Послије избора: Човић и Изетбеговић договориће нешто као трећи

Лидер ХДЗ БиХ Драган Човић слиједи упутства из декларације Хрватског народног сабора о стварању трећег ентитета у БиХ.

уторак, јул 12, 2016 / 09:10

Лидер ХДЗ БиХ Драган Човић слиједи упутства из декларације Хрватског народног сабора о стварању трећег ентитета у БиХ.

Како за “ЕуроБлиц“ откривају одлично обавијештени извори, хрватски члан Предсејдништва БиХ је са својим бошњачким колегом Бакиром Изетбеговићем још прије неколико мјесеци начелно договорио стварање треће федералне јединице с хрватском већином, али је објелодањивање детаља овог договора, према ријечима саговорника "ЕуроБлица", одложено до завршетка предстојећих локалних избора.

– У оквиру преговора које су претходних мјесеци водили о Мостару, Човић и Изетбеговић постигли су договор и о стварању посебне хрватске изборне јединице којом би било спријечено понављање сценарија из 2006. и 2010. године, када је Жељко Комшић, захваљујући бошњачким гласовима, побјеђивао хрватског кандидата за члана

Предсједништва БиХ. Измјене изборног закона којима би већински хрватски кантони представљали једну изборну јединицу требало би да се покрену већ почеком сљедеће године – тврде извори "ЕуроБлица".

Они додају да је Изетбеговић инсистирао да се о овој теми јавно не прича до завршетка локалних избора, јер је, како кажу, забринут да би његов практични пристанак на стварање трећег ентитета покварио изборни резултат СДА.

Иако су лидери највеће бошњачке и хрватске странке више пута покушали да демантују спекулације према којима су у преговоре о Мостару била укључена и питања која се тичу уставне и територијалне прекомпозиције ФБиХ, политички аналитичар Славо Кукић за “ЕуроБлиц“ каже да је готово извјесно да су Човић и Изетбеговић договарали формирање хрватске федералне јединице.

– Индикативно је да су лидери ХДЗ и СДА одбили да грађанима објасне шта су све договорили претходних мјесеци. С обзиром да се ближе избори, јасно је да ни један ни други не желе да се о посебној хрватској територији у БиХ превише прича. Макар до октобра – каже Кукић.

Предсједник Главног одбора СДП Саша Магазиновић за “ЕуроБлиц“ истиче да се истина о ономе о чему су иза затворених врата разговарали Изетбеговић и Човић, а тиче се хрватских захтјева за посебном територијалном јединицом, најбоље може видети из изјава предсједника Главног вијећа ХНС Боже Љубића.

– Љубић нема проблем да отворено каже да се ХНС, чији је Човић предсједник, неће задовољити с ничим мањим него што је хрватски ентитет. То се, између осталог, наводи и у декларацији ХНС из фебруара 2015. – подсјећа Магазиновић.

Љубић: Ускоро промјене

Предсједник Главног вијећа ХНС Божо Љубић за “ЕуроБлиц“ је недавно изјавио да вјерује да ће “ускоро доћи до промјена које се тичу територијалног преуређења БиХ“.
-Неопходно је увести принцип који подразумијева да сваки од три конститутивна народа има федералне јединице или ентитет са својом етничком већином – рекао је Љубић.



Оставите одговор