Сингапур испробава самоходне таксије, возачи су ту да надгледају

Самонаводећа такси возила мало познате компаније почели су пробне вожње у Сингапуру, пренио је данас Би-Би-Си (ББЦ).

четвртак, август 25, 2016 / 18:00

Самонаводећа такси возила мало познате компаније почели су пробне вожње у Сингапуру, пренио је данас Би-Би-Си (ББЦ).

Самонаведећа возила су већ неко вријеме "хит" у аутомобилској индустрији с доприносом и великих технолошких компанија попут Гугла или Убера, који је и сам најавио аутономне таксије у америчком граду Питсбургу.

У Сингапуру је такве таксије без возача покренула мало позната америчка компанија Њутономи и засад су вожње бесплатне. Мада таксији Њутономија сами себе наводе, у возилу ће ипак бити возач који ће надзирати како ради нова технологија, наводи ББЦ.

Њутономи је нова компанија са сједиштем у САД која развија софтвер за самонаводећа возила. Основала су је 2013. два истраживача с престижног универзитета Ем-Ај-Ти специјализована за роботику.

Та компанија је раније ове године прва добила дозволу сингапурских власти да испроба самонаведеће аутомобиле у малом дијелу града, а сада почињу тестови с путницима. Пошто Њутономи сам не производи аутомобиле, он користи мање електричне моделе Реноа и Мицубишија.

У пробним вожњама учествује шест аутомобила опремељних комплексним системом ласера и камерама што омогућава вожњу без возача. Заинтересовани у Сингапуру ипак неће моћи да рачунају на Њутономијеве таксије, пошто је за пробе одређен мали дио града површине четири квадратна километра далеко од центра. Да би се добила вожња, путници прво треба да се региструју, а тек десетак људи учествују у програму, мада Њутономи најављује да ће за пар мјесеци у њему бити више хиљада људи.



Оставите одговор