У глобалној трци за ријетким металима Кина освојила златну медаљу

Као што нафта и гас дижу "цијену" некој држави у вијеку нафте, што је случај са Саудијском Арабијом, земље које доминирају производњом метала ће имати сличан значај у доба ријетких метала.

понедељак, септембар 12, 2016 / 01:48

Као што нафта и гас дижу "цијену" некој држави у вијеку нафте, што је случај са Саудијском Арабијом, земље које доминирају производњом метала ће имати сличан значај у доба ријетких метала.

Ријетки метали, који се производе у ограниченим количинама и често у само неколико земаља, имају важну улогу у новој генерацији производа, за складиштење енергије, луминесценцију и ефикасније производе. "Теслина" возила, "ајфон", "Боингове" 787-це, па чак и ноћни визири се ослањају на специфичности мноштва тешких-за-изговорити опскурних метала.

Због глобалне експлозије "хај-тек" чаробњаштва, производи се више метала из периодног система елемената него икада раније. А пошто је за "зелене" производе потребан велики број ријетких метала, није претјеривање када се каже да судбина читаве планете зависи од ових материјала.

За вријеме Олимпијских игара, државе свој међународни статус мјере по броју освојених медаља: златних, сребрних и бронзаних. Али за геополитички положај државе и судбину народа далеко су важнији неки други "спискови метала".

Да бисмо илустровали колико је која држава успјешна, направили смо две инфографике које приказују најважније промјене на листи највећих свјетских произвођача ријетких метала у периоду од 1970. до 2015 године, на којој су означени први, други и трећи највећи произвођач важних и мање важних технолошких метала.

Из ове табеле се да уочити да је у тркама за ретким металима Кина била најуспјешнија. Имала је и "геолошку срећу", али је успјела и да у дужем периоду производи ријетке метале по нижим цијенама него друге државе. Такође, обезбеђивање стабилних извора сировина изван Кине је циљ два истраживачка пројекта, SoS RARE и HiTech AlkCarb.

За разлику од Саудијске Арабије, која се богати продајом својих ресурса, Кина жели да зарађује развијајући прерађивачку индустрију – на пример, тако што ће паметне телефоне правити од дијелова домаће производње – примјењујући индустријску стратегију Made in China 2025. Такви ресурси ће јој потом омогућити да производно буде још силнија.

Аутори: Дилан Мекферлејн и Роберт Пел, уз допринос Дејвида Абрахама

Извор:

Превод: Ћирилизовано



Оставите одговор