Миња Шурлан: Актив мушкараца је наша свакодневница

Жена у политици је сразмјерно мало, тако да свако ново лице на политичкој сцени Српске не захтијева посебан разлог за интервју.

четвртак, јун 23, 2016 / 08:07

Жена у политици је сразмјерно мало, тако да свако ново лице на политичкој сцени Српске не захтијева посебан разлог за интервју.

Миња Шурлан је предсједница Актива жена Уједињене Српске за Бању Луку. Питали смо је Да ли је ово њен први политички ангажман и шта је то у странци Уједињена Српска да је одабрала да будете њен члан, а што исту разликује од осталих политичких опција?

Ово је мој први политички ангажман, а Уједињену Српску препознала сам као политичку партију која окупља и људе који до сада нису били у политици, али који имају знања, способности, вољу и енергију да вјерују и корачају путем позитивних промјена; људе којима је друштвени интерес важији од личног интереса, који траже одговорност за лоше вођење оних који су на власти, али и право да активно стварају бољу будућност за себе, своју породицу, локалну заједницу, Републику Српску и све њене грађане.

Уједињена Српска је најмлађа странка у РС, али не и најмања – само пола године након оснивања бројимо неколико хиљаде чланова, што показује колико су грађани заинтересовани за нова рјешења. Не припадамо ниједном политичком блоку у РС – национална политика коју Савез за промјене води у Сарајеву је катастрофална, али ни много бољи није економски концепт Владе РС. О свему томе најбоље говори ситуација у којој живи већина грађана РС.

Прво што људима пада на памет кад је политичко организовање жена у питању, јесте скраћеница АФЖ. Колико су од завршетка Другог свјетског рата и стицања права гласа, жене код нас равноправне у политици?

Жене у политици углавном имају формалну улогу, њихово учешће у политичком животу више је резултат задовољавања одређених законских услова.

Да ли је постојање Актива жена у многим домаћим политичким партијама, слично постојању 8. марта као празника у свијету? Да ли то истински доприноси побољшању статуса жене, или у старту врши дискриминацију и сегрегацију, самом чињеницом да не постоје Активи мушкараца?

Не, јер је апсурдно причати о активу мушкараца. Актив мушкараца је наша свакодневница. Жене су приморане да се удружују да би уопште имале шансу да буду питане, а не да служе само за попуњавање квота.

Поред запошљавања, једнаких примања за исте послове, приступачнијих цијена и већих капацитета вртића, што би требале бити муке и бриге оба пола; шта је то што су специфичне потребе или проблеми жена у Бањој Луци, и да ли се оне разликују од положаја жена у односу на друге градове и општине у Српској?

Могло би се рећи да је положај жена у Бањој Луци бољи у односу на мале и неразвијене општине у Српској; али већина жена мучи исту муку – незапослене су или раде за плату која им не омогућава пристојан живот.

Да ли мислите да су листе са загарантованим бројем женских одборника или посланика (трећина, половина) добро рјешење за веће учешће жена у политичком животу?

За почетак јесте, али не и довољно, јер као што сам већ нагласила, жене на листама су ту углавном да би био задовољен законом прописан број жена, а не да би биле иазбране. На жалост, мушкарци су ти који одлучују која ће жена бити на листи, што такође желимо да промијенимо.

Обзиром на све већи број развода, нетрадиционалних породичних заједница, те измијењене економске околности; на Западу се све чешће говори о "кризи мушкости". Да ли ви код нас уочавате такав тренд?

Не, јер ми не можемо причати о Западу док у Републици Српској не буде иста економска ситуација као у западним земљама. Док год се код нас жене боре за основна људска права, мушкарци неће бити у кризи. Жене се боре за равноправност, а не за превласт.

Без обзира на име тијела (Актив жена) на чије чело сте изабрани, што је и повод за интервју, шта је по вашем мишљењу проблем број један значајан за оба пола у Бањој Луци и за шта ћете се залагати прије свега, ако будете изабрани за одборника у Скупштини града?

Проблем број један је запошљавање, односно отварање нових радних мјеста, стварање нове вриједности и повећање прихода у градском буџету. О кандидатури за одборника за сада не могу да говорим, јер кандидатска листа још није завршена.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Pozdravljam gospođu, ili gospođicu, Šurlan. U nekim komentarima (na drugi ćlanak o osnovanju njihovog aktiva) bio sam prema njima malo pretjerano kritičan, sarkastičan, provokativan.
  Iz dva razloga; jedan je što čine dio stranke na čijem je čelu čovjek „politički istrošen“, politički izkompromotovan, „politički izdajnik“ i, drugi, da isprovociram reakciju ljudi iz njihovog neposrednog okruženja, odnosno onih koji ih bolje poznaju, kako bih vidio kako „kotiraju u svom selu“.
  Kod prvog razloga (nepodobnost njihovog političkog vođe i, vjerovatno, mentora) ostajem i dalje jer lično poznajem situaciju, a kad je drugi razlog u pitanju, vidio sam da na njihove ličnosti, status, obrazovanje, javno angažovanje… nema ozbiljnijih primjedbi. To je dobar znak, ali ne znači da su definitivno prošle „moj test“.
  Međutuim, dobar razlog da počnem da vjerujem u njihovu ozbiljnost, karakternost, strucnost, pa i poštenje (mislim na ono političko), pa čak i da im dam podršku. Vidjećemo kakvu.
  U jednom kom komentaru bio sam slobodan da im dam i nekoliko savjeta, kao baze za uspjeh.
  Ponavljam:
  1. Da počnu odmah da se „distanciraju“ od predsjednika partije na način da će da „misle svojom glavom“ i ne idu „po mišljenje“ kod šefa. Isti takav stav treba da zauzmu i prema moćnim pojedincima iz drugih „vodećih“ stranaka, koji za sada djeluju iz sjenke, ali koji su pravi ideatori (ne njiho šef) osnivanja ove stranke, koja treba da posluži mnogima za „bježaniju“ kad počnu da se raspadaju za sada vodeće stranke. One (žene Aktiva) znaju o kojim se pojedincima radi. A znam i ja. Ovo neće biti lako jer su te ličnosti istovremeno i finansijeri njihove stranke. Očigledno je i opšte poznato da je njihova stranka osnovana iz dva razloga: da se oslabe druge partije opozicije i da se stvore usove za prebjege iz drugih velikih partija koje će ubrzo, i po sili prirodnih zakonitosti u političkom ivotu, ubrzo početi da se gase i osipaju;
  2. Da odmah izjave da na svim narednim izborima neće ulaziti ni u kakve koalicije sa partijama trenutno navlasti u RS, ali ni sa onim u opoziciji na nivou RS. Sve te stranke su „politički istrošene“ i nemaju nikakvu budućnost. Velika većina obićnog svijeta u RS (najmanje 50%) očima ih ne može vidjeti iz zbog toga ne izlazi na izbore;
  3. Da u svojim redovima izaberu nekoliko predstavnica, stručnjaka iz raznih oblasti (ekonomija, zdravstvo, finansije, socijalna zaštita i prava bivših boraca, prostorno planiranje, itd), koje su istovremeno i dobri govornici i imaju „mediski pedigre“, kako bi ih, prvo dobro „istrenirale“ za javne nastupe, a onda „gurnuli“ u medije (TV, radio, novine). Džaba sva stručnost, sposobnost, obrazovanost ako nema prezentacije javnosti i, posebno, kvalitetnog nastupa. Time bi brzo okrenule javnost na svoju stranu. Ovdje je važno da izaberu mlade osobe koje govore jezike i važno, možda najvažnije, da izaberu predstavnice koje nemaju „mrlja“ u biografiji, bilo životnoj, bilo poslovnoj. Drugim riječima: neiskompromitovane osobe i osobe kojima ni najmanje dijete iz komšiluka ne može bilo šta prigovoriti (ne znam da li takve osobe postoje, ali vrijedi probati);
  4. Da identifikuju transparente izvore finansiranja svojih aktivnosti, i da se odreknu i ograde od onih aktuelnih koji ih mogu samo kompromitovati.
  5. Da stvore jaku informativnu bazu“ od mladih obrazovanih ljudi, i maksimalno uključe na tzv. društvene mreže, kako bi promovisala svoj program. Njihove ideje moraju da dopru i do poslednjeg potencijalnog glasaća, bolje reći državljanina RS;
  6. Da počnu da pripremaju teren za osnivanje vlastite stranke ako ne budu bile u mogućnosti (a neće biti) da preuzmu svoju stranku od njenih političi iskompromitovanih osoba

  Ima tu naravno i drugih ideja, ali da vidimo hoće li prihvatiti ove.
  Ako primjetim da po ovim pitanjima i na predloženi način budi počele da se „otvaraju“, biću spreman da im pomognem savjetodavno, finansiski (pronalaženjem „sponzora“) i na bilo koji drugi način, s obzirom da do sada nisam bio uopšte politički angažovan, da sam „slobodan“ i da ima akumulirano veliko iskustvo (nikad političko) u nekim oblastima.
  Bude li to tako sam ću im se javiti, naravno ne da bih pristupio njihovom pokretu (ipa je to aktiv žena) nego da pomognem „sa strane“

 2. Gospodja/gospodjica Surlan usla je u politiku i tako postala javna licnost, sa svim prednostima i manama koji taj status sa sobom nosi. Mora, htjela to ili ne, prihvatiti kritike, kako pozitivne, tako j one negativne, i biti spremna i pripremljena da na njih argumentovano odgovara. Jedan od nacina komuniciranja sa potencijalnim pristalicama i glasacima su tzv. drustvene mreze i sredstva javnog informisanja (radio, televizija, novine). Samo na taj nacin nece se ograditi i distancirati od naroda i, malo po malo, sticati simpatije. Sto je osnovni preduslov da njoj i njenoj partiji (nadam se nekoj novoj buducoj, a ne ovoj u kojoj je sada) neko da glas. Usla je u jednu tesku i iscrpljujucu utakmicu gdje se ne preza ni od cega pa i, najcesce, niskih i prizemnih udaraca. Prema tome, gospodja mora da nadje vremena i nacina da sa potencijalnim glasacima komunicira i na ovaj nacin, ali posebno drgustvenim mrezama (twitter, facebook, itd). Mi obicni smrtnici, zbog raznih razloga, mozemo da se krijemo i iza anonimnih imena (sto kod mene nije slucaj), ali politicari ne. Oni pred javnost moraju da izlaze hrabro i licno, a ne da se kriju iza raznoraznih portparola i slicno. Drugim rijecima, ne smiju da se otudje od naroda. Takodje, gospodja treba da odredi koja je njena (njihova) ciljna grupa. Da bi neke privukla, od nekih se mora jasno distancirati i ostro ih napadati. A to joj nece biti problem, jer je najmanje 2/3 nasih politicara i politickih partija, ne za kritiku, nego za politicki odstrel. Ali ako bude samo „folkloristicki dekor“ partiji kojoj pripada i, sto bi bilo najgore, predsjedniku, bolje je da odmah sve „batali“. Utopice se u politicko sivilo i ubrzo zavrsiti tamo gdje je i pocela. U anonimnosti. Ne bih da „pametujem“, i sve ovo cinim (a to bi mogao biti samo uvod u pravo i sustinsko angazovanje) zbog toga sto dugo ocekujem da se na politickoj sceni u RS, pa i BiH, pojavi neka politicka partija „TRECEG BLOKA“ koja ce se odmah „ograditi“ i od pozicije i od opozicije, i povesti narod na put mukotrpnog izlaska iz krize. Ako u ovom aktivu prepoznam taj kvalitet, perspektivno gledajuci, veoma rado cu im staviti na raspolaganje sve svoje ljudske i strucne kvalitete.

 3. …za pocetak, mogli biste da ne stavljate (cini se) veliki muski sat na desnu ruku, i nosite kosulje (bluze) zivljih boja. Ova tamna (crna) nije bas za „slikanje“ u medijima. Nedostaje neki diskretan lancic i mindjuse. Znaci, iako ste lijepi trebate raditi na „izgledu“ kad je u pitanju javno predstavljanje. Sve ovo sto sam vam rekao morate da shvatite iskreno i dobronamjerno. Izgradnja vlastitog imidza politicara u javnosti je veoma vazno za posao (ili hobi) kojim ste odlucili da se bavite

 4. Iskreno govoreći, očekivao sam malo više reakcija na ovaj intervju. Gospođa/gospođica i njen aktiv su to zaslužili. Njena partija, posebno predsjednik, ne.
  Očekivao sam da i sama gospođa Šurlan, ili njena predsjednica Aktiva na nivou RS, nešto kaže i „stane u odbranu“ svojih aktivistkinja, ali ništa.

  Komunikacija političara sa potencijalnim glasačima putem društvenih mreža, ili portala kao što je ovaj, oprobano je najefikasnije sredstvo u rukama modernih političara.
  „Naš“ aktiv, ili to ne zna, ili im je iz poniženja da komuniciraju sa neistomišljenicima.
  A upravo je komunikacija (demanti/osporavanje) sa kritičarima važnija od one sa istomišljenicima, ako ih ovaj aktiv uopšte i ima.

  Prema tome; ili sam ja bio u pravu kad sam ih u startu „napao“ i provokativno izkritikovao, nebi li izazvao reakciju onih koji ih bolje poznaju, ili je Aktiv, kako na nivou RS, tako i na nivou BL, osnovan upravo samo za „slikanje i pokazivanje“ u javnosti. Neću reći ni jedno ni drugo, a ni treće, da me „Intelekt“ ne bi okarakterisao kao nepristojnog i bezobraznog. Ne trebaju mi takve etikete, jer možda jednog dana budem upravo ja taj koji će u RS, ali i na nivou BiH, osnovati daj famozni i dugo čekani „Treći Blok“. Ne da bih se bavio politikom (100% sam apolitičan), nego da bih nekome pomogao da to napravi. U interesu države i naroda.
  Ako se u BiH ne pojavi neko ko će i „jednima i drubima“ reći DOSTA JE BILO (20 godina) nema nam šanse da stanemo na „zelenu granu“.

  Gospođe očigledno ne pripadaju tom političkom miljeu (nadam se da griješim) i, po mom mišljenju, propuštaju šansu da u politici nešto naprave. Ako im je to uopšte i bio cilj.
  A pitanje je i da li imaju taj kapacitet.

  Doktor predsjednik je izgleda htio da malo imitira Slobodana Miloševića, ali se prevario u računici. Slobo je bio miljenik zapada, koji ga je i proizveo i koji ga je svesrdno pomagao, pa je mogao da proizvodi navodno konkurentske partije stranke (JUL), kako bi glumio demokratiju i višepartiski sistem. A ko iza Doktora stoji ? Možda samo ujko, koji priprema odstupnicu kad dođe do raspada njegove aktuelne (devete po redu) matične partije, i tu i tamo poneki kum koji se sprema da Kumu („Capo di Tutti Capi“) „zabode nož u leđa“. Tipično srpski.

  Sama činjenica da ideatori ovog aktiva nisu uspjeli da izmisle neko originalnije ime od „Aktiva“ (kao, kako neko reče, Antifašistički Front Žena 1945), govori u prilog tome da su time samo htjeli da brže bolje „sklepaju“ neku organizaciju, nebi li na predstojećim loakalnim izborima pridobili neki glas više.

  Kao da ne znaju, iz vlastite prakse, da kod nas narod glasa samo za onog ko mu plati, u cash-u ili ponekoj vreći brašna ili mekinja.

  Ja od ovog aktiva neću tako lako dići ruke, i pažljivo ću pratiti njihov rad. Ako me budu poslušale i držale se bar nekog od predloženih principa, naći ću načina da im pomognem. Ionako sam besposlen i imam vremena na pretek, a i prijatelja i poznanika koju su u stanju da ih finansiski podrže ukoliko ocijene da se u njima nazire taj famozni željno očekivani „Treći Blok“.

  A dotle, Ativu želim puno sreće u političkom radu, a njegovim članicama svu sreću i dobro u privatnom i profesionalnom životu. Ne znam da li su svjesne da su se ulaskom u politiku, pogotovo kakva je naša, uhvatile u „đavolje kolo“, i da im se lako može desiti ona narodna: „dao banku da se uhvati u kolo, a sada mu ni pet baki nije dovoljno da iz njega izađe“. Iskreno se nadam da neće biti tako, ali nisam optimista. Ako ne budu pažljivo čuvale i branile svoj „politički, ljudski i stručni integritet“, lako im se može desiti da politikom „uprljaju“ ono što su gidinama mukotrpno stvarale (porodično vaspitanje, školovanje, brak i porodica, i uopšte privatni i profesionalni život). Ponavljam, nadam se, radi njih, da to neće biti tako.

 5. Da budem iskren, ne znam zašto sam se „uhvatio“ ovog aktiva. Šta me je privuklo.
  Možda zbog njihovog predsjednika ( skojim sam se lično samo poznavao), ili zbog samog aktiva.
  Možda me privuklo ono „Antifašistički Front Žena“, na koji me ovaj aktiv (u nazivu) podsjetio.
  Elem, kad sam se već „dohvatio“ Aktiva, da ga ne „puštam“ dok ne dosadim njima ili samom sebi.
  Ustvari, kad bolje razmislim, izgled lica ovih zena sa „slike“ (one sa konferencije za štampu nakon osnivanja Aktiva u BL) daje mi utisak da se radi o poštenim, pametnim, obrazovanim osobama, i da su zalutale u tu tzv. Ujednjenu Srpsku. Nekako, svojim izglednom, ne uklapaju mi se u partiju koju je, na nagovor i podršku nekih „visokopozicijniranih političara i kumova“, osnovao doktor Stevandić.
  Jednostavno, „na prvi pogled“ shvatio sam da imaju političkih predispozicija, i da bi bogle da predstavljau taj famozni „Treći Blok“, ali da su pogriješile adresu.
  Znam da im nema povratka nazad i da neće imati snage da se bilo kada istrgnu iz kandži u koje su se same uhvatile.
  Uostalom kao što sam se bavljenjem ovim ženama i sam uhvatio u kandže sopstvene (ponekad glupe) radoznalosti i želje da učinim da se nešto promijeni. I sad mi nema nazad.
  Što bi se kod nas u Bosni reklo „il’ hodža, il’ bos“.
  Kad je već tako, htio – ne htio, moram da idem dalje, iako bih najradije od svega digao ruke. Što bi i ovim „napaćenim“ ženama sigurno odgovarale, jer se nikad ne zna šta ovakve „budale“ mogu da otkriju.
  Međutim, ja se sigurno neću baviti nikakvim istraživačkim radom, i po tom pitanju ove žene (ako imaju „oraha u džepu“, ili „putera na glavi“) mogu da budu spokojne.
  Napisaću joć poneku „glupost“ nebi li od njih izvukao kakvu izjavu iz koje bih (možda) zaključio da se isplati njima baviti, bolje rečeno, pomoći im.
  Ako ne, ostaćemo prijatelji k’o što smo bili i prije, i svako će da nastavi svojim putem.
  Najviše od svega 8u ovoj fazi) sam radoznao da saznam zašto su ove žene prilikom osnivanja Aktiva digle veliku „medisku prašinu“, i odjednom se učutale.
  Ovaj portal im je dao (očigledno s razlogom) relativn veliki prostor i „specijalan tretman“ (moj je utisak da neko blizak ovim damama radi na ovom portalu), a one, ili neće, ili ne znaju da ga iskoriste.
  Koliko je meni poznato, ovaj portal se veoma rado i često „čita“ pa je to bila prilika da se mnogi od posjetilaca bliže i bolje upoznaju sa njihovim planovima i političkom orijentacijom.
  Međutim, ništa. One i dalje uporno ćute, ili im je iz poniženja da komuniciraju sa nekim što ih (na početku) malo „potkači“ Namjerno.
  Prema tome, saćekaću još malo i onda : ili prekinuti priču (sam sa sobom), ili donijeti neku drugu odluku

 6. ….djesu ove ljepotice….svaki jutro kad progledam, virnem ovdje da vidim ima li reakcije…. nema, brate….sto ucinise sa sobom….. slikase se, dadose izjave, …. i nestase…. a nas ostavise (izgleda samo mene) da o ‘dje patim… e kukala nam majka ko se sve bavi politikom….zato nam i jeste tako kako nam je……e volim sto sam ih prokuzio namah……oma sam reka’ ko su i sta su….. i bi da ne pogrijesih….imam ti ja nos i oko za ‘vake….. iskustvo brate…..koliko sam se se samo antifasistickih frontova zena u bivsoj jugi nadleda’…….citam za jednu iz RTVRS kako je kupovala sirnicu…. preskocila mladja zena red od dvadeset ljudi i zena (uglavnom starijih)..brez pardona…kazala, mladjahna zenska, „sta hocete ja radim u RTVRS…. e kad su i oni pali na sirnicu, sve je jasno…. do juce jeli janjece i prasece pecenje, a sad ni za sirnicu nisu u stanju na stanu u red….i dok sam to citao ko da gledah jednu od ovijeh…al poslije mi dodje da one sirnicu ne jedu nego je samo prave….kore razvuku nji’ovi muzevi, a one redaju mladi sir….ljepota, brate…..nasmijah se do suza dok sam to citao….na rtvbn, brate….e, dje ih nadjo….pogodih iz prve u sridu….. a ovo sto ih „bucam“ odje, mala je maca sta cu ima raditi kad pocnu stvarno da se bave politikom i pocnu da daju „izjave za stampu“…..velikomucenice…..

 7. Јесте видјели, барба Јездо? Дошла су задња времена кад упорност више код жена не пали. Лијепи ударају рецке, а упорни пишу коментаре.

 8. Drazene78bl, upornost je uvijek davala rezultate, po principu „tiha voda brijege valja“. Moja upornost nije ona na koju vi mislite, nego je iskljucivo politicke prirode. A nije ti tacna ni teorija da „lijepi udaraju recke“. Lijepi se oslanjaju na ljepltu, a manje lijepi na sposobnosti i upornost. Posto si iz BL, mogao si se potruditi da das neki bolji komentar kad su ove gospodje u pitanju. Da saznas ko su, sta su, i odakle su. Pa da ih na bazi toga „podignemo“, ili „potopimo“. Ovako, samo se ja ovdje mucim da izvucem nekj komentar vise, ili saznam neke informacije. Uporan sam u trazenju „Treceg Bloka“, a ove dame su mi se u jedmo trenutku ucinile podobne. Medjutim, sve vise uvidjam da i nisu bas takve. Treci blok, sam po sebi, mora biti „revolucionaran“, a ove gospodje izgleda previse lijepo zive da bi pokrenule bilo kakvu revoluciju. Pa i onu tipicno zensku. Uporno se pitam: zasto se u RS, pa i BiH, ne formira „treci blok“ od mladih, skolovanih i sposobnih ljudi. Neko ih ocigledno gusi vec u nastajanju. Ili takvih uopste i nema. Samo nas neka nova politicka struja moze izvuci iz ove situacije. U proteklih dvadeset godina i vlast i opozicija rekli su svoje. Upropastili zemlju.

 9. Dzaba ste vi gospodo sa „Frontala“ ovim gospodjama dali vise nego zapazen prostor. Ne bih rekao da su to zasluzile. Umjesto da tu cinenicu (davanje tzv. mediske paznje) maksimalno iskoriste i „lopticu prihvate u letu“, one trtz, nigdje ih nema. Po onoj narodnoj „svi junaci nikom ponikose i u crnu zemlje propadose“. Mogle bi da dozive sudbinu vilinog konjica, i zive samo jedan dan. Pored toga sto najveci dio zivota prozive kao larve (a kao insekti samo jedan dan) , vilin konjic se pari u letu. Ponavljam, ovdje sam namjerno „izprovocirao“ diskusiju (za sada sam sa sobom), nebi li ove gospodje podstakao na dialog. Da vidimo dokle su u stanju „dobaciti“. Kad ono; nista. Oglasi se neki „Intelekt“, (valjda glasnogovornik), napade me bez razloga i argumenata, i nestade. A gospodja/gospodjica ni od korova. Ne znam da li su cule za ovu izreku „ni od korova“, mlade su a ta izreka se sad rijetko koristi. Odrzavam ih u zivotu na ovom portalu itrebale bi da mi budu zahvalne. Da nije mojih komentara, sletile bi s prve strane ko macka sa „usijanog limenog krova“. Dobar film. Odem ponekad i naportal njihovog sefa. Sve neki skupovi i slicice na kojima se vide dva tri covjeka/zene i neki glavati u prvom planu. Podsjeca me neodoljivo na komunisticku propagandu. Tipa „svilenu maramu nosicu ja..“ ili „pioniri maleni..“. Drugim rijecima „prva petoljetka“. Vidi se da su im mentori starog kova i da su prosli tu skolu. Sve u svemu, novo razocarenje…ovi i ovakvi da nas izvedu iz krize…!!!! Bilo bi gore nego u Domanovicevoj pripovjetci „Vodja“

 10. Na sajtu „Ujedinjene Srpske“ prije par dana pročitao sam članak „Уручена донација седмочланој породици Вујасин“, u kome se kaze da je Aktiv Zena Ujedinjene Srpske BL, porodici Vujasin urucila vrijednu donaciju.
  LIJEP GEST, NEMA ŠTA.
  Međutim, za oko mi je zapala informacija (u istom članku) da je
  „Зоран Вујасин, одликовани борац Војске Републике Српске и његова супруга Драгана, обољела од тумора на мозгу, имају петоро дјеце, од којих је најстарије са посебним потребама….Од наднице коју Зоран заради и дјечијег додатка плаћају кирију и прехрањују породицу…отац је одликовани борац без посла, мајка тешко болесна, а друштво им не пружа адекватну подршку како би лакше отхранили петоро дјеце“.
  U istom članku se kaže da je istu porodicu, pored ostalih, pomagao i predsjednik Dodik, gradonačelnik Prijedora Pavić, itd.
  Pazite sad, Zoran Vijasin JE NEZAPOSLEN ODLIKOVAN BORAC REPUBLIKE SRPSKE, koji ima petoro djece (za svaku pohvalu) i teško bolesnu ženu kome ni Dodik (predsjednik RS), ni Pavić (gradonačelnik Prijedora), a ni Stevandić (podpredsjednik Skupštine RS), NE MOGU DA NAĐU POSAO. Ali mogu, vjerovatno pred svake izbore i „za slikanje“ da mu doniraju pomoć, a da u mešuvremenu zaposle stotine rodbine, prijatelja, kumova, partiskih poslušnika….
  ZEMLJO OTVORI SE.
  Sad se ja pitam; da li su ove žene iz Aktiva žena Ujedinjene Srpske uopšte svjesne koje su „autogol same sebi zabile“ time što su: prvo, donirale čovjeku pomoć (a ne pronašle mu neko zaposlenje) i, drugo, što su sve to ponosno objavile i, usput, se uslikale.
  Neću da kažem da bi nse u ovom slučaju mogla primijeniti ona narodna „čega se pametan stidi, budala se ponosi“, al’ tu smo negdje.
  Pa vi meni kažite da je taj aktiv pun obrazovanih, vrijednih, sposobnih, pametnih, emancipovanih, realizovanih….žena.
  Sudeći samo po ovom, ne bi se reklo.
  Izvinjavam se ovim gospođama, ali nisam mogao otrpiti a da to ne prokomentarišem.
  Prema tome, da biste bili (ne mislim lično na njih) u politici, nije dovoljno da ste lijepi, nasmijani e šarmantni, i da se slikate za novine.
  potrebno je malo više od toga….pitajte šefa….

 11. …nakon sto sam sinoć poslao prethodni komentar, zapitao sam se da li sam ipak malo pretjerao. Da ne kazem da sam se skoro pokajao.

  Šta mi treba da hvalim/napadam osobe koje ne poznajem osobno/lično, i gdje u stvari poznajem lično samo njihovog šefa/predsjednika stranke.

  Međutim, nakon što sam se jutros probudio (u pravilu spavam 3-4 sata na dan), vratim se na istu temu, ne bih li bio nešto pametniji (znate onu „jutro je pametnije od večeri), i opet dođem do istog zaključka.
  Tj. da su ga ove gospođe stvarno zabile autogol.
  One jednostavno (u ovom slučaju) nisu vidjele drveće od šume, i umjesto da se pohvale da su pomogle da čovjek sa petoro djece (nije toliko ni važno što je „odlikovan borac VRS) pronađe neko adekvatno zaposlenje, one mu dodijeljuju neku donaciju (od kojih i čijih sredstava?). Kako radi zarade, tako, još više, radi ličnog zadovoljstva.

  Ako na ove moje komentare u vezi s tim daju neki odgovor (demanti, kajanje, potvrdu ispravnosti svog gesta, itd.), počeću da vjerujem da im je stalo do „javnom mnjenja“ i da su spremne da „komuniciraju sa bazom“.

  Ne znam šta drugi sa strane i „neutralni“ o ovome misle ?

  Koliko god o ovome više razmišljam sve više zaključujem da sam ipak ja u pravu. Ali, nikad se ne zna.

 12. „Други са стране и ‘неутрални’ „мисле да нам се Јездо заљубио.

  Чисто политички, „актив жена“ као такав, то је смијешно и анахроно данас, једнако као „антифашизам“. То је забава за Бијонсе Наулс и друге холивудске и псеудохоливудске диве: who run the world? – girls! Жене ионако владају, само не онако како то Бијонсе и госпође мисле.

  Политички се човјек може такмичити само на нивоу политичких вриједности и политичких циљева. Питање пола, љепоте, ружноће, година, шта се то све тиче!

  Коментарисати нечију љепоту у политици је мало и непристојно, уколико тај има нешто да каже. Миња Шурлан могла би одмах казати, и са правом нпр:“ пустите што сам ја лијепа, него ви слушајте шта имам да кажем.“ У овом тексту није нам ништа казала. А глупан је и сваки онај који би њу, или ма кога, због љепоте или због тога што је жена штедио у политичкој критици.

  Треба РС трећи блок Јездо, али тебе је само завела „твоја заљубљеност“ ако си мислио да ће „актив жена“ и ова Уједињена Српска бити ма какав трећи блок.

  Чекамо да и „изворни СДС“ истури какву љепотицу, и ето трећег блока – комплетно. B-)

 13. Крин,04.07.2016. 21:31:57[

  Ma kakvo zaljubljivanje. Ja njima mogu da budem dva puta otac, toliko sam od njih stariji.
  Da je to bilo prije 20-30 godina, možda bi se moglo i razgovarati na tu temu. Ali sada…

  Ja znam da je ova Ujedninjana Srpska partija „priljepak“ i, prije svega, nedonošće.
  Dovoljno je poznavati njenog predsjednika, a ja ga veoma dobro poznajem iz „neposredne blizine“, a dobro poznajem i neke njegove najbliže mentore. Ustvari „vladare iz sijenke“.

  Znam da sam se uzalud ponadao da bi one mogle biti taj treci blok, ali je vrijedilo probati.
  Prvi utisak mi je govorio da se radi o bistrim i odlučnim ženama i da bi one, prvo mogle da naprave malu revoluciju u stranki (utopija) i, drugo, da bi kasnije po ugledu na neke ženske pokrete u Evropi, pokrenu formiranje tog „trećeg bloka“ (utopija).

  A iskreno bih im pomogao kada bi se to desilo.

  Najviše iznenađuje njihova pasivnost, odnosno nesposobnost, nespremnost, ili nedovoljna hrabrost da se upuste u konstruktivan dijalog sa „bazom“.
  Time rizikuju da im neko (kao npr. ja) dijeli „etikete“ (političke) nedovoljno informisan, pa i zlonamjeran (ja takav nisam).

  Šta ćeš. To se uvijek dešava kada se nešto radi na silu i bez koncepta. Pošto je (kažu) uvijek onaj prvi utisak i najtačniji, ispostavlja se (još ćemo vidjeti) da sam ipak bio u pravu sa svojim prvim komentarom (u ovom i jednom drugom članku), kada sam rekao, odprilike, da sva ta „farsa“ služi samo za „slikanje i pokazivanje“.

  Međutim, još nije kasno da ove gospođe/gospođice sve ovo što sam rekao potvrde (što sigurno neće), ili poreknu.

  Meni je do svega toga stalo k’o do lanjskog snijega, ako već njima nije.

  Nastaviću da tragam za svojim „trećim blokom“ a onda će biti po onoj narodnoj (ko je poznaje) : „kom obojci, kom opanci“

  Vjernicima islamske vreroispovijesti u BiH, i u svijetu, čestitam sretan i blagosloven Ramazan Bajram…. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

  🙂

 14. „Sta se bijeli u gori zelenoj?
  Al su snijezi, al su labudovi?
  Da su snijezi, vec bi okopnuli
  Labudovi vec bi poletjeli.
  Nit su snijezi, nit su labudovi,
  Nego sator age, Hasan age.

