Иновација и пилот пројекат: Банка Српске више неће бити банка већ "специфична финансијка организација"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Банка Српске убудуће неће бити банка, већ специфична финансијска организација која се неће бавити досадашњим пословима. "Имамо разлоге из којих смо се одлучили да то урадимо на тај начин с обзиром на то да смо ушли у процес доношења новог закона који ће субјекте трансформисати у […]

субота, април 23, 2016 / 19:37

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Банка Српске убудуће неће бити банка, већ специфична финансијска организација која се неће бавити досадашњим пословима.

"Имамо разлоге из којих смо се одлучили да то урадимо на тај начин с обзиром на то да смо ушли у процес доношења новог закона који ће субјекте трансформисати у неке друге, тако да могу да функционишу, а да не обављају исте активности", рекла је премијер Српске и истакла да ће то можда бити нека врста пилот-пројекта.

Она је подсјетила да је Влада већ неколико пута показала како сматра да би требало извести процес трансформације Банке Српске, те да је приједлог Владе да она више нема улогу какву је имала до сада као банкарска организација, већ као једна другачија финансијска организација.

"Мјесецима о томе комуницирамо са Међународним монетарним фондом /ММФ/ да се усагласимо шта би то требало да буде и управо зато и имамо новију верзију плана реорганизације, јер смо уважили неке важне сугестије ММФ-а", појаснила је Цвијановићева.

Премијер Српске ја нагласила да ће се из писма намјере видјети захтјеви ММФ-а у вези са новима аранжманом, јер ту најбоље све пише, и додала да више не жели одговарати на питања у вези са тим.

"Сума још није прецизирана, иако сам већ и о томе чула разне шпекулације. Средства која се испреговарају са ММФ-ом биће довољна и уклопиће се у оно што треба, а биће и других извора финансирања тако да то неће бити проблем", поручила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада предвидјела да ће доћи до одређених поремећаја када се пензије уведу у трезорски систем, али да је то ипак свјесно урадила јер су пензионери заслужили да им се помогне на тај начин. "Поносна са због тога, ићи ћемо даље.

Новац који буде испреговаран биће довољан за оно што треба да проведемо. Новац се обезбјеђује и због наслањања на Реформску агенду, јер се реформе не могу проводити без финансијске подлоге.

У ММФ-у су рекли да ће подржати финансијски агенду када се ми усагласимо, усагласили смо се и сада се усаглашавамо око задњих елемената у оквиру писма намјере у којем ће све јасно стајати", додала је Цвијановићева.

Она је поновила да не постоји захтјев ММФ-а о повећању утицаја БиХ на банкарски сектор, али да постоји захтјев који се односи на оснаживање свега у банкарском сектору, што се може постићи искључиво доношењем адекватних закона који се односе на пословање банака, агенцију за банкарство.

"Један од њихових захтјева односи се на реорганизацију ИРБ-а, у коју смо ми већ ушли, а тиме смо се бавили и прошле јесени када када смо се састајали са представницима ММФ-а, и ми имамо ту концепт и презентовали смо га, започели неке мјере и они се са тиме слажу", додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да нико није спомињао супервизију на нивоу БиХ, нити је поставио захтјев те врсте, већ само да се оснажи тај сектор.

"Ми смо за то заинтересовани и све сугестије које смо имали прилику да чујемо од ММФ-а су драгоцјене јер на тај начин и ми рјешавамо одређене дилеме у којем правцу се треба кретати", додала је Цвијановићева.

Она је навела да нико у ММФ-у није спомињао да некога треба отпустити, смањивати плате и примања, као што неки причају.

"Опредијељени смо за рационализацију, али не зато што то захтјева ММФ, већ зато што смо ми то сами ставили у своју Реформску агенду, а ММФ одлучио да подржи активности агенде. Жалим што је то подложно толиким шпекулацијама", поручила је премијер Српске.

Коментаришући могућност репрограма за пореске дужнике као што су домови здравља, које имају порески дуг већи од транше, премијер је навела да репрограм може и не мора да буде рјешење и о томе сваки субјекат сам одлучује на основу одређених калкулација.

"Неки кажу да је то скупље, али у неком периоду потребно је да се обезбиједе одређена средства која ће касније омогућити лакшу исплату и извршење обавеза. Да није од помоћи, не би постојао као категорија", оцијенила је Цвијановићева.



0 КОМЕНТАРА

  1. Zamislite samo šta misle ti ljudi iz MMF-a kad razgovaraju sa ovim „stručnjakom“ za finansijske organizacije. Mislim da s većim idiotom odavno nisu imali posla. Najgore od svega je to što je preko 200 ljudi, radnika ove banke, žrtva tih njenih pilot projekata, a sve u cilju pokušaja spasavanja sopstvenog dupeta od zatvora. Sve je to ipak uzalud. Na kraju balade stvari uvijek dođu na svoje.

  2. Имамо разлоге из којих смо се одлучили да то урадимо на тај начин с обзиром на то да смо ушли у процес доношења новог закона који ће субјекте трансформисати у неке друге, тако да могу да функционишу, а да не обављају исте активности“,

    Dalje nisam mogao(prva recenica).Ovi stvarno misle da smo svi glupi.

  3. Ova zena moze cijeli dan da prica a da nista konkretno ne kaze.Ima u svom repertoaru govora toliko fraza i nepotrebnih rijeci da je to cudo.Reci da će Banka Srpske biti „specificna finansijska organizacija“ je isto kao sto ranije rece „penzije ne kasne samo je prolongirana njihova isplata“Vazno je da ona zna dobro da slusa i radi kako baja kaze.Sve drugo nije bitno.Jadna je ova RS ako je ovaki budu spasavali od ekonomskog i svakog drugog propadanja.

  4. Djelo Erazma Roterdamskog „Pohvala ludosti“ zasluzuje nastavak nekog autora iz RS..
    Bez komentara:

    Samo ekonomski jako i razvijeno društvo može da dovede do pune afirmacije i jačanja prava radnika, socijalne pravde i solidarnosti, ocijenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
    U čestitki svim građanima RS-a, povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, istakao je da su entitetske institucije, u nastojanju da poboljšaju ukupnu ekonomsku situaciju i položaj radnika, započele reforme, koje nikad nisu ni lake ni jednostavne, ali su neophodne kako bi se privukle nove investicije, pokrenuli proizvodni kapaciteti i otvorila nova radna mjesta.
    – Nastavit ćemo započete procese i uložiti dodatni napor u cilju bolje i prosperitetnije budućnosti svih građana RS-a – dodao je Dodik.

Оставите одговор