Новак добио први сет, Вавринкa освојио титулу

Новак Ђоковић није успио да одбрани титулу на УС опену, пошто је у финалу поражен од Стана Вавринке са 6:7 (1-7), 6:4, 7:5, 6:3.

понедељак, септембар 12, 2016 / 02:53

Новак Ђоковић није успио да одбрани титулу на УС опену, пошто је у финалу поражен од Стана Вавринке са 6:7 (1-7), 6:4, 7:5, 6:3.

Ђоковић је као на Ролан Гаросу 2015. године добио први сет, али је онда почео да пада и изгубио после скоро четири сата изнурујуће борбе.

Новак је на тај начин доживио пети пораз у седмом финалу у Њујорку, па је остао на 12 Гренд слем титула из 21 финала.

С друге стране, Вавринка је подигао и трећи различити трофеј на највећим турнирима на свијету и остао му је само Вимблдон како би комплетирао Гренд слем. Швајцарац је одиграо по финале на Аустралијан опену, Ролан Гаросу и УС опену – сва три је освојио, а осим 2.000 бодова, добио је 3,5 милиона долара.

Нема дилеме да су два разлога за пораз најбољег играча – слаб први сервис и очајна реализација брејк прилика. Почетним ударцем није правио довољну разлику, убацивао је тек 50%, док је од 17 прилика само три претворио у брејкове.

Стан је у том сегменту био много бољи, пошто је шест пута одузео сервис ривалу из 10 покушаја.

Почело је одлично за Ђоковића који је фантастичним дефанзивним ударцима дошао до брејка већ на старту. Одлично је миксовао нападачке и дефанзивне ударце што му је донијело двије прилике да поново одузме сервис противнику и заврши сет.

Јефтино их је пропустио и тек тада је Вавринка ушао у меч – почео је да погађа у серијама, сервис је функционисао, па се резултатски вратио. Отишло се у тај брејк који је Новак преломио пасингом из бекхенда и дошао до предности.

Међутим, ниво игре почео је да опада, дозволио је Стану да му одузме сервис за 1:3 у другом сету, после чега је почео да промашује прилике у серијама. Пропустио је четири брејк шансе прије него што је коначно смањио на 3:4.

У финишу другог сета видјели смо нешто на шта нас најбољи играч планете није навикао, а то је да попусти када је најважније. Неколико некарактеристичних грешака за 1-1 у сетовима. Идентична ситуација догодила се и у завршници трећег дела игре – пошто је тешком муком вратио изгубљени брејк, имао 30:0 у 12. гему, али је изгубио четири поена у низу, аутоматски и сет.

Такође, био је превише нервозан, често је мрмљао себи у браду и иронично коментарисао ка свом боксу и публици. Још једна особина коју дуго нисмо видјели код Ђоковића.

Почетком четвртог сета појавили су се и здравствени проблеми, прво грчеви у препонском дијелу, потом и жуљеви, што је момак из Женеве додатно искористио. Одузео је сервис на старту, преживио тежак гем средином сета и рутински привео меч крају.

Агресивна игра му се исплатила – уписао је 46 винера и 51 неизнуђену грешку, док је Ђоковић био у великом минусу са 30 директних поена и 46 грешака.



Оставите одговор