Вучић и Николић: Не подржавамо референдум, али подржавамо Српску, народ и институције

Предсjедник и премијер Србије нису пружили подршку званичницима Републике Српске око референдума, али нису хтjели ни да утичу на њихов став.

четвртак, септембар 1, 2016 / 16:48

Предсjедник и премијер Србије нису пружили подршку званичницима Републике Српске око референдума, али нису хтjели ни да утичу на њихов став.

То се наводи у заједничкој изјави Томислава Николића и Александра Вучића објављеној након састанка у Предсjедништву.

Како се наводи, државни врх Србије није пружио подршку, али "ни на који начин није желио да утиче на промјену ставова легално изабраних политичара у Републици Српској поводом одржавања најављеног референдума".

"Србија ће, без обзира на одређене разлике у виђењима ситуације у региону, увијек подржати српски народ, грађане Републике Српске и њене институције", наводи се у саопштењу.

Састанак предсједника Томислава Николића и премијера Вучића трајао је од 14:30 до 16 часова, а одржан је због ситуације настале пошто је Управни одбор Савјета за примјену мира у БиХ позвао власти РС да одустану од референдума о Дану РС.

"Основна тема разговора била је очување стабилности и мира у региону. Предсједник и премијер истакли су да је политика Србије поштовање територијалног интегритета БиХ, као и интегритета ентитета Републике Српске", наводи се у саопштењу.

На састанку су били члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, предсједник РС Милорад Додик, предсједница Владе РС Жељка Цвијановић и предсједник Српске демократске странке Младен Босић.

Српски премијер рекао је раније да не види сврху овог састанка, уз оцјену да су политички лидери у РС "већ унапријед донијели своје одлуке".

Управни одбор Савјета за примјену мира у БиХ позвао је у уторак РС да не одржи референдум о Дану Републике 9. јануару и поручио да неће толерисати било какво кршење Дејтонског споразума, укључујући и покушаје отцјепљења.

Са ставом Савјета није сагласна Русија.

Референдум о Дану РС најављен је за 25. септембар.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор