Прелазни рок: Боко Харам напушта исламску државу и враћа се Ал Каиди

Када се Боко Харам заклео на оданост Исламској држави у марту 2015. године, изгледало је као да цијели џихадистички свијет полако али сигурно долази под окриље самопрокламованог калифата.

среда, јун 22, 2016 / 23:33

Када се Боко Харам заклео на оданост Исламској држави у марту 2015. године, изгледало је као да цијели џихадистички свијет полако али сигурно долази под окриље самопрокламованог калифата.

У то вријеме, Боко Харам је држао под контролом више територије него било која "провинција" Исламске државе изван Сирије и Ирака, а новонастали савез нанио је тежак ударац Ал Каиди, са којом је Боко Харам имао дубоке, али не и сасвим дефинисане односе.

Коло среће се од тада драматично окренуло, а Ал Каида, коју је ИД у једном тренутку практично "појела", добила је прилику да врати Боко Харам у своју орбиту и нанесе ударац све слабијој и рањенијој ИД.

Позадина преиспитивања односа са ИД јесте то што је Боко Харам данас много слабији него што је био када се заклео на вјерност калифату, а за то је у великој мјери одговоран управо тај савез.

Тренутак када је савез ступио на снагу поклопио се са појачаним напорима нигеријске и камерунске војске да униште Боко Харам. Како је Ал Каида много доминантнија у региону од ИД, терористи Боко Харама остали су без уточишта, приморани да се боре са снажнијим противником.

Неуспјех Боко Харама као савезника ИД, омогућио је Ал Каиди да освоји бившег партнера, или бар да га убиједи у то како је савез са калифатом више мана него предност.

Уколико Боко Харам направи одлучујући корак и окрене леђа ИД, тај потез ће представљати велики ударац за глобални џихадистички покрет и послаће озбиљну поруку "клијентима" Ал Каиде – "ИД је бренд на издисају, стара гарда се враћа".

Оно што остаје да се види ако до тога дође јесте да ли је Ал Каида током времена проведеног испод радара постала опаснији противник.



Оставите одговор