Чекајући реституцију: Још нема закона, ни у име народа

Причама о покушају поврата национализоване имовине не зна се број. Бањалучанин, Тихомир Дивјак, своју покушава да приведе крају годинама. Његов дјед уступио је имовину у име народа још ’46. године.

уторак, август 2, 2016 / 09:38

Причама о покушају поврата национализоване имовине не зна се број. Бањалучанин, Тихомир Дивјак, своју покушава да приведе крају годинама. Његов дјед уступио је имовину у име народа још ’46. године.

Данас, прича, беспомоћно гледа како је држава распродаје. Његови преци имали су, тврди, јако вриједне парцеле, и то на најатрактивнијим локацијама у Бањалуци. Чак и у Господској улици. Како још нема Закона о реституцији, нема ни основа за поврат. Зато се обратио Републичкој геодетској управи (РГУ), али, до сада, није имао среће.

“У овом тренутку не постоји могућност жалбе суду док се не проведе неки поступак, итд, а нека фина хармоника се развлачи и даље. Ја ћу, право да вам кажем, инсистирати на томе, да, ако ништа дурго, мој син Лаза насљеди иметак свога дједе Лазе”, рекао је Тихомир Дивјак

Из РГУ потврђују да су одбацили Дивјаков захтјев, али не образлажу због чега. Штуро одговарају да таквих случајева има на стотине, а, како сазнајемо, већина пролази слично. Ствари се врте у круг, и годинама развлаче по судовима. 2000, Република Српска је усвојила Закон о враћању одузете имовине, али га је суспендовао Високи представник, који је поручио да мора бити донесен на државном нивоу. Нови приједлог услиједио је 2008. године, али, овај пут, сагласност није стигла од Владе РС.

“Сад се заправо поставља питање како може БиХ враћати имовину, која није ни фактички ни правно, ни де фацто у посједу БиХ? Из тог разлога смо дали негативно мишљење и сматрамо да је то питање у искључивој надлежности ентитета”, рекао је Никола Ковачевић, савјетник министра правде РС.

У БиХ би, по посљедњим процјенама, под реституцијом требало да буде око милион хектара земљишта и око три милиона квадратних метара пословног и стамбеног простора. Вриједност те имовине, процијењена је на 55 милијарди марака. Због застоја у законској процедури, адвокати кажу да им се предмети само гомилају у канцеларијама.

“Ми прегледамо документацију, дамо своје мишљење да ли ту има основа или не. Држимо их на чекању до самог закона, када ће њихови захтјеви прећи у процедуру”, рекла је Тијана Кондић из адвокатске канцеларије Сајић.

Како АТВ сазнаје, за крај године било је планирано доношење закона о реституцији у РС. Ипак, како још нема нацрта, у стручним круговима већ се шушка да од тога неће бити ништа. Тако ће и Тихомир Дивјак, и њему слични, правду наставити да траже по судовима.



Оставите одговор