Избори у Црној Гори: Дуга клупа Милових резервних играча

Црна Гора гласаће на парламентарним изборима, који се чине нешто неизвјеснији и другачији него до сада. Неки нови моменти су се појавили на политичкој сцени.

субота, октобар 15, 2016 / 13:57

Црна Гора гласаће на парламентарним изборима, који се чине нешто неизвјеснији и другачији него до сада. Неки нови моменти су се појавили на политичкој сцени.

Погледом на инфографику коју смо раније направили, можете видјети како је стање изгледало када је дошло до стварања владе која је требала да припреми земљу за ове изборе.

Шансе

Зависиће доста од тога колико ће станака прећи цензус. Самостално излазе СД, СДП, Позитивна и Демократе, тешко је рећи да ли ће сви ући у парламент. Чини се да владајући ДПС има „дужу клупу“ – више оних који ће им допунити већину, јер се очекује да остваре нешто слабији резултат него иначе.

Блокови

За дивно чудо, опозиција која се вјечито дијелила и парчала сада је поприлично груписана. Са једне стране је Демократски фронт, који су појачали неке мање странке, те коалиција Кључ, коју чине Демос, СНП и УРА. Од озбиљнијих кандидата за 5 одсто, колико износи цензус, ту су Деморате, који су настали одвајањем од СНП.

Веза између ДПС и СДП је пукла. На изборе иду самостално, самостално су и Социјалдемократе, одвојена фракција СДП, која је ближа Ђукановићу. Ту је и Позитвна Црна Гора, настала као опозиција, али сада истичу да су природан партнер ДПС. Не критикују њихов курс, већ би само да је „поштеније и европскије“.

Шизофренија

Странке које нису (отоврено) антисрпске, труде се показати ширину комбиновањем ћирилице и латинице, што даје резултате који очигледно само тамо нису ненормални.

Идеологија

ДПС, СД и Позитивна су за НАТО и ЕУ. СДП су све то, уз наглашену србомржњу. ДФ и остатак опозиције су за референдум о НАТО. Дио ДФ (НОВА и ДНП) је против уласка у НАТО, као и СНП (дио Кључа) док би остали вјероватно на референдуму били за улазак. НОВА на митинзима поручује да ће поништити признање лажне државе Косово, као и санкције Русији, а критикује западне притиске на опозицију (Кључ) да ипак нађу заједнички језик са Милом.

Срђан Милић, декларисани Србин на челу СНП, који ј емсатран просрпском страном, поједноставио је виђење око Косова, ријечима да то није питање само одноца Србије и Црне Горе, а „када се потпише Бриселски споразум, тада од других држава не можете очекивати више него од сопствене. Жао ми је због тога“.

Руски утицај

Ђукановић од почетка оптужује Русију да га руши, а говори се о новцу који је дат ДФ за кампању. Руски медији попут Спутњика редовно критикују Ђукановића и прате ситуацију у кампањи. Прије пар дана Спутњик је оптужио Олобођење и Блиц да су пренијели неистиниту информацију, према којој је Спутњик објавио, па повукао вијест о томе да је Томислав Николић изјавио да је договорена унија Србије и Црне Горе. Очигледно да је потребно компромитовати Спутњик, али и застрашити „суверенисте“ новим удруживањем са Србијом.

Српска посла

Иако дио аналитичара и интелектуалаца блиских Вучићу води кампању против Ђукановића, Пинков и Информеров огранак у Црној Гори подржава Мила. Док у Србији дижу Путина у небо, у Црној Гори „руски прљави новац руши Ђукановића“.

Кампања

Црногорци предњаче у изборном маркетингу када је „регион“ у питању, али рекламе ДФ су надмашиле све. Очигледно су на вријеме спремили концепт, дефинисали кључне тачке кампање, а она исто тако на вријеме ангажовали креативце који су снимили рекламе забавне и људима ван Црне Горе.



5 КОМЕНТАРА

  1. SNSD, kao velika stranka, sa 185.000 članova, ne fiktivnih, već sa brojevima telefona, mejl adresama, rođendanima, matičnim brojevima…,
    ————————————————–
    Принцип је исти, све су остало нијансе!
    …“не може ни купити ни продати, ко није обиљежен жигом звијери“…,
    додао бих, не може или нема право ни живјети ко није члан неке секте.

    Тако „демократија“ функционише у малим балканским приватним прћијама, тзв.државицама, малих сеоских диктаторчића…,

Оставите одговор