Поништена забрана, Шарапова и Руси нису допинговани

Свака пресуда због коришћења забрањене супстанце мелдонијум, због које је кажњено 40 руских спортиста, пала је у воду! Зашто?! Једноставно, Свјетска анти-допинг агенција (WАДА) није успјела да докаже, а ни установи, колико дуго се мелдонијум задржава у крви и да ли су га спортисти уносили прије или после 1. јануара 2016. године, када је ова […]

среда, април 13, 2016 / 18:40

Свака пресуда због коришћења забрањене супстанце мелдонијум, због које је кажњено 40 руских спортиста, пала је у воду!

Зашто?!

Једноставно, Свјетска анти-допинг агенција (WАДА) није успјела да докаже, а ни установи, колико дуго се мелдонијум задржава у крви и да ли су га спортисти уносили прије или после 1. јануара 2016. године, када је ова супстанца уврштена међу забрањене.

Међу тих 40 спортиста, који су користили спорни лијек Милдронат, налази се и Марија Шарапова, од чијег је случаја и почела серија кажњавања руских спортиста, коју су многи доживјели и као политички обрачун са Русијом у олимпијској години.

Агенција Ројтерс објавила је данас да ће сви у међувремену суспендовани спортисти имати право да се такмиче на Олимпијским играма у Рију, од 5. до 21. августа ове године, што се односи и на Шарапову, а биће занимљиво видјети да ли ће после ове одлуке ВАДА и интернационални савези (по спортовима) поништити суспензије које су услиједиле.

Веома је могуће да ћемо Шарапову видети на тениским теренима већ наредне недеље.

Ипак, мелдонијум није склоњен са листе забрањених супстанци, само су пали сви налази узети прије 1. марта ове године. Дакле, спортисти који су тестирани између 1. марта и данас, остаће суспендовани за Игре у Бразилу.

Ројтерс пише да је, поред 40 руских, укупно 120 спортиста широм планете "пало" због коришћења мелдонијума, лијека који побољшава крвоток у периферним дијеловима тијела, а самим тим помаже и спортистима да се брже опораве од тешких напора током тренинга и мечева.

ВАДА је саопштила да тренутно постоји недовољно научних доказа о дужини дејства лијека и задржавања у крви.

"Као резултат тога, тешко је било закључити да ли је спортиста можда узео супстанцу прије или након 1. јануара, када је она постала илегална. Под овим условима, ВАДА сматра да је можда постојала могућност да спортиста није прекршио правила", наводи се у саопштењу, које је прослијеђено и интернационалним федерацијама и националним савезима.

Ова одлука ВАДА даје малу шансу и спортистима који су пали после 1. марта, уколико се даљим испитивањима утврди да мелдонијум може да "станује" у организму и дуже од два мјесеца.

Шарапова је током прес конференције на којој је објавила да је пала на допинг тесту после Аустралијан Опена изјавила и да је Милдронат користила дуже од деценије, због разних наследних и стечених проблема са здрављем и да није отворила мејл у којем је ВАДА обавестила спортисте о промјенама на листи забрањених супстанци за 2016. годину.

Ситуација око њене суспензије, а то је било питање Интернационалне тениске федерације (ИТФ) требало је да буде рјешена после 21. априла, када је заказано саслушање. Међутим, после ове реакције ВАДА, исход је сасвим очекиван и Шарапова би ускоро требало да се врати тенису, као и остали спортисти на своја борилишта, а падали су и пливачи, атлетичари, итд.

"Руско министарство спорта поздравља одлуку ВАДА јер је исказана воља да се разумије ситуација, пре него да се стоји чврсто уз правила. ВАДА је овиме демонстрирала објективност и непристрасност у борби против допинга", рекао је руски министар спорта Витали Мутко.

Летонски лек Милдронат није признат на Западу, али је у великој мјери кориштен на Истоку, нарочито у земљама које су некад биле у саставу СССР.

ВАДА је дуго пратила дејство лијека рачунајући какву предност спортисти стичу уколико га користе редовно и када је закључено да се тијело брже опоравља захваљујући мелдонијуму, одлучено је да та супстанца буде забрањена.



Оставите одговор