Душан Басташић: Отворено писмо господину Ливнеу

Поштовани господине Ливне, драги чика Арие,  Пишем Вам отворено писмо јер желим да његов садржај допре не само до стручне јавности, прије свега историчара, социолога и психолога него и до најшире јавности или барем оног њеног дијела у чијој свијести опстаје историјско насљеђе злочина почињеног од стране Независне Хрватске државе. Моје дубоко поштовање сте задобили […]

четвртак, април 21, 2016 / 23:31

Поштовани господине Ливне, драги чика Арие,

 Пишем Вам отворено писмо јер желим да његов садржај допре не само до стручне јавности, прије свега историчара, социолога и психолога него и до најшире јавности или барем оног њеног дијела у чијој свијести опстаје историјско насљеђе злочина почињеног од стране Независне Хрватске државе.

Моје дубоко поштовање сте задобили Вашом опредјељеношћу да и у позном животном добу несмањеном енергијом указујете и подсјећате на зло које је за посљедицу имало стравичну трагедију српског, јеврејског и ромског народа а које и данас живи и пројављује се у нашем ужем и ширем региону.

Протеклих дана, под кровом велелепног здања Јеврејског културног центра у Бањалуци, који носи Ваше име, одржан је семинар „Холокауст и масовно убијање током Другог свјетског рата на Балкану“.

Приређен за професоре историје из Српске, семинар није био промовисан у медијима као уосталом ни низ већ одржаних семинара, радионица и сл. на којима се они који уче нашу дјецу, припремају за увођење програма образовања о Холокаусту у наш процес образовања. Најширој јавности Српске углавном није познато да је појам Холокауста везан искључиво за страдање Јевреја а не вјерујем да им је познато и то да се оквиру поменутог програма наша дјеца неће образовати о Србоциду или Геноциду.

Колико сматрам добродошлим образовање о Холокаусту у наше учионице толико сматрам скандалозним да наша дјеца не уче о Србоциду.

Ипак, пресудан мотив да Вам се обратим отвореним писмом представља информација да су професоре историје из Српске, о Јасеновцу, идеологији усташтва, Геноциду почињеном над Ромима и сјећању на Други свј. рат на Балкану, подучавали историчари из Загреба да би онда на ваљан начин они о томе учили нашу дјецу.

Један од професора из Загреба је на крају програма повео учеснике семинара из Јеврејског културног центра у, како пише у програму, “Посјету мјесту убијања на Дракулићу”.

Један од предавача нашим професорима историје био је и Александер Корб, историчар чији рад мало ко у кругу наше стручне јавности познаје а за кога др. Владимир Умељић каже:

“Александер Корб, припада најгорљивијим данашњим апологетима тадашњег злочиначког режима у хрватској држави 1941-1945, где се по њему никада „није десио геноцид над Србима“, за кога су усташки злочини само „наводни“, јер су Срби своје усташке убице „сатанизовали“ и своје српске жртве „националистички, комунистички и антикатолички инструментализовали и цинично култивисали“, док су усташе у суштини били само „сањари“ и „визионари“.

Др Корб је наше професоре суочио са дилемом: “У којој мјери се масивно насиље НДХ може анализирати као грађански рат”.

Не знам господине Ливне, како се могло догодити да је Јеврејски културни центар у Бањалуци, угостио под својим кровом један овакав скуп.

Желим Вам свако добро од Господа.

С поштовањем,
Душан Ј. Басташић
УГ Јадовно 1941.0 КОМЕНТАРА

 1. Овдје људи немају свијест да су на власти и данас комунисти, да је црвено-црна коалиција на снази још увијек.

  Касиповићи клали по Дракулићу, а коминисти на власти повјерише образовни систем баш Касиповићу. Потпредсједница најјаче (комунистичке, свакако) партије гласа на свехрватском сабору за промјену Дејтонског споразума. Врховни олигарх предсједника ХДЗ проглашава српским чланом Предсједништва БиХ. Да не кажемо да је лобиста хрватских извозника. Сјећамо ли се како је преко Вашингтона Загребу предао „јасеновачку грађу“, а Иву Јосиповића са својим медијским магнатом Копањом (да, Иву, аутора лицемјерне тужбе против Србије за геноцид) прогласио личношћу године.

  И онда се ми „као“ чудимо зашто се „гура под тепих“ истина о страдању Срба у усташким логорима и јамама.

 2. Dušane Bastašiću, ti to ozbiljno?
  Ti kao da si pao sa Marsa, ili si proveo više od destet godina u komi poput Šumahera, pa da ne vidiš da su na na režimskoj svceni proustaški elementi. Kasipović je mogao da bude ministar obrazovanja onda samo kakd je Srbin u Hrvatskoj bio ministar tog resora.
  Osim toga obrazovanje je pod njegovom palicom totalno obezvrijedjeno .

  Taj gospodin Livne ništa nije uradio dobro kao savjetnik predsjednika, ….
  „Čović će za Srpsku više uraditi nego BosiĆ“ !!!!!!!!!!!!!
  Jesi li čuo za Zengu na visokoj funkciji’
  Livne nam je olakšao budžet za koliko smo mogli isplaćivati borcima dodatke godinama bez imalo zastoja….
  Makar, griješio, sumnjam u njegovu dobronamjernost.

  Ne bi me iznenadilo da je jedan od savjetnika predsjednikovih i dr Korb…
  Nisam znao da se Jevrejski centar zove tako.
  Zar toliko Jevreja banjalučkih stradalo za vrijeme rata , cijele porodice, zar ni po kome nije mogao da se nazove taj centar, nego po živom čovjeku, pa makar to zaslužio. Ne vidim nikakvu zaslugu dotičnog gospodina, osim što nas je dobro koštirao.

 3. Bastašić mnogo radi. Njegovo Jadovno je jedan od najljepših primjera narodne umotvorine – sve se može kad se hoće. Ali… ova mu otvorena pisma baš i ne idu od ruke. Sjetih se DžojDivižn Ćulibrka.

  Zamislim molim te – Jevreji u onih svojih par desetina kvadrata organizovali seminar o stradanju Jevreja. I sad smo mi na njih ljuti jer u tih par desetina kvadrata nisu seminarili o stradanju Srba. Zar mi nemamo desetine hiljada takvih kvadrata u BL i zar je nekad neko nekome osporio organizovanje seminara na temu istorije i stradanja Srba u NDH? Smeta nama što su na seminar doveli i ljude koji ne duvaju u istu tikvu već imaju drugačije stavove i koriste neke druge metode i istorijske izvore. Pa zar to nije suština naučnoistraživačke metodologije?

  Pored toga – Bastašić nije ni bio na tom seminaru.

 4. Није ствар у томе што је семинар организован тамо гдје јесте , или у томе „ко је нама крив што ми не причамо о геноциду над Србима“, већ о томе да ће се у нашим школама изучавати холокауст у склопу историје (што није спорно), али је спорно то што се неће изучавати на исти начин и страдање српског народа, па ћемо као наслијеђе нашим потомцима оставити криву слику о Јасеновцу и другим српским стратиштима.

 5. Naša je sramota što mi osim te krive slike o Jasnovcu – druge ni nemamo. Nema Livne nikakve veze sa tim. Nije to njegov pos’o. Nije to posao ni uglednog zubara Bastašića. Zakazali su pravnici, istoričari, političari, vojnici…

 6. @Илија Гарашанин

  Крив је Бакир!

  Да ли ми имамо у Српској прохрватску власт? Ко је то сметња комунистима на власти да у школски програм унесу чињенице о страдању Срба од усташке каме?

  „Змај огњени вук“ је овдје у више наврата тврдио да је другарица Премијерка „усташка унука“. Да ли је проблем ако јесте?

 7. @ex

  Само је држава одговорна зашто историјске чињенице које нису спорне ни за профашистичку Хрватску нису уврштене у школски програм и зашто екскурзија у Доњу Градину није обавезна за све основце.

  Мене су у четвртом основне комунисти слали у Дрвар да видим гдје живио пећински човјек и како се Џевад Галијашевић бацио да спаси Додика.

 8. Господине Басташићу,

  Не само због куртоазије желим да кажем да цијеним Ваш рад, али ми неке ствари нису јасне.

  Колико видим, сам наслов предавања „Холокауст и масовно убијање током Другог свјетског рата на Балкану“ не искључује страдање других народа јер је Холокауст синоним за страдање јеврејског народа, а у наслову стоји и масовно убијање чиме је јасно наглашено да су и други масовно убијани, Тако да ту нема мјеста критици господина Ливнеа.

  У ранијој полемици коју сте имали са епископом Ћулибрком, замјерили сте му што је у некаквој комисији о Степинцу, сада замјерујете Ливнеу што је позвао неког историчара из Загреба који има другачије виђење од Вашег. То ме чуди.

  Зашто би се ми Срби бојали другачијег мишљења, ако имамо толико аргумената о нашем страдању у Јасеновцу, Гаравицама, Шушњару, Јадовном, Дркулићу, Фочи, јамама Херцеговине? Не знам за Вас, али ја мислим да је то противљење слабост и безразложни страх.
  Снага наших аргумената је толико јака да бих ја позвао стотину загребачких повјесничара (било би мјеста и за неке сарајевске) на челу са министром Хасанбеговићем на сваки овакав скуп. То би био најбољи начин да се до сржи оголи усташлук.

  Вашим позивима да се забрани да се чује друга страна, Ви тим усташким ‘аргументима’ управо дајете снагу.

  Да будем кратак и јасан, не свишђа ми се Ваш начин комуникације да свако ко ме мисли као Ви, нема право да каже своје виђење.

  Јевреји имају тај принцип јер имају јаке аргументе, сваког пусте да каже своје, па га аргументима растуре и зато и успјевају да читавом свијету прикажу своје страдање.

  Навешћу један примјер.
  Недавно је у Загребу приказан памфлерт-филм “Истина“ Јакова Седлара који је отворено негирао било какав злочин у Јасеновцу, а оне које није могао негирати на разне начине је правдао.

  С обзиром да је филм толико аматерски фалсификован јер су му били слаби аргументи, а једини амбасадор на тој премијери филма је била амбасадорица-Израела, филм је направио такав контраефекат, да ће Седлару шамарчина још дуго звонити у ушима.

  Управо због њеног присуства, усташа Седлар је ишамаран са свих страна и дефинитивно је направио највећи аутогол у укупној усташкој негацији Јасеновца.
  А све то захваљујући томе што је премијери присутовала амбасадорица Израела.

  Ја мислим да ми од Јевреја требамо учити, а не писати им оваква неаргументована писма.

 9. Nije kriv Livne?
  Pa on je savjetnik tzv predsjedniku republike, ustvari predsjedniku haračli sekte.
  I to savjetnik bezobraznodobro plaćen. On prije svega nije trebao da dozvoli da se centar zove njegovim imenom pošto je živ ,kod toliko Jevreja koji su stradali u Jasenovcu. Da su ga nazvali zbo djece Ana Frank, jer malo naše djece znaju za Anu, ali zato svi znaju za staniju i farmu….
  Drugo, to jeste njihovih nekoliko kvadrata, ali na srpskoj zemlji i dobro paziti koga dovode . Zašto u Izraelu ne dovode dr Korba…..

  Dražene, odlična ideja za Gradinu, obavezna posjeta, ali dok je ove proustaške vlasti, koja sanja o povezivanju BL i Splita, nema ništa.
  Livne je obezbijedio slikanje rudonje sa Natanjahuom i dvominutni sastanak, ali to nas je papreno koštalo.
  Sjećate li se kada su stručnjaci iz Izraela dolazili da edukuju stočare kako se muzu krave…..

  Toliko stručnjaka nezaposlenih za poljoprivredu, rade po kafićima , a starac od 100 ljeta Mirjanić ministar? Ti Mirjanići čim se rode na platnom spiisku naše ….

  Livne se bori sa alchajmerom, drma se kao list na vjetru, ali da mu je još…..

 10. Njemačka je tokom trajanja hladnog rata isplaćivala silne odštete žrtvama nacizma..Nakon što je pao Berlinski zid taj pprogram se proširio i na zemlje bivšeg „istočnog bloka“.

  U nekim zemljama je to rađeno preko odabranih organizacija (što vladinih što nevladinih i/ili religijskih).. Neke organizacije, da bi mogle raspolagati tim novcem su oreuzele obavezu „edukacije“ o holokasutu itd…

  Dalje, 90-ih je pod vodstvom američke vlade provedena istraga o sredstvima oplljačkanim tokom drugog svejtskog rata i lokacijama na kojima su sklonjena.

  Preliminarni izvještaj iz 1997. godine sa kompletnim pregledom dešavanja od kraja drugog svjetskog rata kao i „reparacijama“ tada podijeljenim.. pa i više.

  http://fcit.usf.edu/holocaust/resource/gold/gold.pdf

  U međuvremenu je proveden i niz aktivnosti sa vladama Hrvatske od tada kao što je predaja arhiva na uvid, infomracija itd..

  dodatak preliminarnom izvještaju iz 1998. http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/assets1.html

  održane su brojne konferencije o „restituciji“ pokradenog, razne komisije sa zadatkom kreiranja programa edukacije tj. disiminacije informacija o dešavanjima iz tog perioda.

  dakle, pitanje, preko kojih organizacija iz BiH je to pitanja rješavano, kako i kakvi su rezultati..

  a po groblljima i kosturnicima da svako voda isključivo svoju djecu..

 11. „С обзиром да је филм толико аматерски фалсификован јер су му били слаби аргументи, а једини амбасадор на тој премијери филма је била амбасадорица-Израела, филм је направио такав контраефекат, да ће Седлару шамарчина још дуго звонити у ушима.“

  Lijeppo je spomenuti da su Sedlarove podvale raskrinkali prije svih hrvatski intelektualci i novinari poput Lovre Krnića, Jurice Pavičića, Nikola Bajto, Ivica Đikić, da je televizija N1 u direktnom prenosu emitovala promociju knjige Slaka Goldsteina…

  i tako pokazali da bez obzira na agresivnu fašističku reafirmaciju, postoje ljudi sa integritetom koji istinu vole više od kumira nacionalizma i da najveću čast svom društvu činimo kada govorimo o zločinima počinjenim u naše ime.

 12. И ја се у потпуности слажем!
  Ништа није Ливне крив, мудар је Ливне,човјек зна свој посо(„ја Њега не гледам као пријатеља, председника, он је мени као син“)

  Да, нама је увијек неко други за све крив!

  Каже обични грађанин,Словенц на ТВ „ми и Хрвати смо носили петокраку само на капи,а вам србима се изгледа зрезала в чело“.

  Да, остале мајке су увијек рађале, Хрвате, Словенце, само су српске Југословене..,

  Да, Бањалука је била далеко српскији град прије 90-тих него данас…,

  Да, да, да,….,

 13. За све је крива полтичка организација чија права скраћеница назива је СУЗА, иако се крије дјелује под псеудонимом СНСД.!

 14. Bastašić je porijeklom iz mog kraja. Cijenio sam njegov rad na sjećanju na naše žrtve, ali mi je bilo jako mrsko njegovo slizavanje sa stubovima crveno/ustaškog režima u RS. Jednostavno smatrao sam da je taj čovjek lažnjak, ne možeš biti toliko glup i neinformisan da ne vidiš da sadašnja vlast vodi ove ostatke Srba u uništenje. Ako Bastašić lično od svog posla dobrro živi, nepojmljivo mi je kako je socijalno neosjetljiv na bijedu većine stanovništva. I sad se kao našao iznenađen zbog ponašanja starog Jude?.. Bastašić se srozao na razinu jednog Dukića i Mitrovića, ocvalih sluga režima, stradalničke mafije. Mene je obrisao iz fb prijatelja zbog mog komentara o Nedeljku Mitroviću.

