Ништа ново: Ћирилица у дефанзивној изложби у Котор Варошу

Ћирилица, иако најсавршеније писмо на свијету и једно од основних обиљежја српског националног идентитета, данас је у српском народу потиснута у други план, без иједног ваљаног разлога, речено је у Котор Варошу на отварању изложбе „Дани ћирилице од почетка писмености до данашњих дана“, аутора Гавре Поповића, члана СПКД „Просвјета“ из Кнежева. "Језик и народ су […]

среда, април 20, 2016 / 07:15

Ћирилица, иако најсавршеније писмо на свијету и једно од основних обиљежја српског националног идентитета, данас је у српском народу потиснута у други план, без иједног ваљаног разлога, речено је у Котор Варошу на отварању изложбе „Дани ћирилице од почетка писмености до данашњих дана“, аутора Гавре Поповића, члана СПКД „Просвјета“ из Кнежева.

"Језик и народ су једно, а управо је језик основно оружје којим се брани народ. Срби су једини двојезични народ у Европи, а за ћирилицу се боре само окорјели традиционалисти", рекао је члан Општинског одбора СПКД "Просвјета" Котор Варош Филип Перишић, отварајући изложбу у Народној библиотеци.

Према његовим ријечима, проблем идентитета српског језика је у чињеници да није извршена стандардизација и да умјесто некадашњих 650.000 ријечи српски језик данас има свега 300.000.

Поповић је истакао да је основна порука ове изложбе жеља, потреба и обавеза да се сачува и заштити оно највредније – језик српски и писмо ћирилица, од Владивостока до Јадранског мора.

Професор српског језика и књижевности Слободанка Каламанда апеловала је да све релевантне установе и инстутуције воде рачуна о очувању културно-историјског и духовног насљеђа свог народа.

Изложба, коју је организовала Народна библиотека поводом Дана општине Котор Варош – 24. априла, обухвата исјечке из новина, списе и документе на ћирилици. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *