Гаврановић и грађани: Млади су неактивни, родитељи им траже посао

У музичком павиљону парка "Петар Кочић", градоначелник Бање Луке Слободан Гаврановић одржао је редовни сусрет са грађанима. Као и до сада, овај састанак је окупио велики број грађана који су дошли да затраже помоћ од градоначелника и надлежних служби у рјешавању својих проблема.

понедељак, јун 6, 2016 / 15:06

У музичком павиљону парка "Петар Кочић", градоначелник Бање Луке Слободан Гаврановић одржао је редовни сусрет са грађанима. Као и до сада, овај састанак је окупио велики број грађана који су дошли да затраже помоћ од градоначелника и надлежних служби у рјешавању својих проблема.

У изјави новинарима, Гаврановић је рекао да је од увођења праксе сусрета са грађанима, ријешено доста проблема, поготово оних ургентних. Он је истакао да је у посљедње три године, на основу мјера које су предузете на нивоу Града и Републике, у Бањој Луци смањена незапосленост за два одсто.

-На овим састанцима имали смо људе који буквално немају од чега да живе и спремни су да раде било који посао. Доста таквих случајева је ријешено, међутим, то није начин рјешавања проблема, јер то мора да буде уређено системски. Можда бројка од два одсто није велика, али је тај податак веома значајан. Морамо бити свјесни да већег запошљавања неће бити без нових инвестиција и покретања поризводње. Тражимо веће пројекте, а када бисмо могли обезбиједити да дођу два-три инвеститора који ће запослити по хиљаду људи, то би била сасвим другачија слика у граду, али до тога је јако тешко доћи – казао је градоначелник.

Он је упозорио да многи млади људи нису активни у тражењу посла, већ да то за њих раде родитељи.

– Било би добро да се на овим разговорима појаве млади људи који траже посао, а не њихови родитељи. Није нормално да неко ко има тридесетак година сједи кући и нешто чека, а родитељи за њих траже посао. Можда немају посао јер нису активни и нису довољно информисани. Тешко вријеме јесте, али увијек има шанси. Можда ту има и скепсе да ли уопште има шансе да се нађе посао. Ево и Град Бања Лука има актуелан програм субвенција за запошљавање и самозапошљавање гдје смо за ту намјену издвојили 800.000 КМ – нагласио је Гаврановић.

Он је додао да је много људи на данашњи састанак дошло са проблемима које имају са својим комшијама и који су имовинско-правне природе, али да Град то не може рјешавати јер су у тим споровима надлежни судови.

Говорећи о клизиштима, Гаврановић је истакао да се ови проблеми рјешавају у складу са могућностима.

-За један број клизишта је већ урађена документација, а за санацију неких клизишта је покренут тендер. Покушаћемо један број објеката санирати уз помоћ УНДП-а, јер од њих имамо обећану помоћ у вези са клизиштима, али је било и неких проблема тако да су ти пројекти обустављени. Велики проблем је и то што већина објеката који се налазе у зони клизишта нема грађевинску дозволу – рекао је Гаврановић.

На данашњем састанку су мјештани Чесме још једном навели да насип није саниран адекватно и да није регулисано корито Врбање.

-Прије двије године из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства је најављено да ће бити саниран насип у Чесми. Град се обавезао да уђе у кредит и ријеши питање моста у Чесми, а Министарство да уреди корито Врбање. Нажалост, уређење корита Врбање је ишло споро и нама остаје само да ургирамо да се надлежни укључе што прије и да то питање регулишу. Ми немамо та средства нити је наша обавеза да то рјешавамо. Све што је била обавеза Града, ми смо испунили – закључио је Гаврановић.



0 КОМЕНТАРА

  1. И у Брчком родитељи клече по мјесним заједницама љубе сочно чланску хибридне мутант странке јер немају привилегију да директно љубе руку дону.
    После у тржном препознам људе са слика видим да то раде ради дјеце да им не заостају у развоју да и њихова дјеца као Ацо,Фићо,Игор и Горица што рече саша окусе администрације и буџетских јасли.

Оставите одговор