 15. Господо, почашћен сам са чак 17 коментара. Пошто сам на путу, нисам у прилици одговорити али ћу то радо већ сутра учинити.
  Свако Вам добро желим!

 16. Господо, почашћен сам са чак 17 коментара. Пошто сам на путу, нисам у прилици одговорити али ћу то радо већ сутра учинити.
  Свако Вам добро желим!

 17. Господине Басташићу,
  изузетно цијеним ваш рад у изналажењу начина да се не забораве српске жртве у геноциду који се десио у Другом свјетском рату у монструозно-наказној НДХ. Али умјесто писаније господину Ливнеу зашто нисте писали отворено писмо министру просвјете и културе у Влади Републике Српске господину Данету Малешевићу. Могли сте, на примјер, заједно са УГ Баштиник изаћи са приједлогом пред Министра да се организује Научни скуп гдје би били позвани наставници и професори историје из свих школа Републике Српске. И, рецимо, у Банском двору организовати сесије гдје би предавачи били Србољуб Живановић, академик Василије Крестић и рецимо Смиља Аврамов. Тема би била „Рефлексије књиге академика Виктора Новака MAGNUM CRIMEN на актуелна дешавања повампирења усташлука“. Или рецимо „Шта историчари знају о историји клерикализма у Хрвата и какаве су рефлексије на данашње школске планове и програме“. И ако Министар одбије изаћи с тим у јавност. То шта ради господин Ливне и каква се предавања одржавају у Јеврејском културном центру, и ко је кога разочарао мислим да је само губљење времена и енергије.
  Уз искрено поштовање!

 18. drazen78bl
  Не чудим се ја што се истина о страдању Срба гура под тепих јер је благонаклоност политичког врха Српске према ХДЗ БИХ више него јасна. Личност године (у избору НН) Драган Човић спроводи хрватску државну политику а свој однос према злочинима НДХ показао је прошле године када је са Колиндом Г.К. био покровитељ окупљања у Блајбургу и када је финансирао превоз 360 аутобуса до тамо.
  Додик отворено, јавно показује своје пријатељство са Човићем. Може Милорад бити пријатељ са Драганом али Предсједник Српске са предсједником ХДЗ не смије. То је увредљиво за српски народ пошто Р. Хрватска показује отворено непријатељство према Српској.
  Ентитетски врх је апсолутно одговоран што се у Српској његује култура заборава тако да у уџбеницима историје нема појма Доња Градина него се та дио комплекса јасеновачких логора помиње као „десна обала Саве“.

 19. Prijedor
  Да сте можда прочитали нешто од онога што сам писао на Јадовно.срб и Фронтал.срб онда би видјели да нисам баш „пао с Марса“.
  Потпуно ми је јасан однос наших институција према мјестима страдања Срба из времена Независне хрватске државе. Због развијања „пријатељских односа“ са ХР и због југославенства које живе, обиљежавају само оно што се у бившој Југи обиљежавало, све у револуционарном маниру, сводећи Доњу Градину на локално стратиште.
  Ипак, великим напретком а успјехом удружења сматрам одлуку Владе РС да се Дан сјећања на Јадовно `41 уврсти у календар значајних датума из историје Српске.

 20. Посљедња два коментара мог земљака Басташића,апсулутно потписујем. Ја само не мислим да се ту ради о неком ад хок утицају пријатељства Додика и Човић на односе наше власти према српским стратиштима из НДХ, већ прије о трајној категорији дугорочне коалиције између комуниста и усташа која пресудно и дугорочно одређује тај однос.

 21. ex-1978
  Слажем се да стоматологу баш не иде од руке писање отворених писама али пошто не реагују они који би требали, на отворени протународни рад онога који је „поклопио“ СВА челна мјеста у (ионако оскудним) институцијама које би се требале бавити културом сјећања, осјећам потребу да то чиним лично.
  Можда нисте добро разумјели шта сам истакао као спорно у писмо господину Ливнеу.
  Добродошли су у Српској скупови на тему злочина почињеног од стране НДХ јер се култура заборава скоро па „зацарила“.
  Ипак да семинар за професоре историје у средњим школама Српске, усред Бањалуке држе скоро па искључиво страни излагачи, већином из Хрватске и да притом нема теме о Геноциду почињеном над српским народом, то ми није прихватљиво и зато сам реаговао. А да доведу Александера Корба да подучава наше професоре, то прворазредан скандал.
  Потпуно је неприхватљиво да историчар из Хрватске води професоре историје у средњим школама Српске у обилазак стратишта у Дракулићу.
  Радо бих присуствовао семинару да сам позван или барем био обавјештен. Али, нисам.
  Господина Ливнеа сматрам одговорним само у тој мјери што је руководство Јеврејског културног центра (на чији је избор свакако имао утицај) дозволило да се овако нешто деси.

 22. Илија Гарашанин
  Видим да сте разумјели суштину проблема.
  УГ Јадовно `41 је 2011 успјешно организовало међународну конференцију о комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг. До сада није издан Зборник радова јер једини рад који није достављен је онај од Џој-Дивижн Ћ фан који је уједно требао бити и уредник Зборника.

 23. Симо П. Ороз
  Сам наслов семинара за професоре историје у Српској је понижавајући: „Холокауст и масовно убијање током Другог свјетског рата на Балкану“.
  Оправдавање оваквог наслова и проналажење Геноцида над Србима у: „… масовно убијање током Другог свјетског рата на Балкану“ је манифестација духа самопорицања који је лијепо препознао проф. Ломпар и о томе написао књигу.
  Нисам ја замјерио Ћулибрку што је прихватио учешће у комисији о Степинцу, него сам указао на велику погрешку оних који су га одабрали. Даље не бих о томе..
  А шта замјерам годподину Ливнеу, већ сам написао.
  Наравно да не треба да се бојимо мишљења и ставова страних историчара. Али зашто на семинар, као излагачи, нису позвани и српски историчари да подучавају наше професоре историје? Е, па то ми је баш „знаковито“.
  Знате ли да је Седларов филм премијерно приказан прво у Тел Авиву у пуној сали уз овације присутних (ја сам први у Српској и Србији писао о томе), након тога и у Берлину. И нико из јеврејске заједнице није ни писнуо све док пројекција није одржана усред Загреба.
  Слажем се да од Јевреја требамо учити како развијати свијест о страдању нашег народа али не видим да је неко од наших(којима је то посао) ишта паметно научио. Са друге стране, сматрам да је скандалозно да се на семинар не позову и српски историчари и да се у процес образовања у Српској не уводи Образовање о Геноциду и Холокаусту него (само) Образовање о Холокаусту.
  Не слажем се са Вама да сам послао неаргументовано писмо. Изнио сам сасвим довољно аргумената.

 24. Dušane, čitao sam, kako da ne, ali stvar je u tome što umanjuješ odgovornost najodgovornijih za , namjerno izgradjenu i dobro ukorijenjenu kulturu zaborava, kod mladih , neznanja ….
  Nekako bojažljivo, sa dozom ulagivanja, ili mi se to čini, označavaš isključive krivce izgradnje pečurke zaborava , neznanja i nepoznavanja kojom su nas kao narod poklopili.
  Kažeš, Livne je kriv SAMO u toj mjeri….
  Dragi Dušane, to SAMO je u stvari SVE. pa da su živi fra Majstorović i Budak , i njih bi doveli da vodaju naše profesore istorije po stratištima i pričaju im o svojim nedjelima….

  Isključivi krivac je dabome predsjednik , nažalost predsjednik, kada ga vidim da on kao predsjednik cereka se i dičekuje predsjednika HDZ-a . presvisnu bih od tuge.
  Mile Daragana može zvati i dočekivati u svojoj kući, a ne dočekivati ga s našim parama, popraćen našim medijima, onako izrugivački: šta mi možete?

  Kozarice moja, šta si dočekala , dočekala si ustašku vlast.

  A, taj , nažalost predsjednik je našim parama izgradio Jevrejski centar, i neka je, ali u njemu ustoličio fosilni ostatak, kojeg održavaju ana aparatima a koji je totalno antisrpski… Maznuo nam je ogromnu lovu, koju smo mogli usmjeriti, ako nije mogao naći dobronamjernog Jevreja, a ima ih i te koliko, da je napravio fabriku i zaposlio ohohoh radnika.

  Livne kaže, da mu je mile kao sin. Ako je tako , sinu se ne naplaćuje, gdje da ja svom sinu naplatim ono što mu radim, ali ne, fosil je uzeo pare i pare, ne od sina, nego od nas potomaka žrtava , a on nam dosoljava rane dovodeći ustaše ….

  Dušane, hvala ti za sve što si odradio, ali odbaci podilaženje arhitektama i graditeljima zaborava , neznanja i nepoznavanja našega stradanja.

 25. Marcel
  Када би мислио, као што ви мислите, да моју Српску води „crveno/ustaški režim“ покушао бих све да га збацим са власти било којим доступним средствима а не би као анонимус лупао коментаре по тастатури.
  Гдје сам се ја то по вама „слизавао“ са влашћу? Наведите ми је један примјер барем.
  Пошто сте први у мом животу који ме је оквалификовао као социјално неосјетљивог наведите ми барем један примјер за ту увреду. Довољно ће бити један, али само удрите по тастатури ако их имате више.
  За мене господин Ливне никако није „стара Јуда“.
  Очито је да не познате мог пријатеља Недељка Митровића који је доживио велику трагедију губитком сина чије тјелесне остатке још није нашао. Он је за вас припадник „страдалничке мафије“? Како вас није срамота?

 26. prijedor
  Ма не разумијем на основу чега стичете утисак да: бојажљиво…да подилазим..
  Не мислим да тако наступам, али помозите ми да препознам гдје сам то урадио.

 27. Zdravko Samardzija
  Министар Дане Малешевић, нити је одлучио о увођењу Образовања о Холокаусту у наставни програм Српске, нити може утјецати на програм припрема.
  Писати њему или још горе директору педагошког завода, било би чисто губљење времена.
  Ливне има утјецаја и то може. Ово са саставом предавача и темама му је „промакло“. Знам то а знам и да одговорни у Јеврејском центру не могу да вјерују какав им се гаф догодио.
  Организовали смо 2011. Међународну конференцију о Јадовну, надам се да сте то „упратили“.
  Јадовно 1941. је мала организација, без финансијске подршке у Р. Српској (осим у јуну мјесецу у вријеме обиљежавања Дана сјећања на Јадовно `41) да би могла организовати окупљања каква предлажете. Једноставно немамо снаге за то.
  Али ево да вас кратко упознам са оним на чему смо (нас свега неколико) тренутно ангажовани.
  – Заједно са СНД Пребиловци и још неколико удружења потомака жртава, покренули смо иницијативу да Скупштина Србије стави на дневни ред усвајање Декларације о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима од стране НДХ. Протеклих дана смо у Београду озбиљно радили на припреми Декларације.
  – У току је оснивање наше организације у једној од земаља европске уније, ван овог региона.
  – У октобру ће, на нашу иницијативу, на Правном факултету у Београду бити одржана међународна конференција на тему: Државно-правни поредак НДХ.
  – За неколико недеља, на нашу иницијативу, у Београду ће се одржати промоција фондације која ће сваке године, новчано (и на још неколико начина) награђивати најбољи рад младих историчара на тему периода НДХ.
  – У току је организација обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941-2016. Као и у протеклих шест година, овај Дан ћемо обиљежити 24.-25. јуна на подручју Горњо-карловачке Епархије.
  – Радимо на побољшању софтверских рјешења за Календар и мапу Геноцида на нашем порталу Јадовно.срб .
  Свако Вам добро!

 28. Dušane, odradjuuješ posao za svaku pohvalu, u teškom vremenu kada je entitetska vlast jasno i nedvosmisleno na suprotnoj obali, odakle su nam uvijek dolazile, i sada dolaze. i odakle će nam dolaziti dok nas ima ustašluk…
  Samo konstatuješ, postavljaš tačnu dijagnozu i sramežljivo, bojažljivo pitaš : zašto.
  Znaš ko je Korba dobeo. ko je organizator seminara i mnogih manifestacija u kojem se isključivo govori o stradanju Jvreja, i holokaustu…
  Korb se sam pozvao?
  Sam sebi isplatio troškove , ne male. nije mi ni toliko stalo do novca koji isplaćujemo takvima za koje su ustaše sanjari, koliko mi je teška pomisao. kako je onima pod zemljom čije su porodice zatrali djedovi tih „sanjara“?

  Onda, odaješ duboko poštovanje čovjeku koji u dubokom životnom dobu, ukazuje i odsjeća na…..
  Ali, njegove riječi i djela su u koliziji, dubokoj koliziji…
  Jeno govori, drugo radi….
  Hajde, uzmimo da Livne nema pojma šta se radi, zbog njegovog životnog doba, recimo da je bio otsutan, bolestan….
  Kada je došao, ozdravio, ….ili nešto drugo, zašto se nije ogradio od AK i sličnih tipova?
  Nije. Dakle sve je radjeno pod njegovom palicom.

  E, Ti bi sada trebao reći: Gospodine , niste se ogradili od takvih manifestacija, vaše riječi i vaša djela se razilaze, i to ne bi bio za mene problem da vi niste plaćeni s našim parama , nisam za to da finansiramo Zaborav , neka vas plaća Hrvatska…. Povlačim i ja svoje duboko poštovanje….

  On je kao kobra, sviraš joj, ona se umiljava, izvija, igra oko tebe i traži momenat da je ujede…

  I, onome glavnom arhitekti zaborava trebaš reći, ili ne idi na stratišta, ili mijenjaj politiku. Makar je umotaj u šareni papir, a ne da nam se otvoreno rugaš i cerekaš kao predsjednik sa predsjednikom hdz-a.
  To što si to rekao u ovom komentaru, ne pije vode.

  Traži kod njega prijem, ili mu pošalji otvoreno pismo.
  Iskren pozdrav iz Prijedora.

 29. dušane, izvini , da dodami ovo.
  Organizacija Jadovno 41. bez finansijske pomoći RS !!!!!!
  A, tzv stvaraoci , galijaševići, emiri, nepastiri, ćeranići i kesići, lažanski….seratori…. i još mnogi znani i skriveni nam ,odnose milione….

  Jadovno je Srpska , i mi s njom.
  Dobro nas ikako i ovoliko ima .

 30. @Душан Басташић

  Први бих да позовем анонимне коментаторе да поштују Вашу одлуку да одговарате и дискутујете, те да се уздрже од личних увреда, што су чинили и господи Тривићу и Стевандићу, који су се јавно изложили и одлучили за директну комуникацију.

  Вама захваљујем на одговору! И сам некако стичем утисак да некако стидљиво указујете на прохрватску политику актуелне власти, па сам пријатно изненађен одговором. Не сматрам да је потребна критика ради критике, већ како би се добила широка подршка за иницијативу да се мијења школски програм, да се да више медијске пажње и развије култура сјећана, каква постоји код Јевреја.

  Није проблем да се чује друга страна, већ да нам искључиво та страна едукује професоре историје, тако да сте потпуно у праву.

  И Вама и другима препоручујем да прочитате текст и коментаре:

  http://frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=17&idnovost=5753#komentar

  Свако добро!

