Додик писао Изетбеговићу и Човићу да се слаже с овим другим

Предсједник РС Милорад Додик послао је писмо предсједавајућем Бакиру Изетбеговићу и хрватском члану Предсједништва БиХ Драгану Човићу у којем је дао сагласност да примједбе представника хрватског народа, односно ХДЗ-а БиХ, буду уграђене у коначну верзију механизма координације.

четвртак, август 4, 2016 / 10:13

Предсједник РС Милорад Додик послао је писмо предсједавајућем Бакиру Изетбеговићу и хрватском члану Предсједништва БиХ Драгану Човићу у којем је дао сагласност да примједбе представника хрватског народа, односно ХДЗ-а БиХ, буду уграђене у коначну верзију механизма координације.

“Ако Хрвати сматрају да треба још нешто уградити у механизам координације како би кантони били укључени у одлучивање то не би требало да буде проблем. У механизму координације треба и мора да се прати уставна структура БиХ и не видим разлога да такве примједбе не буду прихваћене и уграђене у његов коначан изглед”, рекао је Додик истичући да вјерује да се врло брзо може изаћи из тренутне ситуације у којој су се појавиле несугласице у вези са рјешењем за механизам координације.

Човић, који је и лидер ХДЗ-а БиХ, изразио је незадовољство састанком који су у недјељу у Источном Сарајеву одржали Додик и Изетбеговић са најближим сарадницима и на којем је договорен механизам координације. Човићу је неприхватљив механизам координације, јер су заобиђени кантони, а имао је и примједбу што на састанак нису позвани представници Хрвата. Због свега је поручио да такав механизам координације неће проћи у Савјету министара БиХ.

Додик каже да на састанак није ишао да ради против некога трећег, поготово не у вези са позицијом у БиХ, јер је то за сваког лоше. “Састанак је организовао специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк. Било је тешко одбити тај позив и игнорисати га. Нисам ја тај који је бирао учеснике састанка. Нисам знао, нити сам имао било каквих назнака да постоји неки проблем, али нисам ни покушао да девастирам или умањим значај састанка из позиције коју имам”, истакао је Додик.

Подсјетио је да механизам координације, који је усвојен у јануару у Савјету министара БиХ и на који је Српска имала примједбе, не би ни био усвојен да за њега нису гласали хрватски министри из ХДЗ-а БиХ. “Разумио сам да је прије свега, ХДЗ сагласан са механизмом координације који је усвојен у јануару. Касније је и сам Човић говорио о томе да треба сјести и видјети о чему се ради и које су примједбе”, истакао је Додик. Ситуација је додатно закомпликована након што се делегација ХДЗ-а, коју је требало да предводи Човић, није појавила на састанку на који су у Коњиц стигли Изетбеговић и његови најближи сарадници.

Након 40 минута чекања Изетбеговић и чланови његове делегације напустили су ресторан. “Не бих дошао овдје да је Човић јавио свом коалиционом партнеру, а не новинарима да неће доћи. Имали смо заказан састанак. Пропустили су да се са СДА договоре о важним стварима за ову земљу. Овакву ствар можете урадити једном СДА”, рекао је Изетбеговић и упитао зар није добро за БиХ да односи између Бањалуке и Сарајева буду добри. Изетбеговић је изразио очекивање да ће се сви, након кратке љутње, вратити и радити за свој народ. “Није уздрмана коалиција на нивоу БиХ, видио сам се лидером СДС-а Младеном Босићем са којим сам попио кафу и разговарао”, рекао је Изетбеговић коментаришући Босићеве изјаве да СДА жели да у власт на нивоу БиХ убаци СНСД. Човић је за данас у 11 часова најавио конференцију за новинаре у Мостару.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор