Сарајлије купиле Елвако у пола цијене, биће посла и у љековитом биљу!

Фирма Сабико из Сарајева на другој лицитацији у Бијељини купила је за 1.088.293 КМ, или за половину утврђене вриједности, све производне линије бијељинског предузећа Елвака, потврдио је за пословни портал Капитал директор Елвака Срђан Текић.

среда, октобар 19, 2016 / 21:58

Фирма Сабико из Сарајева на другој лицитацији у Бијељини купила је за 1.088.293 КМ, или за половину утврђене вриједности, све производне линије бијељинског предузећа Елвака, потврдио је за пословни портал Капитал директор Елвака Срђан Текић.

Првобитно процијењена тржишна вриједност опреме за производњу електрода износила је 362.000 КМ, опреме за производњу арматурних мрежа – 1.070.000 КМ, процесне опреме – 166.900 КМ, опреме за производњу шина вођица за лифтове – 517.500 КМ, те опреме за одржавање – 93.400 КМ.

На другој лицитацији набројана опрема понуђена је за трећину утврђене вриједности, од укупно 2.209.800 КМ, што је износило 736.600 КМ.

Фирма „Сабико“ понудила је најбољу цијену од 1.088.293 КМ, док је заступник фирме из Техерана Сеyенассер Моусавитаyеби понудио нешто мањи износ, 1.036.470 КМ.

Срђан Текић каже да је фирма „Сабико“ љетос закупила производне капацитете „Елвака“ у намјери да обнови производњу у свим сегментима.

„Наш закупопримац сада је постао и власник производних капацитета. Вјерујем у њихове искрене намјере које су навели и у писму намјера. Они желе да обнове производњу електрода и да постепено достигну инсталисани капацитет од осам хиљада тона електрода годишње“, каже Текић.

У дијелу производње панела и арматурних мрежа фирма „Сабико“ има намјеру да отвори и погон галванизације како би и у тој производњи заокружили производни циклус.

Електроде, арматурне мреже и решеткасти носачи, подсјећа Текић, некада су били основ производње у „Елваку“ и есенцијални извор прихода.

У погонима процесне опреме већ се ради пробна количина за дугогодишњег, холандског партнера.

„Освајамо и нови производ, а ријеч је о дестилаторима за смиље и љековито биље. И тај производ, као и читав спектар нових производа, могао би бити окосница нашег будућег развоја. Што се тиче шина водилица за лифтове, покушаћемо обновити пословну сарадњу са италијанским „Монтефером“”, каже Текић.

Текић подсјећа да кредитна обавеза према Бобар банци у ликвидацији износи укупно око седам милиона марака, да укупна дуговања „Елвака“ износе око 24 милиона КМ, те да је једини начин изласка из садашње велике финансијске дубиозе покретање стечаја у „Елваку“. Уз помоћ доброг инвеститора могли би се сачувати производни капацитети и запослити око 200 радника, каже Текић.



Оставите одговор