 31. Душан Ј. Басташић,25.04.2016. 14:02:31
  Prvo da vam se izvinim na moju tvrdnju o vašoj socijalnoj neosjetljivosti, za koju nemam ni jedan valjan dokaz.
  Ne znam šta mislite o režimu u RS, ali ako vlast nemilosrdno pljačka vlastiti narod, zadužuje ga, svojim nedjelima potiče iseljavanje iz RS, sistematski zaglupljuje i zaluđuje narod uglavnom imaginarnim opasnostima i neprijateljima, a u isto vrijeme promiče hrvatske nacionalne interese i interese hrvatskog kapitala, i anestezira narod u pogledu opasnosti koja će nas prije ili kasnije zadesiti, jer smo tako slabi da se upravo nudimo, mnogo slabiji nego 95. kad je Klinton zaustavio HV, ne znam kako ispravnije nazvati režim u RS. Djelujem protiv njega koliko mogu. Nažalost, nisam u stanju da ga zbacim s vlasti.
  Pratio sam jedno vrijeme vašu fb grupu i smetali su mi dvostruki standardi; kritikovale su se s punim pravom negativnosti u Srbiji, u vezi sa sjećanjem na žrtve, nacionalnim pitanjima i dnevnom politikom, ali slične i mnogo gore stvari u RS nisu ni jednim tekstom spomenute. Stekao sam dojam da se ne usudite ili ne želite kritikovati vlast u RS. Podsjećali ste me takvom praksom na „analitičare“ iz Srbije koji tezgare po RS. To mi je stvorilo dojam vaše bliskosti s režimom.
  O Mitroviću imam krajnje negativno mišljenje. Hiljade očeva su izgubili sinove, pa upravo i zbog tog gubitka ne bi nikad branili ratnog švercera i osuđivali boračke proteste prije dvije godine, kao što je Mitrović uradio javno pred kamerama, skupa s Dukićem i Ćurguzom. Mislim da je taj čovjek veliki materijalist. Jako dobro je unovčio život svog sina.
  I na kraju da kažem da veoma cijenim vaš rad.

 32. prijedor
  Трошкове припрема ( семинара, путовања у Израел итд.) плаћа Мин. просвјете и културе.
  Овај семинра су понешто суфинансирале и неке јеврејске организације.
  Ливнеова помоћ (посредовање за финансијску помоћ од стране Владе РС) била је пресудна за одржавање конф. о Јадовну 2011.
  Јадовно 1941. је правно лице. Ја као један од оснивача удружења не могу се тим рјечником обраћати званичницима, шта год лично мислио о њима.
  Најлакше је истрести се и позатварати оно мало одшкринутих врата наших институција.
  Надам се да разумијете.

 33. drazen78bl,
  Критика да али аргументовано и без вријеђања.
  Тешким, увредљивим ријечима добићемо не ширу подршку (можда у коментарима да) него затворена врата у институцијама и медијима.
  Нпр. за два мјесеца планирамо обиљежити Дан сјећања на Јадовно седму годину за редом.
  Без фин. подршке из врха РС ( а то је новац наших порезних обвезника) нема шансе да сакупим новац за превоз бусом, за храну, ноћење, флајере и још свашта нешто..
  Од донација наших грађана нема скоро па ништа.
  На жалост тако је то..

 34. Marcel
  У претходним коментарима сам дијелом већ објаснио да није иста позиција писати коментаре (или чланке) као анонимус и радити-наступати са именом, презименом, бројем телефона и АДРЕСОМ као предсједник удружења.
  А када наступате овако ја нико вас не гледа као удружење него као особу и све опасности пријете вама и вашој породици.
  Да би направили резултат, а мислим да смо доста урадили у протеклих седам година, треба мудро..
  Надам се да разумијете.
  Него, тако бих радо да вас што се коментарисали, позовем на кафу па да се испричамо. Јер видим да би могли помоћи удружењу.
  Можда би Фронтал-Симић то могао организовати.

 35. @Душан Ј. Басташић

  Наравно, само цивилизовано! Најтежа ријеч коју сам употребио за неког носиоца власти јесте „преварант“, јер ту тврдњу могу одбранити на суду, а збирно за власт „бандити“, јер и то могу доказати. Ипак, уздржавам се од тешких ријечи. Аргументи имају далеко већу моћ, а личне увреде су одраз немоћи аргумената.

  Ја сам то и разумио баш како сте објаснили. Нисам ни очекивао да сте у служби оног који је у Ватикану преговарао о промјени дејтонског Устава. Вјерујем да ће они кји наслиједе комунисте на власти имати више емпатије и поштовања према страдању нашег народа.

 36. Marcel
  У претходним коментарима сам дијелом већ објаснио да није иста позиција писати коментаре (или чланке) као анонимус и радити-наступати са именом, презименом, бројем телефона и АДРЕСОМ као предсједник удружења.
  А када наступате овако ја нико вас не гледа као удружење него као особу и све опасности пријете вама и вашој породици.
  Да би направили резултат, а мислим да смо доста урадили у протеклих седам година, треба мудро..
  Надам се да разумијете.
  Него, тако бих радо да вас што се коментарисали, позовем на кафу па да се испричамо. Јер видим да би могли помоћи удружењу.
  Можда би Фронтал-Симић то могао организовати.

 37. Marcel
  У претходним коментарима сам дијелом већ објаснио да није иста позиција писати коментаре (или чланке) као анонимус и радити-наступати са именом, презименом, бројем телефона и АДРЕСОМ као предсједник удружења.
  А када наступате овако ја нико вас не гледа као удружење него као особу и све опасности пријете вама и вашој породици.
  Да би направили резултат, а мислим да смо доста урадили у протеклих седам година, треба мудро..
  Надам се да разумијете.
  Него, тако бих радо да вас што се коментарисали, позовем на кафу па да се испричамо. Јер видим да би могли помоћи удружењу.
  Можда би Фронтал-Симић то могао организовати.

 38. @Душан Ј. Басташић

  Наравно, само цивилизовано! Најтежа ријеч коју сам употребио за неког носиоца власти јесте „преварант“, јер ту тврдњу могу одбранити на суду, а збирно за власт „бандити“, јер и то могу доказати. Ипак, уздржавам се од тешких ријечи. Аргументи имају далеко већу моћ, а личне увреде су одраз немоћи аргумената.

  Ја сам то и разумио баш како сте објаснили. Нисам ни очекивао да сте у служби оног који је у Ватикану преговарао о промјени дејтонског Устава. Вјерујем да ће они кји наслиједе комунисте на власти имати више емпатије и поштовања према страдању нашег народа.

 39. Dušane, razumijem , naravno.
  Smeta mi što se za takve organizacije i projekte mora moljakati i saginjati na šalterima i uvlačiti kroz otškrinuta vrata da ti dadnu novac , ne njihov, nego naš, od poreskih obaveza.
  A ,nitkovi ga daju šakom i kapom za ono što nam ne treba ili ono od čega imamo samo štete….

  Dabome da ne možeš Ti takvim rječnikom, i stoga što bi Ti zatvorili otškrinuta vrata, ali i zato što nisi satkan od sirove predje…
  Ali zato naš kralj , za svoj narod kralj Leopold, bljuje ajneseri vokabular, ne samo zato što je napravljen od sirove i nikakve gradje , nego da bi pljunuo i na ovu zemlju, i na instituciju predsjednika , na mrtve, žve i one koji još nisu ni rodjeni….

  Izvini, Dule, sve je pisano iz najboljih namjera, onako duboko ozlojadjen surovom zbiljom.
  Tebi svako dobro, u svakom pogledu….
  Pozdrav ispod Kozare…

 40. Душан Ј. Басташић,25.04.2016. 10:35:14

  “Додик отворено, јавно показује своје пријатељство са Човићем. Може Милорад бити пријатељ са Драганом али Предсједник Српске са предсједником ХДЗ не смије. То је увредљиво за српски народ пошто Р. Хрватска показује отворено непријатељство према Српској.“

  Господине Басташићу,
  очито је да свој рад око пројекта Јадовно непринципијелно користите да држите лекције о томе какао се треба водити српска политика, мислећи да сте тим радом заштићени. Што се мене тиче нисте јер као јавна личност имате одговорност за јавно изречене ријечи.

  Ваша констатација да предсједник РС не смије бити пријатељ са предсједником ХДЗ БиХ је веома опасна, неодговорна и изнад свега безобразна. А безобразна је управо због тога што се надате да на њу неће нико реаговати јер ју је изговорио Св. Душан Јадовнички, како себе изгледа доживљавате.

  Примјетно је да су се задњих дана многи упрегли да сруше тешко поправљене српско-хрватске односе у БиХ. Никада не треба заборавити да су рат у БиХ почели Срби и Хрвати, да је то непријатељство било тешко, а да су данас односи између Срба и Хрвата у БиХ врло добри, при чему је однос Додик-Човић најзаслужнији за то.

  У поремећај тих односа је упрегнут кардинал Пуљић :
  http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pismo-kardinala-puljica-patrijarhu-irineju-o-rs-u

  Затим је то наставио реис Кавазовић недавнoм изјавом (у предвечеје отварања Ферхадије???):
  http://balkans.aljazeera.net/vijesti/reis-kavazovic-optuzio-spc-da-potice-nacionalizam

  Драган Човић је једини политичар ван српског корпуса који никад није изјавио да Републику Српску треба укинути.

  На дјелу имамо отворено призивање кварења српско-хрватских односа у БиХ који у овом тренутку највише одговарају СДА и Бакиру Изетбеговићу.

  Није ми чудно што Бакирови најамни радници (СзП) спроводе његову политику, нити што фукара НА Фронталу жали што Човић није каменован у Бањалуци, него ми је чудно да човјек који се посветио истини и српству призива стварање нових српских непријатеља од оних који то сада нису (Човић).

 41. Душан Ј. Басташић,25.04.2016. 12:00:18

  “УГ Јадовно `41 је 2011 успјешно организовало међународну конференцију о комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг. До сада није издан Зборник радова јер једини рад који није достављен је онај од Џој-Дивижн Ћ фан који је уједно требао бити и уредник Зборника.“

  Сматрате ли се имало одговорним што владика није хтио да достави свој рад!?
  Можете ви имати лични анимозитет према било коме, али је увредљиво да неко са тог мјеста на коме се налазите једног епископа СПЦ јаво називате “Џој-Дивижн Ћ фан“, и још очекујте на он игра како ви свирате.

  Јавно вријеђате владику, а онда се кобајаги чудите зашто вам није доставио рад!?

  Господине Басташићу,

  разочарали сте ме… мислио сам да сте господин.

 42. И ја сам.

  Ипак се мора водити рачуна да је Чулибрк владика јер се Басташић њему обраћа као владики, а не као цивилу Ћулибрку.

 43. Izbaciti iz školskih lektira izdajnika S. Sremca , blatio popove Ćiru i Spiru , ne kao civile Ćiru i Spiru, nego kao pastire naše crkve.

  O Bordžijama, o imamima možemo, ali o našim nepastirima ne smijemo.

  Episkop kada zajaše momke , on to radi kao civil, on ne blati crkvu.

  To da žive episkopi bezobrazno drsko na račun naroda…. to samo da napišu izdajnici.
  Rudonja je opoganio svaku poru postojećih institucija, a šta to bješe crkva? Nije institucija?
  Kad vidim onoga nokautera , brrrrrrrr, , naježim se…..

 44. Ljudi sad sam skontao:Simo Oroz je lično veliki baja.On je uvjek u pravu svi koji nisu sa njim su izdajnic i strani plaćenicii svako ko ne misli kao on je izdajnik uvjek i u sve se razumije…………

 45. Šime Pleter Horoz 26.04.2016. 10:55:12
  „Примјетно је да су се задњих дана многи упрегли да сруше тешко поправљене српско-хрватске односе у БиХ…“
  De objasni na koji način se Dodik napatio dok je popravio te odnose. Je li se i Nada Tešanović patila prilikom glasovanja na saboru?
  Prije jednog ljudskog vijeka vlaški korov se prostirao hrvatskim prostorom od Drave do mora i slovenačke granice. Sad se korov sveo na BL i bližu okolinu, s ubrzanom tendencijom osipanja. Ostalo je još malo posla da se uradi prvom pogodnom prilikom.
  Ne postoji posebna politika Hrvata iz BiH prema RS. Postoji samo integralna hrvatska politika spram RS. Tako je bilo i 41. i 92. i 95. i bit će sve dok ima korova.

 46. Ја већ рекох да је Човић једини значајан несрпски политичар у БиХ који не оспорава постојање РС.

  А телалук по Чешњаковом упуту ударио баш по Човићу.

  Само ви Срби ударите на Хрвате који вам желе укинути РС, ми водећи бошњачки политичари ћемо се томе супроставити. Часна ријеч.

  Ја само питам, зашто правити проблем тамо гдје га нема?
  Само зато да би се прикрила отворена јањичарска политика СзП.

 47. Trebala bi Vlada RS ove godine izdvojiti sredstva za odlazak na komemoraciju na Blajburško polje. Iz solidarnosti s Čovićem za kog je RS neupitna trajna kategorija, i iz pijeteta prema precima mnogih članova i dužnosnika SNSD-a.

 48. Doveti na trg Krajine Tompsona, pa da rudonja i on u duetu otpjevaju, neke numere i u tru sa Tešanovićkom.
  U napadu na Prijedor pred radio stanicom uhvaćen je izvjesni Jadranko Tešanović koji je imao na listu papira skicu naselja na kojoj je zaokružena kuća moje porodice , s naznakom: familiju …. likvidirati.

  TOMPSONA NA TRGU KRAJINE!

  .Da ovjerimo s mukom poboljšane srpsko-ustaške odnose koje moramo čuvati kao kap vode na dlanu.

  Za dom spremni!
  muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, spremni!

 49. … trio: tompson-rudonja i nada…..

  Mili Budaku uoči izbora otvoriti spomenik u BL, naravno, ne mijenjati otvarača spomenika. Ne trba mijenjati ono što je dobro….
  I sve začiniti Tompsonovom glazbom uživo.

  Republika Jadovno…..

 50. На Блајбургу су страдале и из БиХ и право је њихових потомака да им полажу цвијеће на гробове.

  Шта ми Срби имамо са тим? На то они имају право.
  Шта мене брига што Исламска заједница сваке године шаље хођу на Блајбург усташама-муслиманима? То је њихово право.

  Оно што је Србима битно је да се тешком муком поправљени односи Срба и Хрвата у БиХ не рушавају јер није у интересу ни једних ни других.

  Ја у досадашњој дискусији нисам чуо ни један аргумент да би за Србе било корисно да се опет помлатимо са Хрватима у БиХ.