 15. Re Slavija, pogledao sam taj pamflet Gutovica o zenama. Ranije nisam imao priliku. Dobar glumac, ali mu ovo nije trebalo. Mogao je to da izbjegne, preskoci. Degutantno. Ne kazem da zena nema svakakvih (muskarci su mnogo gori), ali ovoj je ispod svakog nivoa. Etickog, kulturnog, socioloskog, psiholoskog…Bas se nisko srozao. Bez obzira na sve, takav prilog i komentar ne ide uz ovaj tekst, niti uz zene koje se u njemu „obradjuju“, i zato sve kritike i tebi, slavija, sto si to ovdje atachmentovao. Treba da se stidis. Schluss.

 16. jezdo
  Treba da se stidis.
  ————————–
  Нема од тога ништа!
  Не замјерам, јер се код нас углавном осуђују ПОСЛЕДИЦЕ, а врло ријетко УЗРОЦИ.
  Стид, морал, етика, овдје већ поодавно не станују.
  Ја сам се горе оградио“(свака сличност и повезивање са било ким је случајна и ненамерна)“.

  Па ево и малчице УЗРОКА:

  А ЗАР МОТИВИ за ОВО НИСУ ЗА МАЛО ВЕЋИ СТИД?
  jezdo-
  „Na sajtu „Ujedinjene Srpske“ prije par dana pročitao sam članak „Уручена донација седмочланој породици Вујасин“, u kome se kaze da je Aktiv Zena Ujedinjene Srpske BL, porodici Vujasin urucila vrijednu donaciju.
  LIJEP GEST, NEMA ŠTA.
  Međutim, za oko mi je zapala informacija (u istom članku) da je
  „Зоран Вујасин, одликовани борац Војске Републике Српске и његова супруга Драгана, обољела од тумора на мозгу, имају петоро дјеце, од којих је најстарије са посебним потребама….Од наднице коју Зоран заради и дјечијег додатка плаћају кирију и прехрањују породицу…отац је одликовани борац без посла, мајка тешко болесна, а друштво им не пружа адекватну подршку како би лакше отхранили петоро дјеце“

  ИЛИ ОВО ЗА ЈОШ ВЕЋИ СТИД
  jezdo-
  „Pazite sad, Zoran Vijasin JE NEZAPOSLEN ODLIKOVAN BORAC REPUBLIKE SRPSKE, koji ima petoro djece (za svaku pohvalu) i teško bolesnu ženu kome ni Dodik (predsjednik RS), ni Pavić (gradonačelnik Prijedora), a ni Stevandić (podpredsjednik Skupštine RS), NE MOGU DA NAĐU POSAO. Ali mogu, vjerovatno pred svake izbore i „za slikanje“ da mu doniraju pomoć, a da u mešuvremenu zaposle stotine rodbine, prijatelja, kumova, partiskih poslušnika….
  ZEMLJO OTVORI SE“.
  ——————————
  Schluss

 17. Nisam nigdje naletio – procitao koga ce na slijedicim lokalnim izborima za gradonacelnika Banja Luke podrzati Ujedinjena Srpska, a samim tim i ove gospodje.
  Sto bi se reklo u onom poznatom vicu: „za koga ce navijati, za Muju ili za medjeda“.
  A mozda imaju i svog kandidata (to bi znacilo da mi je to promaklo), kao prethodnih godina, samo pod plastom nekih drugih politickih opcija.
  A moguca je i ona tzv. „kurvanjska podrska“, po principu : „javno necemo podrzati nikoga (k’o fol“), a tajno cemo napraviti sporazum (klasicnu trgovinu) sa nekim“. Tako cemo „niti piskiti, niti kakiti“, al’ svoje interese furati. To me ne bi cudillo s obzirom na inace „kurvanjski“ karakter najuzeg rukovodstva stranke, tj. pravilo „bicemo uz onog (dacemo onom) ko vise ponudi i, prije svega, konkretno ko vise da“. Unaprijed, po mogucnosti.

  Ako su se po tom pitanju vec izjasnili, a meni promaklo, izvinjavam se citaocima, a ako nisu: pozivam ih (pa i ove gospodje) da to odmah objave. Da znamo jednostavno za koga navijaju, „za Muju ili za medjeda“.
  A kad se javno izjasne, (a nece dok, i ako, naprave predizbornu pogodbu), onda cemo vidjeti kako da ih „opletemo“, i da li cemo ih uopste oplesti. Jer, moguce je, da se i njihov sef (u prevodu: Stranka) na vrijeme distancira i od „lijevih i od desnih“ i tako, htio ne htio, postane „treci blok“ (lazni).
  Sta reci za ove gospodje/gospodjice !
  Sve sto bih jos rekao bilo bi suvisno i nepotrbno.
  SVE JE RECENO NJIHOVNIM PASIVNIM ODNOSOM (IGNORISANJEM) IZBORNE BAZE.

 18. Bio sam se malo primirio sa komentarima, da iz neposredne bilizine saznam sta se desava na „internom planu“ partije US. Nisam se priblizavao Aktivu. Tako, iz dobro obavjestenih izvora, saznadoh da se neki iz najuzeg rukovodstva stranke upinju (cine moguce i nemoguce) da saznaju ko je Jezdimir, jer im, kako kazu, nanosim stetu. Cak su i Frontal kontaktirali po tom pitanju. Moja poruka njima je da sam bezopasan i da cu, kako stvari stoje, da ih ostavim namiru. Do sledece prilike….

 19. Nije me bilo nekoliko dana i Aktiv ode u zaborav. Jedva ih pronadjoh i izvukoh iz „naftalina“ – arhive.
  Pa dobro ljudi, sta je ovo ?
  Ne moze covjek (zene) ni u arhivi da miruje
  Uvijek se nadje neki tamo Jezdimir da zagorcava zivot.
  A ja mislim da ovim zenama ipak treba posvetiti vise paznje.
  Mozda se jednom pobune protiv svog „Erdogana“ i naprave putsch…i naprave „treci blok“.
  Zato im dajem paznju i izvlacim iz „baftalina“.

 20. Било би фино, када би ови млади „политичари“ умјесто „представљања“, написали своју биографију. Па да се види колико су година провели у Грацу, а онда ипак што је сигурно (обично уз помоћ имућних родитеља), успјешно заврше неки „лијеви, приватни“ факултет.

 21. novo_vrijeme,21.07.2016. 14:42:01[1
  Upravo tako. Ja cijelo vrijeme insistiram da nam ove Aktivistkinje kazu: ko su, sta su, i odakle su.
  Kao bazu za donosenje bilo kakvih pocetnih zakljucaka.
  Ali one, velikomucenice, cute li cute.
  Znaci; jedini je zakljucak da su se pojavile, slikale i nestale u sluzbi „velikog vodje“.
  IIi im je ispod casti da s nama polemisu.

 22. Deset dana sam preko sindikata boravio na planini viskoj 2000 m.n.v. Ljepota Bozija. Ponovo idem, ako me prime, za nekoliko dana. Obavljam visinske pripreme za nastupajuce lokalne izbore. Da opletem sa strane nase uvazene kilave politicare koji su uspjeli (bez izuzetka) da nam uniste onako lijepu zemlju. Pisem sve ovo pod clankom koji na prvi pogled nema nikakve veze sa predstojecim lokalnim izborima, a u sustini je njegova paradigma. Tesko narodu sa danasnjim politicarima, koji, svi od reda, gledaju samo svoje interese. Na zalost, biraci-narod nemaju nikakvu alternativu. Koga god da izaberu bice im isto. Samo drugo pakovanje. Na krilima nacional sovinizma aktuelni, oni prije njih, ali i oni poslije njih, pobijedjuju na izborima, osiromasuju zemlju i narod, i enormno se licno bogate. Drzava je privatizovana i kriminalizovana. RS podijeljenja na dvije suprostavljene kriminalizovane grupe. Da se ne zavaravamo. SVI SU ODREDA ISTI. TRAZI SE „TRECI BLOK“.

 23. Red je da se ukljucimo u predizbornu kampanju. Nakon godisnjih odmora. Kako za koga. Za mene ne. Naslusah se gastarbajtera pred seoskom prodavncom. Sve ih je manje i manje. Prva generacija pocela da izumire, druga nema veze sa roditeljskim rodnim krajem, a treca ne zna ni da prica maternji jezik. Nemas od koga sta vise cuti. U zemlju sve manje ulazu, kupuju nekretnine u stranim zemljama. Drugim rijecima, nema ko ti vise ni pivu poruciti.
  Dje se dadose ove aktivistkinje. Kampanja uveliko pocela a njih ni od korova. Da cujemo i vidimo te izborne programe. Obecanja ludom radovanje.
  Da ih bar izvucemo na prvu stranu. Mozda koji glas skupe.
  Aferim.

 24. Gledao sam Minjinog sefa na TV N1. Izblamira se covjek skroz. Originalan primitivni i nacionalisticki govor po uzoru na sefa mu Dodika. E moj doktore, na sta si spao (a tu si i bio) da bi prikupio koji glas. A cenzus preci nece. Nece mu pomoci ni AFZ koji se izgubio odmah nakon promocije i slikanja. Kako ce samo opravdati pare koje su u njih mentori ulozili. Promasena investicija.

 25. Evo skoknuh na rezultate za Banja Luku, gdje su ovi velikomučenici kod kuće. Bar tako bi trebalo biti.
  Šef Stevandic Nenad 2000 glasova (koliko je dobio na SDS-ovoj listi ?)
  Mala šefica Šurlan 580 glasova.
  Skoro da im glas nisu dali ni svi članovi porodice i prijatelji.
  Valjda će iz toga izvući neku pouku.

 26. Provjerom rezultata za 2012 god. utvrdio sam da je na izborima za nacelnika Banja Luke dobio preko 19.000 glasova. Na ovim tek zavrsenim samo 2000. Znam da to nije isto, ali ni puno razlicito. Papanluk mu se ocigledno nije isplatio. Ipak ce on cvaknuti neku funkciju u BL, jer je podrzao Radojicica. A sta ce ove velikomucenice iz AFZ cvaknuti…., prosudite sami. Ja mozda znam ali necu da kazem..Nastavak u sledecem broju. Ostaje moja PONUDA TRECEM BLOKU U RS (ove velikomucenice se ne mogu kandidovati) od pocetna 2 miliona, ako u program unesu da ce politicki sbrisati i opoziciju i opoziciju, i forsirati mlade i sposobne skolovane. Pare su spremne, samo da vidimo kandidate

 27. Е мој Језд,о намјена папанлука и није да се политички, већ финансијски исплати? То се њима у овом смислу сигурно исплатило. Одрадили су посао за режим и биће испоштовани.

 28. змај огњени вук,16.10.2016. 17:23:22
  Evo gledam, SNSD, sa tradicionalnim i neizbjeznim saveznicima DNS-om i SP-esom ima ukupno 55% glasova. Ujedinjena Srpska sa 6% glasova nije im potrebna za stabilnu vecinu, ali ce im zbog lojalnosti dati nesto. Ali ce to biti mrvice, jer je u maloj bari previse krokodila. Ili grijesim ?

 29. Ujedinjena Srpska u Banja Luci osvojila 2 mandata (nisam gledao ostale gradove). To uopste nije lose ako se vidu da su PDP, SDS i SP osvojile po 3.
  Za početak, i nije tako loše.
  Što jes’, jest’

 30. Moram priznati da naviknut na ovu sliku nisam uopšte prepoznao Minju na plakatima. Solidna mačka.

  A izborni rezultat Ujedinjene Srpske mi je jedna od najtragičnijih stvari na prošlim izborima. Da debeli doktor potegne toliko glasova, žalosno. Fuj.

 31. U danasnjem članku „Kraj rata je blizu“ Vasković ozbiljno zagovara tezu stvaranja Trećeg Bloka (Sa velikim početnim slovima).
  Onu istu ideju koja sam ja na ovom mjestu lansirao u junu prošle godine, a na nekim drugim, mjerodavnijim, mjestima daleko ranije.
  Ne znam da li sam ja tu ideju prepisao od nekog drugog, ili je to Vasković od mene, ili tog „nekog drugog“, ne isključujući mogućnost da je upravo on taj „neko drugi“, ali je jasna činjenica da nam nema dalje ni sa sadašnjom pozicijom ni sa sadašnjom opozicijom. Istropeni su kako reče i sam vasković.
  Vadim ovu „Bašu Minju“ iz naftalina, mada to ničim nije zaslužila, da bih još jednom ponovio ono što sam već jednom rekao.
  Postoje li snage u RS koje imaju sposobnosti i snage da se samo pojave na političkoj sceni i pmetu ove metuzaleme.
  Ili će nam ih, kao i obično, dovesti stranci.
  Krajnje je vrijeme da se pojavi neko ko će se okupiti taj famozni Treći Blok, pripremiti se za izbore, i pomesti kriminalce koji nam od početka rata pa do danas, pod firmom patriotizma i borbe za narod i državu, isisavaju i poslednje kapi krvi.
  Da li postoji neko ko je u stanju da to prepozna i pokrene izvlačenje ovog napaćenog naroda iz živog blata???

 32. ezdo,10.02.2017. 21:47:07[
  Jezdo nemoj da vrijeđaš Vaskovića i Vukana a možda je čak i Vasić uvrijeđen.
  Inače ideja o trećem bloku je dobra ali se ne ide bez qrca u svatove a šta je to što mi imamo osim dobre volje?? Znam da je za prošlu kampanju Vukan založio stan dakle za minimalnu kampanju na nivou RS trebaju desetine hiljada bez nekih ozbiljnijih šansi za uspjeh. Mislim da jeste teško ali ne i nemoguće jer niko od trenutnih partija ne koristi modernu tehhnologiju pa recimo ja mislim da bi finansiranje moglo ići preko Pay pala ili slično a objavom na sajtu utroška novca bi se postigla transparentnost.Ukoliko bi se sve radilo korektno i sa dosta volonterskog rada možda bi nešto i moglo da se uradi. Negdje pročitah da je osnovni problem što normalni ljudi često potcjenjuju broj budala i čini mi se da je to i naša greška ali ako u našem društvu nema 1% normalnih koji su spremni raditi sedmicu ili dvije volonterski od toga pola u naturi pola u novcu da bi im sjutra bilo bolje onda kao narod i zaslužujemo što nam se dešava i jedino rješenje je da mi kao manjina odemo što prije i što dalje. Ako tih 1% postoji to je na nivou RS 10000 pa neka odrade 5 dana i skupe po 50 kmza 2 godine to je već ozbiljan pokret i pristojna sredstva a 50 km mogu izdvojiti i ja kao trenutno nezaposlen.
  Tu bi problem mogli biti i mangupi iz naših redova pa bi za početak mogla da se odradi i lustracija tj član ne može biti ko je bio u sekti i li nekoj drugoj partiji ali to otvara i neka druga pitanja jer recimo ne bi mi smetalo da mi kolega bude Bosić koji je godinama vlast a smetalo bi mi da bude ribar koji nije u skupštini RS.
  kasno je da ne dužim puno ja sam za čak sam prije nekoliko godina i sam pokušao nešto slično na drugom sajtu ali nije išlo pa ako neko može bolje široko mu polje ima moju podršku

 33. Треба бити жешћи болесникпа један мало битан пост двије године периодично враћати на листу коментара.

  Да овај портал има администратора, нешто би се предузело по том питању.

 34. @mica trofrtaljka

  Сјећаш ли се Ти бројних људи који су штрајковали глађу, пријетили самоспаљивањем испред Палате Предсједника, разапињали шатор у парку, готово сви са захтјевом да их прими предсједник? Већина њих без посла, а највећи кривац за њихову несрећу била је власт. Ником од њих нису институције ријешиле проблем, већ баш Додик, првих година док број оних који траже посао није порастао. Сви ти људи који су данас запослени чланови су владајуће странке и апсолутно их не интересује положај људи који су данас оно што су они били јуче. Људи који су жељели на протестима силом да се обрачунавају с влашћу, они најгласнији, данас „пјевају неку другу пјесму“. Зато што су егоисти, зато што их не интересује опште, него лично добро. И они што данас хљеба немају, велики дио њих би се понашало слично властодршцима, кад би само добили прилику. Дакле, политичари су типични представници базе из које потичу. Имамо ми много више од 1% честитих, који имају принципе, који се не би продали, али спремних на личну жртву немамо.

  Новца за неку другачију причу од овог што гледамо нема, медијске подршке нема, довољно храбрих и просвјећених нема.

  Знаш ли Ти ко је био отац Емира Кустурице? Ко је био отац Вука Хамовића? Знаш ли Ти да је сваке године БЛ Топлана куповала по 25000 тона мазута, преплаћеног за 150-250 КМ по тони у односу на тржишне цијене, једанаест година уназад, а да је тај човјек трговао током рата нафтом с Хрватима? Хрвоје Шаринић описао на 15 страница састанак с њим, Караџићевим преговарачем, током 1994. године. Исти се појављује 2010. на насловној страни листа Прес РС, са шампањцем у руци, како наздравља изборним побједницима Додику и Радмановићу? Шта мислиш, ко је увезао Додика с Бориславом Микелићем, и под чијим покровитељством су провозили шлепере? Прогуглај мало о Ћеранићевим пословима с нафтом током рата! Знаш ли да је Рашида, Литванце у Бирач и Русе у Рафинерију довео човјек који је Милошевићев новац пребацивао на Кипар? Знаш ли да је тај власник фирме која је продавала електрична бројила Електропривреди РС, као и фирме која је штампала личне карте по надуваним цијенама?

  УДБА има власт на овим просторима. Поклопили су све, извлаче милијарде. Њихов бизнис је испред интереса грађана Српске и наводна брига за српство је ЛАЖ, јер уништавају оно што је сачувано у рату. Не интересује их што смо већ сад држава стараца. Све функционише у симбиози са странцима који су довели ове политичаре како би узимали кредите у милијардама долара. Ми се чудимо откуд фикс идеја о аутопуту до Млиништа. Једноставно, битно је да се узме кредит, да се земља стави у позицију да се може политички уцјењивати, а ови домаћи искористе да украду стотине милиона на грађевинским радовима. Зато није чудо да су данас уз власт исти они који су 90-их били уз СДС власт.

 35. Ево кад већ помињу трећи блок, прича се да Мастило, Милојевић, Жупљанин и још неки нешто хоће да направе.
  Можда им и упали, простор је празан.

 36. Симо П. Ороз,11.02.2017. 10:04:19
  A ja kažem da treba biti žešči bolesnik pa biti u otvorenom „ratu“ protiv 100% komentatora ovdje.
  Ne mogu da se sjetim da sam procitao neki komentar ovdje koji je bio na „liniji“ tvojih opservacija.
  Da sam na tvom mjestu (hvala Bogu da nisam), zapitao bih se kako je moguće da sam i protiv „svojih“ i protiv „njihovih“.
  Čak ti je i moderator kriv.

 37. Ја нисам у рату са нормалним коемнтаторима.

  Има вас двојица-тројица који никад нисте били у стању да ми опонирате аргументима, него из немоћи кренете са провокацијама и увредама. Ја мало сачекам са реакцијом, надајући се да ће администратор реаговати, а кад видим да од тога нема ништа онда вам вратим са каматом, ућерам вам до јаја, а ти то зови како год хоћеш, ратом вријеђањем…

  Ја мислим да си врло болестан и опсједнут овом Шурлановом јер свако мало времена враћаш овај пост који је давно изгубио актуелност.

  Ја сам само скренуо пажњу на твоју болесну опсјенутост дотичном госпођом и опоменуо администратора да се на озбиљним порталима то не дозвољава.

 38. Јездо се ложи на Шурланку, мачкица је, добар му је укус морамо признати…али док се он ложи други је трпају… 😛

  Иначе Стевандић је погодио са овим милф-мачкицама, Тривићка постала начелница, вјерујем да ће и ова постати неки савјетник, ако већ и није. Њихове способности су други пар рукава, али то није ни важно битно је да одрађују „посао“…

 39. Крин,11.02.2017. 23:10:31

  “Симо, јел ово тачно, и ако је тачно јел то Богданић „звизнуо шамар“ Додику?“

  Радо ћу ти одговорити шта мислим, али то нећу урадити испод поста који форсира сексуални манијак Језда-пизда.

  На овом порталу већ има вијест која много говори, а ти си паметан па сам закључи шта је било, а ако буде поребна помоћ, ту сам, даћу своје мишљење, али само испод линка доњег линка:

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=1&idnovost=60266

 40. Aпострофу јеси ли јавио Драгашу да си узео чак 38 гласова, а твоја ћерка 20? На снимку се види да си га исциједио као крпу, човјек једва успијева да остане будан. Шта ти каже Борислав кад је видио да си се увукао у пркно властима? јел те још увијек подржава? Јеси ли им гњурац објаснио гдје си заштекао новац који си узео за народне зубе? Пропустио бих те кроз шаке али нећу балегом да прљам руке већ ћу те сутра пријавити за проневјеру пара за зубе и превару. Преваранту један, како те није срамота да причаш о части. продаш гузицу на сваким изборима. Теби је сад добро а народ и даље крезав. Родићеш те зубе ја ти кажем. Џаба ти везе по судовима. Ако треба гањаћемо се до Стразбура.

 41. Еколошка партија је ушла у више општина у парламенте, очито да је неким криво што је Лазаревић истрајао на идеји и програму.
  Знају људи ко је Борислав Радовановић и Бранко Драгаш, колико су то паметни људи и родољуби.
  Они су јавно подржали програм Еколошке партије,нису једини, али су наведени у коментару као примјер, ваљда њихова ријеч о Лазаревићу и визији зелених Српске вриједи милион пута више, него неког БОТА са портала.

  Иначе,о социјалној правди, помоћи најсиромашнијим да дочекају идућу зиму са кровом над главом, зимницом, огревом, помоћи у поправци и изради зуба најсиромашнијим је била тема на изборима.
  Кога интересује, може наћи на фејсбук профилу Никола Лазаревић под насловом НАШЕ МАЈКЕ И ЊИХОВЕ БРИГЕ, причи која је коришћена као летак на изборима.
  Изокретати причу да је нешто што треба бити,већ било, посао је БОТОВА и тајних служби које раде да се ништа позитивно не деси у Републици Српској.

  Некоме је очито из федерације криво што Српска има зелене у пармламенту, а они немају,то ми је лочично.
  Нажалост, тужно је што је неко из РС љубоморан на изборни резултат зелених Српске, напада Лазаревића.
  Зна се да је то због програмског споразума који су они који даље виде прихватили, споразума који је годинама Лазаревић нудио свим тзв.великим партијама да га прихвате ради моралног и привредног опоравка, ради САБОРНОСТИ и општег интереса Републике Српске.

  Споразума који се односи на провођење државотворне политике, програму који у новом времену нуди тотално нови приступ рјешавању заштите животне средине, посљедично, развоја производње здраве хране, туризма и производње зелене енергије, што се једино у Европи цијени и што је суштина програма Еколошке партије РС.

  Ако је неко љубоморан из федерације што Еколошка партија има са ЕУ зеленим и свјетским еколошким фондацијама добре односе, што тек уласком у парламенте добија на снази, што свакако само може бити од користи због коришћења фондова и афирмације Републике Српске, то је логично.
  Кад је то криво неким из Српске, то није трагично, него говна треба игнорисати и тачка.
  Сигуран сам да ово што говна пишу, са циљем да нанесу штету идеји и хуманој причи Еколошке партије РС не мисле Додик, Говедарица, Павић,Ђокић, Чавић, Бореновић, јездин Стевандић и други предсједници наших партија.
  Јебеш говна, вријеме ће ако Бог да показати да је Еколошка партија РС са Лазаревићем држи ријеч, да тражи да се договорено проведе, да је најморалнија политичка организација у Српској, односно, да је права авангарда и ујединитељ.

 42. Гњурац не прави се луд. Драгаш и Радовановић јесу паметни људи и родољуби али ти си папак и преварант. Причао си да си трећи пут па си покушао и с једнима и с другима и на крају се слизао с влашћу. Ко би нормалан могао бити љубоморан на твојих 38 гласова. Еј предсједник странке добио 38 гласова. То нема нигдје у свијету. Зато се не прави луд већ објасни гдје су паре које си добио за народне зубе. То јесте била тема на изборима али избори прођоше а зуба нигдје. Преварио си народ за зубе. Напиши када тачно ће људи добити зубе или ће сутра сви медији писати о превари а ти ћеш на суду објаснити гдје су паре. И гдје је Борислав да нам каже да ли те подржава и након што си дао подршку есенесде кандадтима. Твоја ријеч очито вриједи колико и вјетар из цријева. И не називај ме ботом ти који си са женама скупљао помоћ док сам ја студентски дом замијенио ровом. И тад си се есдеесу увлачио у пркно да не би ишао на линију.

 43. Oroz Simo, na Minju Surlan sam se ponovo vratio jer sam u ovom clanku lansirao ideju Treceg Bloka, koju mi je Vaskovic, ocigledno, kopirao. Ne zbog toga sto sam, kako me ti okarakterisa, „zesci bolesnik“, a da ti nisam dao povoda. Nisam ti, takodje, dao povoda da me nazoves „Jezdo-pizda“, sto samo govori o tebi samom. Ovdje si se kleo da sa uvredama nikad ne pocinjes prvi. Sta cemo sad ? Ide li izvinjenje citaocima (meni ne treba), ili opet imas neko objasnjenje. Zasto nesto ne kazes, na primjer, o ideji treceg bloka. Jesu li se „pozicija“ i „opozicija“ toliko istrosili da im se vise ne moze vjerovati, ni ukazivati povjerenje. Ima li u narodu (mladima) snage da se suprostave proslim i sadasnjim satrapima ? Ti, kao analiticar i strucnjak za sve „rupe“ mogao bi da nesto kompetentno kazes na tu temu. Znam da ti se ponekad omaklo da kritikujes „poziciju“ i pohvalis „opoziciju“. Mozda ti je doslo iz dupeta u glavu. A i vrijeme je za novo prestrojavanje.

 44. У септетембру мјесецу, на пола кампање Радовановић је писао о Еколошкој партији овај текст на линку.
  Све се знало о партнерству искључиво на програмској основи пар мјесеци прије,што је потврђено првог дана кампање.
  Драгаш је још прије три године на АТВ тврдио да је програм Еколошке партије РС, чији је творац Никола Лазаревић најбоље прилагођен територији, природним ресурсима и људском потенцијалу за развој и запошљавање, односно неопходној полудиригованој- ПАТРИОТСКОЈ ПРИВРЕДИ.

  То је потврдио доласком у кампањи на два дана, гдје је то првог дана на предавању, а другог на конференцији за штампу потврдио и стручно објаснио.
  Али шта зна Бранко Драгаш о економији, или шта он и Радовановић знају о одговорној државотворној политици и људима као Лазаревић?
  Шта они онако неинформисани знају о људима који стратешки размишљају, који од првог дана бављења политиком не мијењају став по било ком питању који је од општег интереса за све грађане Републике Српске, посљедично и БиХ?
  Мржња према некоме је једно, , али чињенице су чињенице, против њих требају аргументи.
  Извињавам се поштеним људима на порталу ако сам искористио коментаре појединаца пуне злобе, да укажем на чињенице.

 45. drazen78bl,11.02.2017. 12:20:14
  Sve je to tačno zaboravio si navesti i Čolu Bregu i „malog“ Durića ali koje je drugo rješenje?Čekati da na tebe dođe red ili otići negdje daleko?? Pa ti bar možeš birati doktor si ali je li to rješenje??
  Misliš li da je Govedarica sposoban da promjeni bilo šta i da postojeća vlast ima razloga da mjenja bilo šta?? Mislim da je realno moguća promjena jedino treći blok a poštose radi o malom biračkom tjelu i realno malim intelektualnim kapacitetima trebalo bi se dogovoriti samo o osnovnim stvarima tipa FUNKCIONISANJE PRAVNE DRŽAVE a sve manje bitne stvari ostaviti za kasnije nakon što se riješimo osnovne stvari-luđačke košulje koju su nam navukli zajedno vlast i opozicija.
  Trebinje je mal grad i Vukan i ja imamo zajedničkih poznanika pa tako doznam neke stvari i uopšte me ne čudi što ljudi postaju oportunisti kad znam šta je sve doživio tokom političkog rada. NIJEDNA od dvadeset prisutnih radnica novoteksa NIJE HTJELA SVJEDOČITI ŠTA JE BILO kad je bilo ono naguravanje sa direktorom a većina ih je danas bez ikakva posla, one sretnije rade u Draškovića gdje na radnom mjestu ne postoji stolica za minimalac ili čuvaju goveda a Vukan dobija minimalno 2000 i zašto bi se on borio za njih???Realno govcoreći nizašta ali sa druge strane koja je druga opcija??Ovi se plijena odreći neće i kako kažu kad se krmača nauči na korito moš ili razbiti korito ili zaklati krmaču a šteta je razbijati korito za njega je dato 30000 života.
  na kraju krajeva ako može on možemo i mi https://rs.sputniknews.com/videoclub/201702071109941127-zec-soko-borba-/
  jezdo,12.02.2017. 21:06:36
  Pusti Simu ribara i ekipu oni samo rade svoj poso Simo malo inteligentnije iako sa puno nedostataka http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2015&mm=12&dd=30&nav_id=1080195 a ribar je sa 38 glasova umislio da je Napoleon i od prepucavanj sa njima nema ništa. Nisam baš siguran da je treći blok tvoja ideja ali nije ni bitno bitno je ima li šanse i na koji način pa prozbori koju o tome jer mi se čini da imaš i iskustvo i informacije

 46. Ало Гњурац није ти ово партијска огласна плоча да се рекламираш бесплатно већ положи рачуне гдје су паре за зубе. Каква државотоврна политика са 38 ееееееј 38 гласова. То није ни збор станара троспратнице. Шта ти кажу на тај резултат? Видјели су с ким имају посла и од септембра неће ни да чују за тебе. Још кад виде да си покрао народу зубе. Проклетињо теби је мало и 40 зуба а народу остављаш по два три. Исти си ко и сви други политичари. У рату био есдеесова пудлица сад си Додикова а удварао си се и Милојевићу и Шукалу и Вукановићу и Вукотићу и Стевандићу и Цицку и Мастилу и сарајевској зеленој братији. Ти који си узео на превару 38 гласова пљујеш једног Васића без којег есенесде не би никад нарастао на 170 хиљада чланова. Гдје су паре за зубе што су ти дали да подијелиш народу?

 47. mica trofrtaljka,12.02.2017. 22:02:42
  U BiH, pa i RS, formiranje „Trećeg Bloka“ (političkog) je neminosvnost. Bliska budućnost.
  Pitanje dana (mjeseca, sedmice, godine-godina), i to nije sporno. Bar onom ko imalo prati politička zbivanja na globalnom planu. A sve sto je danas globalno, sutra je lokalno. Bezo se prenosi. Ako ćemo objektivno, i Trump je neka vrsta Trećeg Bloka. U početku (a ni sad situacija nije mnogo drugačija), krenuo je u rat protiv Demokrata, ali i večine svojih Republikanaca. Reko bi se „sam protiv svih“.
  U Grčkoj „Teći blok“ je na vlasti, u Španiji učestvuju u vlasti, u Italiji (partija 5 zvjezdica) će skoro sigurno pobijediti na narednim izborima. Već su osvojili nekoliko velikih gradva (Rim, Torino, Bolonja).
  Ma, nisam ja vjerovatno lansirao ideju trećeg bloka. Možda sam ga samo tako nazvao, ali ni to nije bitno. Možemo to nazvati i treća alternativa, itd., itd.
  Tačno je da te opcije za sada kod nas imaju malu blasačku, i ne samo, bazu. Ali je isto tako tačno da kad se s tim krene, onda se to uvećava kao grudva snijega gurnuta niz strau.
  da bi se to desilo, potrebne su jake ličnosti na čelu. Pokretači, govornici, hrabri, pošteni, obrazovani, mladi (mada nije uslov) i bez političke prošlosti.
  Osobe tipa upravo Vukanovića i Vaskovića.
  Kad se pojavio, ja sam vjerovao da u RS upravo Vukanović može da predstavlja tu snagu . I predstavljao bi da je imao snage (prije svega finansiske) da izdrži udare s lijeva i udare s desna. Nije imao „donatore“ i nije mogao da se marketinški (finansiski) upusti u utakmicu sa lopovima i kriminalcima koji su finanisiski već bili ojačali da su narodnim parama mogli da finansiraju sve naredne izbore. Nije se služio ni nacionalističkom retorikom i doboro je uradio), a to kod nas trenutno jedino prolazi. Na žalost.
  Vukanović ne treba da odustaje, ai mora malo bolje da se pripremi. Prije svega finansiski. kako; teško je reći.
  Drugi „lik“ koji bi mogao da bude na čeu „Trećeg Bloka“ je Vasković, ali ne znam da li ga politika uopšte zanima. Možda bi trebao da proba radi naroda. Dovoljno bi bilo da krene od svoje mnogobrojne armije pratilaca na blogu.
  Za sada se ne bih bavio FBiH. Ima i kod njih pozitivnih likova, ali prvo treba da počistimo smeće u vlastitom dvorištu.
  Ja lično sam apolitičan tip i politika me ne zanima. Da bih se njom bavio. Ali bih mogao, i veoma rado bih to uradio, pomogao tamo gdje bi se pomoći moglo. U tom smislu, sam ću se „prijaviti“ kad vidim i prepoznam da se tako nešto pojavi i da ima šanse i smisla.
  Baza „Trećeg Bloka“ treba da budu nezadovoljni. Mislim da takvih ima i previše da bi se krenulo sa nekom ozbiljnom političkom opcijom.
  najbolji naziv jedne takve političke opcije bio bi „Snaga Naroda“, i ja sam je bio lansirao (kao ideju naziva) kao ideju na nekim portalima. Ksnije vidim da je „matori“ Milojević osnovao upravo partiju sa tim nazivom. Čovjek, nije da nema dobrih ideja, lično nema taj profil (svaka čast pretpostavljenoj stručnosti), i kao takva nema nikavih šansi za bilo kakav uspjeh.Pouzdano znam da koketira sa nekim na bvlasti ili opoziciji i to ga automatski diskredituje.
  Neko će reći isto i za Vukanoviča, ali se to njemu mora oprostiti. Jednostavno, kako sam čuo, bio je prinuđen zbog finansiskih problema u koje je zapao angažovanjem u propalom (za sada) političkom projektu. Vukanović je pogriješio, pored ostalog i po mom mišljenju, što oko sebe nije nesebično prvo okupio malo širi krug poštenih intelektualaca i ljudi iz naroda, a ne krenuti i bitku tipa „sam protiv svih“, bez finansiske podrške jakih sponzora. Nije sramota a ni zabranjeno imati finansiske sponzore ako to ne podrazumijeva istovremeno i „dužničko ropstvo“. mada je to teško, ali je moguće.
  Treći Blok mogu da čine i ljudi poput onog Konstantina savića, ali i njemu očigledno nešto fali. ne znam šta, ali fali.

