Договорен први корак изградње специјалних економских зона

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и гувернер провинције Сичуан Јин Ли договорили су у Чангдуу прве кораке о потписивању Споразума о сарадњи Републике Српске и Сичуана.

четвртак, новембар 3, 2016 / 20:01

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и гувернер провинције Сичуан Јин Ли договорили су у Чангдуу прве кораке о потписивању Споразума о сарадњи Републике Српске и Сичуана.

Договорени су и први кораци у будућој изградњи специјалних економских зона у Републици Српској. Гувернер Сичуана Јин Ли прихватио је и позив предсједника Српске да посјети Бању Луку.

Сичуан је једна од најбогатијих провинција у Кини. Има више од 90 милиона становника и велике компаније. Искуство са Донг фенг електрик корпорацијом у изградњи ТЕ у Станарима је било изизетно позитивно. Учињен је први корак ка изградњи слободних економских зона у Српској.

– Оне подразумијевају да власти РС одреде посебан простор, да га инфраструктурно уреде и понуде кинеским компанијама да изграде своје објекте и инсталирају своје производе за глобално тржиште. У том погледу, то би могао да буде један озбиљан дугогодишњи програм. Од наше спремности зависи колико ћемо бити успјешни у томе, истакао је предсједник Српске.

Република Српска граничи са ЕУ а то је за кинеске производе одличан предуслов.

– Оно што се тражи јесте то да се на простору од најмање 20 квадратних километара, на комуникацијским чвориштима и другим мјестима одреди посебна зона, изграде унутрашње и саобраћајне комуникације, обезбиједи електрична енергија, канализација и воде и да се у том погледу понуди кинеским партнерима. Према њиховим ријечима, у тој једној од економских зона могло би да ради око 30.000 људи, додао је Додик.

Гувернер Ли цијени позитивне ставове о Кини и њеним компанијама. Слиједе и први потези о предложеној градњи.

– Та ваше приједлоге процијенили смо и даћемо налоге надлежним органима да буду у даљем контакту са вама око тога, истакао је гувернер провинције Сичуан.

Наша делегација сада сели у Пекинг. Тамо ће у наредним данима бити разговарано са бројним предтавницима великих кинеских компанија али и потписан протокол о сарадњи кинеске комунистичке партије и СНСД-а.

У кинеском Ченгдуу данас свечано је отворен 16. међународни сајам Западна Кина, на којем учествује и делегација из Републике Српске, коју предводи предсједник Милорад Додик.



0 КОМЕНТАРА

  1. ex-1978,04.11.2016. 08:42:42[
    E hebiga sad ga prećera. Pa nije on tamo zbog toga otišo čovjek da isprosi koju paru a ova priča je za zabavu širokih narodnih masa pa me čudi da kao iskusan bizmismen nasjedaš.
    Da je mislio bilo šta razvijati ne bi otjerao svakog ko nešto zna , stokom se lakše vlada a razvoj ko hebe. Da nismo daleko od stoke sitna zuba (ona krupna nas je već prešišala) najbolje govori broj komentara na priče o privreddi i o ratu.
    Evo malo tema za razmišljanje http://www.politika.rs/scc/clanak/366935/%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D1%83%D1%9B%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82
    http://www.standard.rs/ekonomija/36107-%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%92%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B8-%D0%B0%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BC-%D0%BD%D0%B5-%D0%B8%D0%B4%D0%B5
    a uzgred budi rečeno autor drugog članka je, prema mojim informacijama koje možda i nisu tačne, naše gore list pa bi se ovi iz redakcije mogli potruditi da nekad prenesu tekst a možda i da napiše ponešto za frontal

  2. Сичуан је једна од најбогатијих провинција у Кини. Има више од 90 милиона становника и велике компаније
    ————————————————-
    Кина 1,3 милијарде
    Република Српска 1 милион,гола и боса,крезуба, непочешљана, поцијепана..,
    заиста партнерски нема шта!

    Умјесто да се повеже са једним градићем или мјесном заједницом од два три милиона, па да се нешто озбиљно и на дуже стазе ради..,умишљеном мегаломану Баји да је свјетска фаца, је једини сан да се услика са кинеским председником, као и са Путином.

    Гледаћемо исту репризу као и са рафинеријом и Русијом…Кина ово Кина оно, биће велики, а биће и мали..само што није.
    Спустиће га на крају и Кинези на земљу исто као и Руси.
    Људи га упутили на ниво једног града Ст Петербурга(што је такође прекрупан залогај за РС),ал’џаба, навалио Баја у сами врх Кремља па то ти је.
    B-)

  3. @ mica trofrtaljka,04.11.2016. 09:51:38

    Cijenim da je ovaj debelo proful’o po pitanju mjesta i uloge države. Otkrivanje/identifikovanje, povezivanje, pristupanje nečemu što se želi sakriri (nou-hau valjda) nisu zadatak države. Država je tu potpuno nepotreban posrednik, čist višak. Skup višak.

    Za otkrivanje imaš internet, za povezivanje imaš e mail i viber a za nou-hau mora da se radi. Nema to veze sa državom. Država je tu da da subvencije u vidu para ili poslovnog prostora/zemljišta. Ništa više od toga a to je naravno potpuno pogrešno i nepravedno. Zašto bi država na uštrb ljudi koji rade i privređuju i plaćaju poreze subvencionisala ljude koji sve to tek planiraju da rade? Sve se svede na te subvencije, stranci pregovaraju ne sa lokalnim privrednicima i radnicima već sa političarima. A političari im ništa osim subvencija ne mogu dati. A za te subvencije redovno se zadužujemo na račun potomaka.

    Država treba da radi na svom polaganom odumiranju. Da svakog dana bude sve manja i sve tiša. Da što manje smeta.

Оставите одговор