мојих сарадника велика обавеза да оправдамо повјерење Илиџанаца и Источној Илиџи дамо један потпуно нови печат, начин управљања и мјерења постигнутих резултата из различитих области, а у корист свих грађана.

Потпуно разлилчити резултати и Источној Илиџи и И. Новом Сарајеву, можемо ли говорити о некој врсти феномена, шта је узрок таквом епилогу?

Чињеница да је у ове двије општине Српска демократска странка остварила потпуно различите изборне резултате се може гледати из више углова. Не мислим да се ради ни о каквом феномену, једноставно људи су тако бирали и желили у октобру. На нама је да све то што се десило добро анализирамо и донесемо мјере за даље политичко дјеловање. Морам вам рећи да и поред на изглед одличног резултата у СДС-а у Источној Илиџи, ја лично нисам задовољан и радићу на побољшању истог.

Многи, па и начелник сусједног И.Н. Сарајева сматрају да би ваше двије оптине требало спојити. Источна Илиџа је започела формирање посебних институција (Комунално предузеће, Дом здравља…), који су ваши аргументи да је то бољи пут?

Свако има право да заступа различите ставове и програме и то му нико не може забранити, наравно све док се креће у оквиру уставних и законских норми. Лично ћу се залагати за институционално јачање Источне Илиџе и то ће бити један од приоритета у будућем раду. Грађанима треба обезбједити бољу и квалитетнију здравствену заштиту, боље услове за образовање најмлађих илиџанаца, степен безбједности подићи на виши ниво формирањем Полицијске станице Источна Илиџа и још много тога у погледу комуналних услуга, уређења паркова, чистијих улица и других послова које ћемо реализовати.

Нећемо више објашњавати које су наше надлежности и шта би нам требала финансирати или суфинансирати Влада РС, једноставно ћемо радити без обзира на опструкције и различит третман општина широм Републике Српске залагајући се за децентрализацију као један од основних услова да би се грађанима приближиле ствари које су им Уставом загарантоване. Зато сматрам да је о спајању општина у овом моменту не озбиљно говорити.

Какво је стање у вашој општини, који проблеми се морају најприје рјешавати, и како?

Источна Илиџа је општина која је после Дејтонског мировног споразума настала на остацима пријератне општине Илиџа. Расли и развијали смо се практично са „ледине“ и то без значајне помоћи виших нивоа влати. На жалост у Републици Српској има много проблема и они нису заобишли ни Источну Илиџу.

Када то кажем, прије свега мислим на висок проценат незапослених, упропаштене привредне капацитете, ниске пензије и као резултат тога све више људи у стању социјалне потребе. Поред решавања тих проблема који нас додатно оптерећују значајну пажњу ћемо просветити наставку инфраструктурних радова, проширењу водоводне и канализационе мреже, изградњи паркова и игралишта, решавњу питања градске депоније која ће у будућности бити проблем свих општина и многе друге ситне пројекте које сада нећу набрајати.

Која је ваша визија развоја Источне Илиџе?

Ми смо препознали четири стуба којима ћемо у наредном периоду посветити посебну пажњу, а то су: Јавна управа, Економски развој, Друштвени и социјални развој и последњи четврти Природни ресурси и заштита животне средине. Сваки од ових стубова ће биит разрађен у посебна поглавља и што је најбитније грађани ће моћи на један мјерљив начин да виде напредак у сваком од њих.

Циљ нам је да кроз овај програм, а посебно кроз Економски развој створимо услове за отварање нових радних мјеста и запошљавање наших суграђана и да Источна Илиџа буде лидер у регији, а зашто не рећи и читавој Републици Српској и Босни и Херцеговини.

 

 0 КОМЕНТАРА

 1. Šuplja.

  Opoziciji bi najbolje bilo da jednu od opština u kojoj ima vlast sredi i pokaže narodu da može bolje i drugačije. Da to bude opština u kojoj se neće zapošljavati stranačka vojska, u kojoj će se favorizovati domaća proizvodnja, u kojoj će javne službe biti jeftine i efikasne, u kojoj će se infrastruktura graditi kvalitetno i po najnižim cijenama, u kojoj će kriminal biti osuđen a ne favorizovan. To će biti opština sa smanjenim budžetom.

  Onda to lijepo upakuju u promotivni film i pokažu nam kako će izgledati Republika Srpska kada opozicija pobijedi na izborima.

 2. Још један „млади лидер“ Великог Брата (апропо, некад су се овакви и слични називали јањичарима) наштанцован и отхрањен у „топлим“ велико-братовским НВО инкубаторима: прво у Трнинићевој академији „PERPETUUM MOBILE-а“ http://www.pm.rs.ba/bh/, а онда и у швапској „Конрад Аденауеровој“ (KAS) тј. проф. Савановићој Политичкој академији „новог“ (преумљеног, мајдановског, грађанистичког, пробосанског, EUрофанатизованог, проNATOовског) СДС-а, за серијску „производњу“ нових (Великом Брату) послушних и оданих младих „јањичара“, тј. „лидера“ и корисних идиЈота.
  И то му је, отприлике, најзначајније и најрелевантније „радно“ искуство у биографији. Ни годину радног стажа, али зато одмах у високу политику, Скупштину, посланичке клупе, а сада већ и у начелничку фотељу.
  Аферим! Са оваквим животошписом, стеченим „знањем“, искуством и „прекаљеношћу“, има да процвјета Источна (ако не и западна, сјеверна и јужна) Илиџа.
  http://www.istocnailidza.net/index.php?option=com_content&view=article&id=164&Itemid=205

  Маринко Божовић

  Рођен je 27.01.1985. године у Сарајеву. Завршио je Економски факултет на Универзитету у Источном Сарајеву 2009. године, гдје тренутно похађа постдипломски студиј на смјеру Пословне финансије и банкарство. Завршио je једногодишњи програм обуке на академији за политичке лидере у организацији PERPETUUM MOBILE и полазник je прве генерације Политичке академије СДС. Предсједник je Мјесног одбора СДС Грлица и Општинског одбора младих СДС Источна Илиџа. На претходним локалним изборима изабран je за одборника у Скупштини општине Источна Илиџа и Скупштини града Источно Сарајево. Радио je као вођа пословнице Uniqa осигурања у Источном Сарајеву, а тренутно је без запослења.
  Наравно, овакви „млади лидери“ служиће прије свега Великом Брату, водећи рачуна о својој личној и партијској промоцији и интересима, а не о Српској, И. Сарајеву, Илиџи или (Не дао Бог!) Бања Луци.

 3. ош један „млади лидер“ Великог Брата (апропо, некад су се овакви и слични називали јањичарима) наштанцован и отхрањен у „топлим“ велико-братовским НВО инкубаторима: прво у Трнинићевој академији „PERPETUUM MOBILE-а“ http://www.pm.rs.ba/bh/ , а онда и у швапској „Конрад Аденауеровој“ (KAS) тј. проф. Савановићој Политичкој академији „новог“ (преумљеног, мајдановског, грађанистичког, пробосанског, EUрофанатизованог, проNATOовског) СДС-а, за серијску „производњу“ нових (Великом Брату) послушних и оданих младих „јањичара“, тј. „лидера“ и корисних идиЈота.
  И то му је, отприлике, најзначајније и најрелевантније „радно“ искуство у биографији. Ни годину радног стажа, али зато одмах у високу политику, Скупштину, посланичке клупе, а сада већ и у начелничку фотељу.
  Аферим! Са оваквим животописом, стеченим „знањем“, искуством и „прекаљеношћу“, има да процвјета Источна (ако не и западна, сјеверна и јужна) Илиџа.
  http://www.istocnailidza.net/index.php?option=com_content&view=article&id=164&Itemid=205
  ……
  Маринко Божовић

  Рођен je 27.01.1985. године у Сарајеву. Завршио je Економски факултет на Универзитету у Источном Сарајеву 2009. године, гдје тренутно похађа постдипломски студиј на смјеру Пословне финансије и банкарство. Завршио je једногодишњи програм обуке на академији за политичке лидере у организацији PERPETUUM MOBILE и полазник je прве генерације Политичке академије СДС. Предсједник je Мјесног одбора СДС Грлица и Општинског одбора младих СДС Источна Илиџа. На претходним локалним изборима изабран je за одборника у Скупштини општине Источна Илиџа и Скупштини града Источно Сарајево. Радио je као вођа пословнице Uniqa осигурања у Источном Сарајеву, а тренутно је без запослења.
  ……
  Наравно, овакви јањичарски политички „млади лидери“ служиће – прије свега – Великом Брату, водећи рачуна о својој личној и партијској промоцији и интересима, а не о Српској, И. Сарајеву, Илиџи или (Не дао Бог!) Бања Луци.

 4. FAŠISTIČKI REŽIM

  Teško, preteško i prerijetko, ne znam da li teže ili rjeđe, koristim ovako teške i strašne riječi. Nažalost, izgleda da je Slobodan Vasković ipak bio u pravu. Fšistički režim ugradio je svoje sluge u svaku poru, svaki segment našeg života i rada. Oni kereći vijerno prate sve ko nije iz fašističkog režima i odmah zapišaju i zase*u svakoga ko im ne pripada, a sve češće im naumpada da bi rado i ubili da ne postoji onaj ko drugčaije mislim.

  Sve ovo se polako pretvara u tešku, pretešu socijalnu patologiju.

 5. @ Karabaja,17.11.2016. 23:07:17

  Patologija? Nije od jučer. Odavno je to tako. Moji prvi susreti sa politikom su bili baš takvi… patološki. Devedestih. Dojučerašnji saborci i kumovi – raskantaše si i na mrtvo ime posvađaše zbog „ličnog integriteta“. Samo što se nisu koljima pobili.

  Raduje to što svijet živi i radi izvan te patologije. Patologija je ipak ograničenog dometa. Nema spora da je ovaj mlađani Sarajlija na čelu I. Ilidže sastavni dio naše političke patologije i nema sumnje da se dobro snašao. Politika je kod nas zanat. Patološki zanat. Nisam bio upoznat sa njegovom biografijom ali taj politički patološki zanat kulja iz svake njegove rečenice. Ni jedna mu nije nezaražena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *