Сребреница: ЦИК брише Србе из бирачког списка

Српске политичке странке из Сребренице тврде да Централна изборна комисија БиХ учествује у припремљеној изборној превари у овој општини и да је у посљедња четири мјесеца са бирачког списка избрисала скоро 2.500 људи, углавном Срба.

среда, јун 22, 2016 / 15:57

Српске политичке странке из Сребренице тврде да Централна изборна комисија БиХ учествује у припремљеној изборној превари у овој општини и да је у посљедња четири мјесеца са бирачког списка избрисала скоро 2.500 људи, углавном Срба.

Лист „Еуроблиц“ преноси тврдње својих саговорника да посједују бројне доказе о незапамћеном изборном инжењерингу којим се, како кажу, покушава обезбиједити побједа Ћамила Дураковића за начелника Сребренице.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић рекао је да је и он, заједно са осталим члановима ближе и даље породице, избрисан са привременог бирачког списка.

Према његовим ријечима, у исто вријеме на списак су уврштени људи који никад нису живјели у том граду или су из Сребренице одселили прије избијања ратних сукоба.

-Није ријеч само о томе да мене и моје родбине нема на привременом бирачком списку. Ту је ријеч о комплетним српским породицама које су у посљедња четири мјесеца нестале са спискова ЦИК – навео је Миловановић.

Он је рекао да је СО Сребреница 4. фебруара од ЦИК добила званичну информацију да је на подручју општине регистровано 12.900 бирача. „Међутим, 4. јуна из ЦИК-а нам стиже податак да у Сребреници има 10.528 бирача. Гдје је нестало 2.372 људи“, упитао је Миловановић.И заједнички кандидат српских странака за начелника Сребренице Младен Грујичић тврди да се у овој општини спрема „невиђена изборна крађа“.

-Док се Срби масовно бришу са бирачког списка Бошњаци се исто тако масовно лажно пријављују за гласање у Сребреници. Овде је недавно отворен кол-центар који за гласање региструје Бошњаке који у Сребреници не живе већ више од двије деценије – рекао је Грујичић.

Према његовим ријечима, особама које од 70-их или 80-их година прошлог вијека живе у САД, Аустралији и разним европским земљама општина без икаквих проблема издаје увјерења о држављанству, иако они немају чак ни личну карту издату у БиХ.

Портпарол ЦИК-а БиХ Максида Пирић рекла је да јој нису познате притужбе из Сребренице према којима је за четири мјесеца дошло до драстичног смењања броја регистрованих бирача.

-Можда је ријеч о томе да се на списку из јуна налазе само редовни бирачи, а не и они који гласају у одсуству – навела је Пирићева.

МУП Републике Српске позвао је све грађане који имају сазнања о случајевима регистрације фиктивних бирача у Сребреници да то пријаве полицији.

-Полиција ће одмах провјерити да ли ту има незаконитих радњи- саопштено је из МУП-а.



0 КОМЕНТАРА

  1. Ево драги моји зашто је попис толико важан. Једноставно се манипулацијом пописа манипулише и са бирчким списком. Значи да ће господа која већ од 1993 живи и ради у Норвешкој, Шведсјој њемачкој и осталим европским и ваневропским земљама гласати у Сребреници и у осталим општинама у БиХ и ако су већ одавно држављани држава где сада живе. То ће учинити и они који су рођени у тим државама где им родитељи доселили и који о Сребреници незнају ништа осим што им речено.

    Надам се да ће коначно влада РС дати налог да МУП одради свој посао и да почне вршити контролу на целиј територији РС а не Сребреницом управљају особе које живе и раде ван Сребренице па макар то били они који живе ван БиХ или у БиХ али ван Сребренице. Сребреницом треба да управљају само они који тамо живе било да су срби, муслимани хрвати ли марсовци али они треба да гласају како и ко ће да их води.

Оставите одговор