 51. Симо П. Ороз
  Једна од Статутом одређених активности удружења Ј `41. Јесте и рад на превенцији геноцида. Свака политика која се из позиције удружења процјењује као неодговорна и која дугорочно може довести до угрожавања биолошког опстанка Српског народа, подложна је критици и указивању на могуће посљедице те политике.
  Било какво сустезање и неодлучност да се ставови удружења по том питању отворено изнесу није прихватљиво и није наша пракса.
  Свјесно сам преузео ризик и одговорност за такву јавно изречену ријеч.
  Дубоко сам увјерен да предсједник РС не би требао јавно говорити о пријатељству са предсједником ХДЗ БиХ а Милорад са Драганом то наравно може да буде.
  Основа за пријатељство је међусобни однос повјерења и поштовања. Када се сагледа, шта је ХДЗ у протеклих 25 година организовао и спровео над српским народом и шта и данас чини, посебно протеклих неколико мјесеци, о повјерењу у ту политику не може бити говора. Када погледамо како се ХДЗ односи према мјестима страдања српског народа од стране припадника хрватског народа у протеклих 75 година, као и о истини о том страдању, не видим ту никакав однос поштовања.
  Ви како видим сагледавате политику ХДЗ БИХ одвојено од политике ХДЗ Хрватске што никако није могуће и што је уистину опасно.
  Политика ХДЗ је јединствена, усаглашена и прагматична када је у питању српски народ и подручје на коме живе његови „остаци остатака“. Само је реторика челника ХДЗ БИХ другачија од оне челника у Хрватској, а примјерена (и потпуно разумљива) околностима у којим се хрватски народ у БИХ налази.
  Занимљива је ваша „истина“ да су рат у БИХ почели Срби и Хрвати и да су односи између Срба и Хрвата у БиХ врло добри.
  На ове тврдње, када бих се након ваших увреда одлучио да узвратим истом мјером, рекао бих да је Ороз „слепац“ а након готово сваке ваше тврдње поставио бих Радмиловићеву слику са питањем: Ајде!? Али, нећу..
  И немојте ми подметати да призивам стварање нових српских непријатеља од оних који то сада нису, јер ја само указујем на вјековни континуитет непријатељске хрватске политике према српском нардоу. Дакле, нема ту никаквих нових непријатеља.

 52. Симо П. Ороз
  Једна од Статутом одређених активности удружења Ј `41. Јесте и рад на превенцији геноцида. Свака политика која се из позиције удружења процјењује као неодговорна и која дугорочно може довести до угрожавања биолошког опстанка Српског народа, подложна је критици и указивању на могуће посљедице те политике.
  Било какво сустезање и неодлучност да се ставови удружења по том питању отворено изнесу није прихватљиво и није наша пракса.
  Свјесно сам преузео ризик и одговорност за такву јавно изречену ријеч.
  Дубоко сам увјерен да предсједник РС не би требао јавно говорити о пријатељству са предсједником ХДЗ БиХ а Милорад са Драганом то наравно може да буде.
  Основа за пријатељство је међусобни однос повјерења и поштовања. Када се сагледа, шта је ХДЗ у протеклих 25 година организовао и спровео над српским народом и шта и данас чини, посебно протеклих неколико мјесеци, о повјерењу у ту политику не може бити говора. Када погледамо како се ХДЗ односи према мјестима страдања српског народа од стране припадника хрватског народа у протеклих 75 година, као и о истини о том страдању, не видим ту никакав однос поштовања.
  Ви како видим сагледавате политику ХДЗ БИХ одвојено од политике ХДЗ Хрватске што никако није могуће и што је уистину опасно.
  Политика ХДЗ је јединствена, усаглашена и прагматична када је у питању српски народ и подручје на коме живе његови „остаци остатака“. Само је реторика челника ХДЗ БИХ другачија од оне челника у Хрватској, а примјерена (и потпуно разумљива) околностима у којим се хрватски народ у БИХ налази.
  Занимљива је ваша „истина“ да су рат у БИХ почели Срби и Хрвати и да су односи између Срба и Хрвата у БиХ врло добри.
  На ове тврдње, када бих се након ваших увреда одлучио да узвратим истом мјером, рекао бих да је Ороз „слепац“ а након готово сваке ваше тврдње поставио бих Радмиловићеву слику са питањем: Ајде!? Али, нећу..
  И немојте ми подметати да призивам стварање нових српских непријатеља од оних који то сада нису, јер ја само указујем на вјековни континуитет непријатељске хрватске политике према српском нардоу. Дакле, нема ту никаквих нових непријатеља.

 53. И у Сребреници су убијени и у Поточарима сахрањени многи који су убијали Србе у Подрињу, па ником нормалном не пада на памет да упућује замјерку њиховој родбини што то обиљежава.

  То нема везе са идеологијом, фашизмом, нацизмом, геноцидом, убијањем итд.
  То је људско право. Доћи на грог својима.

 54. Господине Басташићу,

  сваки рад на сазнавању истине о злочинима има за циљ: “Да се никад не понови“. Тако сам схватао и ваш рад и ту нема ништа спорно.

  Мени није јасно како могу добри политички односи између Срба и Хрвата у БиХ бити пријетња новим геноцидом, а лоши одбрана од геноцида. Ја управо мислим супротно.

  Укупна хрватска политика је хрватска политика и до прије неколико мјесеци је на дјелу била друга власт, па се не сјећам да је она водила за Србе погоднију политику. Та иста власт је чак и покренула тужбу за геноцид против Србије, није хадезеовска.

  Да су се слушали Срби који су деведестих говорили да Срби не смију ратовати на усташки начин, да српски војник не смије убијати цивиле и ратне заробљенике и да се такви не смију проглашавати херојима, друга би се пјесма сада пјевала. Али то је већ друга тема.

  Једини начин да на простору гдје живе Срби, Хрвати и Бошњаци не буде рата, је да се изврши помирење, да се без пристрасности утврди истина о страдању свих од свих, да прихватимо да свакога његове ране боле и да не тражимо за себе права која нисмо у стању признати другоме, као што је на примјер право на комеморацију својих сународњака, без обзира на којој су ратној страни били.

  Нико нормалан не може забранити Мунири да жали за својим синовима, нити Ћири Блажевићу да жали за своја три брата који су погинули као усташе, нити може забранити Саши Радуловићу да се не сјећа гдје и како му је убијен отац.

  Убацивање политике у ове процесе сазнавања истине о злочинима је велики гријех и грешка и док год то радите нећете имати моју подршку без обзира на велике ријечи које изговарате. Није сваки пут поплочан добрим намјерама, добар пут. Ту се зна и залутати и ја управи мислим да сте ви, понесени добрим намјерама, залутали у политику, а тога се треба чувати као ђавола.

  Другим ријечима, чак је и међународна заједница схватила да је била велика грешка што је деведесетих дошло до прегласавања Срба, па је дејтоном ту грешку исправила.
  Ја се залажем да умјесто свађе са ХДЗ-ом и Човићем покушамо да исте такве односе успоставимо и са Бошњацима. Нормално је да ће то теже ићи све док се као вођа Бошњака не искристалише неко ко ће као и Човић, сматрати РС неупитном категоријом.

 55. Не може! Раздвоји се иза косе црте.

  Заиста је забавно посматрати ламентирање Шиме Ороза над пропашћу црвено-црне коалиције, иако је пропаст нереална.

  Пази га само:
  “ Ја се залажем да умјесто свађе са ХДЗ-ом и Човићем покушамо да исте такве односе успоставимо и са Бошњацима.“

  A Босића назива „издајником“ зато што управо то чини.

  “ Укупна хрватска политика је хрватска политика и до прије неколико мјесеци је на дјелу била друга власт, па се не сјећам да је она водила за Србе погоднију политику. Та иста власт је чак и покренула тужбу за геноцид против Србије, није хадезеовска.“

  A Додик и Копања су аутора те лицемјерне тужбе прогласили личношћу године, као некад Бакира Хаџиомеровића, а на крају и предсједника ХДЗ.

  Орозу не смета да буде саборац раме уз раме с усташким потомцима, па није чудо да му је до пријатељства с промотерима повампиреног усташтва. Зна Човић шта ради.

 56. Поздрав за господина Басташића.Као и увијек на фронталу,тема је отишла у скроз другом правцу,јер се чека тренутак,да се нападне на Додика или Босића,зависи ко типка.А све крену од Александра Корба,и зашто га прими Ливне.

  Господине Басташићу,ми Срби смо 1991.имали толико јасну ситуацију и нисмо је искористили.Патње Срба које почињу 1912.а завршавају се 1945.(наставило се до дан данас) били су нам огромни почетни капитал.Шта су урадили наши бајни политичари?Допустили су да усташе и балије,преко своје емиграције из Минхена,Аустралије ,Канаде и Америке поткупе за тада мале паре,ЦНН и пар других ТВ кућа и да преко стотину пута изречених лажи,дођу до њима одговарајуће истине.Тадашње вођство Срба из свих бивших република,је гледало како да напуни само своје џепове.Оно другачије и није знало,јер што није урадио усташа из Градине,јесте онај из Кумровца(прочитати „Књига о Милутину“).Овај други је много опаснији,уништио је крем српских интелектуалаца,а чобани Срби који су дошли на њихиво мјесто,с кожним мантилима,у просјеку су били једва писмени.УСЕ,НАСЕ и ПОДАСЕ.Таква безмозга маса је нас водила.Маса која је преспавала пад Берлинског зида,уједињење Њемачке,папу Војтилу,раст утицаја мултикомпанија,ММФ-а,….Допустили смо да се представи свијету,да жртва нема право да се брани,јер би могла да угрози џелата.Жртва је иста као и 1914-1918,као и 1941-1945,као и 1991-1999.А Богами и џелати.
  Да ме неби напали приједор,марсел,славија и дражен(змај нема право на ријеч,послије Бихаћа),и Миле је продукт из масе.Али Миле има ону интелигенцију коју наши политичари(који се воде као писменији) немају(немој ни ти орозе).Србе и њихову патњу,могу разумјети само народи који су кроз исту прошли.То су у Европи Јевреји,Јермени,Руси и Роми.Ова потоња 3 народа,свијет не воли.Дакле,остају Јевреји.Они имају и свјетски утицај а богами и финансије.Они су народ од којих треба учити.Везивање за Израел,преко Либермана и Ливнеа не може бити лош потез.
  Ваш рад много цијеним.Много сте паметнији од многих српских историчара.Зашто?Ви сте цифре поткријепили и локацијама.Када говорите о Јадовну,говорите и о Велебиту и јамама и Сланом и Јадранском мору.Вашу цифру ни Хрвати не могу оспорити,чак сам једном на ТВ видио Месића,како каже да се та ваша цифра не може оспорити.Зашто се онда толико осорава Јасеновац?Зашто не оснујемо комисију да напокон пребројимо кости,док их још има?Ви сте у праву.Ви као јединка,колико год имали добра примања не можете ништа без система.Колико год труда уложили,као индивидуа имате многе проблеме.У потпуности вас разумијем.То што идете данас код Миле,а сутра код 2 Младена или Чаве,ја одобравам.Јер истина о нама је иста и за Милу и Драгана и Младене.

 57. Симо П. Ороз
  “Добре” политичке односе Срба и Хрвата сагледавате кроз однос Предсједника Српске и Предсједника ХДЗ БиХ, а то је погрешно.
  Питајте Србе у Пребиловцима колико су ти односи добри. Питајте их зашто Човић није дошао на освештање Храма у Пребиловцима,саграђеног на мјесту крипте са костима Пребиловчана које је хрватска војска са Јанком Бобетком на челу, 1992 у акцији Чагаљ дигла у ваздух. Зашто није дошао и поконио се невиним жртвама које су војници НДХ побацали у 16 крашких јама.
  Нешто не могу наћи Човићеву фотографију у Доњој Градини.
  Не би ли то био знак помирења?

  Нису то добри односи, него са хрватске стране лажно добри односи због мањинске позиције хрватског народа у Босни и великих економских интереса Хрватске у БиХ.
  Ово о ратовању Срба на усташки начин, нећу да коментаришем јер је то што говорите ван памети.
  “Једини начин да на простору гдје живе Срби, Хрвати и Бошњаци не буде рата, је да се изврши помирење, да се без пристрасности утврди истина о страдању свих од свих….”. Ви то само о протеклом рату? Онај из времена НДХ смо као заборавили, не треба да се тако далеко враћамо у прошслост.. Историја почиње 1990?
  Не може бити добрих а камоли пријатељских односа у БиХ док у Хрватској дивља антисрбизам и усташлук и док у ХР друштву не започне процес деусташизације.
  Хрватској, која апсолутно контролише и спроводи своју политику у БиХ преко овдашњег ХДЗ-а, више нису проблем Срби у ХР него овдашњи у Српској.
  Одговара јој да уљуљкује овдашње Србе у увјерењу о добрим међусобним односима што поред осталог има користан резултат у пуњењу ХР буџета било по њиховим супермаркетима или по јадранској обали.
  Гдје нам је образ, достојанство и идентитетска вертикала ако кажемо да су добри односи Срба и Хрвата у БиХ док се хрватска држава онако односи према Србима у Хрватској како се посебно протеклих неколико мјесеци односи.
  Нас овдје се то не тиче?
  Да ли ви стварно мислите да се ХР, чији политички врх благонаклоно гледа на неоусташтво и спрема се преименовати свој парламент у Хрватски државни Сабор, онако како се звао у НДХ, да се та ХР одрекла територија који је та НДХ обухватала? Па наравно да није а и зашто би кад јој све иде од руке.
  А ко ће у том (не дај Боже) случају бити усташка перјаница у БиХ.
  Немојте ми о добрим односима и пријатељству…
  Кажете да то није посао Ј`41. да указује на догађања која су пријетња опстанку Срба и понављању злочина? Не слажем се са вама.

 58. Odnosi Srba i Hrvata u BiH su određeni činjenicom da smo 2 slabija i manja naroda u odnosu na Bošnjake. Prirodni smo saveznici. Ako ostavite troje djece na bračnom krevetu – borba jastucima će proteći u savezništvu 2 manja djeteta. Isti osnov je Bošnjake i Hrvate učinio saveznicima u Jugoslaviji.

 59. @ Душан Ј. Басташић, 25.04.2016. 11:54:39

  Dušane, ti si prvi čovjek jedne odlične organizacije. Svi od reda to poštuju i zahvaljuju se na angažmanu. Međutim, priroda naših medija jeste da ono najgore žutilo stavljaju u prvi plan, zaklone i sakriju ostalo.

  Umjesto da ovde pišemo o radu J’41 – mi mlatimo praznu slamu oko konfliktnih situacija bez posebnog značaja.

  Glupo je da šira javnost stekne utisak o tebi i J’41 kao o nekoj konfliktnoj ličnosti/organizaciji koja ispravlja krive Drine i gura krupno kamenje uzbrdo.

 60. ex-1978,27.04.2016. 06:46:17 “ Prirodni smo saveznici…“ Kako okarakterisati ovu i slične tvrdnje, pade mi na pamet „kršćanska koalicija“.. Štokholmski sindrom je tako slab, jedva mjerljiv u poređenju s vlaškim sindromom. Najlogičnije mi je da su ex-1978, Šime, Pleter i ostali SNSD-ci politika kontinuiteta komunista a i nekih članova izbjegličke vlade u Londonu, koji su pronašli način da svoje lične interese i poneku zabludu upregnu u ostvarenje etnički čiste i velike Hrvatske. Strašna je pomisao da je više od 10 godina politika koju oni propovijedaju na vlasti u RS, i da je mnoge neuke i naivne Srbe u RS i Srbiji uspjela ubijediti (pomoću medija, „analitičara“, senatora-seratora, srebroljubaca iz vrha SPC itd.) da vodi nacionalno odgovornu politiku.

 61. Е мој ексеру, два слабија народа у БиХ. Као да немају маму и браћу. Али то је код вас математички увијек тако. Релативизирање свега и свачега.;)

 62. Serbinum
  Хвала за разумијевање и ријечи подршке.
  Питали сте се:
  „Зашто се онда толико оспорава Јасеновац? Зашто не оснујемо комисију да напокон пребројимо кости, док их још има?“
  Јасно је да је Јасеновац парадигма свих стратишта Срба у НДХ и осправањем злочина и броја јасеновачких жртава, руши се истина о страдању у НДХ.
  Неколико је разлога зашто никада није урађено детаљно истраживање барем у Доњој Градини. Прије свега је ријеч о нашој неодговорности и неосјетљивости. Када сам то питање поставио на јавној расправи о уређењу Спомен подручја Доња Градина 2010. Речено мије да је то толико скупо да би држава банкротирала а један академик ми рече да је то готово немогуће због бујне вегетације.
  Предлагао сам на шестој (посљедњој) конф. о Јасеновцу да се распише тендер за израду пројекта истраживања и ексхумације у Д. Градини. Дакле само пројекат, то не може бити скупо, па да видимо процјену колико би то коштало. Није било коментара.
  У једном тренутку ми је синуло да су из јама у Херцеговини и Ливањском пољу ексхумиране кости, као и на неким „мањим“ стратиштима у Лици и Славонији а да исто није учињено на Јадовну, у Јасеновцу… Зашто?
  Можда се одговор може добити из једне изјаве тада протосинђела Ћулибрка на 4 Међунар. Конф. о Јасеновцу:
  „Што се тиче измијештања гробница, наша браћа из јеврејске заједнице вјероватно ће имати нешто озбиљно да кажу, јер по јеврејским правилима и обичајима постоје проблеми око преношења костију из гробова и то треба унапред рећи и расправити да не буде послије неспоразума око тога“.
  (Писао сам нешто на ту тему у три дијела: http://jadovno.com/bastasic-o-cinjenju-necinjenju-i-zlocinjenju-3/#.VyCQ73qt-s4 )
  Поручили сте Serbinum:
  „То што идете данас код Миле,а сутра код 2 Младена или Чаве,ја одобравам. Јер истина о нама је иста и за Милу и Драгана и Младене.“
  Предсједник Српске ме до сада није примио мада сам (писмено) замолио за пријем неколико пута. Исто тако ни Предсједница Владе. На жалост исто тако и Владика Јефрем. Имао сам пријем код господина Радмановића у вријеме када је био члан Предсједништва БиХ али осим вербалне, никакве друге помоћи није било.
  Нико од горе поменутих није никада дошао на Јадовно мада су многе жртве са подручја које данас покрива Српска. А позивао сам..није да нисам.
  Да ме не би погрешно разумјели, од опозиционих првака исто тако нико није долазио на Јадовно нити је удружење икада добило било какву помоћ осим вербалне.

  ex-1978
  Пишете:
  „Glupo je da šira javnost stekne utisak o tebi i J’41 kao o nekoj konfliktnoj ličnosti/organizaciji koja ispravlja krive Drine i gura krupno kamenje uzbrdo.“
  Потпуно се слажем са изнесеним, али некада једноставно морам реаговати на појаве, политике или протународни рад, који угрожава очување сјећања на жртве или угрожава биолошки опстанак њихових потомака и сународника.
  Враћајући се на тему отвореног писма господину Ливнеу, поновићу да је семинар нашим професорима историје одржан од стране хрватских историчара, без учешћа српских уз (шећер стиже на крају) одвођење наших професора у Дракулић од стране ХР историчара, прворазредан скандал.
  Да ли ће и како ће наша дјеца на часовима историје у оквиру „Образовања о Холокаусту“ учити и о геноциду, видјећемо ускоро.

 63. Видите, лако је доказати да српским народом у БиХ влада (умјесто да му служи) прохрватска власт, али је чудно да чак ни опозиција у дневнополитичке сврхе не потеже то питање, иако њих с много слабијим аргументима оптужују за „пробосанство“.

  Погледајте само с колико жара Ороз (овдје се представио сам као друг Васић) заступа ту коалицију.

  А пази ово!

  „Ја, кадгод, путујући кроз Федерацију, пријеђем на хрватску територију, јавим жени Ево ме на слободној територији.“ Друг Рајко Васић, 1.10.2013.

  Из пребиловачких јама одзвања питање „Од кога ослобођеној?“.

  Рајко је један од главних идеолога, није било ко. Па Зенга у ГУ БЛ начелник, папотпредсједница Нада на свехрватском сабору, па Касиповић управља просвјетом.

  А шта тек рећи за гафове Срђана Мазалице?

  Срђан Мазалица на зиду корисника Nikola Zirdum: 
  Treći, put ka BH sreći…
  недеља у 10:17 по подне (28.11.2010)

  Srdjan је прокоментарисаo/ла статус корисника Nikola Zirdum.
  Srdjan Mazalica Naprijed Treći, Prvo Treći, Moj dom Treći, Treći zauvijek!
  понедељак у 7:01 по подне (29.11.2010)

  Srdjan Mazalica Tresla se Herceg-Srpska, rodio se miš, a trese se Sarajevo sada, ni Walter ga odbraniti ne može. Ali najveći apsurd je da je pošteni „šef“ jedne „građanske“, „multietničke“, partije trebao preuzeti pare u BOŠNJAČKOM institutu.

  Srdjan Mazalica Zaboravio je Šušnjo jednu podvalu (penjemo se na 22): kaže Lagumdžašvili da oduzmemo od 108 000 glasova za HDZ BiH dio glasova koje su im dali Dodikovi Srbi (Drvar, Glamoč, Petrovac…)… Dodikovi Srbi su glasove dali Borjani Krišto, a ne HDZ-u, jer su za kantonalne, federalnu i parlamentarnu skupštinu glasali za SNSD.

 64. Замислите скандала, Срби себи изабраше народног посланика који је „за трећи спреман“. велича хрватски трећи ентитет, ускликује „мој дом трећи“, користи термин „Херцег-Српска“ (вјероватно мисли на Дервенту и посавска села), па се још хвалу да су Срби изгласали Борјану Кришто.

  Ништа чудно, јер му је власник партије у Ватикану договарао рушење дејтонског Устава:

  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-izlozio-prijedlog-o-federalizaciji-BiH/14053

  Не само то, већ је од усташке руке убијеног сликара Шумановића прекрстио хрватским презименом Шимуновић. Не само да нема појма о српској умјетности него веома подсјећа на Срећка Шојића.

  Аутор је реченице: „Коме се не свиђа, нека иде!“. И заиста, људи одлазе. Али Броз је извозио неквалуфиковану радну снагу, Додик извози најобразованије. Здравствене установе у Српској затрпане су немедицинским кадром, а доктори и сестре у ниским старту. Имамо 1,4 доктора на 1000 становника, а европски стандард је 3,4. И поред тога, скоро 200 доктора на бироу, уче њемачку, у ниском старту за бијег, против своје воље. Остаће неписмени и покорни на крају. Хрватској неће бити проблем да пороби тих 500 000 српских душа.

 65. Dražene, nažalost, u pravu si . 100%.
  Ovo je proustaško fašistička za svoj srpski narod genocidnozločinačka vlast.

  Naša zla kob. Zamislite naše nesreće da tačku na naše postojanje stavi Mile, nedomubogdabogda.

  A. zbog čega? Zbog prokletinje i pohlepe, bio materijalna fukara transformisao se u moralnu.
  Pobiti tudji narod, je veliki grijeh, a kamoli svoj.
  Rastjerati cvijet , inteligenciju,
  opustošiti sela ,
  isprazniti škole, sravniti privredu, bankarski sistem, željeznicu, ….sve….sve….sve
  poharati sve do poslednjeg žutog feninga,
  dopustiti da Ante sruši obrazovni sistem,
  podijeliti i zakrviti narod,
  opoganiti sve institucije, uključujući i crkvu,
  obrnuti naopako sistem vrijednosti…..

  Što kaže Milutin: nemamo mi većeg neprijatelja od sebe samih.

 66. „Аутор је реченице: „Коме се не свиђа, нека иде!“. И заиста, људи одлазе. Али Броз је извозио неквалуфиковану радну снагу, Додик извози најобразованије. Здравствене установе у Српској затрпане су немедицинским кадром, а доктори и сестре у ниским старту“…,
  ——————————–
  Управо данас сам „обилазио“ некакве здравствене установе!
  Мноштво сестара, доктора, плавомнатилаша, црвено, сивомантилаша,специјалних обезбеђења, крстари лавиринт-ходницима, има их далеко више него пацијената.

  3 мј. сам чекао, да бих провео са специјалистом ни мање ни више 1′ 45“. човјек ме није ни погледао, само је нешто откуцао и каже налаз вас чека на излазу код врата. (чуо сам да Шкрбић припрема издавање налаза и на излазу код паркинг – рампе). Банка је такође у функцији, кафе апарати на сваком ћошку…,
  Данас ми кажу имамо термин тек у децембру….,Код кардиолога је гибељ доћи на ред…итд…итд
  Медицина код нас(не улазећи у струку)је постала пука бирократија, папирологија.

  Дакле, веома је очито да(као и у сваком сегменту друштва) суштина није битна!
  Да су људи и здравље становништва у сасвим неком другом или трећем плану.

  Али зато јесте суштина да се квота страначке војске мора одржати и навући по сваку цијену, да се гради и угради у милионске зградурине, прескупу опрему, да се кроз народ као кроз стоку протуре тоне и тоне којекаквих лијекова…,да мафио-фаце(Шкрбић) возају џипине преко 100 хиљада евради, да…,(како им и њихов Усорац скоро одреза)“свака држава има своју мафију, али овдје мафија има своју државу“

  Наравно да се такви ликови поспрдно цере на помен Јасеновца, Јадовна,костију, историје, страданије, или било чега националног што се не може наплатити и они уградити.

  Наравно др Басташићу да ћете код таквих наићи на пред носем залупљена врата.

  Сутра да им неко предложи, „некакав афирмисани филмски режисер“, да би било веома добро по промоцију „вољене им“ Републике Српске( а прије свега вољеног вође и партије), довести Ћићолину да снима негдје нпр.у околини Лакташа (јер Требиње је већ заузето), очас би се ископали милиони. Неби се питало колико кошта, а представљено би као велики национални интерес.

  Који прљави борци, инвалиди, инвалиднине које већ 15 дана касне, борачки додаци, споменици…,њихов одговор је на све то наравно, ха ха ха ха ха,,и кроз отворен прозор пресскупе џипине, аудија, зна се већ шта.
  Средњи прст или хрррк пљуц!

  Чуј Сербинума, о његовој интелигенцији!??
  :-o:(:PB-):D:D
  Кинески председник на 1,3 милијарде људи, не вјерујем да има савјетника колико овај наш јадо на 1,3милиона,(17, званично???) кукавна му/нам мајка…па џаба, и јопе се отме.

 67. slavija,27.04.2016. 16:34:01
  Nema nas 1,3 miliona. Ima nas navodo s rezidentima 1,2. Srba ukupno nema ni milion. Dosta ljudi još u glavi ima broj Srba u BiH 1991., ali to je pluskvamperfekt. Godišnje se u RS rodi ispod 9000 djece. U RS se rodi mnogo više nesrba nego Srba u FBiH. Ukupno se u cijeloj BiH rodi maksimalno 8000 Srba. Ako je prosječan životni vijek oko 70 godina, tih 8000 (uz uslov da se djeca s roditeljima ne isele iz RS) je dovoljno za prostu reprodukciju područja od 560,000 stanovnika. Federacija demografski stagnira, dok je Hrvatska u blagom minusu zbog masovnog umiranja Srba. RS je demografski suva drenovina. Kad poumiru generacije rođene 10-15 godina nakon 2.rata, svest ćemo se na maksimum 700 00 s daljom tendencijom pada. Uz jako nepovoljan strateški položaj i raspored stanovništva, ne treba biti vojni i politički analitičar i voditelj na RTRS-u Miroslav Lazanski da se predvidi šta će biti s RS kad se zapuca.

 68. slavija,27.04.2016. 16:34:01[163346]
  Ти си са својих пар коментара давно показао какав си мозак.Идиот,коме су Срби из Крајине главни кривци за све.Имаш ли ишта за написати што се тиче теме или одмах пребацујеш на ботирање.Овде се можда ниси разумио,ради о човјековој Донкихотовској борби за истину.

 69. slavija
  На жалост врата су затворена и код позиције и код опозиције. Понављам, да не гријешим душу, једном годишње када припремамо Дан сјећања на Јадовно, помогну институције да (скоро па) покријемо трошкове припрема и пута. Хонорара наравно нема и не тражимо их!
  Али за континуирану помоћ током цијеле године а ми заиста радимо сваки дан, нема разумјевања.

  Са Владом Србије је потпуно другачије. Они два-три пута годишње расписују конкурсе на којима углавном пролазимо и та је подршка пресудна за функционисање удружења Ј`41.
  Чак су ме звали да излажем о нашим активностима у Скупштини Србије, био сам један од панелиста у МИП-у Србије на тему медија у региону, представљајући наш портал и његов значај на пољу културе сјећања.

  И још нешто, нашу НВО (наравно) не помажу разни Фридрих Еберти, штифтунзи итд стране организације. Очито бавимо се темом која није добро дошла.

 70. Marcel
  Употребио сам 1,3 милиона само као однос наспрам 1,3 милијарде, не размишљајући о стварном броју. Слажем се!

  Serbinum,27.04.2016. 18:00:27[163352]
  slavija,27.04.2016. 16:34:01[163346]
  Ти си са својих пар коментара давно показао какав си мозак.Идиот,коме су Срби из Крајине главни кривци за све.
  —————————
  Немам појма о чему говориш,нити из чега изводиш такав закључак, а није ми ни у примисли такав или сличан став. 😛

  О ботирању, идиотизму, нећу ништа, јер то што бих ти одговорио не заслужује ова тема и др Басташић, па ћу се суздржати. Ако је и ово горе последње што сам написао, а изведено из најсвјежијег само данашњег и личног искуства ботирање, онда не знам уопште шта та ријеч значи.
  Теби је очигледно „систем“ добар,пронашао си се у њему, па су сви други који га нападају ботови и идиоти.

  О др Басташићу и теми овдје нисам ни словце поменуо у негативном контексту, јер немам никаквог разлога за то. Искрено, нисам толико ни упућен у његов рад, осим површно и ријетко из медија.
  Наравно да ћу наставити „ботовати“ против ове власти и система гдје год могу, имам дебеле разлоге за то.

  Др Басташићу,
  ја сам само о томе и хтио да кажем.
  Да је у питању нпр. Моника Белучи 2 милиона би очас ископало, наравно….,
  Поштовање!

 71. Коментатори и остали, 24. и 25. јуна у Лици и на Велебиту обиљежићемо 75 година од страдања 38.000 Срба у комплексу логора смрти НДХ, Госпић-Јадовно-Паг.
  Превоз ће бити организован из Бањалуке и Београда.
  Има ли међу Вама заинтересованих који би кренули са нама?
  Позвани су да нам се придруже и професори историје укључени у програм за увођење Образовања о Холокаусту. Пошто на семинару у Бањалуци нису „детаљније“ упознати о геноциду над Србима почињеном у вријеме НДХ, ето прилике да допуне знање и то на терену гдје се злочин догодио.

 72. drazen78bl,26.04.2016. 17:48:40

  “Пази га само:
  “ Ја се залажем да умјесто свађе са ХДЗ-ом и Човићем покушамо да исте такве односе успоставимо и са Бошњацима.“
  A Босића назива „издајником“ зато што управо то чини.“

  Могуће је да Босић покушава да успостави добре односе са Бошњацима, као што их Додик успоставља са Хрватима, али бих волио да видим неки резултат тог дјелања.

  За почетак, на примјер, било би врло лијепо да по узору на хрватског вођу Човића и бошњачки вођа дође на прославу Дана Републике, да престане РС називати геноцидном творевином и тако то.

  Дражене, кад се то догоди јави…

 73. Симо П. Ороз
  А какве то има везе са постом о Отвореном писму господину Ливнеу?
  Баш никакве…

 74. Има везе, итекако. Дражен је један од оних у које, на жалост, и ви спадате, који сматрају да рушење добрих односа између два водећа политичара у два народа, може некоме донијети корист.

 75. Душан Ј. Басташић,26.04.2016. 14:18:54

  “Дубоко сам увјерен да предсједник РС не би требао јавно говорити о пријатељству са предсједником ХДЗ БиХ а Милорад са Драганом то наравно може да буде.“

  Ја управо мислим супротно.

  Пријатељство неког Милорада и Драгана се може сутра претворити и у непријатељство и то ме баш пуно не интересује, али пријатељство предсједника најјаче српске и најјаче хрватске странке у БиХ сваког добронамјерног човјека може само да радује. На крају, то је и њихова дужност јер ни један политичар у кампањи није обећавао конфликте и стварање непријатеља, него све супротно.

 76. @Ороз

  Много тога ја написах, али ти, као прихрватски комунистички пропагандиста, издвојиш само једну реченицу. О томе да је Додик ишао у Ватикан да договара „трећи“ немаш шта рећи. А Ватикан је режирао оно што се догодило дједовима др Басташића. Баш добро да јњ Додик пријатељ с папом. Човић гледа свој бизнис, као и Додик свој, а наравно да ће подржати оног ко овај ентитет чини тржиштем за хрватску робу, ко у миру одрађује оно што Павелић и Туђман не успјеше у рату. Сутра ће ми Давутоглу постати пријатељ. И Токић му је био пријатељ.

 77. Симо П. Ороз
  Садашњи Предсједник РС или било који други послије њега треба настојати да успоставља добре односе и настоји градити искрене пријатељске односе са садашњим предсједником ХДЗ БиХ или било којим другим на том мјесту.
  Ако Предсједник РС те односе сматра искрено пријатељским, то значи да личне односе претпоставља оним институционалним или их преклапа, што наравно никако не ваља.
  Како некоме бити пријатељ може бити дужност?
  Предсједник РС би морао у вршењу своје функције да сагледава позијицу и ради у интересу српског народа у Хрватској, на Косову а поготово у Федерацији БиХ.
  ХДЗ у Хрватској је формирала власт која је отворено проусташка и која се према српском народу у ХР а посебно у Српској односи непријатељски. Та странка је ХДЗ-у БиХ и отац и мајка и претпостављени. То је иста политика, исти стратешки план.
  Зашто се предсједник ХДЗ БиХ, водећи бригу о добрим односима Срба и Хрвата у БиХ, отворено није одредио према васкрсењу усташтва у Хрватској? Зато што су ово Срби у БиХ а оно Срби у Хрватској?
  Видите Симо, за мене су, а требало би бити и за Предсједника Српске, Срби у ХР и Срби у БиХ и они на Косову и они у Србији, јединствени српски корпус са јединственом идентитетском вертикалом. И не може ми никако бити свеједно како се хрватска власт односи према тамошњим Србима само због тога што живим у сусједној држави.

 78. Dušane, čini mi se da je Dražen jedne godine pisao na ovom portalu o posjeti kommpleksu ovih logora. Zaista bih volio da odem , da se poklonim sjenima žrtava, da se upoznamo…Medjutim, već godinama krajem juna odlazim iz Prijedora i ostajem do septembra.
  Možda sam imao neke predrasude prema Tebi, ali sada sam potpuno siguran i ubijedjen da je pravi čovjek na mjestu na pravom mjestu.

  Iskren pozdrav ispod Kozare…
  Slava svim žrtvama ustaškog terora.

  Da, dajbože da nisam u pravu da režimu nije cilj da cijela Srpska bude Jadovno. Što ne pobiju neimaštinom, to protjeraju. Neskrvećki, javno, onako izrugujući nam se,još nam poglavnik pjeva “ Ne može nam niko ništa“, pitanje je dana kada će u cilju jačanja veza “ dva bratska naroda“ zapjevati usred BL sa Tompsonom…….
  “ A, kome se ne svidja, neka ide“

 79. Хвала prijedor. На Фронталу је много прилога о Јадовну. Дани(ј)ел Симић прати наш рад од почетка. Када нађете времена, укуцајте у претраживач на овом порталу: Јадовно .
  Свако Вам добро!

 80. Tako je Dule, ne radi se o Draženu, Dane je pisao o vašim , za veliko poštovanje , misijama. Znam da sam čitao o tome na Frontalu, Ti me podsjeti da je to Danino djelo.
  Pozdrav Dušanu i njegovim saradnicima.

 81. @prijedor

  Био сам, ићи ћу поново кад будем у прилици да ускладим с приватним обавезама, препоручио бих свима да идете.

  Симић је тада носио заставу Републике Српске. Написао је текст. Носили смо крст наизмјенично 10 километара, а да умор нисмо осјетили. Упознао сам неке људе с којима сам и данас у контакту. Посебна ми је част била да упознам тада осамдедетогодишњег господина Николу Лончину из Новог Града, који ми је неколико сати причао о страдању у оном рату, убиству дједа на кућном прагу од стране усташа, бијегу у Козару с мајком, па све до овог рата. Господин Лончина је у задњем рату дигао глас против трговине оружјем с непријатељима, шверца, па замало на крају од српске руке страдао. Као младић је препјешачио 20 км.

  Он ми је до детаља причао, а на лицу мјеста сам видио, и то је за мене било предавање. Потрудићу се да пренесем мојим потомцима.

  Иначе, често се манипулише цифрама страдалих. Треба рећи да су многи убијени на властитим огњиштима, да нису никад ни видјели Јасеновац или комплекс логора Јадовно.

  Нажалост, на тако смо ниском културном нивоу да немамо поштовања према жртвама из властитог народа. Моја стрина Американка обилазила је Европу и једна од три дестинације које је жељела посјетити је логор Дахау. Она није јеврејског поријекла. За Јасеновац је чула само зато што се удала за Србина.

 82. drazen78bl , па Ви сте јадовнички Крстоноша!
  Тоооооооооооооооооо!
  Подсјетили сте ме на нашег чика Николу Лончину. Он је сваке године са нама.
  Ево да се подсјетите његове изјаве госпишкој ТВ непосредно пред узношење Часног Крста на мјесто логора:
  https://www.youtube.com/watch?v=qrI5ooyi5dA

  Рекли би Топаловићи: Јест` им рекао, свака му част!
  Никола цар! 😉

 83. Pozdrav Draženu. Cijenim tvoje komentare na osnovu kojih sam zaključio da si visoko moralan momak .
  Nadam se da ćemo se jednog dana svi sresti, upoznati se, dajbože da to bbude lijepim povodom. Pozdrav !

 84. Пошто се не организују семинари за увођење школског програма Образовање о геноциду, ево приједлога за наше професоре историје, да можда организују двочас и прикажу ученицима овај недавно урађен јединствен филм.
  Било би лијепо да се пројекција филма одржи и у Јеврејском културном центру.
  Зашто не?

  Вриједи погледати:
  Иродови синови (Sons of Herod)
  https://www.youtube.com/watch?v=L_SL2XG4A2g

 85. @Душан Ј. Басташић

  Баш сам данас тражио овај снимак да окачим, укуцам „Jadovno tv loki“ и не избаци ми ју тјуб. Одлично да виде читаоци изјаву мудрог старца. Чика Нукила је жива енциклопедија, причао ми је бар 7-8 часова. Хтио сам да га угостим у Бањој Луци, да својом камером снимим толико интересантно свједочење о нашој историји, али никако ни да га потражим, да му се јавим. Осим његове оштроумности, фасцинирало ме и да је тако лагано препјешачио тих 20-ак километара. Посебно ми је занимљиво како је 1991. отишао у Хрватску Костајницу да упозори општинске власти да не поновњ оно што су им преци радили, да се не шале да враћају усташтво.

  Можда је Васкрс прилика да га потражим, честитам му. Надам се да је жив и још увијек у доброј форми.

  @prijedor

  Ту је Симић заказао. Могао је бар неки роштиљ организовати.

 86. Господине Басташићу,

  стварно ме “радује“ да код вас изазивају одушевљење типови попут Дражена И приједора који у коментарима изнд вашег говоре да Додик наставља Туђмановим и Павелићевим путем и да је у РС на дјелу усташка власт::

  drazen78bl,28.04.2016. 13:29:46
  “… ко у миру одрађује оно што Павелић и Туђман не успјеше у рату. ‘

  prijedor,25.04.2016. 13:08:02[163239]
  “Kozarice moja, šta si dočekala , dočekala si ustašku vlast.“

  Господине Басташићу, бар сте их могли опоменути…
  Увукли су вас у своју политчку каљугу и сад се вадите сами.

 87. prijedor, 28.04.2016. 18:13:24

  Pozdrav Draženu. Cijenim tvoje komentare na osnovu kojih sam zaključio da si visoko moralan momak . Nadam se da ćemo se jednog dana svi sresti, upoznati se…“

  Исто ће бии као што си се упознавао са Травничанином и Бориславом.

 88. prijedor, 28.04.2016. 14:25:56

  “Dušane, čini mi se da je Dražen jedne godine pisao na ovom portalu o posjeti kommpleksu ovih logora. Zaista bih volio da odem , da se poklonim sjenima žrtava, da se upoznamo…Medjutim, već godinama krajem juna odlazim iz Prijedora i ostajem do septembra.“

  Господине Басташићу,
  човјек који се прихватио тако одговорног посла требао би бити много опрезнији када јавно износи своје ставове, а ови ваши коментари писани под пуним именом и презименом су јавна ријеч.

  Коментатор Приједор је прије мјесец дана писао да је одсутан по годину и више дана, а сада каже да је одсутан од јуна до септембра.

  Тип иначе на овом порталу има још један ник Jasse, којег представља као муслимана из Козарца. Свио редовни читаоци коментара на Фронталу знају да сам неколико пута ексциплитно доказао и свакоме на овом Фронталу је јасно да се ради омпрофесионалцу из АИД-а на задатку на овом порталу.

  Ја вама не замјерујем што то не знате, али замјерујем онима који то знају, а нису вас упозорили. Јједан од њих је и Дражен са којим се тај Приједор, наводно, жели упознати.

  Моје мишљење да би и за вас лично и за рад који радите, много паметније било да се нисте упуштали у политичке воде јер су вас вјешто каналисали и увукли у своје легло.

  Ви себи дајете за право да Додику читате политичке лекције, а дозволиште да вас два кењца провуку кроз блато.

  Политика је млого озбиљна ствар, господине Басташићу.

 89. @Ороз

  Завист није врлина. Овај ентитет јесте подређен хрватским интересима, од борба за трећи ентитет и рушење Устава, који је Србима нека врста гаранције опстанке западно од Дрине, до гушења домаће производње да би се отворио простор хрватским извозницима према Српској. Број Срба с ове стране Дрине се битно смањује. Стари убрзано умиру, најбољи одлазе, дјеца се не рађају. Образовни систем руиниран.Дакле, клизимо према резултату који су жељели Павелић и Туђман.

  Ја не тврдим да власт све ради свјесно, мада постоје и за то индиције („Коме се не свиђа, нека иде“), али резултат је видљив. Све нас је мање. А главни Додиков савезник из редова СПЦ је екумениста, лик који је клечао и лежао у дубривачкој катедрали и којем СПЦ плаћа лежаљку и посебно мјесто на плажама у Дубровнику.

  Ево, и начелница Мркоњић Града Дивна Аничић у хрватском дому Херцег Стјепан Косача у Мостару прима „Вечерњаков печат“ у категорији „Понос БиХ – успјех“, док њен политички старатељ прави комбинације с банком којом управљају Хрвати из Мостара и Загреба. Зашто је другарица Дивна слагала да ће покренути тужбу за злочине/геноцид над Србима у МГ?

 90. „Зашто је другарица Дивна слагала да ће покренути тужбу за злочине/геноцид над Србима у МГ“

  Из чега би изникао КАјо, МГ Минд, министар финансија, други министар…као то да „кајина“ лова завршава или тече према Љубљани и даље, а не нпр. према вољеној им Русији…,

 91. Nemojte tako g Bastašiću Čović je veći Srbin od većine nas toliko veliki Srbin da se potpisivo ćiricom u vremena kad se većina Srba potpisivala latinicom.E sad druga je stvar št budale poput mene Dražena Vas prijedora nismo dpvoljno pametni pa nam Simo mora sve fino objasniti.Doduše tu i tamo se desi poneki gaf pa tako naši Hrvatski prijatelji u hdz već godinama opstruišu ponešto http://banjalukain.com/clanak/146677/u-jami-radaca-pronadeni-mostarski-srbi-zatrpavali-ih-betonom-smecem-i-eksplozivnim-napravama ali to su sitnice.Saće Simo da nam objasni ako politika nije za nas budale otkud onda u njoj Špirke nastavnica baja………

 92. С друге стане, господину Ливнеу не замјерим ништа. Човјек користи своје везе и положај, гледа свој интерес.

  А новине кажу:

  „KO STOJI IZA FIRME ISRAELI INVESTMENT GROUP – BALKAN U BANJALUCI?
  Predstavništvo izraelske firme smješteno je u Biznis centru Integra i njim rukovodi direktor Evgenij Zotov. U vlasničkoj strukturi, za koju se navodi da je privatna nalaze se Israeli investment group – over seas inc, Topgreen iz Laktaša i Lavi iz Banjaluke. Osnovna djelatnost firme je vađenje ruda i obojenih metala, dok se vlasnici bave i prodajom električne energije i poljoprivredom. Suvlasnik firme smještene u Laktašima je ćerka senatora RS, Arie Livnea.“

  Мислим да је пут већи медијски и притисак јавности на институције да имају обавезу према удружењу, да се праве пројекти у којима ће професоре историје едуковати људи из Србије и Српске, а не Хрватске, да се покрену јавне иницијативе за увођење у уџбенике научно потврђених чињеница, те обавезне екскурзије на мјеста страдања.

 93. drazen78bl,29.04.2016. 12:51:12

  “Стари убрзано умиру, најбољи одлазе, дјеца се не рађају. Образовни систем руиниран.Дакле, клизимо према резултату који су жељели Павелић и Туђман.“

  Чињеница јесте да народ стари и да се исељава, али статистика каже да се из БиХ највише исељавају Хрвати. Вјероватно што због хрватских пасоша лакше налазе посао на Западу. Нисам сигуран да је то био Туђманов и Павелићев циљ.

  Простор хрватским увозницима се не ствара законима који се доносе на ентитетском него на државном нивоу, па би било добро да неко од вас из телалук приупита гдје су ових дана Црнадак, Иванић, Шаровић и Босић док се ствара хрватско-турска-бх трилатерала. Није ваљада да је Додик крив за то што они нијемо посматрају шта се догађа.

  А што се тиче Дивне и њене тужбе, она нема потребу да подиже тужбу за одштету јер је она одавно поднијета, али нема ни једне судске пресуде за тај злочин како би тужба за одштету добила пуноважност. Није Дивна крива што Суд и Тужилаштво БиХ тај предмет држи у ладицама.

 94. mica trofrtaljka, 29.04.2016. 13:04:33

  “Nemojte tako g Bastašiću Čović je veći Srbin od većine nas toliko veliki Srbin da se potpisivo ćiricom u vremena kad se većina Srba potpisivala latinicom.E sad druga je stvar št budale poput mene Dražena Vas prijedora nismo dpvoljno pametni pa nam Simo mora sve fino objasniti.“

  Ово се зове бити духовито ироничан. Баш…

  Није српску и хрватску политику спојила љубав и идлична прошлост, него заједнички страх од бошњачке доминације.

  Покушаји бошњачке политичке елите да кроз разне идеолошке обрасце пониште идентитет Срба и Хрвата у Бих, приближило је политичке интересе та два народа, а то су најбоље увидјели Додик и Човић и на основу тога дошли до позиција вођа својих народа у БиХ.

  И међу Хрватима има оних којима смета Човићева и Додикова сарадња и такви су се из ХДЗ-а издвојили у ХДЗ-1990, а остали су у усташко-правашким странкама, тако да се ми Срби и ту можемо опредијелити која нам политика више одговара.

 95. С друге стане, господину Ливнеу не замјерим ништа. Човјек користи своје везе и положај, гледа свој интерес.

  А новине кажу:

  „KO STOJI IZA FIRME ISRAELI INVESTMENT GROUP – BALKAN U BANJALUCI?
  Predstavništvo izraelske firme smješteno je u Biznis centru Integra i njim rukovodi direktor Evgenij Zotov. U vlasničkoj strukturi, za koju se navodi da je privatna nalaze se Israeli investment group – over seas inc, Topgreen iz Laktaša i Lavi iz Banjaluke. Osnovna djelatnost firme je vađenje ruda i obojenih metala, dok se vlasnici bave i prodajom električne energije i poljoprivredom. Suvlasnik firme smještene u Laktašima je ćerka senatora RS, Arie Livnea.“

  Мислим да је пут већи медијски и притисак јавности на институције да имају обавезу према удружењу, да се праве пројекти у којима ће професоре историје едуковати људи из Србије и Српске, а не Хрватске, да се покрену јавне иницијативе за увођење у уџбенике научно потврђених чињеница, те обавезне екскурзије на мјеста страдања.

 96. Симо П. Ороз,29.04.2016. 13:23:55
  „Није српску и хрватску политику спојила љубав и идлична прошлост, него заједнички страх од бошњачке доминације.“
  Potpisujem ali mogao si biti i malo konkretniji pa napisati da ih ujedinjuje strah od suda i tužilaštva BiH
  „Покушаји бошњачке политичке елите да кроз разне идеолошке обрасце пониште идентитет Срба и Хрвата у Бих, приближило је политичке интересе та два народа, а то су најбоље увидјели Додик и Човић и на основу тога дошли до позиција вођа својих народа у БиХ“
  Ajde?Svi ovdje znamo kakva je situacija u RS da ne ponavljam a ovo najbolje govori kako je Čović usrećoi treći entitet .http://www.ljportal.com/zanimljivosti/4538-hercegovacki-izbor-smilje-ili-njemacka
  Ne mogu nas Bošnjaci uništiti ni približno kao pomenuti dvojac više nas je pobjeglo od neizmjerne sreće u bajinom toru i pomrlo od bijede nego što su Bošnjaci pobili.
  Inače nevezano za temu sticajem okolnosti sam sarađivao godinama sa bivšom firmom u kojoj je radio Čović i upoznao većinu njegovih bivših kolega jer sam išao kod njih otprilike svakih 20 dana par godina i jednom mi se desila slična stvar kao u vicu kad crnogorac rus i amerikanac raspravljaju ko ima veću planinu pa amer kaže „kad se popnem na stjenovite planine pa viknem živio obama odozdo se još 2 minuta čuje ama amamam….“
  Rus kaže „kad se popnem na ural i viknem živio putin odozdo se još po sata čuje ininin….“
  A crnogorac kaže ja kad krenem na godišnji sa brajića viknem živio rad a za 20 dana kad se vraćam odozdo se još čuje „ne seri Milutine“
  E isto se meni desilo kad sam u sokolu spomenuo Čovića i vratim se za 20 dana a tamo u hali još odzvanja lopov lopov……. valjda ljudi glupi pa ne znaju s kim imaju posla dok im Simo ne objasni.
  Inače opet sticajem okolnosti poznam jednog od glavnih operativaca HDZ1990 i nešto mi se čini da je i kod njih podjela po istom modelu patriotska vlast malo dužih prstiju i izdajnička opozicija pička im materina izdajnička.
  kad smo već kod toga daleko bolje mišljenje imam o HOSovcima koje takođe poznam nego o kradezeovcima-sa HOS znam na čemu smo.Naravno na Gorancima žive samo HDZ 1990 a i bili su vlast kad su ovi ljudi završili u jami.

 97. Drazen78bl
  Добри Никола.. Немам код себе његов тел. број али би информацијама требали добити. Никола Лончина,Нови Град.
  Крајем маја ћу објавити позиве за ходочашће на Јадовно, па ако будете у прилици прикључите се.

  Како урадити већи медијски притисак и анимирати јавност више од овога што имамо сада, заиста не знам. Чуо сам од стручњака, да ако се 75 година од догађаја какав је био геноцид почињен над Србима у НДХ, то сазнање не усвоји у трајно памћење, заборавља се. У то ме увјерава свако нови дан рада на овим темама. Проблем је тим већи што наши људи за највећи број стратишта не знају, нигдје нису учили, прочитали, тако да се уствари након толико година бавимо објелодаљивањем исте.
  Ово ни данас није тема којом су људи вољни да се баве а животи већине њих и њихових родитеља су снажно детерминисани догађајима од прије 75 година.
  Видите да и поједини коментатори овдје посредно дају до знања да бављење овим темама није у складу са интересом успостављања добрих и пријатељских односа са сусједном државом.

 98. Nego, nešto sasvim nevezano s temom, pa ćete mi oprostiti što zloupotrebljavam ovaj prostor.
  Već duže vrijeme nema ribara , ni pod jednim nikom , kojih je on imao nekoliko.

  Ljut, ili bolestan?
  Ako je ljut, neka je, lujtibaba se kad tad odljuti, bolje nego da je nedobog , bolestan.

  Alasu, izvini što sam ponekad išao tuk na utuk, ali , priznaj , i ti si, bio sam za tebe lojavi, aidovac, prijetio mi tužbama, šamarima…., mada znam da to ti ne bi radio.

  Ako si ljut, odljuti se, ako si bolestan, ozdravi. Pozdrav od „loje i aidovca“ iz Prijedora.
  Praktikuj vježbe koje pomažu širenju tjesnoće, uskoće, , koje potkresuju posluh i u udvorništvo.
  Svaka ta mana klija u svima nama, samo , neko ih sasijeca u korijenu, a neko njeguje….

  Vjerujem da čitaš Frontal, pozzzzzzdrav…

 99. Dušane, meni su moji roditelji pričali o stradanjima i stratištima, iako je tobila tada skoro zabranjena tema.
  I ja sam pričao svojoj djeci, i mislim da sam im prenio ono što su moji roditelji usadili u mene.

  Problem je taj što nam djeca odoše , otjeraše ih, pa nisam siguran da će djeca njihove djece znati i da govore našim jezikom, kamoli da znaju išta o stratištima svoga naroda.

  Mislim da je zaborav namjerno projektovan, dobro isplaniran i da su odabrani odlični izvodjači tih prljavih radova.

  “ kome se ne svidja,neka ide…“

 100. Симо П. Ороз
  Колико видим ви сте овдје да опомињете само што вас не “зарезују” много.
  По вама би ја требао да коментаришем сваку ријеч из коментара других а ако то не урадим онда “стојим” иза изнесеног.
  Маните се те удбашке методологије и праксе из 80-тих и раније. У неколико сте ме коментара упозорили да требам бити опрезнији, паметнији, да си дајем за право да (знате већ), да су моји коментари јавно изнесена ријеч…
  Треба да се уплашим?
  Некога сам вријеђао? Нисам. Изнио своје мишљење? Јесам.
  Да ћутим? Јер ће у супротном.. Шта ће?
  Неки нови Голи оток?
  И још нешто везано за вашу заблуду о мојем наступању са именом и презименом а вашим са Ајде?
  Колико сам упознат (због подоста коментара које пишете), стручњак за сајбер криминал за пола сата озбиљног посла откриће ко сте и одакле сте. Дакле..

  Хоћете са нама на Јадовно крајем јуна?

 101. Pročitao. Podrška, gospodji Tomašević. Saučestvujem u bolu sa svim živim potomcima povodom , po mom mišljenju svjesne i namjerno uvredljive odluke , da se ovaj seminar odradi ovako kao što se odradio.
  Nisu izvodjači ovog seminara neprofesionalci, amateri već dobroplaćeni, preplaćeni službenici koji rade po instrukcijama programera Zaborava.
  Naravno na vrhu piramide Zaborava su oni koji nisu ostvarili potpun cilj u dva svjetska rata, ispod njih su njihovi korisni idioti, naš pohlepnik kojeg su dovezli na svojim tenkovima, a ispod njega njegovi korisni idioti , opet pohlepnici, režimske neljudske nakaze, neki crkveni visokodostojnici, …. domaći i strani livnemanovići….

 102. Exeru, pa ovo jeste zemlja samoinicijativnosti, sve na svoju ruku rade oni koje mi bezobraznodobro plaćamo, a oni nas samoinicijativno uništavaju, ne pitajući nas kako nam je.

  Od koga tražiti dozvolu za ekshumaciju?
  ako dozvolu nije tražio Ćulibrk, naravno ako je tačna informacija, a nemam razloga da u nju ne vjerujem, jer je ovo zemlja luciferska, zašto ne pokušati zaštititi svoje Mučenike da ih ponovo ne ubijaju’
  Mada mislim da luciferski režim i nepastiri polažu svoju šapu na one i na zemlji, i pod zemljom, i na one još nerodjene, i da to neće dozvoliti.

 103. ex-1978
  Наравно да не подржавам самоиницијативно ексхумирање и тако нешто неће бити дозвољено ни госпођи Томашевић.
  Полиција неће дозволити а могуће је и привођење.
  На жалост, легално је то прилично тешко одрадити. Знам са којим се тешкоћама среће организација која тражи ексхумацију на Шибовима.
  Поред тога, увијек ће се наћи неке породице које ће бити против ексхумације на мјестима гдје леже њихови чланови.

  Али, да се вратимо на господина коме је писмо упућено. Сигуран сам да тај човјек ништа није могао учинити да се семинар (не знам који већ по реду) о увођењу Образовања о Холокаусту у наставни програм Српске не одржи. Могао је евентуално не присуствовати…и то је све.
  Зна се ко је одлучио да се тако нешто ради. Понављам да немам ништа против увођења Образовања о Холокаусту у наставни програм Српске али сматрам скандалом то да не образујемо наше ученике о Геноциду почињеном над српским народом у НДХ.

 104. Душан Ј. Басташић,29.04.2016. 19:08:07

  “Колико сам упознат (због подоста коментара које пишете), стручњак за сајбер криминал за пола сата озбиљног посла откриће ко сте и одакле сте. Дакле..“

  Шта дакле!?
  Јел’ ви то мени пријетите?

  Да не знам ко вам је продао причу о Драгуљчету и његовој способности откривања ко је ко од коментатора на Фронталу, ову пријетњу бих озбиљно схватио.

  Несхавтљиво ми је да сте оволико ниско пали.

  Из поштовања према жртвама Јадовна и других логора прекидам ову полемику са вама јер сматрам да сте се већ довољно укаљали политиком, а то једино нисте себи смјели дозволити.

  С поштовањем,
  Симо П. Ороз

 105. Ха ха ха! Ороз као француска собарица. Представио се овдје као друг Васић, а Васић га још није тужио, иако му баца љагу на лик и дјело, и још га увлачи у сукоб с угледним људима попут господина Басташића. Још се ухватио удбашких метода, како би зауставио истину. Како вас, багро, није срамота да се у школском програму не помиње Доња Градина? Ко је дозволио Католичкој гимназији да у Бањој Луци образује дјецу по школском програму Тузланског кантона? Другарица Дивна је обећала поднијети тужбу због масовне гробнице, а не материјалне штете. Ако Тужилаштво и Суд БиХ не покрећу поступак, зашто ћути Додик, кадима утивај и користи га да заштити себе? Зар друг Шпирић није често у друштву тужиоца Салиховића?

  Ороз – сајбер криминалац? Хе хе! Удба га обукла у четничку униформу, а Лењинова слика му у новчанику.

 106. @Душан Ј. Басташић

  Радо ћу са Симом, један до другог у бусу. Често имам проблем да ускладим вријеме с приватним обавезама, али радо бих ишао поново. Позивам и друге који ово читају, да оду и поклоне се жртвама наших страдалника.

  Драгуљче ми каже да за Ороза не треба сајбер детектив. Само у гуглу укуцати “ Šimo Oroz geni“. Не досежу до времена Отоманске империје, мада Драгуљче може и то да истражи.

 107. Симо П. Ороз
  Ја се вама пријетио? Господи помилуј..
  Неколико пута сте ме упозорили (а могао сам то схватити као пријетњу) на „јавно изречену ријеч“ па сам вас само подсјетио да је готово свака ријеч изговорена и под ником, јавна ријеч. И ништа друго, никаква пријетња.
  Али, очито је да некога ко се усуди из позоције потомака жртава указује на неодговорну „пријатељску“ политику нашег политичког водства са ХДЗ, треба дискредитовати, рад му омаловажиити и прогласити га непожељним, нелегитимним и шта све не.
  На жалост таква политика се неће разбити о главу ономе ко је води него онима у чије име је води.
  Остајте здраво!

 108. Јавна ријеч је она ријеч коју изговори јавна личност.
  Коментатори који пишу под ником нису јавне личности.

  Измишљате да сам ја омаловажио ваш рад. Ја омаловажавам и делигитимишем ваш покушај да са мјеста које обављате држите политичке лекције, јер сматрате да сте због обављања тог посла недодирљиви и да вам се не смије опонирати.

  И да вас подсјетим да готово не постоји Србин у БиХ који није потомак или рођак жртава усташког геноцида. Нисте ви једини. И ја сам потомак тих жртава и због тога сматрам да имам право да вас упозорим да не злоуптребљавате те жртве у политичкре свхе.

 109. Симо, тужно је да неко, ко за себе каже да је потомак жртава усташких злочина, данас подржава различите идеолошке сљедбенике истих, као што су рецимо ХДЗ-овци. Мислиш ли још увијек, да предсједник ХДЗ-а који сједи у предсједништву БиХ, заступа интересе Р.Српске?

 110. Симо П. Ороз
  Не знам на основу чега сте закључили да се сматрам недодирљивим и да ми се не смије опонирати. Опасна мисија а с њоме и лични ризик који сам преузео чини ме итекако „додирљивим“ а од дијалога и конструктивног конфликта не бјежим.
  Подсјећајући да „не постоји Србин у БиХ који није потомак или рођак жртава усташког геноцида“, изоставили сте свјесно или не да таквог Србина нема ни у Хрватској а ни у дијелу Србије, у Срему. Исто тако, изоставили сте свјесно или не да се радило о хрватском усташком геноциду.
  До сада су ми „упозорења“ за злоупотребу жртава у политичке сврхе, стизала само из Хрватске. Ви сте први из Српске или БиХ ако вам се тако више свиђа, који ме на то упозорава.
  Позивам вас да дођете на Јадовно 25. јуна, поклоните се жртвама и прислужите свијећу за душе невино пострадалих. Ако вам не одговара друштво, можете доћи дан касније када ће тамо „комеморирати“ Савез антифашистичкиг бораца и антифашиста Хрватске.
  Пошто дискусија са вама очито не може без етикетирања и вријеђања, нећу се у њу више укључивати.

 111. Душан Ј. Басташић,30.04.2016. 19:52:46

  “Подсјећајући да „не постоји Србин у БиХ који није потомак или рођак жртава усташког геноцида“, изоставили сте свјесно или не да таквог Србина нема ни у Хрватској а ни у дијелу Србије, у Срему.“

  Србе из БиХ сам поменуо у контексту јер смо расправљали о политици у БиХ.

  ““Исто тако, изоставили сте свјесно или не да се радило о хрватском усташком геноциду.“

  Ок. Од сада ћу уз назив усташа увијек наглашавати да су они Хрвати, али остаје ми недоумица како ћемо звати усташе муслимане? А такви су у БиХ чинили бар половину усташлука.

 112. змај огњени вук, 30.04.2016. 18:53:12

  “Симо, тужно је да неко, ко за себе каже да је потомак жртава усташких злочина, данас подржава различите идеолошке сљедбенике истих, као што су рецимо ХДЗ-овци.“

  Змају, ја њих не подржавам, само констатујем у ХДЗ-у БиХ има усташлука, али далеко мање него у било којој другој хрватској странци. Друго, једина коалиција ХДЗ-а БиХ са неком српском странком је коалиција у Савјету министара. Што Босић не напусти ту коалицију? Да ли то значи да Босић подржава усташлук? Буди озбиљан, политичар си, мораш имати одговорност за јавну ријеч.

  “Мислиш ли још увијек, да предсједник ХДЗ-а који сједи у предсједништву БиХ, заступа интересе Р.Српске?“

  Не знам откуд ти идеја да ја мислим да Човић заступа српске интересе. Нешто ти се побркало.

  Ево ја тебе питам као новопеченог страначког лидера са којом хрватском странком би ти сарађивао?

  Само немој рећи да не би ни са једном јер си и ти, као и сви ми, свјестан да се другачије не може формирати власт.

 113. Ja sam s njim prekinuo kontakt, poslije katastrofalnog povodnja kada je rekao , parafraziraču, da izlijevanje stotina hiljada septičkih jama dobrodošlo poljoprivrednicima da se zemljštwe nadjubri,. Zamislite! Nanjušio d a će od toga režim izvući korist, i izvuče, uvedoše da poplavljeni plaćaju porez .
  Stoga kažem:bilo kakva nedaća padne po Srpskoj, režim se okoristi. Poplave, zemljotresi, snijegovi, teroristi…. pa oni boga mole da nam se to dogodi, od svega izvuku korist.
  Režim i naše nedaće su neraskidivo povezani, partneri.

  Zamislite, izlijevanje septičkih jama, tone i tone hemikalija koje su ušle u zemlju i u vodotokove iz potopljenih skladišta i apotekeka, ništa nisu naštetile, nego , naprotiv, koristile su….
  E, od kakda sam vidio da je opasnno , bolesno pokvaren čovjek, da likuje svemu onome što narodu šteti, od tada s njim nemam ni slovo kontakta.

 114. @Ороз

  Ја да сам на Додиковом мјесту, сад бих те набио четр’ес’ седмицом у тртицу или те гађао лаптопом. Као јетрва се свађаш с човјеком чији рад поштују готово сви Срби и тиме наносиш велику штету странци и анулираш рад другова на терену.

  Добро написах да си као француска собарица. Чуј, најмање усташлука у ХДЗ БиХ? И онда припадница ОСБиХ на фејсбуку окачи усташке симболе. Омакло јој се! Добро, ти си безбједан, имаш путовницу на име Шимо Зороклик.

  Спусти мало лопту! Сутра је празник. Пријави се, па идемо у јуну! Немој бити папак као Пухало!

 115. Христос васкрсе, ваистину васкрсе!
  Срећан празник поштовани Фронталовци.

 116. ВАИСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

  Срећно свим Фронталерсима! Чуо сам се данас с чика Николом. Добро га здравље служи. Обрадовао се позиву. Доћи ће током маја у Бању Луку. Поправио ми је дан.

 117. Nevolim cestitanja(neiskrena) nekome koga i ne poznajes.Ovog puta cu uciniti iznimku,jer cjenim portal.Mozda i ponajbolji u BiH,gdje normalan covjek moze iznijeti svoje stavove

  Христос васкрсе

  Sa posebnom napomenom komsiji Prijedoru.,I Dusanu,kao i velika podrska.Da zamalo zaboravih.Horozu isto.Drazenu,Slaviji….Svima..Cesnjaku

  Svim dobrim ljudima,vjernicima

 118. Urednistvu portala takodze cestitam,iskreno.Od srca.
  Neka nam razlicite vjere i pogledi na svijet nebudu prepreka za dobrosusjedske odnose.Pogotovo nakon proslog rata.Vjerujem da ce Frontal za 50 g biti primjer izucavanja
  Kako se izrazavanjem slobodnih stavova dolazi do suzivota i pored razlicitosti…

 119. Христос Васкрсе.
  Господине Басташић.Пошто данас не радим пажљиво сам погледао „Иродове Синове“.Шта је Његово високо преосвештенство,владика Јован рекао лоше у том документарцу,па да га тако нападате?Да ли знате шта је био „Joy Division“ у вијетнамском рату?Знате ли заслуге дотичног владике,у заустављању исељавања Срба са севера Косова?Он није лош човјек,знам га још из 80-тих као Невена.Надам се да ћете с њим заједно радити на расветљавању истине о нама Србима,и да ћете изгладити неспоразуме,ако је уопште и дошло до вашег личног контакра?Не нападајте цркву,она нас је овде и одржала.

  http://www.youtube.com/watch?v=zuuObGsB0No

 120. Serbinum
  Ваистину васкрсе Христос!
  Нисам нигдје рекао да је Владика Јован нешто лоше рекао у филму „Иродови синови“.
  Познам га од 2010. и више пута сам се са њим срео. Немам никакав лични неспоразум и не би си дозволио да то буде основа за иступање испред удружења Јадовно 1941.
  Владика углавном ради на расвјетљавању истине о Холокаусту а ми се бавимо подручјем културе сјећања на страдања Срба у вријеме НДХ.
  Нигдје нисам „нападао“ нашу Свету цркву а поистовјећивање било кога са цијелом СПЦ је неприхватљиво.
  Али, да не би овдје (није тема) поново писао о нечему о чему је доста написано и коментарисано, Вашој пажњи препоручујем слиједеће прилоге:
  http://www.frontal.rs.sr/index.php?option=btg_novosti&idnovost=52465
  http://jadovno.com/o-cinjenju-necinjenju-i-zlocinjenju/#.Vyc68Hqt-s6 (испод овог прилога погледајте и везане вијести.
  Свако Вам добро!

 121. drazen78bl
  Радује ме да је Никола добро. Људина!
  Не сумњам да ће и ове године са нама на Јадовно. 🙂

 122. “ NE NAPADAJTE CRKVU, ONA NAS JE OVDE I ODRŽALA“

  serbinium se ovdje koristi školskim primjerom ironije.
  Napokon da se s tobom složom…

  Crkva nas je ovdje održala, naravno današnja politika vrha SPC, kao mraz oko Đurđevdana što održi voćnjake i vinograde…

  U jednom ovećem naselju moga grada, moje kumče se upisalo u prvi razred. Znate li koliko se djece upisalo u prvi razred u tom velikom naselju?

  ČETVERO ! 4

  Crkva nas je održala, njozi -HVALA.

 123. Prije dosta godina jedno jutro sam prolazio pokraj nove crkve u centru BL. Oko crkve je bio vozni park kao u filmovima kad se sastaju vođe mafije. Ispostavilo se da se taj dan zvanično otvarala crkva, pa se skupio vrh SPC-a. Sjetio sam se tad crkava u krajevima gdje je naš narod istrijebljen. Mnoge crkve su porušene u zadnja 2 rata, ali ih znatan broj još stoji i propada. Pomislio sam koliko bi se crkava moglo popraviti (krov i oluci, i još neki najosnovniji radovi) samo od tog voznog parka. Pa da crkve stoje kao trajan spomen da je taj narod postojao. Kad bi patrijarh zadužio bogatije parohije u Srbiji, RS i po svijetu da dio novca usmjere na obnovu tih crkava, moglo bi se to ostvariti, ali tko će se s tim zamarati, i trošiti novac na takve besmislice.
  Dežurni dušebrižnici optužuju medije i rijalitije za rasap svih moralnih vrijednosti kod Srba, ali ne pridaju dovoljnu pažnju doprinosu SPC moralnom posrnuću naroda. Uz sve to vrh SPC-a je najbliži ortak SNSD-a. To narod ne bi smio zaboraviti. Mislim da bi neka nova, nacionalno odgovorna vlast trebala ukinuti svaku vrstu financijske pomoći SPC-u, i uvesti im fiskalne kase. Država bi pritom trebala preuzeti brigu i održavanje crkvava od kulturno-istorijskog značaja.

 124. prijedor
  ,02.05.2016. 19:31:22[163537]
  Теби је ту црква крива?Теби КПЈ и ХСП завиде.Или си Старчевићев праунук лично?Зови оца Макарија чудотворца,он ти може помоћи.(филм „Чудо невиђено).

  Marcel
  ,02.05.2016. 20:58:23[163542]
  Марсел,прво пођи од себе брате.Пошто си Славонац,када си задњи пут обишао своје огњиште или гробље у Славонији?Када си отишао покосити,средити,приклонити,….?Или можда треба Иринеј да коси око гроба неког твог претка?Колико се Славонаца вратило уопште?Да ли је ту крива наша црква или хрватска власт?Да ли ти знаш уопште колико се Срба послије 98 покатоличило да би добило некакав посао?Из Славоније и Хрвати бјеже главом без обзира.Да ли треба обновити неку цркву,нпр. у Медарима,ако се ту вратило 3-је људи да умре,а остали су продали имовину Хрватима из средње Босне.Шта је ту код цркве уопште неморално,високо морални човјече?
  Господине Басташић,ја ваш рад пратим од самог почетка.И цијеним.Није у реду једно свештено лице иронично називати,поредити с „Joy Divisionom“,јер довољно сам стар да знам на шта се циља.Ја не слушам Халида М.као један ник овде.Само толико.

 125. Serbineume, ,
  BMW crkva? AudiCrkva?
  Naša crkva je izdala narod, sve dok uočiizborni otvarači spomenika dolaze na promocije zločinačkog režima i obmanjuju narod, sve dok ne se ne vrati na put kojim ide njegov narod od kojega bezobraznodobro živi,, dok ne anatemiše zločince koji su uništili srpsku u svakom pogledu, za mene je crkva od naroda odmetnuta institucija….

  Ne kažem da u crkvi nema čestitih službenika i to mi daje nadu da se uzdam da će crkva prići svome napaćenom narodu.

  Kao što je sveštenik Mladen u crkvi sv Trojice u mom gradu.

 126. Serbinum,03.05.2016. 12:48:05
  Prvo da ti kažem da ti nisam brat i nemoj me tako oslovljavati. Idem redovito u moje selo, ali kad bi imao puno novaca ponudio bi Irineju da pokosi travu oko kuće i na groblju, radio je on za novac svakakve stvari. Naravno da treba učiniti napor da se obnovi i izgradi svaka crkva koja je postojala 1941. mada tamo više nema našeg naroda i SPC nema financijske koristi, već samo štete. To bi bio konkretan doprinos SPC-a kulturi sjećanja. Naravno, dio novca bi trebale dati i vlasti Srbije i RS. Trebaju trajno u narodnom sjećanju ostati sva ta sela i krajevi gdje su Srbi živjeli. Obnovom crkava učinio bi se korak u tom pravcu.

 127. Serbinum
  Нисам заиста на ништа „циљао“ Неко је у претходним коментарима тако ословио Владику а онда сам „на прву“ одреаговао и у праву сте нисам требао. Стога, праштајте.
  Читам посљедње коментаре prijedor-а и Marcel-а и подсјетише ме на коментаре многих које све чешће слушам.
  Велики је проблем што ту има много истине. На жалост. До прије неколико година, имао сам неку врст страхопоштовања према свештенослужитељима, поготово према нашим Архијерејима. Али онда су, бавећи се Јадовном и другим стратиштима, услиједила таква лична искуства која (наравно) нећу јавно износити а која су ме отријезнила да смо сви грешни и да страхопоштовању нема мјеста и да се поштовање треба заслужити.
  Нарочито ме боли када видим да неки од свештенослужитеља својим чињењем и нечињењем на пољу културе сјећања, управо злочине а готово нико на то не указује.

 128. Везано за тему овог отвореног писма, питам вас, да ли познајете неког од професора историје, полазника овог и многих досадашњих семинара, „радионица“ и сл.?
  Нисам нашао списак учесника а волио бих видјети радне материјале, брошуре и сл.
  Чисто да видим шта ће нам дјеца (чини се од слиједеће школске године) учити, да ли ће бити мјеста и за образовање о Геноциду или ће неки од професора, одговорних и часних људи, онако „успут“, кришом, полугласно, мимо програма учити дјецу да се и то (наше) страдање догодило.

 129. Dušan Bastašić Prijedor Marcel Na zapadu ništa novo a ni na istoku.Što se tiče crkve ona je organizacija jludi prema tome sa svim nedostatcima koje imaju i druge ljudske organizacije a da bi situacija bila još gora vrlo je pogodna za manipulacije zbog tema kojima se bavi.Nema nijednog razloga zbog kog bi naša crkva bila bolja od naše vlade .policije, univerziteta a svi znamo kakve su nam te organizacije.Pošto mi pisanije ne ide prenijeću mišljenje jednog komentatora koji je crkvu opisao savršeno kratko i savršeno jasno
  Ad hoc, 26.08.2011. 20:46:17 [12469]
  У читавом низу сизифовских покушаја, видим да сте ријешили и Цркву да реформишете.

  За почетак бисте требали разумјети да је Црква профитна организације под маском тражења пута Божијег. Свака озбиљна корпрације има свој бизнис план, свој бренд, своје тржиште, клијенте, приход, расход и све остало од чега се живи, па тако и Црква. Од ваздуха и ријечи Божије се не би опстало

 130. @Џасе

  Хвала! Мени је увијек драго честитати и примити честитке поводом вјерских празника. На тренутак се заварам да смо као и остали цивилизован свијет.

  На велики понедјељак у „5 до 7“ код Ћурковића је гостовао отац Драган Грујић. И одржао готово државничку проповјед. Прави духовник који сагледава како да сачува овај народ,!да опстане. Због таквих и даље повремено посјећујем цркву, а моја вкера је иунад људи и изнад институција које имају лиценцу да проповиједају.

 131. @ Душан Ј. Басташић,03.05.2016. 17:08:06

  E jbg sad Dušane. Ako sam dobro razumio – tražiš spisak učesnika, plan, program i literaturu seminara koga si popljuvao u ovom svom otvorenom pismu!? Ako sam dobro razumio – nemaš pojma šta su i kako su radili na tom seminaru? Ne znaš niti jednog jedinog učesnika/polaznika?

 132. ex-1978
  Ма нисам никога попљувао него сам указао на низ неприхватљивих и тешко разумљивих ствари везаних за семинар одржан у Бањалуци у Јеврејском центру.
  Пошто је то само један у низу семинара професорима историје (мислим њих 20 из Српске) за припрему Образовања о Холкаусту, претпостављам да су учесници добили материјале и брошуре..
  Ето, не знам никога од учесника. Ако ви можете наћи списак полазника или нешто више о овим „припремама“ јавите.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *