Ахметовић није посебно креативан: Референдум за издвајање Сребренице

Садик Ахметовић, заступник СДА у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ и предсједавајући Управног одбора Меморијалног центра Сребреница-Поточари, прокоментарисао је за Н1 јучерашњу одлуку Уставног суда Републике Српске о легалности референдума у том бх. ентитету.

петак, август 12, 2016 / 13:26

Садик Ахметовић, заступник СДА у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ и предсједавајући Управног одбора Меморијалног центра Сребреница-Поточари, прокоментарисао је за Н1 јучерашњу одлуку Уставног суда Републике Српске о легалности референдума у том бх. ентитету.

"Поводом одлуке Народне скупштине РС о расписивању референдума и одлуке Уставног суда РС да не заштити витални интерес Бошњака у РС, отворит ћемо расправу о доношењу одлуке на Скупштини Општине Сребреница да распишемо референдум на подручју општине Сребреница о издвајању из РС", казао је Ахметовић за Н1.

Додаје да су свјесни да референдуми у овакој ситуацији нису рјешење.

"Град у коме је почињен геноцид за које постоје пресуде међународног суда правде и више пресуда Хашког трибунала нема алтернативу, имајући у виду да ОХР неће да заустави директно кршење Дејтонског споразума од стране НСРС и свих политичких актера у РС", поручује Ахметовић.

Како је казао, иницијатива за расправу о доношењу одлуке за референдум у Сребреници "је резултат односа власти из Бањалуке наспрам државе, Бошњака у РС, те пасивности ОХР у погледу антидејтонског дјеловања владе РС и Милорада Додика".

"Наша одлука о расписивању референдума на подручју Сребренице долази након кршења одлука Уставног суда БиХ, стављање Уставног суда РС у службу једне нације и једне странке, однос наспрам Бошњака по свим животним питањима, од прогона, не дозвољавања изучавања матерњег језика до директних пријетњи предсједника РС да Бошњаци морају изаћи на референдум уколико желе да живе у РС", наводи Ахметовић.

Подсјетимо, Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске јучер је одбацило захтјев Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске за утврђивање повреде виталног националног интереса у вези са Одлуком о расписивању референдума коју је НСРС изгласала 15. јула 2016. године

Народна скупштина Републике Српске донијела је одлуку о расписивању референдума о 9. јануару као Дану РС, а за дан одржавања референдума утврђује се 25. септембар 2016. године. У Одлуци се наводи да се републички референдум расписује на цијелој територији Републике Српске.

Уставни суд Босне и Херцеговине је у новембру прошле године оцијенио неуставним дио Закона о празницима Републике Српске, те наложио Народној скупштини Српске да измијени спорне одредбе.

Према приједлогу одлуке о расписивању референдума о Дану Републике Српске, 9. јануару, коју ће према ранијим изјавама прихватити представници свих странака у Српској, референдумско питање о ком ће се 25. септембра изјаснити грађани РС гласи: "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?“



Оставите одговор