 48. Јездо,

  ти ниси ни био регистрован на Фронталу када се овдје водила дискусија о трећем блоку, тако да си овим тврдњама потврдио да си велики лажов, ја такве почастим оним што заслужују.

  Још да додам да је Трећи блок у суду озваничен много прије него си се ти сјетио да овај пост поново ставиш на листу коментара.

  Вођа тог блока је, како чујем, Његош Томић који је све, само није неутралан између двије опције, а то је основни услов да би трећи блок могао функционисати.

 49. Јездо,

  ти ниси ни био регистрован на Фронталу када се овдје водила дискусија о трећем блоку, тако да си овим тврдњама потврдио да си велики лажов, ја такве почастим оним што заслужују.

  Још да додам да је Трећи блок у суду озваничен много прије него си се ти сјетио да овај пост поново ставиш на листу коментара.

  Вођа тог блока је, како чујем, Његош Томић који је све, само није неутралан између двије опције, а то је основни услов да би трећи блок могао функционисати.

 50. Нема везе да ли је јездо био регистрован кад је почела та прича.
  Врло лако је могуће да је Стевандићев и да по његовом налогу испитује терен за могуће лидерство у том блоку који ће вјероватно бити организован.
  У Федерацији се нешто велико спрема, окупљају у политичку организацију они који су протесте организовали прије пар година, ту им је сад Шехерзада Делић и Абдулах Сидран, плус независни начелници општина, могуће Шепић и други?
  Можда би добро било да баш Стеваднић изаће са приједлогом о формирању трећег блока, неко мора то уозбиљити, само по себи се намеће због коментара овдје.
  На жалост, већ на самом почетку професионалци на порталу се мијешају, неке људе умањују, неке дискредитују.
  Симо, не знам тог Томића, да није у екипи Мастило, Милојевић, Жупљанин, о чему сам начуо?

 51. mica trofrtaljka,12.02.2017. 22:02:42

  Лично сам 2012. године покушао направити нешто слично овом што називају данас „трећи блок“, на начин да се окупи поштена интелигенција, направи резултат у мањој средини, па прошири причу на ниво Р.Српске. У то вријеме Фронтал је окупљао значајан број фантастичних интелектуалаца и моја идеја је била да он буде окосница те нове и другачије политике. У међувремену сам на микронивоу (ЗЕВ и МЗ) покушао увести нове стандарде у располагању јавним средствима. Никад ниједну марку нисам узео за свој рад, у МЗ се одрекао, радио срцем и волонтерски. У ЗЕВ то радим и данас и никад не узех 10 пфенига ни за телефонске трошкове. Онда сам желио то спојити у једну причу, „поштену интелигенцију“ и герилце из „слободних“ мјесних заједница. Потрвдиће то неки стари коментатори. На састанку у МЗ Центар окупили 60 (углавном) сјајних људи на првом састанку, с циљем да се састави пуна нестраначка листа у Бањој Луци. Звао сам и Данијела Симића у врх листе, господина Пеђу Адамовића из „Баштионика“, пуковника Вулина који је тада писао за „Двери“, професора Арсена Чаркића, вајара Зоку Црнчевића, колумнисту Милка Грмушу и још многе, но само 5 људи је било спремно на личну жртву, па смо листу „крпили“ са још 2. Финансирали властитим новцем. Само од једне суграђанке из Лондона добили 420 фунти. Циљ је био да се буде језичак на ваги, да се власт узме СНСД-у, а онда диктирају правила игре онима који би били власт, тј. онемогућила пљачка града и град био извучен из позиције талца партиократије. Није прошло. Недостајало је 550 гласова за мандат.

  Двије године касније процијенили смо да реално једино Небојша Вукановић може до посланичког мандата у НСРС, па смо му помогли да овдје формира листу (која је у ИЈ3 узела око 2500 гласова, готово све у БЛ).

  Дакле, ја знам шта је ПОЖЕЉНО, а шта РЕАЛНО. Нажалост, данас је све на продају и тешко је на једном мјесту окупити толико поштених људи који неће издати или посрнути пред уцјенама старих удбаша. Под овим изборним законом, без новца и медијске подршке, то је готово немогуће.

  Међутим, и по тим странкама има честитих и способних људи који размишљају слично као ми. Они би се радо придружили, уколико би на чело такве приче стала нека снажна, препознатљива личност. Проф. Шијаковић очито није имао пролаз. Први који ми „падају на памет“ су господа Бранислав Божић и Ђорђе Вуковић. Прије неколико дана сам био на кафи са два Фронталерса и један рече да не треба градити странку, већ ванстраначку организацију комбиновану од „поштених интелектуалаца“ и „поштених привредника“.

  Алтернатива је да поштенији људи превладају у странкама. У СДС-у се тако нешто назире, а да би било оно што треба, написао сам који су кораци, мада чисто сумњам да постоји снага да се тако нешто одради:

  http://leutar.net/2017/02/10/zasto-ce-opozicija-i-2018-godine-ostati-opozicija/

  Ја и даље дјелујем као слободан човјек. Сматрам да сам урадио оно што је било у мојој моћи.

 52. drazen78bl,13.02.2017

  Ено ти га пук. Вулин данас…нек проба неко нешто против Додика и СНСД-а пред њим.
  Затрпане су му поставке на ФБ величању његовог лика и дјела. Уназад око г. дана, нарочито…, исто ко Вукотић и Ветерани.Стевандић…,крену са жестоком борбом против,мало придобију раје, а онда окрену ћурак у року 24сата..,

 53. slavija,13.02.2017. 18:17:09

  Већину набројаних сам познавао само на основу њихових јавних наступа, тако да је то ситуација „мачак у врећи“. Сигурно да је боље политичку странку правити од јарана што су играли кошарку у курузима или од друштва из кафане. Али ни те приче се не би одржале да јак адхезивни фактор није био интерес сваког појединца да се од блатњавог опанка, једног одијела и стојадина дође до станова по Бечу, Паризу, Њујорку, џипова, јахти и сл.

  Комуниста,12.02.2017. 22:36:41

  Лазаревић је и моју екипу желио у свој „месијански“ пројекат, али ја не трпим вође, посебно не оне који не могу ни 40 гласова узети.

 54. jezdo,13.02.2017. 00:28:12
  RS je milion glasača i maksimalno 100000 politički angažovanih računajući i uhlebe koje botuj za razne stranke i tu praktično svak svakoga zna tako da je mala šansa da se treći blok formira od politički neangažovanih ljudi što je ujedno prednost jer je u sredini gdje svak svakog zna teško prodavati muda pod bubrege a i nedostatak jer je izbor mali. U takvoj sredini treći blok se može formirati samo od ljudi koji su već na ovaj ili onaj način politički angažovani a u tu kategoriju spadaju i Vasković i Vukan i nas dvojica…. samo treba biti dobro oprezan pri izboru rukovodećeg kadra jer kad postane očigledno da se postojeći sistem urušava svi zainteresovani se nastoje prešaltati u nove kolone za koje pretpostave da imaju šansu i sredstva se ne biraju tako da me ne bi čudilo da za 10 godina Galijašević i Ćeranić i Špiro Nikolić budu pisali da su upravo oni tvorci trećeg bloka ali su zbog viših interesa morali raditi u tajnosti kao što su radili i sve prije i poslije toga i to će se i desiti ako ništa ne preduzmemo.
  I za mene su Vukan i Vasković prihvatljivi ali jedno je imati muda do zemlje za što im skidam kapu a drugo voditi neku ozbiljnu organizaciju u realno teškim i komplikovanim okolnostima što Vasković nije ni pokušao a Vukan jeste uz veliki broj grešaka i ispalo je kako je ispalo.
  Ni jedan ni drugi nisu kod mene izgubili legitimitet jer ko radi taj i griješi a ja zasada nemam nikakvih dokaza da su se prodali. Vasković je nedavno bio na jednom putovanju i to mu je za mene veliki minus jer je samo sir u mišolovci besplatan ali za mene ostaje pozitivac sve dok nekog ili nešto ne opljačka čak i to bi mi lakše palo nego da to radi zaklanajući se iza države i u ime nje jer profesionalne lopove daleko više cijenim od političara. Što se Vukana tiče napravio je čitav niz početničkih grešaka što je pokazatelj njegovog iskustva i sposobnosti ali ne i poštenja. Najveća greška je sistem sam protiv svih i šansa da uspije na taj način je bila na nivou statističke greške. Prema mojim izvorima na taj sistem se odlučio zbog nepovjerenja u ljude što se i pokazalo tačnim jer mi se čini da ne kontaktira sa bar polovinom svoje ekipe u Trebinju a neke viđam i na kontra strani. Druga greška iznuđena materijalnim prilikama je bila kratko djelovanje samo pred izbore što je sa sobom povuklo niz posljedica od ekipe koja je dijelom došla kod njega zbog interesa do nedovoljne prepoznatljivosti kod glasača.
  Treća greška je oslanjanje na „bizmismene“ koji su ga koliko je meni poznato svi do jenog preveslali.
  Kako riješiti ove probleme? Ja predlažem masovnošću jer jedino na taj način se mogu obezbjediti potrebna sredstva i uticaj a to bi trebalo pokušati po sistemu grudve snijega.
  Nema nikakvog smisla oslanjati se na finansiranje od strane bogatih pojedinaca jer od toga nema ništa iz dva razloga: živimo u državi gdje se 90% novca vrti u državnim i paradržavnim firmama a većina naših bizmismena nema nikakvo tržište vani i dovoljno su sitni da bi svaki prekid poslovanja sa državom za njih značio kraj i drugi razlog je ukratko opisan u narodnoj epskoj pjesmi „alaj volim kad godina izda sve poskupi pojeftini…..“ a mi smo za nih samo jeftina radna snaga.
  Ako kao kritičnu masu uzmemo 1% ili oko 10000 koji su volji i ponešto žrtvovati i ako pod tom žrtvom podrazumjevamo uplatu jednog pića u kafiću mjesečno za nezaposlene i one na minimalcu i recimo 1% od plate za zaposlene to bi bilo reda 20-30 hiljada na mjesečnom nivou a to bi bilo dovoljno za jednu radio stanicu koja bi pokrivala bar 50% stanovništva i solidan sajt koji ne bi blokirali jer nema da plati 200 km za zaštitu.Ako očekujemo da će neko otići na banku i uplatiti 2 km od tog nema ništa ali ako se omogući plaćanje preko pay pala ili slično ili pozivom na broj(kao parking) ili preko inkasanata volontera mislim da bi se dalo skupiti dosta para naravno pod uslovom da svak ko je uplatio 5 pfeninga klikom miša može da zna na što su te pare otišle.Tu bi išle i razne akcije koje bi mogle da se odrade volonterski ili uz jako malo sredstava npr kursevi izrade sajta, programiranja, stranih jezika….. sadnje malina. Posebnu pažnju bi trebalo posvetiti držanju date riječi i stajanju iza ljudi koji bi mogli imati posljedica zbog saradnje sa nama pa tako recimo ako neko izgubi posao zbog nas da pred firmu dovedemo sve aktiviste iz tog kraja a da za prijateljski naklonjene imamo i nagrade pa da idemo u kafiće koji su u nedjelju omogućili besplatno okupljanje ili kurs heklanja a ne idemo u one čiji su vlasnici u sekti.Naravno neko bi žrtvovao i više od ovoga kao npr Dražen koji je na aktivnosti potrošio stotine a možda i hiljade maraka i još snosi posljedice jer je kao doktor nezaposlen a ni takvih nije zanemariv broj ali sada odoh preširoko pa još samo nekoliko napomena.
  Prije ili kasnije se svaka organizacija uruši iznutra od rimskog preko turskog carstva a svi su izgledi da će i SNSD istim putem a većina organizacija upravo zbog tih boljki nikad i ne zaživi i postane punoljetna i ta bolest je najopasnija i za tkz treći blok i trebali bi posebnu pažnju obratiti na izbor kadrova. Dražen je naveo čitav niz negativnih primjera a takvih je na mikronivou bezbroj ali mislim da i tome ima lijeka. Preletačevići i papci svih boja ne dolaze u obzir a isto tako treba izbjegavati „zvijezde padalice“ koje iznenada odnekud bljesnu i poslije ostvarenih ličnih interesa opet nestanu npr Vukotić za koga sam prvi put čuo na ovom sajtu za par mjeseci je uvalio guzicu u fotelju i sad samo ponekad zareži.Pošto u ovoj zemlji korupcija i kriminal caruju decenijama mala je šansa da postoji sindikalac ili nevladinić koji se nije slizao sa nekim nivoom vlasti pa i njh treba dobro prosijati kroz sito i rešeto.
  Sa druge strane Pretpostavljam da bi Vukan, ako bi „lego na rudu“ bez problema mogao postati recimo direktor HET i da je toga svjestan ali ako to nije dosada male su šanse da će i odsad naravno isto važi za Vaskovića Dražena prof Šijakovića i još puno ljudi.
  Isto tako ne treba ljudima tražiti dlaku u jajetu pa tako recimo Vukanu zamjeraju što je Bosićev saradnik.Koja je druga opcija? Bosić je jedini koji je ponudio pomoć jedini koji je zbog neuspjeha podnio ostavku i trenutno od svih političara najbliže onome za što se Vukan zalaže prema tome logičan izbor ako je Vukan procjenio da na dosadašnji način nema šanse.
  Ima toga do sjutra ali da vidimo šta drugi misle još samo kritika za jezdu: lako je tuđim mlatiti gloginje ili ono Radosavovo čuveno Ljeposava diži ja ću te kuražiti….treba i nešto praktično preduzeti
  маркан,13.02.2017. 12:24:42[
  Markane nemam pojma zašto ali recimo ti meni više tukneš na Stevandića.Niko ga ovdje nije ni spomenuo osim tebe a ne laje pašče zbog sela…. Osim toga meni Stevandić liči na grozno ucjenjenog čovjeka pjevao je o korupciji ne tako davno na ovom sajtu svih 365 dana godišnje i odjednom okrenu ćurak totalno kontra a prije toga su ljudi spominjali nekakav sokolski dom i pištolj tako da čovjek ni približno ne ispunjava kriterije ni za portira u eventualnom bloku. Možda nisam u pravu ali mi se čini da je Dražen slučajno ili namjerno zaboravio da ga pomene u udbaškoj ekipi a takođe je zaboravio pomenuti i udbaše na drugoj strani i mislim da je njihova povezanost jača od partijske jer inače otkud da Mićo sarađuje sa sektom? Mislim da Stevandić u toj ekipi ima ulogu pajaca na koncima koji se upravlja iza kulisa i moguće je da se testira teren da ista ekipa ubaci trojanca u blok njega ili nekog drugog.
  Dražene od tebe se i ne očekuje višeali zašto ste stali kad su prošli izbori i da li bi mogao to da panoviš ako zatreba??
  Što se mene tiče uključiću se u izbore i podržati opciju za koju procijenim da je najbolja ako ne bude iznenađenja onda vukan mada sam sve bliže mišljenju da će se do 2018 dosta toga promjeniti čak mislim da će neki od ključnih aktera tada disati vazduh filtriran kroz rečetke ili hladniji moskovski a sastanci Kormakove sa teslićkom ekipom govore da će pri postavljanju novog vezira kriteriji biti isti kao i prošli put prema tome krajnje vrijeme je da se nešto preduzme

 55. Ја то јездо због закључка Симе да поставиш питање трећег блока на посту о овој Стевандићевој дами.
  По твом коментару против њега, очигледно да ниси, извини, није била зла намјера.

 56. mica trofrtaljka,13.02.2017. 21:22:45

  Након избора свако иде на своју страну. Лично сам потрошио много енергије и око 2400 КМ на локалне изборе. Нас двојица смо вукли 90%, правили програм, радили техничке ствари, дијелили лично промотивни материјал, а резултат је изостао. Лично сам мање гласова добио тамо гдје највише заслужујем, па сам се запитао за кога се ја то жрвујем, трошим своје вријеме, новац, занемарујем свој приватни живот и обавезе. Кад те издају људи који те вуку за рукав да их браниш од рекета Топлане, они којима помогнеш кад им прокишњава кров, онда помислиш да си можда и будала ако све то радиш. Али опет се тјешиш да радиш то да би живот био бољи свима, па и Твојој породици.

  Мислим да смо сви ми некако политички потрошени, па чак и ако нисмо компромитовани. Вукановић мислим да ће на крају завршити у врху СДС, можда чак и битан кандидат, носилац листе у ИЈ или за нешто више. Дио тих људи сличних размишљања већ су по странкама и зову ме да у оквиру тих странака гурамо ове идеје. Искрено, није ми толико до политичког ангажмана, мада она јесте мој хоби.

  Стевандића не помињем (већ сам објаснио), јер ми је помогао да извјежбам праксу за испит из ОРЛ, што је према мени лично био коректан, нудио ми помоћ, па сад и ако имам шта рећи, прећутим, јер би било безобразно с моје стране. Исто важи за неке од академика с друге теме, од којих је један био мој први комшија, а други брат моје прве учитељице.

 57. @ mica trofrtaljka,13.02.2017. 21:22:45

  Осим што ти је концепт, по мом суду, у цјелини погрешан, у детаљима имаш и солидних конкретних идеја. Или зато кажем да су добре, што су понешто сличне мојима.

  Што се тиче уплата, да, најбоље би било то на широкој основи, самофинансирања. Али друге изворе не треба одбијати, само одбијати уцјену и поткупљивање.

  Најприступачнија варијанта је позив на бр. или смс, само што ту М:тел уби са провизијом, узимали су око 40%. Ако се природно претпостави кога би М:тел финансијски подржао (по општем правилу) онда то, иако мало натегнуто, значи да ће „чланови покрета“ са цирка 60% својих пара финансирати покрет, а са цирка 40% Додика. Тако покрет пола пије пола Шарцу даје. А тај Шарин није му баш ко Марков. И још тај Шарин ионако има пара. 😀

  Што се тиче PayPal-а то би била најбоља опција комбиновано са бр. рачуна да се уплаћује „аналогно“. Виза картица и рачун у Рајфајзену су повољни за отворити. У Збербанк нпр. је само кредитна „Виза класик“ за ту намјену, и само за отварање треба цирка 200марака, и 32 марке годишње чланарине. Прескупо.

  Срећно!

  (My two cents – што кажу браћа Амери.)

 58. Treceg bloka nema dok se istovremeno ne okrnje prva dva. Koliko god se skupi ovalitetnih ljudi ne mogu nista napraviti bez navedene pretpostavke. Za ovaj scenario je bio pogodan trenutak nakon opstih izbora, kada su Radojicic i Stevandic bili zaljuljali „blokove“. Na zalost nisu imali viziju, hrabrost ili nesto trece tako da je sansa otisla u nepovrat. Komentarisao sam onomad o tome ovdje pa su me i jedni i drugi napadali. I danas smatram da je propustena dobra prilika za pokretanje pozitivnih politickih procesa u RS.

 59. Zaboravio sam reći da u komšiluku, u Hrvatskoj, Treći Blok imamo u strankama-koalicijama Most i Živi zid. Vidjeli smo šta su uradili.

  Treći Blok je prirodan razvoj situacije na današnjoj političkoj sceni gotovo svih evropskih zemalja.

  Klasične politike, tipa ljevice, centra, desnice, lijevog centra, desnog centra, itd, jednostavno su potrošene. Probale su sve, i više od toga, i za sobom ostavile pustoš, tj. armiju nezadovoljnih, ogorčenih, obespravljenih, osiromašenih… birača.

  Komunistički pokret je propao, a liberal kapiatlizam na putu da propadne.
  Propala je srednja klasa (oslonac svake države, bez obzira na unutrašnji politički sistem), bogati postaju sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji.
  Narod jednostavno traži/očekuje ALTERNATIVU i, zahvaljujući savremenim sredstvima javnog informisanja, posebno društvenim mrežama, u stanju je da se direktno informiše o svim najznačajnijim pitanjima vezanim za funkcionisanje jedne države, ali i svojoj vlastitoj sudbini.
  Drugim riječima, ne može ga se vječno varati.

  Evropa je suočena sa situacijom da će:
  (a) nastaviti da razvija i unapređuje alternativna politička rješenja građanske provenijencije ili orjentacije (Grčka, Španija, Italija,
  (b) ili će neminovno “skliznuti” u populističe i nacionaln-šovinističke pokrete, tipa desnice u Francuskoj, Austriji.

  Pobijediće, ili neka verzija starogrčkog “demosa”, ili će se ponovo razviti (prije svega u Evropi) krajnje desničarski pokreti (fašizam). Lično mislim da poslednji val izbjeglica nije slučajnost, i da je insceniran upravo da bi se u Evropi kod naroda probudile fašističke ideje.

  Izbori u 2017. u nekim evropskim zemljama (Francuska, Njemačka, Holandija) pokazaće, i biće indilator, u kom pravcu se krećemo.

  Mi smo svoje nacionalizme (nadamo se) potrošili u prethodnom ratu, i sada nam je jedina alternativa građanska opcija i ekonomski razvoj. Ako je u narodu ostalo imalo pameti. A naš narod je često (kroz istoriju) bio pametniji od političara (mada mnogi misle da nije) i dovoljno je izvaran i izmanipulisan da više ne vjeruje nikome, i nema izbora.

  Činjenica je da balkanskim narodima treba jak vođa. Jaka i karizmatična ličnost. Kod nas samo takvi imaju šanse da pobijede.
  Još ako je bar malo poštena (a takvih ima), moglo bi se reći da nada sa Trećim Blokom postoji.

  Postoji li takva ličnost ?
  Na žalost, naša realnost je takva da je potrebno da je imaju sva tri konstitutivna naroda u BiH.
  U RS takve ličnosti, naravno po mom skromnom mišljenju, trebale bi da imaju karakteristike Slobodana Vaskovića, Nebojše Vukanovića, Siniše Vukelića, Stefana Mačkića….., koje ne poznajem lično, ali sam prateći njihov rad na portalima, stekao utisak da su poštene, hrabre, iskrene, obrazovane…. Postoje sigurno i drugi (možda onaj Konstantin Savić) ali ih ja ne poznajem ili ne mogu sada da ih se sjetim (evo prilike da ih i drugi nabroje).
  Nema ih i ne eksponiraju se u javnosti. Bave se svojim poslovima, i nemaju želje ni volje da se “bore protiv vjetrenjača”.
  Ponašaju se po onoj Andrićevoj “dodju tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati“.

  Znači : prvo treba izabrati jaku i pravu ličnost(i), odnosno (još bolje) da se ona sama “kandiduje” za Treći Blok, a da je nakon toga (najbolje putem društvenih mreža) plebiscitom izaberu „široke narodne mase” .

  Nako izbora, ili “samoizbora”, ta ličnost(i) treba da :

  (a) naprave neku vrstu orjentacionog programa (građanska opcija, ekonomski i socijalni razvoj, ne baviti se ratom i prošlošću, porodica, školstvo, trasparentnost u radu, trasparentnost u finansiranju, striktno poštivanje Dejtona, itd., itd.), i javno ga objaviti za javnu raspravu. Opet putem društvenih mreža,

  (b) putem društvenih mreža (one su sada osnova komuniciranja) sazovati osnivačku skupštinu pokreta (za početak je bolje da to bude pokret),

  (c) u pripremi osnivačke skupštine pokreta, svako bi imao pravo da se autokandiduje (uz javnu objavu biografije) za organe pokreta, na način da široj bazi/javnosti da mogućnost da se za njega izjasni i podrži ga prilikom izbora. Lažno prikazivanje podataka o sebi, ili njihovo prikrivanje, značilo bi automatsku eliminaciju u momentu saznanja. U toj kandidaturi, svako ko se dobrovoljno prijavi, imao bi mogućnost, ali i obavezu, da ponudi svoj lični politički program koji bi, isto tako, bio predmet rasprave prije održavanja osnivačke skupštine pokreta.

  (d) na taj način, još u pripremi osnivačke skupštine, isdiskutovali bi se politički program i osnivački (privremeni) organi pokreta, koji bi, naknadno i nakon održavanja osnivačke skupštine, ponovo bili predmet javne rasprave putem društvenih mreža. U tom postupku, svi oni koji imaju nešto da predlože ili lično poznaju ljude predložene za organe pokreta mogli bi da se izjasne i kažu sve što znaju o svakoj pojedinoj ličnosti. Naravno, ta ista mogućnost postojala bi i u postupku pripreme osnivačke skupštine pokreta.

  (e) Uvesti sistem glasanja o svim pitanjima pokreta putem društvenih mreža, a samo jednom godišnje održavati skupštinu (zbog operativnosti i troškova).

  (f) izabrati jedan od postojećih jakih informativnih portala (nezavisan, neutralan, “apolitički”) za medisku podršku. Možda baš “Frontal”. Naravno, to neće biti lako (a možda i hoće) s obzirom da bi se time taj informativni portal, po prirodi stvari, svrstao uz jednu političku opciju, čime bi izgubio na “neutralnosti”. Nezavisnot bi, naravno, zadržao.

  Eto to su moje početne ideje. Lično, nemam političkih ambicija, i nikad ne bih prihvatio da budem u “prvim redovima”. Ali bih mogao, i htio, da pomognem “iz sijenke”. Za opšte dobro.

  Nekima će ovo izgledati kao utopija. Ja lično mislim, i siguran sam, da nije.
  Neko je rekao da se u FBiH, na tu temu već nešto događa. I ja sam informisan da se nešto dešava oko Sidrana. Ne znam dokle se s tim došlo, ali ja ovdje govorim, i mislim, prije svega o RS. Nakon toga, isti pokret bi trebalo proširiti i na ostale dijelove BiH. Kako i u kojoj formi, u ovom momentu nemam ideju. Da li povezivanjem (koalicijama) sa istim ili sličnim pokretima u FBiH (koji će se sigurno formirati), ili na neki drugi način, ne znam. Znam samo da ta politička opcija ne može, i ne smije, biti ograničena samo na jedan entitet.

  Nekima će ovo možda igledati kao utopija, ali ja sam lično ubijeđen da nije. Vrijeme će pokazati ko je u pravu.
  Pozdrav svima koji su normalni i normalno misle.
  Za dobrobit svoju i dobrobiti budućih generacija.
  Nacionalisti, šovinisti, fašisti :STOP
  Politička smrt (a pravi zatvor) lopovima, kriminalcima, mafiji – SLOBODA NARODU

  P.S.
  Sada sam i ja zaključio da smo ovom „velikomučenici“ sa slike dali besplatan nezaslužen publicitet. Najviše zahvaljujući meni, koji sam u početku (priznajem, pogrešno) u njima prepoznao neku mogućnost da budu dio tog Trećeg Bloka. Moja totalna greška.
  Prema tome, predlažem (i u tome se slažem sa Simom) da se „preselimo“ na neko drugo mjesto.
  Najbolje bi bilo da neko (možda Mačak koji nas prati i ponekad se javi) napiše jedan dobar članaka na temu „potrebe za političkom alternativom“, pa da se onda „okupimo“ oko tog članka.
  Ili postoji neka druga ideja ?;)

 60. У Федерацији се већ спрема „алтернатива“, видјећете на прољеће, па све до јесени.
  Неће њима требати трећи блок из Српске да их учи шта да раде мој Јездо, они већ имају циљ и менторе, почело је са Мостаром неки дан, наставиће се са Стоцом,ревизијом тужбе против Србије, па онда редом.
  То ће оправдано добро уздрмати разочарани народ у Републици Српској.
  Погледајте само како неки Накаш на ТВ1, предсједник неког САБНОР-а каже како све треба промијенити, да треба да БиХ буде грађанска држава, као што је била прије рата.
  Замисли молим те.
  Може им се, испрали су младим мозак, ко сад тамо ко има 25-35 година мисли другачије него да је Република Српска геноцидна творевина, неће тај комуниста Накаш да каже како је чак и у тој комунистичкој Југославији СРБиХ била република Срба, Хрвата и осталих народа и народности, да су им се придружили муслимани амандманима на Устав 1971 године.

  Требаће трећи блок Републици Српској , али трећи блок који ће сачувати Републику Српску да се не прелије већ извјесна сорошевска буна у Федерацији.
  То сигурно неће моћи наше компромитоване политичке елите саме, управо због теме протеста, јер је код нас морално и економско стање много горе, него код њих.
  Тиме не кажем да ће већина њих тамо у тим протестима неће добро мислити, али ће бити искориштени од страних и домаћих тајних служби као корисни идиоти.

 61. Markan, meni je to donekle poznato, ali mi je isto tako poznato da u FBiH ni jedna alternativa (Treci Blok) nema sansi da uspije ukoliko ide na promjenu Dejtona i ukidanje RS. Ja zagovaram tezu da se o tom pitanju i ne raspravlja narednih 20-30 god. (Poslije ce se vidjeti) jer svako otvaranje pandorine kutije (Dejtona) neminovno nas vodi u novi rat. Onaj ko zagovara tezu da je RS genocidna tvorevina, neka se malo vrati u 1941, neka se zapita ko je podrzao raspad ex Ju, i ko je (planski) protjerao Srbe iz Hrvatske, ko je Srbiji oduzeo Kosovo. Ja o tim pitanjima ne zelim da raspravljam, jer nam je u narednih 20-30 godina potrebno da izgradjemo zemlju. Poslije cemo vidjeti. Slusajuci Sidrana&CO (a on je u toj „alternativnoj“ prici), on bi ponovo da ratuje. Ili se varam!!

 62. Ја ти то и причам, тај покрет ће уздрмати Федерацију, биће то прича због правде и економије. причу ће водити добронамјерни и перфидни агенти, млади и школовани људи, све као са грађанским циљем, плус отворени екстреми и србомрзци као Сидран.
  То ће трајати данима,можда и мјесецима у таласима, што неће оставити равнодушним наш народ.
  Знаш, кад ти слушаш говоре честитих, не можеш остати равнодушан, поготово рецимо оне професорице Шехерзаде Делић.
  Народ на то лако помисли да сви који су у организацији тог бунта-покрета исто мисле и покрену се за њима.
  Онда се то неминовно претвори на крају у причу,ништа не можемо без промјене устава и грађанске државе.
  Имамо и ми у Републици Српској Шехерзада за потребни трећи блок.
  Имамо народ који би требао оправдано протестовати, имамо и оне који се истичу као она,имамо и оне који су доста у медијим експонирани као реформатори, али су већ прошли сорошеске школе, на овај, или онај начин.
  Видљиво је то и тамо и код нас ко су ти људи.
  Зато и кажем, никад довољно опреза у ово тешко вријеме.

 63. Само, на трен, да се на ово осврнем:

  [маркан,15.02.2017. 13:13:53[168369]
  (…) неће тај комуниста Накаш да каже како је чак и у тој комунистичкој Југославији СРБиХ била република Срба, Хрвата и осталих народа и народности, да су им се придружили муслимани амандманима на Устав 1971 године.]

  А ево како се (један примјер) говорило и писало на засједањима ЗАВНОБиХ:

  „U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u historiji Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodno-oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vijekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju.
  Oličena u narodno-oslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u zajamčuje:

  * Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina;“

  И говорило се тада како БиХ није ни-ни-ни, него је и-и-и, некако како што се и данас говори али на друкчији начин.

  Али након рата ти Муслимани се, одједном, изгубише, читав један народ нестаде и како нестаде на исти чудноват начин се одједном појави те споменуте 1974. гдоине, што је трик који ни Крис Ејнџел није кадар направит…

  Али, разумијем, треба мало подржати и француске националисте, да није да џаба и залуд шире лажи и мржњу по Бриселу…

 64. Нисам мислио ништа лоше Османе.
  Само сам написао шта је рекао Накаш.
  Слушах случајно и ону креатуру Сидрана у суботу на телевизији.
  Прочитах између редова све оне који ових дана најављују удруживање независних начелника, оснивање покрета, последично окупљање незадовољних у Федерацији.
  У коментару Османе искористих само да опоменем, морам бити личан, моје у Српској.
  Дефинитивно нема искрености.

  Нисам ја Османе крив што је Накаш-антифашиста под плаштом демократије затражио грађанску државу без конститутивности, јер забога, сви имамо једнака права.
  Па одна рече, као некад што је прије рата било у БиХ.
  Ја само констатовах чињеницу да БиХ није била грађанска република у склопу међунардно признате комунистичке Југославије.
  Била је република, прво конститутивних народа Срба и Хрвата и осталих народа и народности, баш као и што је у исто вријеме Хрватска била република конститутивних народа Хрвата и Срба и осталих народа и народности.
  Муслиманима је касније у БиХ призната конститутивност, то поштујем.
  Нажалост, очигледно да се код десничара, тзв.љевичара и осталих муслиманских партија, те новооснованих муслиманских интелектуалних организација и њихових вођа, као онај РАСТЕШЕНИ ЈАРАЦ КУРТЧЕХАЈИЋ ни данас не признаје Република Српска.

  Ето, паде ми он на памет.
  Сјетих се тог малог растрешеног миша, сјетих се како говори „мањи ентитет“,како у томе ужива, пјени и бали,, како само својим наступима брука и понижава паметни муслимански народ.
  Замисли Османе оног запјењеног пекинезера и рецимо Мирзу Делибашића и остале предратне великане муслиманског народа, великане који су живјели уз и са српским народом, великане који су били поштовани код Срба, једнако, ако не и више, него код муслимана.
  Срби су га сви волили, а муслимански вјерски и интелектуални фанатици су му замјерали, што је толико добар са Србима, у осталом, као што су замјерали и многим другим муслиманским интелектуалцима и спортистима.
  Не признају мој Османе те интелектуалне и моралне гњиде конститутивност српског народа, а камоли Републику Српску, исто као ни крајем 1991 године и чувене Скупштине БиХ, кад је згажен Устав и конститутивност српског народа.
  Тада су Изетбеговићеви и Борасови фашисти везали усташке заставе и прегазили конститутивност српског народа.
  Конститутивност која је управо спашена кроз оснивање Републике Српске, да не би прошли Срби у БиХ као конститутивни Срби у данас више него профашистичкој Хрватској.

  ЗАТО НЕКА СВИ ОДЈЕБУ ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ДИПЛОМИРАЛИ СМО МИ ДАВНО, НЕКА ОДЈЕБУ СА ПРИЧОМ ГРАЂАНСКОЈ БИХ, све под плаштом грађанских и људских права.
  Имају Сидран и Куртчехајић и остали грађанску Федерацију.
  Како је могуће да тамо нешто не ваља, да хоће Сидран да се буни кад су се тамо удружили само сами партизани и два слободарска антифашистичка народа, док је Српска створена од покварених Срба, народа који је подржавао, прво Кајзера, а онда Хитлера?

 65. [Крин,15.02.2017. 22:58:52[168374]
  Ал’ се забавља Миња ако чита коментаре! :D]

  Ја досад редовно заобилазио тему јер ме тематика (из наслова, текст нисам ни читао) уопће не занима, па ми није било јасно зашто је толико актуелна код осталих па редовито коментаришу…Кликнем синоћ на коментаре и имам шта и да видим…B-)

 66. @маркане, ја особно вјерујем да има толико тога што би, рецимо то тако, на све начине (па и политичке) могло зближити и помирити Србе и Бошњаке, растеретити их мало те вјечите хисторијске напетости, тог старог пртљага, да им се дадне мало зрака да удахну, на трен да одморе без страха и зебње, па да се крене неким сретнијим путем, а не треба толико памети и толико мудрости за то и мсилим да се толико може наћи код свих.
  И вјерујем, без икакве задње и скривене намјере, а поготово не у име неке политичке опције, да би то био величанствен процес на Балкану…
  А којим путем поћи, шта узети за вриједност спрам које би се самјеравало све остало, јел то народ или је држава, јесу ли то нека начела и принципи истине, правде, љубави, итд. који су изнад и државних и народних, етничких, религијских идентитета, итд. о свему томе се може сасвим лијепо, растерећено, нормално разговарати, договорати…Поздрав и теби и @језди.

 67. podv0r,16.02.2017. 07:57:38[168379]

  Čisto sumnjam da je sposobna za neke ozbiljne stvari, bolje bi prošla da je otišla u Dubaji kod arapa i unovčila jedni svoj kvalitet – zgodno tijelo, ali…u modi su mladje i slađe. B-)

 68. Meni se čini da je ođe svima dobro pa da pokretanje trećeg bloka nema svrhe. Mačak se ne javlja, admin ne pokreće novu temu a nekoliko komentatora opalilo po nacionalizmu koji nas je dovde i doveo.Mislim da je uslov svih uslova za bilo šta novog na političkoj sceni BiH saglasnost da promjena dejtona nema bar narednih 20 godina. Pošto političke stranke u BiH djeluju kao u odvojenim državama u dogledno vrijeme je nemoguće formirati bilo kakav blok na nivou BiH pa mi trebamo gledati u svoje dvorište a sa komšijama biti dobar komšija u smislu daje saradnja moguća i poželjna ali pod uslovom da se RS prizna u sadašnjem stanju a sve drugo je prizivanje rata. Pošto se spominje Sidran meni to ne miriše na dobro i mislim da sa njim i njemu sličnima ne treba biti nikakve saradnje a takođe mislim da su odnosi između Srba i Bošnjaka toliko zatrovani prvenstveno kad su Bošnjaci u pitanju da ništa ne vrijedi ni pokušavati narednih par decenija.Ne kažem da nemaju razloga njihovih civila je stradalo nekoliko puta više ali isto tako je moguće da ima još živih ljudi, mada malo vjerovatno, koji su rođeni za vrijeme Turske okupacije gdje su oni bili saradnici okupatoraali takve rasprave se svode na priču o kokoši i jajetu i osnovni problem je nedostatak kulture suživota ili jakih centralističkih sila kao u USA. Samo jedno pitanje: ako želite građansku BiH zašto nije mogla građanska Yu koja je inače po meni bila najbolji oblik organizovanja naroda na ovim prostorima bez nje smo svi slamke međ vihorove i nećemo dugo opstatai ali hbg nekima ni to nije valjalo i ako nekom nešto daš džabe pa to ne cijeni kako onda da očekuješ da će se za to boriti??
  Odoh preširoko ukoliko bude zainteresovanih tu sam ali daj bože kćeri da te beg uzme a cigani se oko kuće motaju…
  Крин,13.02.2017. 23:49:41[168349]
  @ mica trofrtaljka,13.02.2017. 21:22:45

  Осим што ти је концепт, по мом суду, у цјелини погрешан,
  Zašto mi je koncept pogrešan???

 69. @mica trofrtaljka,

  Ne da ti je koncept pogresan, nego se gubis covjece. Ti si zaista ubjedjen da se pokretanje treceg bloka moze ostvariti na komentarima jednog portala? Prozivas ljude za nacionalizam a u istom komentaru govoris o turskoj okupaciji i saradnicima. Iskreno, tvoje komentare slabo pratim jer su inace destruktivni. Vjerovatno imas svoje razloge ali ako mislis sta konstruktivno pridonijeti promijeni KONCEPT, covjece:)

 70. Да подворе, баш сам мислио на концепт и људе који би организовали трећи блок у Републици Српској.
  Мислим да је много лакше имати концепт, јасну платформу, него увезати одане људе тој причи.
  Понављам, никако насјести на оправдане захтјеве за промјене у Федерацији.
  Република Српска треба да се из темеља мијења, да се покрене на позитивној причи терећег блока, али ту причу треба локализовати за дуже вријеме.
  Лично мислим, то мисле и сви који желе добро, да је договор муслимана и Срба једина шанса нормалног живота у конфедералној БиХ.
  О некој причи коју помену мица, трећем блоку на нивоу БиХ, проћи ће мицо много воде Врбасом док то буде могуће, прије никад, него некад.
  Прво треба да се код њих десе радикалне промјене, успостава демократског система, па медијска промјена понашања и одгоја младих, дуг је то период, најмање 20 година да се покуша из главе избити антисрпски отров убризган њиховим младим и оним у средњим годинама.
  Не кажу случајно католици, ДАЈ МИ ДИЈЕТЕ ДО ДЕВЕТ ГОДИНА И ЕВО ТИ ГА НАЗАД, ЧИТАВ ЖИВОТ ЋЕ ОНО ПОСЛЕ ТОГА БИТИ КАТОЛИК.
  Отрована им је омладина и ови нешто преко 30 година још каоп дјеца, наша су исто, али најмање десет пута мање.
  Сигуран сам да је много мање потребно времена старијим муслиманима да прихвате реалност, врела крв и усађена мржња кроз дјетинство и младост се веома тешко искорјењује.
  Морају се прво они вратити оном времену кад су прије 70 година скинули фереџе и постали културни европски муслимани који су без бојазни упражњавали вјеру, али и живјели са комшијама у поштовању њих и њихове вјере.
  Да се држим теме, у сваком случају, трећи блок са некомпромитованим људима, ане нечијим играчима у Српској, да.
  За сада, никаква спона са тамошњим покретима и промјенама.
  Промјене локалног карактера у Српској и Федерацији да, у супротном, смртна опасност за државност Републике Српске је стварност.
  Показаће вријеме да је ово реално размишљање, већ сам дао аргументе у пређашњим коментарима због чега?

 71. Наслов је пун погодак, јер су интервју оку угодне госпођице засјенили свакодневни коментари актива мушкараца. 😀 Ника се ријетко огласи, а Ање нема нигдје.

  Тзв. Подворе, ако је екипа која држи власт у БЛ и РС 20 година настала од раје из кошаркашког клуба у курузима и из кафане у насељу Симе Матавуља, није сулудо да неки трећи блок настаје од људи који дискутују на неком форуму. Ја на овом порталу прочитах текстова и коментара какве не могу написати чак ни лидери већине политичких партија. Ако је оне некад ујединила мржња према СДС-у, није нелогично да неке нове уједини мржња према Додику, иако мржња не би требала бити покретач, већ љубав. По мом мишљењу, далеко је теже наћи бар десет људи од којих ниједан неће издати, и који могу да спусте свој его како се не би прича растурила због лоших међуљудских односа. Иако мало вјерујем у успјех такве приче, сматрам је пожељном. Не знам како би идеолог једне такве опције успио сачувати причу од убачених људи. Поново враћам причу на тезу да удбаши и данас јашу, да су они професионалци, а сви други аматери.

 72. „Поново враћам причу на тезу да удбаши и данас јашу, да су они професионалци, а сви други аматери. „

  Увијек су јахали удбаши. Жалосно је да себи узимају ексклузивна права за „патриотизам“, а суштина је да само себе гледају и за своје интересе раде. Најжалосније је да им нема краја… Бар ја га не видим…

 73. И Дражен и ђеврек су у праву, лично мислим да ће код нас већински удбаши попушити, тек кад попуше фундаменталисти у Федерацији.
  Не само да кад фундаменталисти изгубе све полуге власти, него да већина буде затворена, протјерана, или побјегне због десетина милијарди марака крађе народних пара, кроз вршење скоро три деценије власти и крађе милијарди донација муслиманском народу.
  Да не буде забуне, то исто чека једног дана и наше „родољубе“

 74. @mica trofrtaljka,16.02.2017. 10:32:13

  „Zašto mi je koncept pogrešan???“

  Зато што није исто јакобинац министар и министар јакобинац. Нема ништа без Јавности, са великим Ј, мој јаро.

  Ја сам антрополошки песимист, тврдим да је већина људи слаба да одоли злим дусима који круже око јавне функције. Без Јавности може нама „трећи блок“ казати шта ти драго, па да та њихова прича, кад дођу на власт, траје од сриједе до петка. Је ли Додикова екипа друкчије дошла на власт него тако, па шта сад имаш рећи?

  @podv0r,16.02.2017. 16:31:08

  Подворе, људи бар предлажу, што не будеш конкретан? Ти си оно о чему је Грамши казао: противник који не напада отворено супротне стране, него саботира, подсмијева, а све тобож будући на истом фронту. Нечасно је то Подворе.

  П.С. Ћао Миња!

 75. Krin,
  Kako ne predlazem? Predlozio sam im da se manu corva posla i energiju usmjere na nesto konkretno. Druga stvar, nemam politickih stremljenja. Treca stvar, nemam frustracija, jer se ne osjecam marginalizovano, niko me nije tukao i „nabijao loptom“ u djetinjstvu (ne budi primijenjeno na ostale komentatore) i sl. Sve nabrojano me sprjecava da pisem politicke programe, filozofske rasprave i sl. sranja po portalima. Jos kad se uzme u obzir da nabadam po telefonu, ma hajde…
  Jednostavno volim procitati komentare s vremena na vrijeme, onako. Isto tako i ubaciti po koju , onako.
  Kakvi bolan frontovi? Nisam ja ni na kakvom frontu! Dosta je meni toga!

 76. mica trofrtaljka,16.02.2017. 10:32:13

  “ali isto tako je moguće da ima još živih ljudi, mada malo vjerovatno, koji su rođeni za vrijeme Turske okupacije gdje su oni bili saradnici okupatorа….“

  1878. год. Берлински конгрес, АУ-окупација, одлазак Турака.
  1908.год. Анексија

  И коментатор Фронтала тврди да је могуће да још има сарадника турског окупатора који је 1898.год. де факто, а 1908.годи и де јуре завршио окупацију.

  Је будале мајко мила, што би рек’о Изет…

 77. Sto bi rekli neki komentatori, udba snajka udba. Simo stari udbas, nista mu ne promakne.
  Simo, nemoj ovog micu vidis da je pogubljen u vremenu i prostoru. Mislim, nemoj mu iskopati neku saobracajnu kaznu od prije par godina, kao sto onomad procitah ovdje da je neki komentator dobio staru kaznu zato sto ga uhode na frontalu.

 78. Није подворе тако, има смисла прича о промјенама којим може иницирати трећи блок.
  Ја сам лично у коментарима указао на опасност из Федерације, успут напоменуо да у Српскојтреба неки нови блок.
  За оснивање неке нове партије са јасном идејом и јаким људим, мислим да је касно, кратак је рок до идућих избора.
  Успут сам напоменуо да се пази ко прилази том блоку, чак сам у једном коментару навео да сам начуо да нешто организују Милојевић, Мастило и Жупљанин.
  Мислим да има смисла мало ћаслкати о томе ко би могао формирати тај блок.
  Мислим да има смисла причати о неким мањим републичким парламентарним партијама, мањим партијама које имају одборнике у општинама,партијама које нису ни у једном парламенту, покретима и познатим појединцима, али би то имало смисла само кад би то била нормална расправа, без увреда било ког појединца.
  Кад би то кренуло у том правцу, онда нико, па ни подвор не би могао рећи да размишљање о трећем блока нема смисла.

 79. Markan,

  Citiracu Krina „Ја сам антрополошки песимист, тврдим да је већина људи слаба да одоли злим дусима који круже око јавне функције. Без Јавности може нама „трећи блок“ казати шта ти драго, па да та њихова прича, кад дођу на власт, траје од сриједе до петка.“

  Slazem se sa ovim njegovim razmisljanjem. Za pozitivne politicke procese nama treba javnost, kao svojevrsni katalizator, ali mi javnost nemamo. Imamo partijske vojske koje su okupirale javnost. Nekada sam ovdje iznio ideju da nam treba udruzenje gradjana koje bi se zvalo „disanje za vrat“, koje bi trebalo biti apoliticno i koje bi u svakom trenutku moglo okupiti 50ak k ljudi da disu za vrat, kod svakog tendera, kod svakog zakona i sl. Bez obzira ko bio na vlasti.

  Treci blok nije realan zbog vise stvari:
  – zbog masovnosti dvije vojske nema kriticne mase u plebsu. Ovo se moglo i moze postici istovremenim zaljuljavanjem i krnjenjem prva dva bloka i komesanjem plebsa. Prilika je bila poslije izbora kada su Radojicic i Stevandic mogli to da ucine.
  – parapartijske strukture prva dva bloka su snazne i svaki novi pol subjekt moze tesko da se izbori sa tim.
  – nas mentalitet. Nema dovoljno ljudi koji bi mu se oduprli. Sjasi kurta da uzjase murta.
  – u vezi sa prethodnim je i nepostojanje sistema. U stihiji najbolje plivaju kurte i murte. I oni koji ne bi, odnese ih struja pa se prokurtisu i promurtisu.

  Nalaprda se i ja…

  Necu vise. Sad cu nastaviti da zajebavam

 80. И то је мишљење, врло јасно и поштено речено.
  Волио бих да чујем и већину коментатора овдје, без обзира да ли раде за неку партију, или су само људи који коментаришу.
  Ако се потврди твоје мишљење да затворимо радњу- причу.

 81. podv0r,16.02.2017. 21:52:35[168401

  Слажем са тобом да од трећег блока нема ништа, али не дијелим мишљење везано за Стевандића и Радојичића. Њих двојица нису способни да оформе трећи блок, Стевандићева прошлост је претежак терет њему самом, а тек Радојичићу. Мислим да кад дође вријеме Радојичић ће опрати руке од Стевандића – ладно.

  Трећи блок би могао поникнути од незадовољних МЛАДИХ људи из свих странака (сви сунезадовољни односом врх странке – млади, колико кампања су млади одтађивали па добију само тапшање по раменима, а послове добију рођаци и они политички лешинари). Мислим да будућност лежи у окосници Радојичић-Амиџић. За сад су чисти обојица и могли би привући лако људе себи. Сви други су политичке лешине који ће злоупотребљавати незадовољство људи због својих интереса (1-2 одборника а слажу 6-7000 људи).

 82. Ја мислим да ће се питањем трећих опција бавити неки други народи који ће населити ове лијепе крајеве, након што ми биолошки окопнимо…Јер у овој атмосфери која траје задњих четврт вијека (политичкој, идеолошкој, правној, организацијској, економској, демографској…) у којој се сви налазимо у БиХ и у коју приспјевају нове генерације, мислим да је биологија најјаче оружје против лоших политика. И ултимативно, дакле крајње, али и веома ефективно…
  И ту има неке поетичне правде: за народе који нису могли барем мало сложеније да размишљају, и увиде шта раде сами себи, и треба неко веома просто и једноставно рјешење да их разријеши те мучнине покушавања проналаска проблема тако што ће се стално вртити укруг…

 83. Jos jedna od vaznijih stvari za uspostavljanje normalnog politickog sistema i nacin prisiljavanja politicara da rade svoj posao je depolitizacija drustva, odnosno demobilisanje gore pomenutih vojski.
  Ako u RS ima oko 300-400 hiljada clanova razlicitih partija (vjernih vojnika) a na izbore izadje oko 600 000 sta ocekivati. Dok god stranke budu imale tu bezrezervnu podrsku, dok god se brat sa bratom svadja zbog politike… nikakvi treci blokovi i nikakav napredak se ne moze ocekivati. Dok god depolitizovani ne stvore kriticnu masu i dok ne uzmu stvari u svoje ruke bice isto stanje, sa ili bez treceg bloka.

 84. Već sam rekao da je Treći Blok naša (RS i FBiH) realnost.
  Samo je pitanje ko će ga formirati.
  Izgleda utopija, ali nije.
  Jednostavno, to je potreba naroda. A kad narodu dogori do noktiju, čuvaj se naroda.

  Ove naše rasprave ovje mogu, ali ne moraju, da budu „pucanj u prazno“, ili „pisanje uz vjetar“ (izvinjavam se, ali bolji izraz nisam mogao da nađem).
  Zavisi samo koliko će se ljudi ovdje uključiti u tu priču.

  Ukoliko se ovdje u toj raspravi postigne „kritična masa“ (sami ćemo procijeniti koja), možemo predložiti Frontalu da nas „mediski isprati“ ili, ako ne pristanu, na napravimo flastiti Facebook (Twiter, itd.) profil. Tada ćemo morati (ako na to pristanemo) da skinemo maske. Pa i ja sam.
  Rekao sam već da su društvene mreže komunikacisko (informativno, animacisko, itd.) čudo.

  Da li je Treći Blok u RS, i ova naša inicijativa ovdje utopija ?
  Treći Blok nije, a da li je ovo naše „laprdanje“ i „naprivanje“, ostaje da se vidi. Zavisi od nas samih, i kritične mase koju ovdje (ili na nekom drugom portalu) formiramo.

  Da se ne ljute neki komentatori ovdje, ali ja Treći Blok ne vidim niti sa jednim „istrošenim političarem“ Kakav Radojičić, Stevandić, Gligorić, itd. Oni su svoje rekli, a sad bi veoma rado da promijene dres.

  Imali su (nacional-šovinističke stranke) skoro 30 godina (od uvođenja višepartiskog sistema u bivšoj Jugoslaviji) i šta su napravili. Rasturili državu (ex Ju), izazvali rat i krvoproliće, opljačkali zemlju (što su generacije naših djedova i očeva stvarale), i doveli nas na ivicu novog rata. Kog rata ?

  Znate li vi uopšte šta se dešavalo u ratu u pozadini prvih linija, i kako su naše nacionalne vođe (svi od reda, čast izuzecima) između sebe trgovale. Ne samo politički, nego i pravim robama. naftom, cigaretama, osnovnim životnim namirnicama.
  Pitajte borce (na sve strane) sa prvih linija. Ja o tome pripremam knjigu na bazi izjava i svjedočenja istinskih učesnika rata sa prvih linija. Onih koji sada hodaju sakati, bez zdravlja, obespravljeni, marginalizovani, sa socijalnim pomoćima od 100 maraka, itd.
  Ljudi koji su u rat ušli sa srcem, a iz njega izašli plomljenog srca i uništene duše.
  Ovdje nije ni mjesto a ni vrijeme da se o tome priča. Uostalom, istinski borci to znaju.
  Bio je rat sirotinje protiv sirotinje, u koji su uvučeni (zavedeni) od strane naših „nacionalnih vođa“ koji su radili po diktatima velikih sila. Da bi se uništila bivša Jugoslavija koja je vojno bila toliko jaka da je mnogim komšijama, ali i drugima, predstavljala kost u grlu.
  Za taj poduhvat odabrali su i dobro instruirali po jednog lidera iz svakog nacionalnog korpusa, i to je to.

  Treba da se zapitamo: zašto Milošević nije prihvatio „asimetričnu federaciju“ (ili kako se već zvala), zašto je Izetbegović, prvo potpisao pa onda pogazio, lisabonski sporazum, zašto Kučan i Tuđman nisu prihvatali ništa osim samostalnosti, zašto je Bošnjacima bolje da žive odvojeno u tri države, zašto Srba iše nema u Hrvatskoj, zašto Bošnjacima u BiH nisu dali poseban entitet, nego su ih ostavili sa Hrvatima, zašto je od Srbije oduzeto kosovo. Zašto ???
  Gdje su sad te naše nacionalne vođe ?
  Sve do jednog pod zemljom (uključujući i onog Holbruka koji ih je vodio), i svi do jednog otišli zbog čudnih i misterioznih bolesti.

  Sad bi opet (neko) da u rat gurne sirotinju proti sirotinje i, što je najgore, sirotinja se ponovo „pali“. da li smo uopšte normalni. da li smo u stanju (narod) da sudbinu uzmemo u svoje ruke. U potpunosti nismo, ali bar djelimično jesmo. Da bar malo utičemo na vlastitu sudbinu, i tzv. društvena kretanja.

  Vidim ja da odoh daleko po ovom pitanju, a tema je Treći Blok.

  Elem (malo bošnjačkih izraza), hoćemo li mi ovdje ovu priču širiti i šiljiti, ili da to sve ovdje batalimo, a da se ja „preselim“ na drugo mjesto.

  Ko je ovdje za Treći Blok, po principima:
  1……………………….
  2……………………….
  3………………………..
  Principe treba sami ovdje da isdiskutujemo.
  Ja sam neke već predložio u jednom od prethodnih postova.

  Ko bi bila „izborna baza“ Trećeg Bloka ?
  1………………………
  2………………………
  3………………………
  4. Nezadovoljni i oni koji ne izlaze na glasanje,
  5. Mladi i neiskvareni (koji nisu imali bil kakve istaknute funkcije) u postojećim partijama, prije svega opozicije (ovo je neko ovdje već naveo),
  6. Bivši pravi i istinski borci iz rata kojima bi primanja (boračke dodatke, invalidnine, itd) trebalo povećati najmanje za 100%. Prostora u budžetu bi bilo samo od onog što se do sada kralo kroz razne javne nabavke, partiska zapošljavanja, itd..
  7……………..

  Za vođu Trećeg Bloka treba predložiti (izabrati) neku veoma „poznatu facu“, koja se kroz svoj dosadašnji rad već dokazala poštenjem, pravdenošću, hrabrošču, otvorenošću, pristupom „ni po babu, ni po stricu“, itd.
  Naš narod (narodi) voli i hoće da ima vođu, i hoće da je on bar malo poznat i dokazan (neko koristi glupu riječ : realizovan).

  Imamo li takvu osobu/ličnost, i bilo bi dobro da svi ovdje, koji su raspoloženi za ovo „naglabanje“ o Trećem Bloku, predlože.

  Ja kandidujem (ponovo) Vaskovića, ali i Vukanovića.
  Ponavljam, lično ih ne poznajem i nikad ih u životu nisam vidio, da neko ne bi pomislio da se oni preko mene samoreklamiraju i promovišu.

  Oni, naravno, za tim nemaju potrebe (ako bi se uopšte i prihvatili tog „vrućeg krompira“) jer su u onom čime se bave daleko kompetentniji od mene.

  Ako bi oni to htjeli da prihvate, predlažem im samo da malo prouče kako je u Italiji jedan veoma poznati komičar (Beppe Grillo), sa jednim svojim, u javnosti do tada nepoznatim, prijateljem (znači: njih dvojica sami) krenuo sa pokretom „Pet zvjezdica“ („Cinque stelle“), od ničega, prije nekoliko godina, „dobacio“ do najjače opozicione stranke koja će, po mnogim procjenama analitičara, na slijedećim izborima osvojiti relativnu većinu. Sada imaju oko 28% podrške, i osvojili su već gradove kao što su Rim, Torino, itd.
  Oni samo koriste društvene mreže (fejzbuk) i na taj način su došli do glasaća, i osvojili njihovo povjerenje.
  Sve na način da su konstantno kritikovali (a materijala su imali) dosadašnju i vlast i opoziciju.
  Bepe Grilo je „šef pokreta“ ali se nije nigdje politički angažovao (fukunkcije i slično), ali i dalje upravlja pokretom „iz sijenke“, i sve konce drži u svojim rukama.
  U međuvremenu u pokretu su se iskristalisale takve političke ličnosti od kojih će jedan na narednim izborima sigurno biti premijer.

  Naše vođe Trećeg Bloka, a nadam se da će se pojaviti neko poput Vaskovića ili Vukanovića (ako ima i drugih bilo bi dobro da se ovdje predlože), trebalo bi samo da kopiraju (nije sramota) ono što je u Italiji uradio pokret „Cinque Stelle“ (per zvjezdica).
  Znate, ja malo natucam italijanski, pa sam to pratio, i pratim.

  Mozda bi Vasković bio idealan za ulogu Beppe Grillo, da osnuje pokret, formira fejzbuk stranicu, okupi jaku i mladu ekipu dobrovoljnih informatičara (onih što „jedu kompjuter“), registruje pokret u kome bi samo on imao pravo potpisa (da se ne nađe neko, a takvih bi bilo, ko bi kasnije da mu soli pamet), i krene u akciju.
  Malo po malo, i putem fejzbuka, iskristalisalo bi se nekoliko mladih i kompetentnih koji bi mogli da na sebe preuzmu političku ulogu u pokretu, tj. onih koji bi bili na terenu i krčili put do birača.
  To je upravo ono što je u pokretu Cinque Stelle uradio Beppe Grillo.

  Ja bih se lično za pomoć u ovom poslu stavio na raspolaganje i Vaskoviću i Vukanoviću (ali i bilo kom drugom ako ocijenim da ima iste ili slične kvalitete), ali samo neko ko bi iz sjenke dao po neki savjet, ili „odradio“ (ovu riječ ne volim, ali se kod nas ona odomaćila) po nei stručan posao.

  Ukoliko bi Vasković ili Vukanović, ili obojica zajedno (zašto da ne) prihvatili tu ulogu, dovoljno bi bilo da to ovdje kažu (ako im to ne bi bilo iz poniženje), i ja bih našao načina da im se javim i predstavim.

  Javno ih pozivam (Vaskovića i Vukanovića) da u svoje ruke uzmu kreaciju Trećeg Bloka. Radi naroda.
  Zaboravih na Stefana Mačkića, našeg „Mačka“. Momak je 100% regularan. malo revolucionaran, ali su takva i vremena. trebaju nam „revolucionari“.

  Za malo zaboravih da kažem, da ono što radi Šeherzada Delić u Bihaću je upravo ono što bi moglo da se nazove Trećim Blokom, i ona taj pristup i profil ima, samo je pitanje koliko će biti u stanju da se organizuje i formira neophodnu „političku infrastrukturu“. Nešto bez čega je (na žalost) nemoguće izaći iz vlastitog dvorišta.
  Pitam se: ko bi za nju znao da nije društvenih mreža tipa fejzbuka i Youtube.

  Prema tome: TREĆEPOKRETAŠI NAPRIJED, OSTALI STOJ

  P.S. nemam volju da se vraćam na tekst i eventualno ga ispravljam. Bilo stilski ili gramatički. Primjetio sam da se ponekad i ponovim. Šta ćeš „stari se stari, stari moj“.
  A da, zaboravih da se izvinem za sve eventualne „uvrede“ Minji Šurlan. Ako ih je bilo. Nisam imao namjeru, ali je tako kad se „politički isturiš“ i postaneš javna ličnost. Nadam se da je ona prepoznala da u mojim istupima prema njoj nije bilo, ni zadnjih, ni zlih namjera.
  Mislim da je pogriješila što se ovdje nije nikad javila. Ipak smo joj, ni krivoj ni dužnoj, dali dosta prostora. Možda i previše. Zato bih bio najzadovoljniji, (ako ova priča o Trećem bloku uopšte ima smisla) „skinemo“ sa članka o Minji Šurlan (ako hoće dali bismo joj prostora u Trećem Bloku) i preseimo se na neki drugi prikladniji članak. Možda onaj koji nam napiše Stefan Mačkić, Mačak

  ;);)

 85. Trećeg Bloka nema sa istrošenim političarima, tipa Radojičić, Stevandić, itd., koje neko ovdje pominje.
  Tvrdim da taje neko ovdje je : ili „peta kolona“, ili od šume ne vidi drveće.
  Ili hoće da svjeno batal priču o trećem bloku.
  Ja isto tako tvrdim da će mnogi „umjereni političari“ nastojati da se otklone od svojih partija i od svojih propalih vođa (možda i Radojičić, Stevandić, Gligorića smo već vidjeli), i da naprave neke nove partije koje bi nazvali „alternativa“ (jer to je trened i neminovnost), ali je to unaprijed osuđeno na propast. Narod će to, kad tad, prepoznati.
  Bila bi to samo promjena dresova, što se desilo i prilikom raspada ex JU.
  Odjednom svi od komunista postadoše nacionalisti, i dođoše na čelo svojih nacionalističkih pokreta (i Izetbegović bi bio komunista da su mu dali).
  Takvi nam u trećem Bloku jednostavno ne trebaju.
  Zato sam i rekao ovdje: Trećeblokaši (trećepokretaši) naprijed ostali , STOJ.
  Nemam ništa protiv drugačijeg mišljenja, dapače malo i hrvatskog), ali neka nam daju argumente kako Stevandića i Radojičića vide u Trećem Bloku, ako znamo, a i hoćemo, da je Treći Blok diametralno suprotan od filmova koje smo već vidjeli.
  zato bi zaista bilo dobro da se ovdje otvore kaže ko je za Treći Blok kakav on treba da bude, pa da se onda okupljamo oko te ideje.
  Naravno, i kritičari će nam dobro doći (bez kritike se ne može napredovati), ali samo one podkrepljene argumentima. Suvim argumentima.
  Nije sramota (govorim za one koji vdje govore u ime svojih aktuelnih partija) priznati da dosadašnji koncepti nisu valjali i da nisu dali rezultata. Da su bili u zabludi.
  Ali unaprijed osuđivati nešto na propast, bez argumenata, ne može se tumačiti drugačije osim „razbijanja Trećeg Bloka“.

  Ko ovdje misli da nam je dobro od nastanka višepartiskog sistema ja sam za višepartiski sistem), neka nastavi tamo gdje je do sada bio.
  Ljudi, nama trebaju korjenite promjene. Inače, otišli smo u 100 PM

 86. Jezdo,

  „Javno ih pozivam (Vaskovića i Vukanovića) da u svoje ruke uzmu kreaciju Trećeg Bloka“

  Zaboravio si i Vasica…

  Nakon ove napisane recenice, ne da necu vise ozbiljno da te shvaca, nego necu ni tvoje komentare vise citati.

 87. Пусти човјека подворе, има право на мишљење.
  Има у његовим задњим коментарима, по мени мањкавости, али то уопште не умањује потребу да се прича о идеји, платформи и људима при формирању трећег блока.
  Ево једне, рече да млади организују трећи блок, па у партијама има преко 150.000 младих људи,ја се питам што не мијењају своје партије?
  Једно је да у великом броју кроз подршку на фејсбуку, твитеру и осталим медијима прихвате алтернативу са авангардном причом и придруже се,, друго да преузму вођство блока.
  Сумњам да би осим воље имали довољну количину међусобне толеранције због неискуства, а и сујета проради, врела је млада крв,није лако кад од анонимуса буду одједном медијски много експонирани.
  Држава и политика су озбиљан посао, поготово у овом тренутку у коме живимо, бојим се да би врло брзо дошло до међусобне љубоморе лидера, све да су сви поштени, да нису убачени у покрет-трећи блок од неког.
  Слажем се да млади требају кроз подршку, па и протесте да подрже неку авангардну алтернативу, да буду у ширем вођству блока, али мислим да би било опасно кад би неко млад водио широк спектар честитих, способних и разочараних, некомпромитованих људи који би се можда ту укључили.

 88. Ако се не варам, „трећи блок“ је већ основао Његош Томић, човјек који годину дана протествује у парку Младен Стојановић. Међутим, исти се толико појављивао у јавности задњих годину дана да се не може више сматрати новим лицем, а нема ни капацитет да сам покрене неки већи талас. Он може само дјелимично да континуирано наноси штету актуелној власти.

  Јездо помиње господу Васковића и Вукановића. Јавност их перципира као најјаче борце против власти, много јаче од актуелних опозиционара. Ради се интелигентим, способним појединцима, али… Господин Васковић је у вријеме предсједиковања господина Чавића био повлаштен новинар, тадашња власт му је финансирала лист „Патриот“, а близак је и неким фракцијама унутар СДС-а. Велики број грађана одобрава његов рад, храброст да се супротстави најмоћнијима, да износи компромитујући материјал, чак и критику опозиционих структура. Али многи му не праштају епизоду у сарајевским медијима и блискост Амбасади САД, тако да он може да рачуна на подршку само дијела гласачког тијела у самом старту. Међутим, не вјерујем да би он пристао да се ангажује у некој политичкој опцији.
  С друге стране, Вукановић се већ два пута понудио као трећи пут. Први пут направио фантастичан резултат у Требињу, замало подвиг, међутим други пут није добио подршку ни оних којима је рјешавао личне проблеме. Људи су бирали нешто друго, њему је понуђено да приступи структурама СДС, и цијеним да он своју будућност треба тражити унутар СДС и борити се против мрачних сила унутар те странке, јер га већ јавност перципира као „СДС човјека“.
  Слично, њему, и Адам Шукало би требао да приступи једној од странака опозиције, јер му се комплетни одбори пребацују у владајући блок.

  Маркан помиње господу Милојевића, Жупљанина, Мастила…..

  Господин Милојевић је водио прву приватизацију у Српској, сви га знамо добро из медија, нипошто није ново лице, са Странком српских бораца формирао је на локалу заједничку листу са 33 кандидата и узели су свега 751 глас.
  Господин Жупљанин је био одличан опозициони посланик из мрачних времена СДС паљанске власти, његова странка СПАС је крајем деведесетих имала чак 5 одборника у СО Бања Лука. 2016. се кандидовао за градоначелника, а његовa 22 кандидата освојилa су 459 гласова.
  Компарације ради, написаћу да сам као анониман грађанин, тада још „вјечити студент“, тек неки активиста у локалној заједници, са свега још шест људи, финансирао кампању из џепарца, и нас 7 смо узели 1488 гласова на локалу.

  Дакле, већином се ту ради о „потрошеним“ људима, који се не могу представити као „дашак вјетра“, нешто ново, другачије. То би могли млади појединци попут младих Мачкића и Грбића, али они не би могли направити блок који удбаши не би развалили, па И ЈА ВИШЕ НАВИЈАМ ДА ТИ МАЛИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ УЂУ НА УПРАЖЊЕНО МЈЕСТО, КОЈЕ БИ ТРЕБАЛИ ДА ЗАУЗИМАЈУ СЕНАТ, АНУРС, УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОРИ, ЧАСНИ НОВИНАРИ, СА ЗАДАТКОМ СТВАРАЊА ЈАВНОСТИ КАО МАЧА НАД ИДОМ ПОЛИТИЧАРА.

  Друго, што није утопистички, јесте повезивање часних људи у оквиру постојећих странака, па да они као дисиденти направе својеврсну револуцију, и отму бандитима јавне ресурсе. Знам много незадовољних у свим странкама, који се чак међусобно и друже, а мислим да би за почетак они могли на нивоу Бањалуке да направе својеврсни пакт, и на нивоу града покажу другачији однос према јавним ресурсима. Морам признати да сам то очекивао чак и од неких структура унутар СНСД, али очито да нема храбрости за тако нешто. примјећујем да у БЛ у опозиционим партијама ти млади и часни људи имају већу снагу од оних других, ретроградних.

 89. Што се тиче младих политичара, стојим иза становишта да се морају неким поштеним и искуснијим придружити, већ ако има уопште снаге да се формира трећи блок.
  Сјетих се сад једне глупости у предизборној кампањи.
  Рече један сад већ мало старији млади политичар како је његова листа најмлађа у граду,али да су то све МЛАДИ ИСКУСНИ СТРУЧЊАЦИ.

 90. Oho dva komentara za sat vremena možda i nije sve izgubljeno. Koliko se sjećam ne tako davno su pisali ovi iz „konkurencije“ pa mi ne ide u glavu da su sujete toliko velike da se ne bi o tome moglo razgovarati pogotovo što je Dakić nedavno pisao ovdje a i Grmuša slično misli. Osim njih svakako bi trebalo računati sa „kapitalcem“ Vukelićem a ne znam zanima li „gazda Daneta“politika. Puhalo je takođe angažovan ali ima zajedničku manu sa Vaskovićem- bili su na istom „službenom putu“ Dražen pomenu i poštene u strankama a vjerovatno vi iz BL znate još sličnih koji bi nešto mogli preduzeti.
  Inače mislim da bi sve trebalo organizovati kao pokret da bi predsjednik trebao biti lako smjenjivi pojedinac operativac a organ koji odlučuje nešto nalik na upravni odbor sa 3-15 članova (obavezno neparno) optimum 5 ( po 1 SA i BN i TB i 2 BL) upravo iz razloga što bi i „vlast“ i „opozicija“ na sve moguće načine pokušali ubaciti „stare iskusne kadrove“ ili bar sabotirati do maksimumapa ako od 5 uspiju ubaciti 3 onda smo sve što se dešava i zaslužili.
  „И ЈА ВИШЕ НАВИЈАМ ДА ТИ МАЛИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ УЂУ НА УПРАЖЊЕНО МЈЕСТО, КОЈЕ БИ ТРЕБАЛИ ДА ЗАУЗИМАЈУ СЕНАТ, АНУРС, УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОРИ, ЧАСНИ НОВИНАРИ, СА ЗАДАТКОМ СТВАРАЊА ЈАВНОСТИ КАО МАЧА НАД ИДОМ ПОЛИТИЧАРА.“
  Upravo zato u jednom postu napisah da bi trebalo proširiti aktivnost i na druge oblasti života moja ideja je bila neformalno obrazovanje jer sa minimumom sredstava možemo postići maksimalne efekte. Recimo ako bi našli solidnog programera koji bi volonterski ili za neku platu omogućio 50 mladih ljudi da kao freelanceri uzmu koju kintu dobili bi sigurne glasače i publicitet onog koji vuče naprijed a ne nazad. Pojedinac ne može sam puno ali ukoliko bi formirali ekipe mladih nezaposlenih pravnika i ekonomista možda bi se dala naći i sredstva iz raznih fondova za zapošljavanje i razvoj a to opet donosi publicitet. Prije par godina neka ekipa je konkurisala za sredstva za prekograničnu saradnju i dobili su stotine hiljada km da bi postavili mislim 2000 znakova turističke namjene od kojih bar pola nema veze sa mozgom ali druga pola ima a za te pare se može napraviti radionica za izradu znakova i zaposliti 10 ljudi
  tkođe bi se od nezaposlenih stručnjaka mogla formirati recimo poljoprivredna savjetodavna služba pravna pomoć…. kojima bi pokret finansirao troškove (ili možda i korisnici) a oni bi dobijali praksu
  Ima toga još ali neće ništa samo od sebe da se uradi pa ću uraditi koliko mogu.

 91. @mica trofrtaljka

  Вјероватно не пратиш изборе у Привредној комори. Чини ми се да ту постоји „здравих“ појединаца привредника, који ће сутра у бој за преузимање регионалне коморе.

  Ти си вјероватно заборавила ону „два Србина, три партије“. Како мислиш саставити све те људе високих ега у једну причу ,а да опстане. Дакићев текст је преузет. Он јесте сјајан, али је потребан и даље управо као новинар. Вукелић такође лидер истраживачког новинарства. Грмуша би могао, ја га цијеним изузетно зато што стално нуди рјешења, али најчешће не дијелимо мишљење. Он јавно заговара улазак у НАТО, тржишну утакмицу са развијеним економијама и сл. Реплика Симе Ороза, али веома пожељан у будућности на политичкој сцени, уз малу резерву, јер ми није познато да ли су ставови одраз неког утицаја страног фактора, јер ми се чини да је директор неке НВО.

  Ипак, сви ти људи требају много већу подршку и далеко већи број појединаца који ће радити слично, да се створи јавно мнијење као коректор понашања политичара, али још више људи из правосуђа. Да имају поштене намјере, странци би могли путем правосуђа да среде ову земљу, али очито им одговарају мумифицирани ликови из прошлог вијека.

 92. Нема, или има везе са темом.
  Како кад се формира трећи блок убиједити народ за подршку, као им објаснити шта је политиканство и спин,што редовно ради власт и опозиција,другим ријечима, како народ убиједити, кад ће оба блока дрвље и камење на њих бацити.
  Зашто?
  Ево примјер шта су медији и испран мозак?
  Вечерас ми рече један образован човјек како Оливера Јовићевић није дала Вучићу у емисији Упитник да ништа изговори.
  Још каже да би јој он уста развалио да је био на његовом мјесту.
  Медији су чудо,ево на ову тему кроз коментаре се виде дисквалификације појединаца, на овај, или онај начин.
  Трећи блок, хммммм, врло незгодан посао судећи по коментарима, не кажем и немогућ.

 93. Dražene i Vukan je bio novinar pa je danas političar Rajkan isto a vjerovatno ima i obratnih primjer. Vukelić je postigao mnogo pa i gazda Dane a ostali pišu tu i tamo pa kad je Vukan mogao žrtvovati daleko jaču karijeru mogle bi i te gromade od novinara. Što se mene tiše privredna komora je samo još jedan parazit na grbači naroda nešto nalik na onog pekara što je ovdje prodavao šupljaka danima i čisto sumnjam da tu ima zdravih snaga

 94. drazen78bl,19.02.2017. 23:28:32

  “Грмуша би могао, ја га цијеним изузетно зато што стално нуди рјешења, али најчешће не дијелимо мишљење. Он јавно заговара улазак у НАТО, тржишну утакмицу са развијеним економијама и сл. Реплика Симе Ороза…“’

  Добар је Грмуша, али реплика Симе Ороза је Мехтић, само са том разлико што пандур тек сада каже да није изашао на референдум, а Симо је то говорио кад је то имало смисла.

  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/MektiReferendumoDanuSrpskejenajveaglupost/413872

  Грмуша је паметан момак који је са мном некад на оном Фронталу водио полемике, на културан начин, а не као неки болесници данас.

  Није лош, али треба још учити.

 95. Hvala urednistvu sto je posle toliko vremena skinulo sankcije sa mog nadimka i nadam se da su sad pametniji nego li prije 2,3 godine kada sam bio proganjan sto od pojedinih politickih glupana, koji posle toliko vremena pisu moje stavove od prije 3 godine, sto od administracije ovih novina.
  Posto nisam imao priliku da pisem samo cu kratko rezimirati neka od mojih ranijih vidjenja politicke scene u RS i cijeloj BiH.
  Prvo, drago mi je sto je banda iz SDS-a pukla i sto su konacno dobili potvrdu javnosti da nisu nista drugo nego grupa nesposobnjakovica na celu sa najvecim nesposobnjakovicem i politickim fosilom Bosicem koji ih je odveo pravo na dno.
  Drugo, fosil se povukao ali fosilovi sateliti ostali koji se ocituju u vidu Mektica i koji jos uvijek vjeruje da je Dodik jedini krivac nazadovanja cijelog Balkana, svi se posle nokauta iz Sarajeva polako pridizu na noge samo on lezi ko krme na ledjima i masta kako ce uhapsiti Dodika. Posle najavljenih tolikih hapsenja, a bilans mu jedan deda bankar i jedna zena iz agencije za bankarstvo, sta ja kao posmatrac svega toga mogu reci nego da za ministra sigurnosti imamo dobar komad avetinje pa ni Dodikovu foru sa referendumom nije skontao i vidim da se tamo negdje busa kako nije izasao na referendum. Toliko o bivsem ministru i jedinim satelitom propalog Bosica koji jos malo djeluje ko muha oko govneta.
  Trece sam ostavio za „treci blok“. O kakvom sad trecem bloku pricate? Vi ocigledno imate blok u glavi pa vam ne da vidite dalje od BN-a i propalog novinara i politicara Vukanovica. O propalitetu cu pod cetiri. Kad sam ja govorio o trecem bloku ovde mi je prijeceno smrcu od strane racica, nekog zundelja sa pala, drazena iz banja luke i ostalih da bi posle 3 godine sada ovde polemisali ko bi mogao biti treci blok. Vratite se vi naprdivanju to vam najbolje ide a treci blok je sahranjen onda kad sam govorio da nam treba tacno prije 3 godine a sad se mozete popisati na njega svi do jednoga jer nam sad treba samo jedan blok, sprski blok, jedinstven i slozan koji ce blokirati sve institucije u BiH i odblokirati ih onda kada nam se ponudi mirni razlaz sa Federacijom BiH. Svi oni koji zagovaraju sada treci blok su jedna velika gomila politickih glupana i ako bi im taj treci blok koristio da razjedine politicko jedinstvo koje ce nam trebati narednih mjeseci a mozda i godina nisu nista drugo nego glupani kao sto rekoh, teze rijeci ne bih da koristim dovoljno je i ovo.
  Pod cetiri bih samo kratko o najvecem politickom glupanu novinaru, politicaru, savjetniku sta li sve nece biti Vukanovicu. Sta jedna stranka moze ocekivati kada za savjetnika ima takvu dvorsku ludu nego krah. Umjesto da je ostao u Hercegovini i nastavio da se bavi politikom i onim svojim politickim programom o dijeljenju svinjskih polutki penzionerima budala postavi budalu za savjetnika koji nedugo zatim dade ostavku na mjesto sefa stranke. Makar bi od ideje polutki neko imao korist ovako niko nikakvu jos pokopa ljude koji su imali funkcije. O onom snimanju kriminalaca po Srbiji necu da pricam koliko je bilo glupo i smotano da samo jos neka baba je shvatila poentu onoga. Medjutim ako se dobro sjecam onaj jedan je sada uhapsen sto je sniman. Svaka cast za glupanov poduhvat ako je sasvim slucajno doprinjeo hapsenju kriminalaca.

 96. Ма јој, чика Симо, пустите те болеснике! Они су завидни што не могу парирати Вашим дубокоумним коментарима, па онда провоцирају. ви не бисте смјели насједати на те провокације, јер извуку из Вас дивљака, што Вам нарушава углед. Знам доста државних службеница, досађују се на послу, па читају ове коментаре. Кажу ми да се не могу начудити да тако озбиљан, човјек у годинама насједне на провокације неких недовршених типова, да један писмени, образовани господин псује као кочијаш, псује мајку турску мухамеданцима, назива политичке неистомишљенике балијама и телалима. Не могу ни ја вјеровати да Вас ти болесници „навуку на танак лед“. Да је министар Мектић раније читао Ваше коментаре, сигурно би ову пресицу раније одржао.

  Него, Ви сте најавили након локалних избора, након дебакла опозиције, најавили некако стидљиво да бисте могли постати једина озбиљна опозиција Додику, а ево, нико Вас још не спомену као лидера трећег блока. Предлажио Вас за првог предсједавајућег Трећег блока, само сам опрезан, јер нисте заштитили Додика од америчких санкција, нити сте на овом порталу иједном реченицом стали у његову заштиту. Вјерујем да Вас је уписао у Црну књигу, јер је рекао да ће све оне који га издају ставити у ту књигу. Искрено, ни ја не волим издајнике. Осим тога, показали сте млохави карактер, најавили да нећете коментарисати, па се вратили након само неколико дана коментарима.

  Можда је моја перцепција погрешна, па ево нека се изјасне коментатори, да ли би подржавли Вас као овна предводника Трећег блока.

 97. Позрав херцтрефу, кад је он овдје писао, портал је био много значајнији, него данас, не због њега, него због много више људи који су овдје писали, па су се хтјели, не хтјели, јављали сви из свих партија.
  Надам се да Дражен не мисли да је Симо и херцтреф.
  Иначе, у неком од кометара сам предложио да се на овај, или онај начин не дисквалификују људи.
  Дражене, нпр. Грмуша, добар је, али мора да учи.
  Ко смо ми да кажемо ко мора да учи?
  Врло добро размишљаш, размисли да Грмуша за тебе напише да си добар, али да мораш још да учиш?
  Ако хоћемо позитивне ствари у Републици, прилагођене времену у коме живимо, онда би требали сваком поменутом само позитивне ствари истаћи.

  Вјерујем, да их од разних коментатора може бити за трећи блок кандидовано најмање педесет људи, од садашњих посланика, до општинских нивоа, па и ангажованих друштвених људи који не припадају ни једном блоку.
  Можа би после могла ићи расправа у смислу рационалне селекције, ко какве квалитете има.

 98. @маркан

  „Надам се да Дражен не мисли да је Симо и херцтреф.“

  Шта се вас тиче шта ја мислим за кога? Можда мислим да сте ви неки Лазаревићев клон? 🙂 Можда нешто знам, па не морам мислити. Херцтреф је мали бушач бетона који мијеша екавицу и ијекавицу, а износи лажне тврдње да сам му ја некад пријетио смрћу, мада не може да то аргументује доказима, тј. само да копира те моје ријечи. Наравно да не може, јер и не постоје. Ево, ја позивам МУП РС да истражи те моје пријетње. Или пак да га тужим за клевету? Али онда ће морати продати „хилтовку“ да покрије судске трошкове, па ће опет кренути погрешним путем и упражњавати чудне обичаје попут уринирања у комшијски бунар.

  „Дражене, нпр. Грмуша, добар је, али мора да учи.“

  Чика Симо Ороз је написао да Грмуша мора да учи, а не ја. Мало сте побркали лончиће. Грмуша је врло интелигентан, одличан колумниста, аналитичар, трага за рјешењима, тако да ја о њему мислим све најбоље, али не дијелимо мишљење по неким есенцијалним питањима. Никад му ја не бих могао написати да би требао да учи. То чак ни чика вама не бих могао написати.

 99. [Herc-Тref,20.02.2017. 12:13:22[168427]
  Vratite se vi naprdivanju to vam najbolje ide a treci blok je sahranjen onda kad sam govorio da nam treba tacno prije 3 godine a sad se mozete popisati na njega svi do jednoga jer nam sad treba samo jedan blok, sprski blok, jedinstven i slozan koji ce blokirati sve institucije u BiH i odblokirati ih onda kada nam se ponudi mirni razlaz sa Federacijom BiH.]

  „I have a cunning plan, sir!“, рекао би Болдрик Црној Гуји. Идеја звучи (осим логички занимљива: блокирати институције и држати их блокираним све док оне саме не одлуче да више неће да постоје – тада их одблокирати!) занимљиво, од мене морална подршка.
  .

 100. Gospodo,
  Odlicno smo se mi razumjeli i bolje je mijesati ekavicu i ijekavicu nego zdrav razum i budalastinu.
  Sto se tice toga da mi je ovdje prijeceno o tome je prica ispricana, dostavljeno policiji, zakljucak je bio da se ne moze niko goniti na ovaj nacin jer su kod nas zakoni o IT tehnologijama toliko losi da se nista zivo dokazati ne moze. Nije to toliko ni vazno.Beskicmenjaci ce nastaviti i dalje po svom kursu.
  Meni je bitno ovdje da pisem o politickim idiotima koji ne vide dalje od svog nosa, koji ne mogu predvidjeti sta ce ujutru biti a ne za godinu, dvije, meni je bitno da sam ovdje otvarao oci mnogima a ti mnogi politicki glupani su me optuzivali da sam clan nekakvih stranaka i da radim za vlast. Evo danas mutavi Bosic podrza sve sto sam pisao da treba uraditi prije 3 godine i sta cemo sad? Za koga mutavi radi?
  Sto se tice ovog iz Banja Luke decka sto studira neki fakultet 30 godina je suvisno reci bilo sta i grijeh napisati i jednu rijec o njemu. Jadna nam majka ko sve u drzavi ima pravo glasa sto bih ja po kratkom postupku oduzimao ko ne zadovolji osnovno politicko znanje. TO je takodje tema za razmisljanje i da li zaista svi stanovnici ove drzave zasluzuju pravo glasa. Ja kazem ne pa neka me vrijedja ko hoce.

 101. @Herc-Tref,
  Znaci ti si taj sto su neki komentatori za mene govorili da si ti. Mada, neki su „turali“ i Stevandica pod moj nick. Nije im zamjeriti, ima ovdje shizofrenika sa razlicitim nickovima, a bome ima i balkanskih spijuna.
  Zanimljivo je pratiti neostvarene likove kako na portalu daju sebi vaznost i organizuju treci blok. Ne prekidaj ih.

  B-)

 102. podv0r,20.02.2017. 18:09:41[168434]

  Ma ne mogu da sad nabrajam ko sam sve ja bio ovde, od Dodika do nekog gradjevinca koji sam trenutno u glavama neostvarenih ljudi i budaletina koji polemiku mogu jedino voditi ako ti prvo zasmrde po porodicnom zivotu i privatnosti.
  Da su me ovi politicki glupani iz SDS-a slusali, odnosno citali a prije svega mislim na mutavog Bosica drugaciji bi odnos politickih snaga bio danas na snazi u RS prema tome ne zasluzuju ni da postoje iako novi vodja SDS-a nesto sad izjavljuje po mom ukusu i kako bih ja izjavljivao ali odavno, dosta prije.
  Kasno je pricati o trecem bloku, to je gotova stvar i ljudi koji su mogli da ga cine vec su se povukli i otisli iz politike zbog olosa i ljudi koji ovdje etiketiraju svakoga onoga ko nesto prigovori propaloj politici propale strane SDS-a. To je jednostavno tako, propjevace oni.

 103. Nisam pratio polemiku ali vjerovatno si nesto prigovorio SDS-u. On se ocitovao ovdje da ce uvijek svom snagom i raspolozivim sredstvima igrati za tu „partiju“ cak je tokom jednih izbora lijepio predizborne postere i obecao da ce to raditi i dalje. E sad jarane ako to osporis moras ocekivati napade i diskreditaciju tumarajuci po tvom privatnom zivotu i spijuniranjem odakle pises, koja ti je lozinka i slicno. Time se bavio proteklih godina.

 104. Tu smo da iznosimo ideje o mogućim liderima.
  Pa i onu o Grmuši.
  Može li neko da nešto više kaže o Grmuši.
  Ja o njemu nešto znam, ali ne toliko da bih mogao sebi da dam za pravo da ga politički procjenjujem.
  A bitno nam je da oznajemo nečiji „profil“: ljudski, karatkerni, obrazovn, vaspitni, politički….
  Iako sam apolitičan, počinjem da razmišljam politički.
  Nakon toga, došao sam do zaključka da se blok, umjesto Treći, nazove „Prvi“.
  Treći zvuči nekako kao rezervni, pozadinski, „začepljivač rupa“, itd.
  Treći, a sada Prvi, blok, ako hoćemo da ima smisla, treba da bude PRVI.
  Zbog toga ću ga ja od sada da zovem : „PRVI BLOK“ (PRVA LINIJA). Naravno, samo kao radni naziv pokreta.
  Za sve skeptike, poruka:
  Imamo argumente (neka za sada ostanu tajna) da prave „igrače“, ako se prepoznaju u ovoj priči, „argumentima“ ubijedimo da nam se pridruže.
  Tada bi i naši pesimisti, postali optimisti.
  PRVI BLOK je realnost, i samo je pitanje ko će prvi da ga formira (omasoviće se po inerciji) i kad će to biti.
  Ako se ovdje kao kritična masa prepozna, i javno to kaže, najmanje (naravno po mom mišljenju) 15-20 ljudi, imaće smisla, po meni, dalje gurati ovu priču.
  Ako ne: „ostaćemo prijatelji kao što smo bili i prije“.
  Nemam ništa proti da i neprijatelji PRVOG BLOKA ovdje iznose svoje mišljenje, dapače, ali dajte da budemo argumentovani i nepristrasni. bez emocija.
  Kome je dobro kako nas vode (Domanovićevski) već 30 godina, u redu. Nema potrebe ni da se hvaza na priču o PRVOM BLOKU.
  Ima dovoljno istomišljenika na ovom, ali i drugim portalima.
  Međutim, činjenica je da se do sada za ideju PRVOG BLOKA – LINIJE, ovdje prijavilo samo 2-3 pratioca.
  Ostali, kao da čekaju da se slegne prašina i pokuše čaure.
  ILI SE VARAM.

 105. Ko kaže da je kasno za Treći, PRVI BLOK, neka nam kaže šta nam je činiti, i da li je uopšte nešto moguće činiti i promijeniti.
  Ili ne treba ništa mijenjati.
  Možemo mi ovdje i obrnuti priču, pa pitati: da li nam je dobro (i sa jednima i sa drugima), i da li je potrebno uopšte bilo šta mijenjati.
  Lično mislim da nam je proteklih 30 godina (puno brate) bilo izuzetno loše, i da je potrebno nešto radikalno mijenjati.
  ŠTA ?
  Možemo mi privremeno (ali samo privremeno) zaustaviti priču o Trećem PRVOM BLOKU.
  Da vidimo prvo da i je potrebno da se bilo šta mijenja.
  Izvolite – bujrum

 106. @маркан

  Чиме ја то вас „нападам“? Импутирате ми реченицу коју не написах ја него чика Симо, а чак ни након приговора не упутисте извињење. Бавите се гатањем шта ја о коме мислим, што је такође некултурно.

  „Позрав херцтрефу, кад је он овдје писао, портал је био много значајнији, него данас“

  Ви сте новорегистровани на овом порталу, а сјећате се писања малог сељачића из Осјечана, који на овом порталуи никад није написао ништа смислено, већ се појави само са задатком да разбије здраву расправу, и да покуша лажима дискредитовати сваког ко износи истину. Мали је дијаманстска бургија, а ово цитирано је Лазаревићева носталгична реченица. Николица не може без приколице. Зато се на конкурсу за приколицу пријавио мали Беатбој.

  @јездо

  Неозбиљно је да се озбиљне расправе о политичком организовању воде с анонимним људима. Некад је овдје коментарисао човјек под ником „Приједор“, који је стално заговарао неке акције, али тако да „туђом руком хвата змије“. Никад се није представио. Слично и Ви радите. Чак као живи штит користите господина Мачкића. Онај ко говори истину нема шта да крије. Погледајте само како су јадни мишеви који само из рупе смију да пљуну на људе представљене именом!

 107. ИЗВЈЕШТАЈ ИНСПЕКТОРА ДРАГУЉЧЕТА

  Beatović Nebojša,11.02.2015. 20:08:21
  „Da nisu možda PAŠČAD koja uklanjaju komentare?“

  herctref, 30.03.2014. 14:38:15 [110472]
  „…tada kada su popuštali Čavić i Ivanić. Tada su se ponašali ko PAŠČAD na vlasti“

  Beatović Nebojša,09.02.2015. 13:34:20[140818]
  „Još samo da se i Bosić pojavi na tv i istjerasmo MEĐEDA iz rupe.Ali nije MEĐED naivan da zimi izlazi napolje.“

  herctref, 19.08.2013. 13:25:11 [88131]
  „MEĐEDE sa Pala. Znaš li ti šta je ironija na sasvim ozbiljnu i iskrenu izjavu tvog mlađeg brata,isto MEĐEDA, Komšića?“

  Beatović Nebojša,09.02.2015. 14:01:04[140833]
  „Što se,BOLAN,ljutiš?“

  herctref, 28.01.2013. 19:47:53 [65952]
  „KRADmstajn BOLAN sto se prosipas?
  RIJESAVATI nije pravilno medjede!“

  Beatović Nebojša,09.02.2015. 01:09:31[140749]
  „Drži se ti JARANE lokalno političkih tema na Starčevici dok se ne odučiš od mišljenja da te laž kvalifikuje za išta drugo osim za SDS-ovog internet podguznika.“

  Herc-Тref, 20.02.2017. 22:11:55 [168438]
  „E sad JARANE ako to osporis moras ocekivati napade i diskreditaciju tumarajuci po tvom privatnom zivotu i spijuniranjem odakle pises, koja ti je lozinka i slicno.“

  Хвала, Драгуљче!

 108. Nebojša Beatović
  Relje Krilatice 1
  Banjaluka
  IP-adresa: 62.68.122.235
  Да ли случајно или не, адреси Реље Крилатице 1 налази се http://psihostudio.com/kontakt.htm

  ПРИЈЕТЊА СМРЋУ
  „Ti si mrtav čovjek Borise“ jedna je od poruka koju je potpisao Nebojša Beatović iz Banjaluke.

  http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Pretnje-smrcu-Borisu-Tadicu.lt.html

  Иначе, Херцтреф Беатовић је сада на резервном положају, у једном селу између Прњавора и Дервенте.

 109. Jezdo nema treceg bloka jel to neda Srbija.Srbija(politika ne stanovnistvo jos vrslja po BIH)Priznao ti ili ne (ili ne kontas)to ne dozvoljava,steta sto se potrosi ova plejada srpskih politicara iz saveza za promjene a nije naisla na „pravi teren “ iz reda bosnjackih politicara.Isto kao na proslim izborima SDP MORAO SA DODIKOVCIMA.

  Po meni je rjesenje promjena zakona o koaliranju 3 partije konstitutuvnih naroda,Da ih natjeramo da prije izbora kazu koga smatraju ,potencijalnim partnerom.Brzo bi se pokazale dvije strane,SDP, SZP KOALICIJA,HDZ 1990 PROTIV SDA HDZ SNSD, PA NEK NAROD KAZE.dAO BIH RUKU DA BI OVI PRVI POBJEDILI I TO BI BIO TRECI BLOK…selam
  ps,Kozarac je apstinirao od opstinskih izbora,evo garantijem ti za prvu koaliciju bi sad glasalo 3000 ruku…

  Njima zakon to dopusta,ali ih trba natjerati da se izjasne.Posto smo tronarodni nek se tako i ponasju
  a ne dva protiv trecih
  Svaka stranka mora da misli i na ostala dva naroda..itd itd
  znam da je utopija…ali ..

 110. Vidite li koliko je ovaj mali iz Banja Luke bolestan. Cuva neke prepiske od prije 3 godine sta je ko ovdje rekao i uporedjuje sa drugim korisnicima i dovodi ljude u vezu.
  Ko je razvodnjavao politiku treceg bloka vec sam napisao.Kako su je razvodnjavali i to sam pisao.Zasto su je razvodnjavali i to sam pisao, jer je treci blok bio politicki protivnik SDS-a. Bio je protivnik i vlasti ali njih to nije zanimalo koliko su bolesni, bitno im je samo bilo da nisu protivnik SDS-a a ostalo im nije bilo bitno.Treci blok je bila samo fiktivna imenica da se zna da bi to bili neki drugi ljudi a ne ovi koji su vladali prije ili vladaju danas jer su ovdje po cijeli dan falili mutavog bosica i propalog Tadica a koliko su jake licnosti i politicari vidi se danas.Najbolje ime tom trecem bloku bi bilo ovo koje koristi dans savez za promjene ali toliko mi se gadi a i mnogim u RS da mi se podrigne svaki put kad ga cujem jer se grupa prodavaca magle sakrila iza tog imena i nije ponudila ni jednu jedinu promjenu osim promjena u foteljama koje su zauzeli.

 111. Администраторе,

  предлажем ти да овај пост блокираш за коментаре.

  Зар не увиђаш у шта се ово претворило?

  Небитна и стара вијест, Јездо лијечи неки свој комплекс и проблем са Шурлановом, убацује се фурунџија са својим болесним Драгуљчетом, упада Џасмин са својом аидовштином.

  Блокирај ово, растјераше све са Фронтала!!!

 112. Баш је права тема, која је регрутовала заборављене асове, па ни ви, чика Симо, нисте издржали, па сте прекинули штрајк, па поново се обраћате администратору којем набацисте етикету да је „педер“, након што сте се и сами тако декларисали, а онда и остале саговорнике покушали увући то геј друштванце. Одавно није било више коментатора на Фронталу. Ипак, Драгуљче поручује да му је драго да вам је „трн у оку“. Послао ми је кратку поруку:

  „Реци Шими Пернару да је тукац који је Ујка Сему продао руку која га храни.“

  Питах га да ли је Шиме Пернар тај извор из СНСД-а који Васковићу доставља информације. Кратко је одговорио:

  „Ако ти кажем, мораћу те убити.“

 113. Хасане, какво Невесиње, какав Мишо? вратио се из кафане, па коментарисао?

  Ових дана сам причао с људима који су збринули хиљаде рањеника ВРС током рата и чуо дивну причу како су остали људи у рату и помогли Вехиду из Козарца (званом Веле), који је пјешке кренуо кроз српску територију од Козарца према Бихаћу, па нагазио на „паштету“, која му је одбила стопало, а потом заробљен. Вехид је прије неколико година преминуо, али можете код његове породице чути причу како су се о њему бринули након операције, како се срео с доктором који му је спасао живот на „штрапаријади“ у Козарцу, препознао га и захвалио му се.

  Хасане, Лагумџија је ратни потпредсједник Алијине Владе. С таквим људима се не гради будућност. Зар нису бошњачке странке у Сарајеву готово јединствено подржале Бакира? Не знам зашто сви ти српски политичари не намећу теме о Бакировим везама с параобавјештајним подземљем, јалијашима, ликвидацијама унутар тих структура, зашто га РТРС и остали медији у Српској не „разапну“. ових дана „Аваз“ поново објављује оно што је некад „Слободна Босна“, поново се врте приче о вези с иранским обавјештајцима, кампу на Погорелици, оној ликвидацији страних обавјештајаца на Игману, ликвидацији Угљана, ратних команданата, а предратних криминалаца…..

 114. Ако нисам био регистрован, не мора да значи да нисам читао Фронтал, напротив.
  Што се тиче теме наметнуте од Језде, ја јесам за трећи блок, односно за свјежу крв и идеје.
  Само тврдим да ко год се тога ухвати биће прогањан од коментатора друга два блока, овдје, па и на другим медијима.

 115. drazen78bl,21.02.2017. 13:45:37

  “Одавно није било више коментатора на Фронталу.“

  Чланак са највише коментара на листи (138)

  Први коментар:

  jezdo,24.06.2016. 07:01:00

  Последњи кометар:

  маркан,21.02.2017. 14:29:17

  138 и то за само 7 мјесеци…

 116. Slazem se da ovu temu treba zabraniti za komentare. Najbolje bi bilo da frontal napise autorski tekst na temu treba li nam nova „politicka krv“ i ko bi je mogao donijeti u RS i da sve lijepo obrazlozim kad sam, kome i sa kim pokusao razraditi pomenutu temu, ko je minirao i blatio do te mjere da mi je prijeceno da ce mi se upadati u kucu, da cu biti prijavljen policiji ne znam ni ja zasto, da se zna ko sam, sta radim i kuda se krecem. Ako mi urednistvo pomogne pokusacu naci sve pomenute prijetnje od strane drazena iz Banja Luke, racica iz Ljubinja, prijedora iz Prijedora i ovog jednog kabadahije sa Pala koji odavno ne pise. Ja znam da je to sve bilo jer sam javno pricao da je SDS politicka podvala koja mora da ode sa politicke scene i njen tadasnji vodja Bosic propali lider koji osim sto unistava stranku, sto je svakako pozitivno, podstrekava drustvo na podjele i odbijanje saradnje sa svima onima koji ne razmisljaju kao on.

 117. Херцтреф Беатовић пише:

  „……ko je minirao i blatio do te mjere da mi je prijeceno da ce mi se upadati u kucu, da cu biti prijavljen policiji ne znam ni ja zasto, da se zna ko sam, sta radim i kuda se krecem. Ako mi urednistvo pomogne pokusacu naci sve pomenute prijetnje od strane drazena iz Banja Luke, racica iz Ljubinja, prijedora iz Prijedora i ovog jednog kabadahije sa Pala koji odavno ne pise.“

  Наука каже:

  СУМАНУТЕ ИДЕЈЕ ПРОГАЊАЊА – организована група људи или појединац прати, шпијунира болесника и он је увјерен да му желе наудити на један или више начина.

  Пошто наводне тврдње пацијент не може документовати, иако се помоћу претраживача до њих лако долази ако уопште постоје, јасно је да се ради о суманутим идејама прогањања.

 118. Што ми фронталовци имамо хећимче, благо нама.
  Даје дијагнозе немилице, све по Хипокриту и под пуним именом и презименом.

  Брука за љекарску професију…

 119. Ja ne znam ko je ovdje ljekar, koliko se sjecam ovaj mali ćelavi još se obučava za tu struku.

  Što se tiče prijetnji nisam toliko bolestan da tražim reciklirane komentare kao ovi bolesnici iznad koji ih čak dokumentuju jer nemoguće je tako brzo naći šta si nešto pisao prije 2,3 godine u različitim vremenskim periodima i citirati ovuda kojekave budale koji pišu poneku riječ isto kao ja. To se jednostavno mora negdje čuvati u kompjuteru i koristiti kad zatreba.

  Ja ovdje pišem pod nadimkom što je moje pravo i mogućnost koju frontal pruža i koju ću da koristim. Pišem jasno i konkretno, napadam sve redom i po redu ko god podržava ili zagovara povratak neke bivše politike na vlast. Opet govorim da sam ovdje napisao stotine komentara i zagovarao ne bi li se neko usudio i organizovao omladinu, neukaljanu i pametnu i napravio neku vrstu treceg bloka, trecih ljudi ili sta vec nazovite ih kako hocete a sustina je da se nisu do sada bavila politikom. Svaki povratak ili podrzavanje aktuelnog stanja je ili iz ličnih interesa ili zbog politicke gluposti zato ja ovdje opet kazem da se poserem na sve politicke aktere danasnjice a posebno na aktere proslosti jer su gomila budala i nesopsobnjakovica.
  Traganje za mojim podacima, ip adresama, adresama stanovanja nije nista drugo nego crtanje mete na mom celu sto ce pomoci neistomisljenicima da se obracunaju sa mnom. Svaki dalji pokusaj istog smatram kao direktnom prijetnjom smrcu.

 120. Чика Симо, зашто је брука да се људи који без било каквог основа тврде да их прогањам упуте у адекватну здравствену установу? Можда ви свом доктору псујете „турску мајку“, називате га „фурунџијом“, „педером“, „телалом“, како имате обичај да се обраћате неистомишљеницима, па очекујете да вам он врати лијепим ријечима. Велики проблем и јесте што умјесто здравствених установа користите интернет, па кад се деси да кренете насиљем на околину, друштво само констатује болест кад је већ касно. Али ето, ако вам је лакше, ви лично немате дијагнозу, само поремећај сексуалности (парафилија), али сте слаб човјек. Што рече Драгуљче, издали сте руку која вас храни. И да, члан сам неке друге коморе. На вашу жалост.

 121. Дражене,

  био сам врло озбиљан када сам те опоменуо да кршиш љекарску заклетву.

  Ти си овдје представљен именом и презименом и треба да знаш да портали нису мјеста гдје се дају љекарске дијагнозе, нарочито оне о психичком здрављу, а тек нарочито ако тврдиш да знаш и јавно износиш да знаш о којим лицима се ради.

  Ја мислим да је дебело кршиш заклетву и да би се са тим требали позабавити надлежни из љекарске коморе.

  Ја ћу им као грађанин упутити допис и указати на воју злоупотребу професије на јавном мјесту, а ти очекуј санкције.

 122. drazen78bl, 21.02.2017. 21:39:25

  “И да, члан сам неке друге коморе. На вашу жалост.“

  То нема никакве везе, све љекарске коморе поштују исту заклетву.
  Ти ћеш бити пријављен за злоупотребу љекарске професије.
  Ја ћу врло лаку сазнати у којој си члан.

 123. Како знамо Фронтал од свих портала на ширем простору има најбољу претрагу.

  Штампач већ ради, а сви коментари се већ конвертују у ПДФ.

  Биће материјала за љекарску комору.

 124. Чика Симо, ја нисам дао дијагнозу, него само навео један знак болести. Али ви то не знате, као што се не разумијете ни у аудио опрему. Сумануте идеје прогањања су знак једне озбиљне болести, а ја нећу намјерно рећи које, тј. да ме ви са здравственом шикуцијом не бисте прогањали. Једном удбаш, увијек удбаш. 🙂 Нисам члан Коморе, па не могу бити ни санкционисан од исте, а и не спуштају се ти људи на ниво анонимних интернет провокатора. Било би то заиста јадно. Али постоје агенције које се баве језиком мржње, па бисте ви могли објаснити „балијо“, „турчине“, „педеру“, као што би Херцтреф Беатовић пред судовима могао објаснити све те опсцене ријечи и увреде на рачун јавних личности из политичког живота.

  Осим тога, Додик је најавио да ће у Црну књигу уписати поготово оне који су га издали, тако да знате гдје вам је мјесто, чика Симо. 🙂

 125. С обзиром да има пуно заборавних, а и нових коемтатора, Фронталов хећим је са мном започео рат послије његове колумне „Национална стратегија српског народа у БиХ“, објављеног 15.01.2012. године на порталу Фронтал.рс. када је причао о бобардовању осиромашеним уранијумом и чињеници како је наше земљиште трајно загађено, а већ у сљедећем пасусу написао да је наша шанса производња здраве хране.

  Ја сам га само опоменуо да је написао глупост и онда је кренуло.

  “Рат“ улази већ у шесту годину, а фронталовци су свједоци да је увијек био доњи (како приличи фурунџијама).

 126. Чика Симо, ви можда водите неке своје ратове, а мени су интернет расправе само хоби, добра забава. Превише сте се уживјели у лик који овдје играте. Заборавили сте да ту имам елемената да и против вас поднесем тужбу због оног снимка с јутјуба на мој рачун. Могао сам да приватно тужим и Јунгића, па нисам, јер се повукао. Његове пријетње су биле реалне, а не плод моје маште или подвала. Мене не може нико да вријеђа или ми пријети, а да остане некажњен. Не дирам никог, а ко дирне мене и породицу, спреман сам на све.

 127. Herc-Тref,21.02.2017
  Postovani, ako sam dobro razumio, temom Trećeg (a Prvog) Bloka bavili ste se na ovom portalu još prije 2-3 godine.
  Tada politička situacija u RS (ali i BiH), nije bila značajno dugačija od ove današnje.
  Tako da tema Trećeg Bloka, kojom ste se ovdje bavili, nije izgubila na aktuelnosti.
  Naprotiv.
  Ja tada nisam aktivno pratio Frontal, pa mi je to promaklo.
  Postoji li mogućnos da ta vaša razmišljanja izvučete iz „naftalina“, i ponovo ih ovdje aktuelizirate.
  Naravno, pod pretpostavkom da u međuvremenu niste promijenili političo mišljenje.
  Daleko od toga da ja sebi prisvajam ekskluzivu na ideju Trećeg Bloka, i to sam već rekao.
  Ali sam isto tako rekao da ja na tu ideju (iznesenu eksplicitno i javno) nisam nigdje ranije naletio.
  Priznajem, i ponavljam, da sam po prirodi apolitičan tip, i da nemam političkih ambicija, pa mi je praćenje politike sporadično. Što bi se reklo : s vremena na vrijeme. Kad se „upalim“ na nepravdu i opšti lopovluk (politčara) kojim smo okruženi.
  Međutim, ukoliko se ova ideja „okalemi“, spreman sam pomoći iz drugog ugla. Pozadinski.
  To će se desiti ako se na ovom mjestu, ili nekom drugom ako se na to odlučim, postigne tzv. kritična masa.
  Kako stvari stoje, imam utisak da se ovdje godinama (to zaključujem iz komentara) suprodstavljaju upravo dvije suprotstavljene opcije (vlast i opozicija) koje su nas i dovele u situaciju u kojoj jesmo. Bolje reći uništine.
  Moja ideja oko Trećeg Bloka (a Prvog) je da se narod (građani) u većini odreknu i jednih i drugih, i trasiraju neki Treći, bolji, put. Put gledanja u budućnost, put međusobnog uvažavanja i poštovanja, put ekonomskog razvoja, put zajedničkog života (ili života jednih pored drugih).
  A da istoriju ostavimo istoričarima.
  Prošle i sadašnje vlasti na nivou BiH bavile su se ratom, istorijom i nacionaliznom jer narodu nisu bili u stanju (bili su nesposobni) ništa drugo ponuditi.
  Naravno, sve uz pomoć i direktno miješanje tzv. međunarodnog faktoa.
  Ove moje ideje nisu utopističke, iako na prvi pogled mogu da izgledaju.
  Švajcarci (koji govore četiri različita jezika) poslednji put su između sebe ratovali (katolici i protestanti) prije skoro 200 godina. Ni dan danas između njih ne postoji međusobna kohezija, ali su se skroz okrenuli ekomomskom razvoju i svako gleda svoja posla.
  To znači da, ako se hoće, i kod nas može da se izgradi društvo gdje nećemo gledati ko je kakvog porijekla (a svi smo istog porijekla), ni ko se kom bogu moli (to je privatna stvar svakg pojedinca), nego ono od čega se živi. Život i suživot zasnovani na međusobnim ekonomskim interesima, odnosno postulatima na kojima je i zasnovano kapitalističko društvo. Isto ono koje je i kod nas (na moju žalost) prihvaćeno i funkcionioše kao sistem.
  Busines i ekonomija ruđe sve barijere.
  naši preduzetnici u BiH nemaju nikakav problem da međusobno posluju, jer su im odnosi zasnovani na međusobnim ekonomskim interesima. U biznisu ne gledaju ko je koje vjere, ni boje očiju.
  Postavlja se pitanje zašto isti princip „poslovanja“ ne prihvate i naši političari.
  Ne mogu, i ne smiju, jer su svjesni da se u to ne razumiju, i što im takav pristup kratkoročno ne bi donosio puno glasova.
  Zato nam je potrebna neka treća opcija.
  NORMALNA LJUDSKA OPCIJA

 128. Ovaj mali iz Banaj Luke slaze prije nego li izgovori riječ.
  Kao prvo imam pravo da budem anoniman kao i većina ovdje a ko se potpisuje imenom i prezimenom vrlo je jasno zašto to radi i zašto uspostavlja internet identitet. U ovom slučaju ovaj mali je htio da bude političar, pisao za koga je radio, ko su mu idoli, šta je studirao pa nikad nije mogao da završi itd itd ali nije znao kako pa je ovdje prosipao glupe ideje koje su evo vidite kako završile a najsmiješnije mi je ono uvlačenje u dupe, kako je on volio reći, g-dinu Bosiću.
  E koga taj mali podrži o oslovi kao g-din završi tu gdje završi. Koga je god ovdje javno posokolio završio je na političkom dnu.
  Javno me je napadao i optuživao da sam član partije, da sam bot, da primam platu iz stranke ove i one, dovodio u vezu sa raznim ljudima i tražio način da me etiketira i da otkrije moj identitet. Zamislite koliko moraš biti glup i crtati mete ljudima ovdje po grudima i slati drugim komentatorima kao neke podatke do kojih je on došao, a koji su mi prijetili da će mi upasti u kuću, i zamislite kolika je bila želja da se ja sklonim sa frontala po svaku cijenu. Neću da kažem da bi mi ovaj mali nešto naudio fizički, ali da se meni nešto desilo saučesnik bi bio 100%, makar bi to tako policija tretirala. Srećom niti je ikada pogodio ko sam, niti je ikada potrefio moju adresu, a najvažnije je da policija zna sve i sad za sad završila je to kako je završila i ne bih više o tome.

 129. Ovaj mali iz Banaj Luke slaze prije nego li izgovori riječ.
  Kao prvo imam pravo da budem anoniman kao i većina ovdje a ko se potpisuje imenom i prezimenom vrlo je jasno zašto to radi i zašto uspostavlja internet identitet. U ovom slučaju ovaj mali je htio da bude političar, pisao za koga je radio, ko su mu idoli, šta je studirao pa nikad nije mogao da završi itd itd ali nije znao kako pa je ovdje prosipao glupe ideje koje su evo vidite kako završile a najsmiješnije mi je ono uvlačenje u dupe, kako je on volio reći, g-dinu Bosiću.
  E koga taj mali podrži o oslovi kao g-din završi tu gdje završi. Koga je god ovdje javno posokolio završio je na političkom dnu.
  Javno me je napadao i optuživao da sam član partije, da sam bot, da primam platu iz stranke ove i one, dovodio u vezu sa raznim ljudima i tražio način da me etiketira i da otkrije moj identitet. Zamislite koliko moraš biti glup i crtati mete ljudima ovdje po grudima i slati drugim komentatorima kao neke podatke do kojih je on došao, a koji su mi prijetili da će mi upasti u kuću, i zamislite kolika je bila želja da se ja sklonim sa frontala po svaku cijenu. Neću da kažem da bi mi ovaj mali nešto naudio fizički, ali da se meni nešto desilo saučesnik bi bio 100%, makar bi to tako policija tretirala. Srećom niti je ikada pogodio ko sam, niti je ikada potrefio moju adresu, a najvažnije je da policija zna sve i sad za sad završila je to kako je završila i ne bih više o tome.

 130. jezdo,

  ja nemam nikakvih političkih ambicija star sam ja čovjek, bio tad a sad pogotovo.
  Ne razumijete situaciju cim govorite da je sad stanje isto kao i prije 2,3 godine. Ni slicno.
  Napali su nas muslimani sa svih strana, potpomognuti stranim savjetnicima iz stranih ambasada. Opterecuje nas ovo sto se muslimani predstavljaju zvanicnim predstavnicima BiH i podvaljuju svijetu da BiH oce opet da tuzi Srbiju. Ne daj boze da je dobiju nema nas vise na ovim prostorima. Nisam pobornik politike da budem Bosanac zarad boljeg zivota. Mora se ova situacija rijesiti jednom zauvijek i ovo je prilika da se to desi. Da bi se situacija rijesila RS mora da napravi sad najvece jedinstvo od njenog postojanja i da blokira BiH. Dosta stvari su nasi dosadasnji politicki akteri propustili da urade u Sarajevu a ovi posljednji najvise ne zato sto su losi ljudi nego sto su dibidus nesposobni.Kasno je sad da se raspravlja ko je kriv vise ko manje, sad treba kao da su svi krivi jednako da se ujedine i prvo rasciste sa BiH ZAUVIJEK. Ako se danas muslimani predstave kao predstavnici BiH u svijetu sta ce tek raditi za 20,50,100 godina. Zato ovo mora da se zavrsi.
  Treci blok pravice neki drugi ljudi a ja predlazem ovi koji su ga javno pljuvali, a sad o njemu pricaju, neka prvo polizu sto su popljuvali pa onda se ukljuce u afirmaciju nekih trecih ljudi za policku scenu u RS. Dakle sad nije vrijeme prijatelju, ja licno necu da ucestvujem u dijeljenju ljudi i ko bi to imenom i prezimenom sada mogao da se stavi ispred svih Srba kao zastitnik pred ovakvom drzavom BiH u kojoj muslimani vrse pravno nasilje. Jos cu ti nesto reci, smatram da ni izbora nece biti sljedece godine ako se ovo stanje sa preglasavanjem ne rijesi, jednostavno Hrvati nece htjeti, a Srbi ce ih podrzati i greska je bila davati Alijinom sinu politicku moc. On je trebao da zavrsi na smetljistu politike i ako je vec sa njim trebala da bude koalicija, ta koalicija je trebala da se iskoristi da bi mu se priblizilo i a onda kao pravoj zmiji stukla glava, naravno politicki. Ovo sto su dole radili do nazada 2 mjeseca je cisti kretenluk i sve je to uticalo da on ojaca i ja cudom ne mogu da se nacudim kako ljudi koji su cijeli zivot u politici nista za zivota ne nauce.

 131. Још мало о Херцтрефу:

  BANJALUKA – Banjalučka policija privela je N.B. (42) iz Banjaluke, koji je u nedjelju oko 21 čas na šetalištu prema Banj brdu polomio osam klupa i nekoliko kanti za smeće.

  „Juče smo od naših rekreativaca koji su sinoć šetali Rekreativnom zonom Banjaluke dobili informaciju da su vidjeli čovjeka koji je uništavao klupe!

  Vandalizam su odmah oko 21:30 prijavili policiji koja je došla, uhvatila ga i privela u stanicu“, napisali su članovi na FB profilu „Rekreativna zona Banjaluka“.

  Ovaj čin vandalizma izazvao je gnjev mnogih Banjalučana, a posebno sugrađana koji su učestvovali u postavljanju klupa i kanti za otpatke na omiljenom izletištu.

  „Nezavisne“ nezvanično saznaju da je uhapšen Nebojša Beatović.“

 132. Коментатор @Херц-Треф је, барем, 50% у праву. Јер ако идеја неког „трећег блока“ почива само на (још не потврђеном и доказаном, али у доброј вјери претпостављеном) поштењу појединаца који би га водили, њиховом ентузијазму и стручности (Грмуша, Мачкић, овај, онај…), лијепој жељи и сл. а идеолошки би заступали и слиједили исте ствари које, барем теоретски, кроз своје програме и партијске статуте, те разне говоранције заступају „први“ и „други блок“, онда је то већ унапријед пропала ствар. Јер поштен човјек или ће брзо напустити полиитчко поље или, у кратком року, више неће бити онај исти, онај поштени с почетка приче.
  Дакле, да би идеја неког „трећег блока“ успјела у РС-у, сматрам да би се морале десити једна од двије крупне ствари: (1) или да тај трећи блок направи потпуни идеолошки отклон од „првог“ и „другог блока“ и буде нешто сасвим ново (можда је тешко замисливо, ал’добро…) или (2) да Република Српска стекне независност, да се отцјепи од БиХ. Једино у те двије ситуације „трећи блок“ има уопће смисла да постоји (дакле говорим само да тада има „смисао да постоји“, не говорим о томе да би и побиједио, изашао као побједник и сл).
  Бранимир Џ. Штулић је, на свој једноставан и бруталан начин рекао истину: једини истински, прави, суштински друштвени сукоб, онај који је трајан, који је увијек присутан и никад не престаје без обзира на све друге друштвене околности и због којег истински вриједи борба је – класни. Не национални, не етнички, вјерски…него класни. И сви данас имамо доказе за то. У Кантону Сарајево, напримјер, нема Додика да спречава водоснабдјевање града водом или да кочи рјешавање питања ГРАС-а, итд. Или нису Срби непотистички и безобразно отворено набацили Бакирову Себију за „главну у здрављу“ па она отјера (само један примјер) примаријуса Сенку Месиховић-Динаревић, врсну докторицу дјечије кардиологије, жена оде у Њемачку, а Сека била љубоморна на њу док су још студирали, итд.
  Нити Бошњаци сметају у РС-у да се ураде друге ставри, није Бакир продао па спискао паре од Телекома и Рафинерије, увалио у милионске дугове здравство РС-а, урадио ово или оно, него су Срби сами себи изабрали оне које ће их штити од @Херцег-Трефових муслимана и опухат им џепове. Исто као да ти неко упадне у кућу (из твог народа), почне ти гузит жену у твом кревету а теби цијело вријеме говори:“Буди код врата и чувај добро стражу да не улети какав усташа или балија па ти не згузи жену, гледај тамо кад ти говорим, ја ћу овдје пазити на ствар!“ У ову слику стави припадника којег хоћеш народа, рам је исти.
  Дакле „трећи блок“ има шансу само (1) ако направи отклон од национализма (који, како рече Николај Берђајев, „увијек води богаћењу мањине и сиромашењу већине“, и ми сви видимо доказе те тврдње), дакле донесе сасвим нову политику која обесмишљава лоповлук, крађу и харачење од стране припадника свог народа „у име заштите народа“ и окрет ка животним ставрима, а онда би их та политика нужно повезала с истомишљеницима и припадницима исте нагужене класе у ФБиХ, Региону, Свијету, и тада би могли да нешто промијене
  или
  уколико ипак не желе да напусте зацртане националистичке програме, неке хисторијске циљеве, идеје, тежње, планове и сл. без обзира на све, и мисле да би то водило уништењу и нестанку српског народа, онда „трећи блок“ има шансу тек када се заокружи ствар и српство буде на сигурном, тојес’ када Република Српска постане независна и самостална држава и када се „трећи блок“ неће бојати оптужби за издају националних интереса и сл. него ће рахат моћи кренути, ако треба, и на улице, у револуцију, итд.

  То су једина два начина, два пута (потпуно различита и супротстављена један другом, да, али смислена…) да некакав „трећи блок“ има икакав смисао да га се уопће прави, а онда да, евентуално, има и неког успјеха (е ту долази оно поштење појединаца који би га водили, њихов ентузијазам, стручност, воља, итд).
  Правити „трећи блок“ у оквирима овакве ситуације у БиХ, без снажног отклона од етно-национално-клерикалних концепата и окрета ка суштинском проблему који све народе, па и српски, води у биолошки нестанак.
  Да скратим и поновим: мислим да „трећи блок“, као противник коалицији окупљеној око СНСД-а или оној окупљеној око СДС-а, има шансе само у случају да им идеолошки буде супротстављен, да људе не окупља и не анимира (примарно) по националном кључу,
  или да ради на овом о чему @Херцег-Треф говори, да дође до сецесије и самосталности РС-а гдје се не би морали плашити оптужби за наранџасте револуције, сарадњу с непријатељима, издајницима српства, итд.

  И за једно и за друго не требају конформисти и треба имати пуно храбрости, па ком’ опанци, ком’ обојци…Иначе, односно у сваком другом случају, не треба ништа ни започињати и улудо трошити и то мало енергије што је остало…Јер ништа посебно ново се не би понудило што ова два постојећа блока већ не нуде…То је моје скромно мишљење…

 133. Upravo pricam o ovome sto ovaj mali iz Banja Luke pise. To je ta taktika oznacavanja ljudi,neistomisljenika, dodavanjem identiteta pogresnoj osobi sto je veoma opasno.
  Kako ja nisam ova osoba sto je uhapsena, doticna osoba je vec u opasnosti jer mu je ovaj mali bolesnik dodao moj identitet. Kako se meni prijetilo da ce mi se upasti u kucu sa palicama jer sam otvoreno govorio protiv SDS-a automatski je i ova osoba koju javno proziva ovaj student je u opasnosti i ako neko ima nacina i zna osobu treba je upozoriti da mu se ovdje blati ime. Ja osobu ne poznam inace bih ja to uradio ali nije u redu da se bilo ko izlaze opasnosti pa ni ovaj Beatovic. Valjda ima ovdje pametnih ljudi i znaju o cemu pricam.

  Ja bih mogao inace do jutra da spocitavam ovom malom sto studira 30 godina i da prebacujem sta je on pisao ovdje godinama i koga sve nije uvrijedio. Isao je do te mjere da je vrijedjao dame, mlade politicarke ali iskljucivo koje nisu bile pripadnice SDS-a. Evo samo jednih od niza uvreda upucenih mladoj politicarki Nedi Petric a polemika se vodila izmedju gospodina Sima i ovog malog gdje ovaj mali odgovara gospodinu Simi sta bi on to sve porucio mladoj gospodjici ako bi mu se ona javila. Ovo sam ciljano trazio jer sam dobro upamtio taj gaf koji prezirem pogotovo sto se vrijedjaju necija djeca koja su tek pocela da zive:

  Na pitanje gospodina Sima zasto on nju poziva da mu se javi, ovaj mali odgovara:

  1. „Да ми се поново јави мејлом, па јој ја уз гусле и синтисајзер запјевам „имам страшног певца, скаче и на гуске и патке, а тек на ћурке…од милоште га зовем Симо Ороз“

  Ovdje nastavlja sta bi joj jos rekao ako mu se javi:
  2.“Нееееда више није тако охола, Неееееда сада свима каже да. И Павићу, и Додику.“

  Vi prosudite sami sa kakvim sam ja ovdje odvratnim likovima vodio politicke ratove koji su ubjedjivali gotovo svakoga da je jedini spas za nasu drzavu politika SDS-a, ova politika koja je rasturila SDS a sta bi tek uradila od drzave i u neku ruku ova revizija tuzbe je dosla u pravi cas, ako je vec morala da dodje, dosla je u cas u kome bi svako nadalje vodjenje politike od strane SDS-a u Sarajevu sve vise i vise oslabilo poziciju RS i dalo politicku moc Alijinom sinu.Ovako sada nemamo nikakvu politiku u Sarajevu a bolja je i nikakva nego ona koja je bila.

 134. Osmane,
  Treći blok i jak Alijin sin ne mogu zajedno.Dakle Secesija i TReci Blok u RS.
  Iako je Fahro Radoncic podrzao politiku Alijinog sina, a mislim prije svega na ovu reviziju tuzbe to je osoba sa kojom bi Treci blok u RS i Radonciceva politika u Federaciji bila moguca. 99% sam uvjeren da se sa tim covjekom moze potpisati sporazum na 100 godina izmedju FBIH i RS koji bi bio po mjeri svih naroda u BiH.
  Sada trenutno nikakav blok ne pomaze, da dovedemo sve do jednog strucnjaka, antinacionalistu, sa svim mogucim referencama kad od strane Federacije ces dobijati sve apelaciju za apelacijom. Potpuno sam uvjeren da sve i jedna apelacija u ovako nakaradnom pravnom sistemu bi bila na stetu RS, a mislim na njeno ime, na jezik, na imena ulica i skola, na praznike, na muziku koju slusamo itd. Kom Srbinu u BiH odgovara da zivi u takvoj drzavi gdje mu ovo nije dozvoljeno? A doslo bi na red da se napadne i to. Ako je muslimane vrijedjao 9. januar zato sto pada na vjerski praznik i sto mi Srbi isli u crkvu a njima niko nije branio da taj dio praznika provedu odlaskom u dzamije i katedrale o cemu vise imamo da pricamo?Ako u njihovoj kulturi nema takve prakse da se i u toj prilici pomolimo Bogu uslijedila je apelacija da se ni mi ne mozemo pomoliti Bogu jer to njih vrijedja je totalno bolesno i nema osnova za bilo kakvo dalje dogovaranje osim ako to dogovaranje nije vezano za razlaz ili dogovranje sa Radoncicem da na 100 godina potpisemo ugovor po principu ne dirajte nas necemo vas dirati.

 135. Херцтрефу Беатовићу, ишао си ноћу на Бањ брдо и након што си ухваћен у вандализму и приведен.

  http://www.upslike.net/image/4FA4W

  Најсимпатичније кад си поставио иранску заставу на профилну и сам са собом расправљао.

  Beatović Nebojša,11.02.2015. 20:08:21
  „Da nisu možda PAŠČAD koja uklanjaju komentare?“

  herctref, 30.03.2014. 14:38:15 [110472]
  „…tada kada su popuštali Čavić i Ivanić. Tada su se ponašali ko PAŠČAD na vlasti“

  Beatović Nebojša,09.02.2015. 13:34:20[140818]
  „Još samo da se i Bosić pojavi na tv i istjerasmo MEĐEDA iz rupe.Ali nije MEĐED naivan da zimi izlazi napolje.“

  herctref, 19.08.2013. 13:25:11 [88131]
  „MEĐEDE sa Pala. Znaš li ti šta je ironija na sasvim ozbiljnu i iskrenu izjavu tvog mlađeg brata,isto MEĐEDA, Komšića?“

  Beatović Nebojša,09.02.2015. 14:01:04[140833]
  „Što se,BOLAN,ljutiš?“

  herctref, 28.01.2013. 19:47:53 [65952]
  „KRADmstajn BOLAN sto se prosipas?
  RIJESAVATI nije pravilno medjede!“

  Beatović Nebojša,09.02.2015. 01:09:31[140749]
  „Drži se ti JARANE lokalno političkih tema na Starčevici dok se ne odučiš od mišljenja da te laž kvalifikuje za išta drugo osim za SDS-ovog internet podguznika.“

  Herc-Тref, 20.02.2017. 22:11:55 [168438]
  „E sad JARANE ako to osporis moras ocekivati napade i diskreditaciju tumarajuci po tvom privatnom zivotu i spijuniranjem odakle pises, koja ti je lozinka i slicno.“

 136. Drazene, djeluje kao da vodis online terapijsku grupu.
  Lijepo je to i nadasve humano. Ipak, navedi jasno da je ucesce besplatno, da ti se Poreska ne nakaci na vrat. Oskudacija je. Namicu novce kako znaju i umiju.

 137. Evo ja predlazem drazen78bl na mjesto vodje treceg bloka. Covjek je ocigledno aktivan, ambiciozan, po prici nesvrstan i tako to. Dobro bi bilo da se prvo ovdje izjasnite i glasate, ako dobije podrsku onda nastvite dalje.

  Ja kazem NE.

 138. Herc tref što si navalijo braniti tog Beatovića ako to nisi ti valjda i on ima komp da se brani???
  Ili si to možda ipak ti?????
  Osmane mislim da od dva modela može funkcionisati samo onaj na socijalnoj bazi. Na ovim prostorima sve države su manje više kolonje i pitaju se ko pjan s gaćama ako se može govoriti o nekakvoj samostalnosti onda je Srbija samostalna pa i tamo je „srpstvo ugroženo od šiptara vehabija cie vatikana“ samo se vrte uzroci i vrtjeće se sve dok roba ima prođu jer političari prodaju što ide na tržištu. Suština trećeg bloka je da li se roba koja se trenutno najbolje prodaje na političkom tržištu najbolje prodaje jer je zaista najkvalitetnija ili zato što nema konkurencije. Ako je to zato što je roba najkvalitetnija odnosno narodi (ili samo jedan narod zavađen između sebe što je bliže istini) su zaista ugroženi od drugih i drugačijih i zbijanje „nacionalnih“ redova je jedina opcija i političari nude upravo to i zato dobro prolaze. U tom slučaju oni odlično rade svoj posao i ne vidim kako bi im se moglo konkurisati a ni sebe ne vidim u toj priči. S druge strane ako se ta politička roba dobro prodaje jer druge i nema to je onda drugi par opanaka i tu bi se nešto dalo učiniti. Realno govoreći sve što urade „predstavnici RS na BH nivou“ je duplo golo iole sposobnijoj ekipi ne bi bio problem da im parira po pitanju saopštenja i drugih gluposti koje serviraju narodu umjesto doručka a paralelno raditi drugu priču koja bi govorila da smo drukčiji. ima milion načina da se to uradi ali sve se svodi na dobru organizaciju i masovnost jer svi drugi izvori finansiranja imaju i svoju cjenu. Mislim da se u odnosu sa sadašnjim političkim subjektima treba ponašati makijevelistički a kad se dočepamo i najmanje vlasti onda raditi ono što CG opozicija radi u Kolašinu a sad izgleda i u Kotoru odnosno krajnje korektno vršiti tu vlast i pokazati da nismo kao oni. Do sad je u tom smjeru bilo samo kratkoročnih pokušaja sa skromnim financijskim sredstvima od strane Vukana i Dražena i u oba slučaja je falilo samo par stotina glasova da se uđe u vlast na nekom nivou što znači da nije nemoguće ali treba biti uporniji i raspolagati sa više sredstava. Ukoliko je za ovu priču zainteresovano 1% stanovništva RS i spremni su izdvojiti 2 km nezaposleni i 1% od plate zaposleni radi se o desetinama hiljada na mjesečnom nivou što je u rangu ukupne Vukanove investicije i desetak puta više od Draženove a sa tim sredstvima ulazak u skupštinu je sasvim realan jer se pametnim i transparentnim ulaganjima može formirati i solidna radio stanica i druge aktivnosti od druženja sa istaknutim intelektualcima do raznih oblika neformalnog obrazovanja. Naravno ni ovo ne garantuje uspjeh ali drugog načina jednostavno nema jer čak i ako se svi mislimo iseliti u Njemačku/ kanadu opet je to lakše uraditi organizovano

 139. Da li ima potrebe da se bilo sta na politickom planu mijenja u RS ? Ili nam je ovako dobro ?. Ili cemo mijenjati po primcipu : „sjasi Kurta da uzjasi Murta“. Ili cemo prihvatiti da nam ovi sadasnji, i oni buduci, a bivsi, i narednih nekoliko decenija prodaju price o nacionalizmima i mrznji, i na tome se (u medjuvremenu) enormno bogate ? Zar niko ne moze da vidi da se oni pri tome dogovaraju (tu mislim na nase „nacionalne vodje“) i stalno nam proizvode krize na nacionalistickoj osnovi. Vidite li vi da mi nemamo (u BiH) ni jednog normalnog politicara a, kako stvari stoje, nemamo normalan ni narod ? Cast malom broju ljudi. Vec smo odgajili jednu novu generaciju (rodjenu u ratu i nakon rata) koja je vaspitana na nacionalnoj mrznji. Cemu to vodi ? U neki novi rat do istrebljenja? Sto je nargore, svi mi uvijek osudjujemo onu „drugu stranu“, i ne vidimo kakvi smo (svi) sami. Ko se kod nas u BiH od politicara istinski bavi ekonomijom, razvojem, normalnim zivotom ? Niko. Zasto, sta mislite? Ja mislim da se to svjesno ne radi, jer kad bi se zemlja i ljudi posvetili razvoju, postepeno bismo dosli u normalne tokove zivota, kod ljudi bi se razvila svijet o neminovnosti zajednickog zivota (ili normalnog zivota jednih pored drugih), i dosle bi do izrazaja nenacionalisticke stranke. Velika je razlika izmedju nacionalnih i nacionalistickih stranaka. Time bi danasnji, a i oni prethodni, politicari izgubili na znacaju, izgubili bi moc, nestali bi. Kako se danas ponasaju nase partije (vecina) njima ovako stanje odgovara, a vidim da odgovara i vecini na ovom portalu. Ja sam mozda poslednji od svih nas ovdje koji bi mogao da ima razlog da bilo sta preduzima, a ipak sam spreman da pomognem. Osjecaj za opste dobro. S druge strane, vecina ovdje (nadam se da grijesim) brani pozicije jedne ili druge stane (u RS), ili pak trece strane u FBiH. Nezadovoljni kao da su se prepustili sudbini, i cekaju sta ce se desiti. Po onoj Andricevoj…ja sam vec rekao, ako ovdje ne nadjem kriticnu masu, i sa ovog portala ne lansiram ideju (konkretnim potezima), probacu da to uradim (vjerovatno) na nekom drugom jestu. Frontal mi je interesantan jer, uglavnom, ne vrsi cenzuru i ne „gusi“ misljenja i slobodno izrazavanje.

 140. Чини ми се да Осман себи противријечи или га нисам добро разумио. Дао је сјајан сликовити приказ „криминалца у кући“ који ти каже да чуваш стражу да ти не упадне неко извана, а онда написао (парафразирам) да ипак није вријеме да се тај истјера из куће, већ да се и даље мотри да не упадне још неки, без обзира што овај сруши кућу изнутра.

  Данијел Симић је некад овдје писао да више нису потребни ни школовани, ни са неком идеологијом, већ само они који неће красти државу.

  „Прва“ и „Друга“ Српска имају неку идеологију само на папиру. Унутар њих постоје тек појединци који су вођени идеологијом, али су они у сјенци. Све се своди на сирови лични материјални интерес, да се нађу позиције на државним јаслама за чланство, а опште добро је у другом плану, па чак и кад постоје добре намјере.

  Сви они који су изван тог круга потенцијалне су присталице „“Треће Српске“. Осман је у праву да би кохезиони фактор за такву политичку опцију био баш класна борба, борба сиромашних против класног непријатеља, тј. оних који добро живе зато што су на државним јаслама. Чак би јој се придружили бројни часни појединци који су тренутно припадници прве и друге опције. Таквих часних људи, идеалиста, много је више у опозицији тренутно, јер она и нема капацитет да ухљеби као власт, али има их и у владајућим партијама.

  Мица гријеши када мисли да би нашао 12000 људи који би били спремни плаћати по 2 КМ мјесечно. Људи иду тамо гдје је џабе и гдје ће нешто добити, а не тамо гдје се даје. Лакше би се рјешење финансирања нашло у коалицији сиромашних и обесправљених с привредницима који се боре за преживљавање под високим наметима. Можда ће Екс радије платити странкама, а да они њему опросте рачуне за струју, али би можда привредници који су направили мини револуцију којом преузеше Регионалну привредну комору у БЛ (а спремају се да преузму и Републичку ПК) били вољни да са грађанима креирају неку нову причу, која не мора бити нужно партијска, али би свакако била коректор. Надамо се да ту постоје људи који имају часне намјере, па њихова коалиција с „нижом класом“ и не би била тако неприродна, јер имају заједничког „непријатеља“, који и једнима и другима „не да да дишу“.

  Што се тиче одбране националних интереса или примарног утемељења Српске као државе, мислим да Осман није у праву, јер он чување куће повјерава онима који су је више пута опустошили, који су дали и продали много тога што је Српској припадало по Дејтону. Џаба ти што чуваш границу да неко споља не уђе, кад браниш празан простор, сви твоји одоше вани. „Блиц“ пише да Арапи купују земљу од Хрвата по Посавини, из Херцеговине одоше млади људи.

  И још на крају да додам, за успјех нове политичке опције је битно да се прво покажу резултати на локалу (лидери коалиције „Мост“ су били битно бољи домаћини од начелника из ХДЗ и СДП, па су тако придобили симпатије грађана) и на чело мора доћи нека препознатљива, а неукаљана личност. Чак је и тад упитно, јер је та прича о трећем блоку доста излизана, потрошена. И ПДП је некад био то нешто треће народу понуђено, представљено као група експерата, у врху су били универзитетских професори, и народ се понадао да је коначно дошао спас након катастрофалних политика СДС и коалиције Слога. Кад оно ћорак, проф. Иванић многима највеће разочарење, ПДП највећи расадник прелетача који су данас сви редом у партијама које чине власт. Остао Професор и још двојица. Остали пређоше у супротни табор, што потврђује тезу да нема ту идеологије, већ преовладавају лични интереси, сујете, болесне амбиције и сл.

 141. На званичној фејсбук страници групе „Покрет Трећи блок“ лидер „Трећег блока“ Његош Томић је објавио:

  „~ NAROD JE DEFINITIVNO UZ NAS ~

  NAKON ŠTO SAM POSTAVIO ANKETU SA PITANJEM DA LI BI STE SE UČLANILI U POKRET >>>TREĆI BLOK

 142. NAROD JE DEFINITIVNO UZ NAS

  NAKON ŠTO SAM POSTAVIO ANKETU SA PITANJEM DA LI BI STE SE UČLANILI U POKRETTREĆI BLOK, JAVILO MI SE U INBOX MNOŠTVO LJUDI I ŽENA KOJI PODRŽAVAJU NAŠU ISKRENU BORBU I ŽELE DA BUDU DIO NAS, ALI ZBOG POSLA, DJECE ILI DRUGIH PITANJA NISU HTJELI JAVNO DA ISTUPAJU ILI DA POTVRDNO ODGOVORE U ANKETI. JEDNA OD PORUKA GLASI OVAKO:

  Poštovani Njegoše,moju podršku imate od samog početka vaše borbe za pravdu,a samim tim i pokret Treći blok.Kako sam i sama žrtva nepravde ovog sistema u potpunosti razumijem vaše nezadovoljstvo jer sam i sama u istom sosu.Nekada davno dobila sam obećanje od čelnih ljudi iz Snsd-a da će riješiti moj problem ukoliko se uclanim u njihovu stranku.Od tada je prošlo 8 godina,a moj problem nije riješen. Znam da to nije ništa novo,ali je još veći problem što ako se otvoreno kaže svoje mišljenje i suprotstavi njihovim interesima tek onda bivas izložen pritiscima i prijetnjama. Obzirom da sam majka dvoje djece, ne plašim se za sebe,već za moju djecu.Ovo vam pišem jer želim da znate da ću svakako biti uz vas i kada budemo svi složni u namjeri da neutralizujemo uticaj vladajuće strukture.Žao mi je što sad trenutno nisam u mogućnosti da se javno izjasnim,jer moje aktivnosti drže „na oku“, i iskreno se nadam da ćemo svi zajedno i složno krenuti u odlučnu borbu za pravdu.Nadam se da ćete imati razumijevanja.Zelim da znate da imate i imat ćete podršku i u Bijeljini.Srdačan pozdrav

 143. Дакле, из горе цитираног јасно је неколико ствари:

  1. Трећи блок већ постоји, тако да Јездо и остали могу оснивати Четврти блок или се придружити постојећем Трећем блоку, с Његошем Томићем на челу;

  2. Ова госпођа је већ 8 година у СНСД, што значи да је за ту странку лобирала и/или с укућанима гласала за исту на 4-5 избора. То је радила зато што је „некада давно добила обећање од челних људи из СНСД-а“. Не да јој се више чекати, па би ишла против тих што су обећали, али опет „je još veći problem što ako se otvoreno kaže svoje mišljenje i suprotstavi njihovim interesima tek onda bivas izložen pritiscima i prijetnjama“, тако да би она „туђом руком да хвата змију, јер није се добро замјерити, а можда ипак након 18 година испуне давно дате обећање.

  3. Госпођа се обраћа Његошу, који је био активан члан ДНС, који је добио био 5000 КМ, али му нису дали посао конобара у државном предузећу, па је то разлог да се бори против њих. Иначе, да је добио посао, не би му пало на памет да неко други такође нема посао, а можда је много веће школе изучио. Дакле, у питању су лични проблеми и интереси. Ја свакако сматрам да дјеца погинулих и РВИ требају имати предност при запошљавању, али то не мијења чињеницу да ту нема идеала, већ голи приватни интереси и фрустрације.

  4. Некад су на чело студентских протеста стали људи са чланским картицама ДНС и СНСД. Тада сам у тексту http://frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=0&idnovost=34351 сам написао да су управо људи који су успоставили и подржавали овакву власт најпозванији и да је демонтирају.

  Понављам да су владајући блокови (на свим нивоима) одраз народа у огледалу, те да би била потребна промјена образовно-васпитног програма, успостава независности медија и праведног судства, да би се нешто битно промијенило. Да би се то десио, морају власти имати другачији људи, а такви не могу даћи на власт јер сличан се сличном радује. Нема поштене намјере странаца да помогну у том смислу, тако да једино што преостаје јесте удруживање слободомислећих и пошених људи у једну врсту покрета који би представљао притисак јавности. Новинари, професори, привредници, појединци из свих сфера. ако постоји критичан број таквих да се покуша.

  Да се формира политичко удружење и оствари резултате на изборима, потребна су бар два-три изборна циклуса. За почетак се може покоји одборник или посланик добити, и то је добар почетак, али да ли се има времена за тај дужи пут.

  Преостаје још могућност да се покуша помоћи „здравим снагама“ унутар постојећих политичких субјеката, али прво они сами морају тражити другачији приступ од својих партијских руководстава. Шансу за то видим у странкама опозиције, а кад би до такве унутрашње позитивне промјене дошло унутар њих, владајуће странке би морале слично како би очувале власт. Данас би оне најрадије отпустиле пола запослених из јавних институција, али како кад на том принципу сигурних гласова опстају на власти.

 144. Sve lopov do lopova. Posle moje ideje o trecem bloku nadjem ovdje jedno 50 zagovornika iste te ideje i to se jos busaju „svojim izumom“.

  Ovaj Njegos moze napraviti 50 blokova dzaba mu je. Da me je podrzao kad je trebalo i dok sam bio voljan pomoci oko pisanja koncepta, umjesto sto je samo bio nijemi posmatrac ili aktivista neke stranke, sad bi mozda neki novi vjetrovi duvali ovdje-mnogo prijatniji. Prije svega mislim u Sarajevu a onda i u RS. Ako se ne varam ovaj mladic Tomic je onaj sto je strajkovao u parku zarad drzavnog posla a uporedo primao instrukcije od SDS-a. Ne bih da se grijesim ali mislim da je to taj mladic.Ako jeste – ne da mu je blok vec propao nego je i sahranjen.

 145. Јездо и Мица Трофртаљка, као СУС мотори фронтал-коментаторског „трећег блока“ морали би као први знак одлучности, да кажу ко су и шта су. Ако хоће, као што кажу, овдје да окупе језгро људи.

  А досад, напротив, Јездо и Мица Трофртаљка чуде се „што је слаб одзив“, што су „равнодушни“ други коментатори, па онда дође и мало пасивно-агресивног цинизма да је „другим коментаторима добро кад ћуте“ а само они се боре за идеју итд.

  Па ви сте анонимни богваспомого! Зашто би вас ико схватио озбиљно?

 146. Drazene,

  Kako sad ovo
  „3. Госпођа се обраћа Његошу, који је био активан члан ДНС, који је добио био 5000 КМ, али му нису дали посао конобара у државном предузећу, па је то разлог да се бори против њих. Иначе, да је добио посао, не би му пало на памет да неко други такође нема посао, а можда је много веће школе изучио. Дакле, у питању су лични проблеми и интереси. Ја свакако сматрам да дјеца погинулих и РВИ требају имати предност при запошљавању, али то не мијења чињеницу да ту нема идеала, већ голи приватни интереси и фрустрације“

  Koliko se sjecam mnogo si energije trosio na podrsku Njegosu.
  Ja kada sam rekao da je mali izmanipulisani prevarant i sitni interesdzija, doduse nesto blaze nego ti gore, ovdje sam bio popljuvan.

  Ono, da nije sad politicki protivnik oko tih blokova pa se okrece ploca?

 147. drazen78bl,23.02.2017. 12:28:20[168502]
  „На званичној фејсбук страници групе „Покрет Трећи блок“ лидер „Трећег блока“ Његош“

  drazen78bl,23.02.2017. 12:58:55[168505]
  Дакле, из горе цитираног јасно је неколико ствари:
  1. Трећи блок већ постоји, тако да Јездо и остали могу оснивати Четврти блок или се придружити постојећем Трећем блоку, с Његошем Томићем на челу“

  Hvala na mučtuluku da Treći Blok već postoji, i da ga je osnovao (kao grupu na svom profilu) Iskreno govoreći , nisam za to znao.
  Otišao sam na Tomićev profil, grupa „Pokret Treći Blok“ i vidio da je ta „grupa na Tomićevom fejsbuk profilu osnovana 10.02.2017. Isti dan kad je vasković na svom blogu lansirao odeju Trećeg Bloka.
  Nadam se da su Tomić i vsković u dogovoru oko toga jer, ako je tako, odmah ću im se pridružiti.
  Za Vaskovića znam ko je (prateći njegov rad prije, za vrijeme, i poslije rata), ali Tomića ne poznajem.
  Ako je Tomić sam, ne znam da li može daleko „dobaciti“, jer je relativno nepoznat i ne znam da li ima profil da se suprostavi i povede pokret u pobjedu protiv dva već postojeća bloka (puni para, sa jakom političkom infrastrukturom itd.).
  Ono što sam na brziu primjetio, Tomić nije oštar i beskompromisan kritičar i vlasti i opozicije (u RS).
  Po meni, Treći Blok (a prvi) treba otvoreno i bez „možda“, „ali“ da je istovremeno proti ovih što su na vlasti RS sada, i onih što su na vlasti u RS bili prije njih.
  U protivnom, mogu da budu samo „drugi i po blok“ ili čak ni to.
  Ponavljam, ako iza toga stoji Vasković (a ne vjerujem) naći ću načina da se odmah uključim i pomognem koliko mogu.
  Čudno je odkud da Tomić baš isti dan (kad i Vasković) na svom profilu lansira taj naziv.

  Herc-Тref,23.02.2017. 13:34:05[168506]
  „Sve lopov do lopova. Posle moje ideje o trecem bloku nadjem ovdje jedno 50 zagovornika iste te ideje i to se jos busaju „svojim izumom“.“
  Gurnuste vi i mene pod lopove.
  Ako se ne varam pozvao sam vas da ovdje iznesete vaše ranije ideje o trećem bloku.
  Nije bitno da li ste ga tako nazvali.
  Meni nije bitno da li sam ja, ili neko drugi, prvi pokrenuo ideuju sa Trećim Blokom. Ideju sa trećom alternativom, vjerovatno nisam (nije to ništa novo), ali se ne sjećam da je ikad iko prije mene to nazvao „Trećim Blokom“.
  Meni to uopšte nije bitno, ali kad su neki počeli da se čekur da je cijela stvar počela od njih, dođe mi da „licitiram“ ko je uopšte to prvi nazvao Trećim Blokom.
  Ja samo znam da to nisam nigdje pročitao prije nego što mi je palo na pamet da to tako nazovem.
  Nisam imao, i nemam, namjeru da po ovom pitanju ulazim u bilo kakve polemike „jedan na jedan“, „jedan na dva“ itd, ali nekad (kao sada) ću morati odgovoriti na „otvorena pitanja“.
  Prema tome; još jednom vas pozivam da nam dokumentujete kad ste, i gdje ste, prvi put upotrebili izraz „Treći Blok“.
  da i to jednom za sva vremena raspravimo.

  Крин,23.02.2017. 13:52:45[168507]
  „Јездо и Мица Трофртаљка, као СУС мотори фронтал-коментаторског „трећег блока“ морали би као први знак одлучности, да кажу ко су и шта су. Ако хоће, као што кажу, овдје да окупе језгро људи“.

  Ja ne želim da se oko mene bilo ko okuplja, jer nemam bilo kakvih političkih ambicija, Želim samo da pomognem. To sam ponovio nekoliko puta.
  Ali bih želio, ako je moguće, da se okupimo (naravno istomišljenici) oko ove ideje.
  Prema tome, u ovom momentu nebitno je ni ko sam, ni šta sam.
  Kad, i ako, dođe momentat, i sazre uslove, neću imati nikakav problem da se predstavim.
  Ali smo još daleko od toga.
  Prema tome, ako vas stvar (tema) interesuje, mogli biste da kažete šta o tome mislite, i ništa više. Za sada. I onda ne bismo imali dilemu oko toga da li sam u pravu kad kažem da se, za sada, mnogi ovdje ponašaju kao da im je bilo dobro sa prvim blokom, i dobro im je sa drugim.
  Bez da kažu ko su, i otlrivaju identite. Čisto da se opipa puls Frontalovih komentatora, i vidi da li uopšte tu ideju lansirati sa ovog portala.

 148. Подв0р ниче, ја и данас сматрам да Његош као син погинулог борца треба да има приоритет над партијашима – ухљебима при запошљавању. И подржавам да добије посао, јер му је отац дао живот за Републику Српску. Сви знамо да је много неквалификованих добило посао у електроенергетском сектору, па да јеи постало друштвено прихватљиво да се пекар запошљава у Пореску управу, токар у болницу, а конобар у термо- или хидроелектрану.

  Тај мој став нема никакве везе с чињеницом да је тај човјек спреман да подржи и „банду“ ако ће му нешто дати, а сутра бити против истих ако не добије ништа. Прво је мој субјективни став, а друго проста чињеница да је лични интерес изнад идеала.

 149. jezdo,23.02.2017. 16:53:05

  “Hvala na mučtuluku da Treći Blok već postoji, i da ga je osnovao (kao grupu na svom profilu) Iskreno govoreći , nisam za to znao.“

  Лажовчино !!!!

  13.фебруара на овом посту си имао ову информацију

  +++++++++++++
  “Симо П. Ороз,13.02.2017. 11:53:43
  Јездо,

  ти ниси ни био регистрован на Фронталу када се овдје водила дискусија о трећем блоку, тако да си овим тврдњама потврдио да си велики лажов, ја такве почастим оним што заслужују.

  Још да додам да је Трећи блок у суду озваничен много прије него си се ти сјетио да овај пост поново ставиш на листу коментара.

  Вођа тог блока је, како чујем, Његош Томић који је све, само није неутралан између двије опције, а то је основни услов да би трећи блок могао функционисати.

 150. Ај да ти и кажем Јездо:

  1. Рек’о сам шта мислим. Тј. шта је, по мом суду, дугорочно рјешење. Само је тешко осмислити технику тога мог рјешења.

  2. У глобалу је добро појачавати конкуренцију у политици.

  3. О Томићу и Васковићу не мислим ништа посебно добро. Васковићу једва да сам два три пута погледао блог. Томића држим за обичног хохштаплера од почетка.

  4. Смијешно вам је то препирање око „ауторског права“ поводом „трећег блока“. Тј. јесте ли ти или овај „херц-треф“ власници тога, или Васковић, или овај или онај. Прво, нисте ни основали а већ сте се почели препирати око тривијалности. А друго, не да ниједан од вас није „власник ауторског права“ него је то опште мјесто политичког мишљења у нас. Јеботе, ја сам причао о „трећем блоку“ најмање од прије 10 година, на првој години студија, кад је Додик био олмајти, па ми ни тад није било на крај памети да сам ја то измислио, него да је то обичан и логичан закључак, за који је свако кадар и без икаквог напора.

  Стварно голема идеја: мислећи грађанин незадовољан владајућом већином, и незадовољан опозицијом. Који је природан закључак? Самоубиство, емиграција, или нешто као „трећи блок“, „трећи фронт“, „трећи пут“, „трећа алтернатива“. А ви се овдје препирете ко да је Теслин изум на ствари.

  Замислите сад како то неозбиљно изгледа људима који читају ове коментаре, па веле: нуто идеолога трећег блока, препиру се око патента на топлу воду.

 151. jezdo,23.02.2017. 16:53:05

  „Ja ne želim da se oko mene bilo ko okuplja, jer nemam bilo kakvih političkih ambicija, Želim samo da pomognem. To sam ponovio nekoliko puta.“

  Ваљда ти је јасно да оваква ријетка несебичност од анонимног човјека може побудити сумњу да тај дјелује као опскурни агитпроп или агент-провокатор. Ја ти зато велим да се представиш, кад ти је толико стало. Ако нећеш, и то ми је свеједно, али немој само послије кукати како се ти „бориш“ а другима је „добро“.

 152. Drazene,
  Nemoj meni da pricas o pravima poginulih i borcima. Od mene nikada necete cuti nesto protiv toga.
  Ja sam onomad a i sada govorim o Njegosu, kao lezilebovicu. Sto sa tobom nije slucaj, onomad si se imtenzivno empatisao a sada si okrenuo plocu. Samo sam se zapitao da li je razlog to sto organizuje treci blok a nije te zvao ili sto je izgubio podrsku tvoje politicke opcije?

 153. Ево ко је био тећи блок на прошлим изборима:

  Вукановић – завршио на платном списку СДС-а
  Дроњак – постао функционер ПДП
  Јовичић- отишао у своје удбашко јато у ДНС
  Шукало- дао глас за избор владе Жељке Цвијановић и по обављеном задатку постао жесток опозиционар
  Змај Огњени Вук- поклонио Павићу 822, а сере да је опозиција

 154. Jezdo,
  Neko ko tura Vaskovica kao ti sto ga turas dje ne treba je ili sam Vaskovic, ili ima necasne namjere ili je totalni politicki duduk ciji je mozak sklon da se modeluje uz pomoc propagande. Cetvrto ne postoji. Ponavljam ti jos jednom, nakon pomena Vaskovica, cijela tvoja prica i silni koncepti su diskreditovani, ne trosi energiju dzaba.

 155. @ Симо П. Ороз,23.02.2017. 20:02:40

  Заборавио си ДНС.

  ДНС је по самоодређењу „трећи блок“. Додуше само у предизборној кампањи, и од избора до избора. Али ипак!

 156. Подв0р ниче, под овим ником ниси ништа мањи подлац. Просто говориш неистину:

  „drazen78bl,22.02.2016. 19:12:53[160924]

  Симо, ти и твоја екипа ратних профитера и дезертера што вас наплави ратно и поратно доба с презиром гледате на борце (које поспрдно називаш партизанијом) и њихове породице. Вама се гади сва ова сиротиња. Ти не питаш власника твоје партије зашто ЈЕСУ у електроенергетском јавном сектори запослени стотине конобара, зашто у Пореској управи раде пекари и шумари. Ви сте створили антисистем у којем је нормално оно што није. Зашто се онда чудиш зашто би овај момак „куд и сви Турци“?“

  drazen78bl,22.02.2016. 19:18:20[160925]

  Скоро смо чули да у министарствима ради 5500 људи. Може ли неко од новинара доћи до податка колико је од њих дјеце погинулих бораца?

  Душанка Мајкић дјецу у Пореску управу, Шпирић сина у МИП, Додик кћерку у Владу РС, Жељка Цвијановић сина у Електропренос БиХ.

  Ова дјеца су изгубила у рату хранитеља. Она друга имају хранитеље с 5000+ KM легалних прихода и свима се дају мјеста у јавној управи. Проклето им.

  drazen78bl,25.02.2016. 01:48:05[160998]

  Српска је за пет година уложила око 5 милиона КМ да се запосли мање од 900 дјецњ погинулих бораца. Са колико новца ће се санирати пропаст јавних средстаба у Бобар и Банци Српске? Да ли су тим новцем могли запослити сву дјецу погинулих, у јавном и приватном сектору?

  Ако лијечење једног дјетета у иностранству кошта у просјеку 100000 KM, ми бисмо с неколико милиона КМ могли платити из ФЗО, много мање но што је ФЗО протеклих година преплаћивао лијекове с А и Б листе или услуге у јавно-приватном партнерству.“

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=12&idnovost=55825

  ДАКЛЕ, на овој теми о протесту Његоша Томића давао сам уопштене коментаре, а нисам се нешто бавио њим лично и мотивима.

  А чак сам постовао и линк ка интервјуу Његоша томића из времена кад је био потпредсјендик ОО ДНС Вишеград.

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=12&idnovost=55825

 157. Pod ovim nickom? Podvornik? Podlac?
  Kao i svaki tvoj komentar kad ti se covjek obrati sa onim sto ti se ne svidja, bijedno etiketiranje.

  Da, i sta si to kopirao? Nema ni jednog komentara gdje podrzavas Tomica i saosjecas sa njim? Mada i ovo sto si kopirao pokazuje tvoju podrsku Njegosu. Sad je li to bila iskrena podrska ili interesna, koja je iskazana kroz stav opozicije u tom trenutku, nije ni bitno.

 158. Симо П. Ороз,13.02.2017. 11:53:41[168334]

  EVO, ŠTA SI PISAO TOG 13.02. 2017
  „Још да додам да је Трећи блок у суду озваничен много прије него си се ти сјетио да овај пост поново ставиш на листу коментара.
  Вођа тог блока је, како чујем, Његош Томић који је све, само није неутралан између двије опције, а то је основни услов да би трећи блок могао функционисати.

  PITANJA:

  1. KAD JE NA SUDU REGISTROVAN (OZVANIČEN) „POKRET TREĆI BLOK“ ?
  2. DA LI JE TAČNO DA JE VOĐA TOG, (NA SUDU REGISTROVANOG), „POKRETA TREĆI BLOK“ NJEGOŠ TADIĆ.

  AKO TI ODGOVORI NA OVA PITANJA BUDU POTVRDNI I, NARAVNO, ARGUMENTOVANO DOKAZANI, NEĆU TI REĆI DA SI LAŽOV.
  A NEĆU TI REĆI DA SI LAŽOV NI ONDA AKO TI ODGOVORI NA OVA PITANJA NE BUDU POTVRDNI I DOKAZANI.
  LAŽOV, ILI LAŽOVČINA, JE PREVIŠE BLAGA RIJEČ.

  Ponavljam, rekao sam da sam danas prvi put pročitao (i kasnije vidio) da je Njegoš Tadić na svom facebook profilu 10.02.2017. osnovao grupu „Pokret Treći Blok“.
  Isti dan kad je Slobodan Vasković na svom blogu tu ideju lansirao.
  Nisam ozbiljno shvatio (inače te ne shvatam ozbiljno) kad si rekao da je na sudu registrovan pokret treći blok. Pogotovu kad si rekao „kako čujem da je Njegoš tadić vođa“.
  Da se to stvarno desilo, vjerovatno bi neko ozbiljan o tome pisao. Njegoš Tadić je postao „mediska ličnost“, i njegov takav potez vjerovatno bi bio mediski propraćen.
  Inače, Njegošu Tadiću, kao sinu palog borca, sve počasti.
  Ostalo je za diskusiju.

 159. Морам признати да је на теми о Његошу Томићу издоминирао чика Симо Ороз:

  „Његош Томић из Вишеграда протестује у бањалучком парку (18.02.2016)“

  20.02.2016. 16:26:14
  „Маму вам јебем покварену, ђутуре!!!“
  20.02.2016. 16:33:57
  „За што му дајеш подршку, ђубре покварено?“
  25.02.2016. 22:44:02
  „Мр’ш стоко лажљива!!!“
  27.02.2016. 10:13:43
  „Само глупани из телалукa ту не виде разлику.“
  27.02.2016. 13:47:22
  „Гадите ми се…“
  28.02.2016. 09:50:14
  „а у принципу си глуп к’о курац.“
  „Е јебем матер свима који тако мисле…“
  ,28.02.2016. 10:06:55
  „Маму ли им јебем покварену …“

  Као и испод текста господина Мачкића:

  „Пут у средиште Рудника „Сасе” Сребреница“
  16.02.2016. 10:05:01
  „Ти си веома покварен тип“
  16.02.2016. 10:09:32
  „Пичка је орган, а пизда карактерна особина.“
  25.02.2016. 23:12:18
  „а да видимо ко ће на крају остати усрани голуб“
  ,28.02.2016. 10:22:18
  „Пиздо, немој бре да вређаш“
  ,29.02.2016. 12:33:30
  „Језда је педер.
  Језда је глуп.
  Језда је лопов.“

  :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

 160. Подв0р ниче, ваљда би ти који ме оптужујеш за нешто требаш да предочиш доказе. Ја погледах испод теме и не нађох ниједан коментар који је супротан овом што сада пишем, нити гдје говорим о Његошу лично. Наравно да си подлац, јер подло подваљујеш у покушају да ме дискредитујеш. Као што видиш, ја то само аргументима.

 161. Drazene,
  Neda se meni to trazit ali mislim da me pamcenje jos sluzi. Pa i to sto si iskopirao pokazuje tvoju podrsku Njegosevom strajku. Kada ispod clanka o protestu doticnog napises 5-6 komentara gdje se sav stuzis nad sudbinom djece poginulih, zar to nije podrska? Umjesto da jasno i glasno kazes da se radi o prevarantu, kao sto si rekao u komentaru iznad. Zar je trebalo toliko vremena da procitas covjeka i da shvatis da je prevarant?
  I nisam te optuzio nego sam te pitao cemu i kako sad taj zaokret u stavu prema Tomicu. Koji je evidentan bez obzira sto se trudis sa kopiranjem.

 162. Ако ко има времена нека прочита моје коментаре о Његошу Томићу и лако ће схватити да Фурунџија лаже:
  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=12&idnovost=55825

  Са Мачкићем сам о његовом чланку о Сасама водио дијалог на високом нивоу без и једне ружне ријечи.

  Псовке су упућене фукари која је покушавала тај дијалог уваљати у блато.

 163. Симо П. Ороз,23.02.2017. 21:10:50[168529]

  Чика Симо, ја преферирам женске, а фурунџија вам је можда неко од укућана, па бисте жељели да смо и ми други. Опет господина Језду називате фукаром, а ове опсцене ријечи вам је администрација обрисала, јер су примјерене дивљаку, а не цивилизованој особи која за себе тврди да је била у врху странке,а то тврди и блогер Васковић. Ја сам ово само преузео из Јездиног коментара jezdo, 01.03.2016. 08:47:15 [161271]. Како се многи од нас сјећају ових ваших примитивних коментара, а и датуми се поклапају с датумима коментарисања текста о Његошу, тешко је повјеровати некоме да је Јездо измислио ове ваше примитивне ријечи према саговорницима и датуме.

 164. Чуј му приче!
  Администрација избрисала!? Фурунџија је превазишао чак и самом себе у лажима.

  Ни једне ружне ријечи нисам Његошу упутио.

  Само сам фукарама које су подржавале његов штрајк глађу предложио да му се придруже.

  Мачкић је, хвала Богу, жив и здрав па нека он каже да ли сам у дискусији са њим око Саса рекао и једну непристојну ријеч. Мислим да је то била једна од бољих дискусија на овом порталу. Пуна аргумената и са моје и са његове стране.

  Језда је пизда и лажов која је тај културни дијалог покушала уваљати у блато. Тачка.

 165. Подв0р ниче, можда си деда, па сенилан, јер те памћење слабо служи. Наравно да се стужим над судбином дјеце погинулих бораца и нормално да ћу у ситуација дијете погинулих бораца наспрам ратних и поратних профитера стати на страну дјеце погинулих бораца. То што подржавам борце, рви и породице погинулих, не значи да међу њима има један број појединаца који су спремни да подрже профитере, стану у њихову функцију, скупљају им гласове, само зато што им је нешто обећано, што су добили неки посао. и поред тога, ја Његоша нигдје нисам назвао преварантом како то ПОДЛО импутираш. Џаба промијениш ник, кад те препознамо по интелигенцији.

 166. drazen78bl,23.02.2017. 21:37:19

  “Чика Симо, ја преферирам женске…“

  Само будалетина може себе довести у ситуацију са сваки коментар на политичке теме почиње описом своје сексуалне оријентације.

 167. Чика Симо, ја и не тврдим да сте иједну ружну ријеч упутили Његошу, већ сте те простоте упутили нама који смо учествовали у расправи, а на теми о руднику Сасе сте се обраћали лично Језди. И да, администрација јесте обрисала коментаре у којима другим коментаторима колективно псујете „мајку покварену“, кажете да вам се гадимо, називате нас „стоком лажљивом“. Стварно јадно и примитивно, али ако сте били под дејством алкохола, то може бити олакшавајућа околност.

 168. Нисте ви учестовали у расправи него сте наговарали момка да штрајкује глађу.

  Пизда је сваки човјек који некога наговара на нешто што сам неће да уради.

  Због тога сте ми се згадили сви ви који сте га тада подржавали, а да сам био у праву показује данашњи твој став према том момку.

  АДМИНИСТАРТОРЕ, ВРАТИ МОЈЕ ОБРИСАНЕ ПСОВКЕ!

  Видиш да сам био у праву

 169. Чика Симо, ја одговарам на ваш коментар, у којем ме покушавате злонамјерно представити хомосексуалцом, а ово читају бројне жене по колективима, па да не би помислиле да сам попут вас, морам им дати до знања да се ради само о вашој подлости, а да ја сладострашће осјећам само према женама. То етикетирање је одраз ваше немоћи, јер немате одговоре на аргументе. Да, администратор јесте брисао и ја не лажем, но ви подваљујете да лажем. Ја се и сјећам тих коментара, а и њихови датуми то потврђују. Мени је само страшно да сте се овдје представили лажно именом друга Рајка Васића, у жељи да нарушите углед странци СНСД и Милораду Додику лично. Да сте лажни заступник СНСД-а, јасно је и по чињеници да ниједном ријечју нисте стали у његову одбрану кад су га Америакнци уписали на црну листу. Исто што овдје радите мени, радите и СНСД-у и угледу господе Васића и Додика. СНСД би требао покренути истрагу и тужбу против вас. Мене чуди да друг Васић још није поднио тужбу, јер сте се представили његовим именом, а се хвалили да сте хомосексуалац.

 170. А хомосексуалац је онај еколог што кусате његова јаја без концентрата?

  http://upslike.net/image/D6MZL

  Шта кажете? Свако јутро обиђете кокошињац и попијете по 2-3 ракије? Јаја без концентрата хе хе! Пресушила. 😀

 171. Mozda ja nisam bio dovoljno jasan. Ja sada ne mislim da je dobro uopste praviti bilo kakve blokove. Prvo sredjivanje racuna sa muslimana u BiH pa tek onda politicko odredjivanje. Ovako ne ide. Bez ugovora sa muslimanima na 100 godina ja ne bih uopste odblokirao funkcionisanje vlasti na nivou BiH.
  Danas sam cuo jos jednu politicku nepismenost od strane SDS-a da svaka blokada institucija BiH je na stetu i gradjana RS-a sto je stvarno budalastina. Postoji makar 10 nacina koji mi sada padaju na pamet da ma bas ni jedan problem ne napravimo gradjanima RS-a blokadom institucija BiH. O tome ne bih javno da losi ljudi sa kojima sam ovdje bio u svadji i koji me jos uvijek napadaju ne bi zloupotrijebili takvu pricu poput velike prevare koje su sprovodili omalovazavanjem treceg bloka jer ta prica je isla na stetu SDS-a. Srecom SDS nema vise politicku moc a moje licno misljenje je da ga treba svesti na jednocifren broj procentualne podrske.
  Dakle sad nisam za nikakve blokove osim jednog jedinog bloka, bloka nacionalnog spasa i rasciscavanja odnosa sa muslimanima. Kada to dogovorimo lako ce onda biti organizovati politicku pricu koja ce imati utkanu ovu ideju treceg bloka, a prije svega sustina je da ta politicka ideja ne moze krenuti od ljudi koji su bili u vlasti u bilo kom obliku. Nije uopste bitno kako ce se ta opcija zvati, a izraz treci blok koristim samo radi jednostavnosti i lakseg razumijevanja.

 172. Jos jedan prijedlog za sve postene i iskrene ovdje. Prestanite da polemisete sa ljudima kao sto je ovaj mali iz Banja Luke. On ima zadatak da razvodni svaku pricu koja je na stetu SDS-a bez obzira sto bi ta prica bila na stetu i ostalih politickih opcija, vlasti pogotovo. Ja sam zivi dokaz da sam iz te polemike izasao kao luzer jer me tada o zagovaranju nekih trecih politika niko nije ozbiljno shvatao i ta prica nije mogla da dodje do pametnih ljudi jer su bjezali odavde glavom bez obzira. Dakle svoje stavove branite a batalite ove psihicki nezrele metode omalovazavanja nekoga kao sto ovaj mali koristi.

 173. Drazene,
  „Његоша нигдје нисам назвао преварантом како то ПОДЛО импутираш. Џаба промијениш ник, кад те препознамо по интелигенцији.“

  „3. Госпођа се обраћа Његошу, који је био активан члан ДНС, који је добио био 5000 КМ, али му нису дали посао конобара у државном предузећу, па је то разлог да се бори против њих. Иначе, да је добио посао, не би му пало на памет да неко други такође нема посао, а можда је много веће школе изучио. Дакле, у питању су лични проблеми и интереси. Ја свакако сматрам да дјеца погинулих и РВИ требају имати предност при запошљавању, али то не мијења чињеницу да ту нема идеала, већ голи приватни интереси и фрустрације“

  U citatu iznad nisi rekao da je prevarant?

  A ovo oko inteligencije i nickova… B-) tipican drazenovski komentarB-)

 174. Подв0р ниче, нисам написао да је преварант, као што се види из приложеног. Само тврдим да би данас био за власт да је добио посао, а да је жестоко против власти зато што није добио посао. Он се понаша како би се понашало 95% становника Српске, тј. лични интереси и фрустрације су водиље, а не идеали. Јесам ли био јасан? Пошто не можеш да разумијеш овако прост коментар из три пута, ја бих ти ипак урадио тест интелигенције, јер ми се чиниш физиолошки тупим. Али није то страшно, имала је Српска министара и директора јавних предузећа који нису ништа бистрији. Врати се на стари ник! 😛

 175. Politika na stranu, mislim da se svi slazemo da je bolje otvoriti jedan post i tu ugledati Minju Surlan, nego Ispicuturastu facu Miroslava Lazanskog. Osim ako neko od nas nije gej. Ja sam jednom jasno predlozio da se preselimo na drugi post sa diskusijom o Prvom Bloku, ali vi ne prihvatiste. Pitam se zasto !!!

 176. Nisam siguran da je ovdje ijedan jasno i glasno rekao da su dosadasnje politike u RS (neposredno prije ratna, ratna, i poratna) bile pogubne za sve BH narode, i da su nam potrebne radikalne promjene. Alternative takvim pogubnim politikama. Ispravite me ako grijesim. Ali ako sam u pravu, jedini razuman zakljucak je da nam je dobro i da nista ne treba mijenjati.

 177. Crni Simo, opet ti je opala koncentracija.
  Ja ne kažem da ti nisi rekao.
  Naprotiv, jednom sam to i citirao.
  Izgleda da si razapet na bezbroj portala (valja platu zaraditi), pa ti promiču neki važni detalji.
  Ali, zbog toga nemoj da pljuješ po drugima onda kad nemaš argumenata.
  Smiri se malo. Nije još sve propalo.

 178. mica trofrtaljka,26.02.2017. 11:15:57[168576]

  „Inače jezdo mi najviše liči na trola da nije njega niko ne bi ni čuo za Minju Šurlan mora biti da ga dobro plaća“

  Šta ti je to „trol“ ?
  Neki novi pojmovi, izrazi…
  Imamo mi naših ljepših riječi.
  Kako sreće da me Šurlan plaća.
  Ko ne bi poželio takvog poslodavca.
  Na žalost, ne plaća me, mada bi mogla i tome razmisliti
  Nakon hladne reakcije za Treći Blok ovdje, ne isključujem mogućnost da se sa tom ponudom ponovo obratim gospođi Šurlan.
  Kad ponovo ispitam raspoloženje potencijalnih „sponzora“ za finasiranje („početnu injekciju“) Trećeg Bloka, obratiću se nekim ljudima za koje mislim da bi mogli biti na čelu tog pokreta.
  Mislim da ne bi dalo rezultat svako daljnje forsiranje te ideje ovdje, odnosno da nam ovo mjesto bude bazna platforma.
  Izgleda da smo se stvarno previše ušančili u nacionalne blokove („pobjedničke“) i da se malo razmišlja o budućnosti. O onom od čega se živi.
  Šteta.

 179. Има капацитета и треба трећи блок, али не са оваквом причом и дискредитацијом идеје, да не говорим појединаца.
  Ево шта је некад било!?
  Јесен 2013 године, почетак 2014 године, требао је трећи блок.
  Фронтаовци су ту причу прије озбиљних разговора у јесен 2013 године овдје спомињали, причали су је до душе и други по другим медијима.
  Стање септемар-октобар-новембар 2013 године.
  Познати политичари и јавне личности подобне за трећи блок у то доба,сви јавно декларисани да не припадају никоме, можда кога испустим, нека ми не замјери:

  -изборна јединица 1
  -Борислав Радовановић, борац, поштен човјек, специјалац, познати колумниста, био не био на листи, хтио је и смио помоћи, било је више кандидата, од инг, Драгана Сиђака, др.Симе Томића, до других, да треће блок добије посланика у тој приједорској изборној јединици.

  -изборна јединица 2
  Шукало и Ђорђић, плус остали из СНС и других партија, плус појединци, , тада Шукало и Ђорђић нису били са Павићем и имали су неку мању подршку СНС Србије, што су после неоснивања трећег блока паметно искористили потписујући коалицију са ДНС, зар није било боље да буду дио трећег блока

  -изборна јединица 3
  Драгомир Јовичић странка праведне политике, Шијаковић, проф, др. Недовић и други интелектуалци, Небојша Личанин вођа 4 одборника у Лакташима, Милосављевић са својом МЗ Старчевица и дјеловањем на Фронталу, Прелић са својом борачком партијом, браћа Југовићи мали привредници, Данијел Симић, његови колумнисти и остали познати фронталерси који би помогли, што борећи се на листи, што лобирањем

  -изборна јединица 4
  Душко Вукотић, тада познати борац Ветеран, колумниста и веома погодан за носиоца листе у Добоју, па онда они фини људи што су били на Вукановићевој листи, па Јасенка Живковић-пчелица, мајка погинулог сина јединца, власник надалеко познатог еко центра на Озрену и оснивач Мајки Југовића
  -изборна јединица 5
  Алекса Милојевић, па електро инжињер Мирослав Митровић и многи други.
  -изборна јединица 6-7 Никола Лазаревић еколошка партија, Живковић Радослав покрет за наш град и многи други
  -изборна јединица 8-9
  Небојша Вукановић, познати новинар, Ненад Иконић Фоча, борац, вођа чувеног спасилачког клуба Волф, човјек који је један од најзасклужнијих што нису направљене мини-централе на Тјентишту,па садашњи СНСД посланик и директор рудника у Гацку, нећу му име написати, али тада предсједник покрета за Гацко и везан са Ветеранима Вукотића и још многи други из Фоче, Чајнича, Вишеграда,Рогатице, у осталом, као и други у свим изборним јединицама.

  Није се за неке од побројаних знало, али су били пријатељи неких поменутих из првог ешалона.

  Да су се само у трећи блок на идеји и искреном пријатељству удружили Вукановић Шијаковић, Јовичић, Лазаревић, Вукотић, Милојевић, Шукало, Ђорђић и Личанин, Иконић, било би то невиђено чудо, имали би уједињени практично у свакој општини по један одбор, што нико појединачно није имао, у многим општинама, по више удружених локалних одбора.
  Велика је то инфраструктура, са рецимо одмјереним Јовичићем, поштованим Шијаковићем, харизматичним Лазаревићем, Вукановићем, неугодним и храбрим Вукотићем, опасним економским популистом, али често и реалним Милојевићем и другим, то би било бомбардовање јавности уз одржавање трибина у свим општинама још прије кампање.
  Све је то хтио и предлагао Лазаревић, уз само један стални услов, а то је толеранција и да нема издаје, кад се да ријеч, има да се идеја проведе.
  Што је најважније, нико ником не би сметао, напротив.

  Био би то тада спој перспективних партија, и познатих удружења грађана, плус моћних појединаца из блока потпомогнутих од нпр.Симића са Фронталом, па Борислав Радовановић, па……………………………………

  Многи други би такође подржали ту национално одговорну и авангардну причу и писали о њој.
  Многи би познати и честити после доброг почетка рада трећег блока пришли идеји,пришли људима који су дали ријеч народу, ставили потпис на платформу и почели као један дјеловати, уз много компромиса и искреног пријатељства.

  Била би то моћна организација већ са прољећа 2014 године, после СНСД и СДС сигурно убједљиво најјача.
  Чуда би направили, могли су узети најмање 10-15, а прије је истини, да би узели од 15-20 посланика, какво је било незадовољство у народу према оба блока већ у прољеће 2014 године..

  Љубомора, сујета, недостатак визије и толеранције, или нечији играчи?
  Како другачије окарактерисати људе који су свакако били најистакнутији у својим изборним јединицама.

  Ко је сметао Вукановићу, Милојевићу, или Шијаковићу да не уђу у трећи блок, нпр. били би носиоци листа у својим изборним јединицама, уз подршку свих осталих поштених партија и удружења грађана, истакнутих појединаца из трећег блока, те медија наклоњеним реформаторима из трећег блока.

  Посебно би добили подршку на национално одговорном Фронталу РС, порталу који би био убједљиво најчитанији медиј, као што би и развалили у позитивном смислу јавност својим посебним, карактеристичним- харизматичним радом, тиме би сигурно придобили младе и покренули њих на хиљаде да лобирају на фејсбуку?

  Тврдим и данас да би сигурни посланици из тог трећег блока били, Сиђак, или Радовановић из Приједора, Шијаковић и Јовичић из БЛ,Шукало,Ђорђић из Градишке, Вукотић из Добоја, Милојевић из Бијељине, Лазаревић са истока и Вукановић из Хецеговине.

  Десет поборјаних, девет сигурних носилаца листа, али слободно то помножите са два,због подршке и компензационих мандата, све ако би се радило онако како ја мислим да је могло, односно другачије од осталих, интригантно, али јебитачно, све уз слогу и неопходну толеранцију вођа блока..

  Организаторских способности није недостајало, ту би било доказаних људи, програм су већ имали Милојевић, и Лазаревић, ту је био и одличан програм из области правосуђа и безбједности Јовичића, све заједно чиста десетка, програм који се морао на посебан начин убацити у главе грађана на трибинама, већ после Божића 2014 године.

  Шта се десило сви смо свједоци, отишли су сви појединачно и једино су посланике добили Шукалови СНС од Павића, оно што би добили и у трећем блоку.
  Остали су сви пропали као Грчка.
  Еколошка партија РС није учествовала на изборима 2014 године, да не изгубе програм иидеју.

  Лазаревић са зеленим није учествовао управо због тога што је 2 године прије избора 2014 године тврдио да је једина шанса за промјене у Српској трећи блок,позивао је на разум, молио да се одбаце сујете, желио искрено трећи блок који нажалост због недостатка толеранције и визије појединаца није основан још октобра 2013 године.

  Лазаревић није учествовао на тим изборима, али је сачувао идеју и програм, те на овим изборима ушао у око 10% општинских парламената, са својим зеленим, што признаћете није мало.

  Биће опет приче о трећем блоку, можда се баш окупе честити и храбри око национално одговорне, али програмски авангардне приче ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА у понуди за идуће изборе.

  Можда баш онај који је овдје неоправдано нападан покрене блок партија-удружења грађана и честитих појединаца под називом „СЛОЖНО ЗА СРПСКУ“, можда баш тај блок после избора 2018 године буде рјешење моралног преображаја и прве праве послератне обнове.

  Људи се неки окупљају по Српској, зову Еколошку партију РС на разговоре, али полако, прво да се види са чиме располажемо, па онда да видимо са чиме на програмској основи пред Милоша?

  Од свих некомпромитованих партија, само Еколошка партија РС има 10% у општинским парламентима, по томе су зелени Српске једина партија те оријентације у цијелој БиХ.
  Добре односе зелени имају са свима, плус одличну позицију због уласка у парламент ког зелених ЕУ и еколошких фондација свијета.

  Треба то искористити у корист афирмације Републике Српске и економске помоћи општинама, зато се не треба залијетати, много је слабија понуда тренутно за трећи блок, него што је била 2014 године, зар не?

  Не желим никог да увриједим,Еколошка партија РС кад би ишла у такав пројекат, то би морао блок идеје, визије и програма, односно, блок који има нераскидив ланац руку од племенитог, нерђајућег материјала.

  Да се не лажемо појединаца има, има чак једна двије партије са по једним одборником негдје, али са вођом који има стари педигре, вођом кога би појели за вечеру вукови са Фронтала, можете онда мислити шта би радили прави медијски могули из два блока, том имагинарном трећем блоку, управо због пар слабих-рђајућих руку у ланцу.

 180. Apostrof, jedan od kljucnih problema za formiranje Treceg Bloka od postojecih partija je sujeta i karijerizam. Niko, ili skoro niko, od osnivaca i vodj tih patuljastih partija, nece da prihvati da se njegovo cedo utopi u tamo neki pokret ili, ne daj boze, drugu partiju. Svi hoce da budu prvi i jedini a u sustini ne mogu da dobace ni do par poslanika na lokalnom nivou. Mi smo, na zalost, ljudi koji mogu da prihvate samo da su prvi, nikako drugi, treci. Hajde ti, npr., objasni jednom Sukalu da svoje cedo ukljuci u jednu takvu pricu, a da on ne bude prvi. Zato ja ne vidim Treci Blok kao simbiozu ili stranacko okupljanje postojecih stranaka (mada takvih ima), nego u stvaranju Treceg Bloka iz baze. Od „nule“. Neka se ne ljuti, ali to ne moze napraviti ni Tomic, iako je svoj pokret nazvao „Pokret Treci Blok“, jer nema taj profil, karizmu, iskustvo, finansisku osnovu, itd. Za Treci Blok treba jaka licnost, i jaka pocetna finansiska baza. Treba imati mogucnost da se kroz medije (portali, drustvene mreze, radio, televizija, stampa) ta licnost (licnosti) dobije prostor za iznosenje vlastitog, unaprijed osmisljenog i pripremljenog, programa. Ta licnost, osim sto treba da bude u javnosti poznata po postenju i doslijednosti, treba da bude nova u politici i da nema „repova“. Od onih koje ste vi naveli, mnogi se ne bi mogli svrtstati u tu kategoriju. Glasac ce uvijek ostati na poziciji na kojoj je bio, nego se prikloniti nekom ko mu nece uliti nadu i povjerenje da zaista nesto moze promijeniti. Psihologija. Naravno, Trecem Bloku mogu da se priblize i prikljuce i oni koji su bili u politici, ali ne u prve redove. Narod bi to prepoznao i ignorisao zbog promjene dresa ili papanluka. Tomicev hendikep, osim nedostatka karizme i popularnosti, je i cinjenica sto je vec bio aktivni clan jedne stranke i, prije svega, zbog toga sto je cijelu pricu pokrenuo zbog vlastitih interesa. Njegovi motivi su validni, ali narod to ne tumaci tako.

 181. @jezdo

  Не написа Лазаревић да се он свим тим људима нудио, али не за сарадњу као равноправним партнерима, већ да он буде лидер и да се придруже њему. Видите да за себе пише да је харизматичан, а узео 38 гласова. Дао бирачке одборе СНСД-у, дао „прелетачу“ Дуњићу да изађе под именом Еколошке партије, па овдје нудио јавно др Стевандићу да преузме његову партију. Дуњић и Стевандић се сада представљају као нека трећа прича, која једном блоку замјера „издају“, другом „лошу економску политику“, па је онда и логично питање зашто се Лазаревић не придружи њима. Tу је већ госпођица Миња, па би могао и господин Јездо да се придружи. B-)

 182. drazen78bl,27.02.2017.
  U moju viziju Trećeg Bloka ne uklapaju se ni Stevandić, ni Dunjić, ni Lazarević, a ni Minja Šurlan.
  Stevandić i Dunjić čak ni u tećem redu, a za Lazarevića ne mogu reći (ni za treći red), jer ne znam da li se kompromitovao u dosadašnjem političkom i profesionalnom angažovanju.
  Sa početka priče na ovom postu, mslio sam zaista da bi to mogao da bude taj aktiv žena, ali to više nije aktuelna priča. Ušle su u izbore sa Stevandićem (što je i logično jer ih je on i proizveo), tako da bi one, u najboljem slučaju, mogle da zauzmu (za početak) mjesto u petom redu.
  Da bi uspio, Treći Blok mora da bude nešto skroz novo i „revolucionarno“, u odnosu na sve ono do sada viđeno u RS. U protivnom, bolje je ništa ne praviti i improvizovati

 183. Не видим зашто толико зло од Дражена према Еколошкој партијим РС.?

  Лаж је да се неко неком нудио, нити би трећи блок да је основан октобра-новембра 2013 године имао вођу, него координациони тим.
  Све можете провјерити код Данијела Симића, Вукотића, Шукала, Милојевића и Вукановића, јединих људи који су били позвани октобра 2013 године од Лазаревића, превасходно као гости еколога, на рибарско- еколошки центар у подножју Јахорине.

  Циљ је био да се у овом прелијепом амбијенту друже, боље упознају и успут виде могу ли шта заједнички радити.
  Данијел Симић је већ био раније на центру, зна колико је тамо лијеп и пријатан амбијент.

  Негдје се морало сјести, отприлике, то је била средина између Бањалуке, Бијељине и Требиња, да свима буде подједнако далеко, а центар је регионална туристичка атракција коју је задужбинарски направио са својим еколозима и рибарима баш Драженов омрзнути Лазаревић, са својим новцем и новцем који је добио од својих пријатеља донатора.

  Зар такав човјек заслужује да га пљује овдје Дражен, зар заслужује човјек који је задужбинарски осликао сам Цркву у Палама поводом њене стогодишњице, зар се пљују човјек који је онакве хумане колумне овдје написао, зар се пљује човјек који је за 30 година провео на стотине акција на чишћењу ријека, шуме и земљишта?

  Зар се пљује капетан српске војске, човјек који је за Лучиндан 1992 године лично спасио животе четири своја рањена војника и донио их до безбједне зоне, све идући кроз добро неразминирано минско поље.

  Један од тих теже рањених војника, понекад шета навече у Палама са Николом.

  Зашто се пљује такав човјек од Дражена.

  Да ли му је једина мана што је сво вријеме од основања партије водио државотворну политику, што је подржавао чврсту државотвопрну политику Додика, а био највећи критичар владе?

  Зашто се онда напада Лазаревић , зар он није једини човјек који је четири задње године позивао на САБОРНОСТ, и на ВЛАДУ НАЦИОНАЛНОГ ЈЕДИНСТВА, на 2/3 скупштинску већину и заједнички наступ у Сарајеву.

  Зар тај исти Лазаревић није писао овдје кроз колумне и коментаре и упозоравао на ово што нам се сад дешава у политичком, безбједносном дјеловању, зар није позивао на збијање редова и прву праву програмску послератрну обнову?

  ЗАР НИСМО ДАНАС СВЈЕДОЦИ ДА ЈЕ ЛАЗАРЕВИЋ БИО У ПРАВУ ПО СВИМ ПИТАЊИМА.

  Да Лазаревић живи за идеју и програм зелених, то је сигурно.

  Да му је требала помоћ да у српском народу заживи нешто најбоље што тренутно Српска има, требала је.

  Да је Дражен јако подмукло напао због Стевандића, потврдиће и ове чињенице.

  Да је Лазаревић сујетан и да жели да влада другим, не би нудио Стевандићу своју партију у коју је уложио свој живот и нова уложен у њу?
  Не би му нудио да се прихвати Еколошке партије РС као доктор и способан, тада независни посланик у НСРС.

  Све за циљ, Лазаревић је то спреман неком јаком и данас дати, све да ојача идеју заштите природних ресурса и програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, програм чији је творац Лазаревић.

  Зар није Дражене то господство, зар нудећи партију Стевандићу посланику није Лазаревић показао несебичност и недостатак сујете, зар то баш није начин да се сложе паметни људи и ураде нешто корисно, нема везе ко је главни, циљ оправдава средство.

  Истина је да је неко морао позвати да се видимо те 2013 године, истина је да је та прича прије позива увелико причана и на Фронталу, погледајте коментаре 2013 године, па ћете видјети?

  Истина је да је у центар позван Милојевић, Вукотић, као споразумни партнер ЕПРС, Данијел Симић,, Шукало и Вукановић, да се виде и мало попричају.

  Истина је да се Милојевић нећкао, да је Вукотић хтио доћи, да је Симић захвалио на позиву, рекао да ће људи имати максималну подршку, али да не би лично да се ангажује око политике.

  Истина је да Вукановић није хтио да дође,чак је рекао да смо ми за њега слаби, истина је да је Шукало дошао пар дана касније, јер је састанак отказан због тога што су само тројица од шест позваних могла тада доћи.

  Истина је да је Јовичић три мјесеца после овог могућег састанка организовао своју партију, пошто га знам, а то ми је и потврдио, рекао је да је блок био формиран само од Вукановића, Шукала и Лазаревића, он би приступио.
  Штета, можда би неки баш и због њега тада мало паметније размишљали?

  Ово пишем само ради истине.

  Што се тиче трећег блока за 2018 годину, мислим да не постоји критична маса у мањим партијама, нити постоје некомпромитовани познати појединци у тим партијама, као што је било 2014 године.
  Само такви могу снагом своје приче, идеје и харизме раздрмати успавани и разочарани народ Републике Српске.

  Оно што би можда могло раздрмати два блока је окупљање неких парламентарних партија, којим би пришли познати часни појединци и часна удружења грађана.

  Данас реално постоји Уједињена Српска Стевандића и СНС са Шукалом и Ђорђићем као парламетарне партије у НСРС и авангардна Еколошка партија РС са врло озбиљним резултатом на локалним изборима, плус могуће пар удружења грађана и врло паметних појединца.

  То је оно од чега би се могла направити јака трећа, НАЦИОНАЛНО ОДГОВОРНА ОПЦИЈА, са авангардним програмом привредног развоја, социјалне правде и врло одговорном приступу успостављања правне државе.
  То је оно што би у датом моменту можда било тема зелених Српске.

  Не кажем да ће то бити, кажем шта је могуће што се тиче нове опције која би могла бити јака снага на политичком небу, због одбрничког и великог посланичког капацитета, јаких личности у вођству партија и велике подршке коју би добили од ЕГП зелених партија Еврпопе и свјетских еколошких фондација.

  Да поентирам, Еколошка партија РС има споразум на програмској основи везан за витални национални интерес, за рјешавање 100% еколошки чисте Републике Српске, за стратешки развој пољопривреде, дрвне индустрије и туризма.

  Тек ако не буде озбиљног приступа том договору, не да ће бити формирања новог, најширег народног фронта- блока, него ће бити свашта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *