Србија на ОИ: Сви предвиђају рекордан број медаља

… што и није тешко, с обзиром да је највише медаља, од како је, мање више, овог броја становника, Србија освојила у Атланти и Лондону – 4.

субота, јул 30, 2016 / 21:44

Уз овај број становника и спортских дух који његује, Србија би морала да на ОИ осваја од 5 до 8 медаља. Овај мањи број је до сада био недостижан, а овај већи баш ово љето прогнозира Асошиејтед прес.

Ова новинска агенција предвиђа три злата. Њих би освојили најбољи тенисер на свијету, Новак Ђоковић, и најбоља ватерполо репрезентација на свијету. Треће злато освојили би српски кајакаши Небојша Грујић и Марко Новаковић у дисциплини К2 200 метара.

Пет бронзи!

Српски кајакаши ће, ако се остваре процјене агенције АП, имати успјеха у Рију, пошто је прогнозирано и да Марко Томићевић и Миленко Зорић освојити бронзану у дисциплини К2 на 1.000 метара.

Такође, највећи кандидат за бронзану медаљу у женској конкуренцији у двосједу на 500 метара су Николина Молдован и Милица Старовић.

Као освајача бронзане медаље, АП је навео Андреу Арсовић у ваздушном пушком на 10 метара и Бобану Величковић на истој раздаљини пиштољем.

Треће мјесто је прогнозирано и Милици Мандић у теквондоу у категорији више од 67 килограма. Она у овој дисциплини брани злато из Лондона.

А остали?

На први поглед занимљиво је да на списку нема Иване Шпановић, која је у сјајној форми, и до сада се редовно налазила на списку виђених за освајаче медаља. Може се рећи да је Ивана једна од главних узданица Србије од које се очекује медаља.

Три репрезентације, двије кошаркашке и одбојкашице, нису без шансе. Реално је да се све три пласирају у четвртфинале, а одатле у зависности од противника није немогуће да се укључе у борби за медаље.

Међу стрелцима Андрија Златић и Ивана Максимовић бране медаље из Лондона, а Зорани Аруновић су дуго све прогнозе давале шансе да ће освојити чак и злато у својој дисциплини. Питање је да ли стрелци напокон могу за Србију бити оно што је спринт за Јамајику, дизање тегова за Казахстан или рвање за Азербејџан.

Кад смо код рвања, Давор Штефанек у иде у Рио као трећи на свијету (2015) и други у Европи (2016). Није у најужем кругу фаворита, али га нико не смије отписати прије борбе.

За отпис нису ни млада теквандоисткиња ТијанаБогдановић, сениорски првак европе, као ни пливач на 200 метара, Велимир Стјепановић, који је други на старом континенту.

Треба рећи и да су веслачи и кајакаши, којима се већ предвиђају три медаље, ове године били сјајни, и освојили седам свјетских медаља. Нико не искључује да ће из те групе неко надмашити очекивања, а неко подбацити. У сваком случају, Срби ће посебно пажљиво пратити водене стазе у Рију.



0 КОМЕНТАРА

  1. Наравно да сви прижељкујемо успехе наших сјајних спортиста, али биће тешко, јако тешко.
    Такође, на овим ОИ уплела се политика, Руским спортистима је онемогућено да се такмиче у бројнихм спортовима и дисциплинама. Тако 65 руских атлетичара не може да наступи (а сви су конкутрентни за висок пласман) иако никад нису пали на допинг тесту. Слично је у још неким спортовима. Дискриминација без преседана у историји спорта, сумрак разума и злочин према спорту. Спорт након Риа неће бити исти.

    Но вратимо се нашим српслим спортистима. Прво, сви заслужују свако поштовање па и дивљење због ентузијазма и што у овим временима мукотрпно тренирају и одричу се од много чега.. За узврат су преко медија (које уређују продане душе) оклеветани, испрозиовани, попљувани, приписују им се разни „греси“, а не ретко стављени и на стуб срама.
    У Рио ћемо имати 55 такмичара (34 спортиста и 21 спортисткиња) у индивидуалним спортовима и 4 екипе.
    Но ваља рећи да су 2/3 без шанси за висок пласман, и да је плафон 20. или 25.место, у неким случајевима и нижи.
    У 2 спорта постали смо сила и међу најуспешнијим нацијама (не међу 3 али у топ 10), стрељаштву и кајаку на мирним водама.
    Но ваља рећи да су кајакаши (и кајакашице) освојили прегршт медаља на ЕП и СП задњих година, но често је то било у неолимпијским дисциплинама. Свака медаља у Риу у кајаку била би огроман успех.
    Исто важи и за стрељаштво, имамо ту доста такмичара који су конкурентни за сам врх, но и спорт у свету у многим земљама је у експанзији, много се улаже, средстава и којечега, биће паклена конкуренција.

    Борилачки спортови? Ту имамо такмичаре у рвању грчко римским стилом (3), теквандоу (2) и џуду (1). Мало, премало такмичара, али у ове спортове се и не улаже, момцима и девојкама који тренирају и који ћше наступити у Риу свако поштовање. У Лондону је заблистала Мандићева, но биће тешко тако нешто поновити у Риу. Можда би могла једна медаља, можда пре у рвању него ли у теквандоу. Постоје шансе.

    Атлетика? Углавном такмичари који нису конкурентни за висок пласман. Колашинац би могау у финале, и то би био фантастичан успех. Видећемо да ли Терзићева може поправити утисак са ЕП. Реално тешко. И Дудаш би могао међу 10 у десетобију, до медаље готово немогуће.
    Остаје само Ивана Ђпановић. Остварила је фантастичан резултат на ЕП. али и јако тешко је у тако кратком року 2 пута темпирати форму. Прижељкујемо медаљу, али биће јако тешко.
    У плуивању спало је на једно име. Вељу Стјепановића. Променио је дисциплину у пливању, све више одустаје од делфин стила, и плива слободни стил. Иако га не помињу међу кандидатима за медаљу, лично типујем да би он могао урадити велике ствари у Риу.

    Тенис? Опет једно име, Новак Ђоковић. Остали и у паровима, јако тешко. Нолету пуно среће, но превелик је притисак присутан, уз такође бројна прозивања и пљувања овог фантастичног спортисте. Биће јако тешко.

    Колективни спортови? Све 4 екипе могу далеко, али могу испасти и у 1/4Ф, самим тим и ништа од медаље.Пожелимо им срећу.
    Како год, 8 медаља је баш преамбициозно, Наравно да то прижељкујемо (па и више), али и није реално, посебно јер је спорт у Србији потиснут, а бројни спортови једва преживљавају. У таквим околностима свака медаља биће огроман и фантастичан успех.

Оставите одговор