Карајлић: Хрвати отварају Теслин торањ у Загребу, ваљда није проблем што је у мојој представи он Србин

Београдски недељник Експрес објавио је интервју са Ненадом Јанковићем, илити Нелетом Карајлићем. Из њега издвајамо дио који се односи на његов пројекат представе о Николи Тесли, и уопште, о културној политици у Срба.

среда, јун 8, 2016 / 14:57

Београдски недељник Експрес објавио је интервју са Ненадом Јанковићем, илити Нелетом Карајлићем. Из њега издвајамо дио који се односи на његов пројекат представе о Николи Тесли, и уопште, о културној политици у Срба.

Некадашњи фронтмен Забрањеног пушења и идеолог Новог примитивизма баталио је рокенрол и бацио се на писање. Тренутно је заокупљен пројектом поводом 160 година рођења Николе Тесле, у коме велике силе и мале људе, ФБИ и ЦИА, комичне и трагичне ситуације…спаја ванвременски геније из Смиљана. Признаје да, откако пише сценарио, политику прати рекреативно, иако је на изборе, као и увек, изашао.

Откуд идеја да се пише и ради драма/представа/спектакл о Тесли?

Инспирацију није тешко објаснити. Тесла је један од оних ријетких умова који су покренули свијест човјечанства, маестрални геније о којем до сада нико није испричао ваљану причу. Његова ингениозност није само долазила из сфере проналазаштва у којој је био убједљиво највиспренији, већ и из његовог посебног поимања свијета. Осим тога, у последње вријеме својатају га и они са којима он нема никакве везе, а познавајући нас, склони смо забораву. Ми смо спремни да правимо разне велике манифестације у славу цара Константина, који са нама има везе колико и ја са бејзболом, а оне који су много више наши, а који су задужили планету, заборавимо. Двјестагодишњица од рођења Његоша прошла је а да то нисмо ни примјетили. Радим ову представу да се то не би поновило и са Теслом.

Како се ФБИ створио у тој причи и откуд крими заплет у причи о једном научнику, физичару?

У центру наше приче је несретни полицајац, патолог, који је од шефа ФБИ добио задатак да установи смрт неког старца на 33. спрату хотела “Њујоркер”, и да пажљиво и систематски покупи све папире и списе које су се у старчевој соби нашле. Како у списама није било онога што су сви тражили, тај несретни патолог ушао је у вртлог шпијунске афере разапет међу разним тајним службама и самог федералног истражног бироа – као једини осумњичени да је однио тајну коју је Тесла прије тога многима обећавао. Не знајући о чему се ради, полицајац постаје жртва велике игре. Једини који му може помоћи је Никола Тесла, којег среће у својим сновима. Ту сазнајемо и ко је Тесла и одакле долази, како је долазио да својих открића, те његове свјетоназоре о човјеку, космосу, природи…

Питање Теслине тајне интригира већ цео век… Верујеш ли ти у њу, и да ли мислиш да је она духовне или материјалне природе? Да ли може да убија на даљину, од рељефа прави равне плоче, или служи некој другој сврси…

Постоје подаци да је Тесла био у контакту са одређеним тајним службама и да су скоро сви од њега очекивали одлучујућу помоћ у временима која су била узбуркана и смутна. Умро је усред другог свјетског рата и тешко да такав капацитет није имао неки рецепт за зараћене стране. Он је, очигледно, тај рецепт однио са собом. Да га је неко присвојио већ би одавно био употребљен, а то не би било добро за човјечанство. Четрдесетак година прије своје смрти Тесла је већ био у стању да изазове земљотресе, да обасја небо, да контролише кретање на даљину. Да његова генијалност буде још очигледнија, требало би рећи да је Америка у то вријеме била у развојној фази борбе између индијанаца и каубоја.

Да ли је Србија стала иза тога што радиш, а везано је за Теслин јубилеј?

Па, када бих рекао да јесте, не бих у потпуности говорио истину. Али, надам се да ће они које је премијер Вучић овластио да се баве том тематиком препознати у овој причи некакав национални интерес. Хрватска држава се спрема да у јуну, на Јаруну крај Загреба, а истим поводом, организује велики рок фестивал, у оквиру којег би свечано био откривен Теслин торањ висок 30 метара. Ваљда на крају нећемо зажалити што смо направили представу у којој је Тесла Србин, а не Хрват (смех).

Планираш ли да се вратиш музици, у било којој форми, да те очекујемо поново на бини или не?

Представа о Тесли у своме сегменту има и музику. Морам ти признати да сам осјетио лагану напетост када сам ушао у студио. Ко зна шта ће да се деси. Када се осврнем на све оно шта сам радио у животу схватим да је Џејмс Бонд био у праву када каже: Никад не реци никад. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *