Њујорк тајмс зазива нову трку у атомском наоружању

САД, Русија и Кина могли би да обнове трку у нуклераном наоружању, а о томе свједочи активан рад на модернизацији нуклеарних бојевих глава, тврди "Њујорк тајмс". Нове нуклеране главе слабије су и мање по величини и могућој сили уништења, али су употребљивије и преносивије, а ту су и друга средства ратовања", наводи лист. Таква демонстрација […]

понедељак, април 18, 2016 / 11:41

САД, Русија и Кина могли би да обнове трку у нуклераном наоружању, а о томе свједочи активан рад на модернизацији нуклеарних бојевих глава, тврди "Њујорк тајмс".

Нове нуклеране главе слабије су и мање по величини и могућој сили уништења, али су употребљивије и преносивије, а ту су и друга средства ратовања", наводи лист.

Таква демонстрација силе пријети новом трком у наоружању, као у вријеме "Хладног рата", те нарушавањем успостављених односа међу државама.

"Њујорк тајмс" упозорава да нестаје договорена једнакост међу нуклеарним земљама, која већ више од пола вијека спречава нуклеарни сукоб.

"Ради се већином о старом приступу, који се користи у новој форми – економски пад Русије, раст Кине и тренутни статус кво у САД, које обнављају борбу за вођство", пише лист.

"Њујорк тајмс" износи процјене да ће САД у идућих 30 година на модернизацију својих програма нуклеарног наоружања потрошити више од трилиона долара, а Русија и Кина користе новац у сврху лобирања властитих програма наоружања.

Премијер Русије Дмитриј Медведев оцјењује да неконтролисано ширење "нуклеарног клуба", те потенцијална могућност да нуклеарно наоружање дође у руке терориста, представља велику опасност, а нимало мању пријетњу не носи ни концепт глобалног удара.

"Послије низа догађаја на сјеверу Африке и Блиском истоку, много држава се озбиљно интересује за изградњу своје нуклеарне бомбе", упозорава Медведев.



Оставите одговор