РАК одлучио да мобилна телефонија појефтини

Савјет Регулаторне агенције за комуникације БиХ данас је у Сарајеву прихватио информацију о Мјерама за смањење цијена услуга мобилне телефоније. Савјет РАК-а је обавезао Агенцију да усвојени сет мјера упути Парламентарној скупштини и Савјету министара БиХ, те благовремено обавијести крајње кориснике о донесеним мјерама. Савјет је одобрио да се на јавне консултације упути Правило о […]

четвртак, април 14, 2016 / 17:27

Савјет Регулаторне агенције за комуникације БиХ данас је у Сарајеву прихватио информацију о Мјерама за смањење цијена услуга мобилне телефоније.

Савјет РАК-а је обавезао Агенцију да усвојени сет мјера упути Парламентарној скупштини и Савјету министара БиХ, те благовремено обавијести крајње кориснике о донесеним мјерама.

Савјет је одобрио да се на јавне консултације упути Правило о дозволама за дистрибуцију аудио-визуелних медијских услуга и медијских услуга радија, у којем се предлаже да се уврсти одредба којом би се дистрибутерима из БиХ наложило да затамњују емитовање ријалити и псеудоријалити програма пружалаца медијских услуга чије је сједиште изван БиХ, уколико се емитују мимо прописаног временског ограничења или без техничке заштите.

Савјет РАК-а прихватио је инфомацију о Приједлогу употребе вишка средстава Агенције и констатовао да би употреба вишка средстава без консултација са Агенцијом представљала нарушавање њене финансијске независности, што је у супротности са Законом о комуникацијама БиХ, саопштено је из РАК-а.

Усвојен је и Нацрт одлуке о начину кориштења Мултиплекса А за потребе јавних РТВ сервиса и комерцијалних станица, којим се утврђује принцип додјељивања права осталим РТВ станицама у БиХ, те прописују обавезе јавних РТВ сервиса у погледу дефинисања техничких услова које РТВ станице морају испунити како њихово емитовање у Мултиплексу А не би ометало рад јавних РТВ сервиса.

Одобрено је да Нацрт одлуке буде упућен на јавне консултације.

Након одржаног другог круга јавних консултација, Савјет РАК-а усвојио је Правило о кориштењу радио-фреквенцијског опсега 10.0-10.68 гигахерца за фиксне системе, у којем се предлаже редефинисање тренутно прописаног кориштења.

Усвојен је и Извјештај о раду Агенције за 2015. годину.



Оставите одговор