Инцко: Питање је да ли је БиХ заслужила пут у ЕУ, али сад нема повратне карте

Високи представник у БиХ Валентин Инцко сматра да је добра одлука да се 15. фебруара преда захтјев БиХ за чланство у ЕУ, али да је неко друго питање да ли је БиХ то заслужила.

недеља, мај 29, 2016 / 12:42

Високи представник у БиХ Валентин Инцко сматра да је добра одлука да се 15. фебруара преда захтјев БиХ за чланство у ЕУ, али да је неко друго питање да ли је БиХ то заслужила.

“Колико видим живот грађана БиХ није се ништа промијенио након тог датума, они и даље исто живе”, рекао је Инцко за београдску “Политику”.

Он је додао да је, ипак, то одлука у правцу у којем БиХ треба да иде у будућности, а тај правац је правац према Бриселу и “нема више карте за назад, него само за напријед”.

Инцко је рекао да су неке земље скептичне када је ријеч о пријему БиХ у ЕУ, али да без обзира на то он мисли да је европска перспектива заједничка политика свих земаља Европе и да “нико, па ни земље које изражавају одређени скептицизам, не жели да црна рупа буде ни Балкан, ни БиХ”.

Коментаришући чињеницу да Тужилаштво БиХ ни годину дана од напада на премијера Србије у Сребреници није објавило резултате истраге, Инцко је рекао да је понашање Тужилапштва БиХ у овом случају непрофесионално.

“Није камење падало са неба, неко гаје бацао на Вучића, пстоје и снимци на којима се то види. Зато мислим да је Тужилаштво морало пронаћи и казнити починиоце”, рекао је Инцко, наводећи да је био ужаснут оним што се догодило, а што није смјело да се догоди.

Он је истакао да је Вучић, након свега што се догодило, повукао сјајан потез, пружио руку помирења Бошњацима, а онда је поново дошао у Сребреницу и обећао да ће Влада Србије издвојити 2,5 милиона евра за потребе те локалне заједнице, што је и урађено.



Оставите одговор