Дипломирани библиотекари траже предност при запошљавању

Дугогодишњи проблем дипломираних библиотекара је Закон о библиотечкој дјелатности Републике Српске који за све године од усвајања, а мијењале су се и Владе и Скупштине, није давао предност запошљавњу дипломираним библиотекарима који су тај студиј похађали четири године и стекли потребна знања и вјештине за професионалан рад у области библиотекарства. Нажалост, Закон је дозвољавао је […]

среда, април 13, 2016 / 19:02

Дугогодишњи проблем дипломираних библиотекара је Закон о библиотечкој дјелатности Републике Српске који за све године од усвајања, а мијењале су се и Владе и Скупштине, није давао предност запошљавњу дипломираним библиотекарима који су тај студиј похађали четири године и стекли потребна знања и вјештине за професионалан рад у области библиотекарства.

Нажалост, Закон је дозвољавао је да тај посао радe неквалификовани и преквалификовани људи. Нацрт закона о библиотечко- информационој дјелатности РС, који је прошао у Народној скупштини РС 08.12.2015. године, тренутно је на јавној расправи и такође не даје предност дипломираним библиотекарима приликом запошљавања у библиотеке. Он остаје непромијењен у кључним стварима, што библиотечку струку вуче у пропаст, а неки чланови Закона крше друге законе, што ћемо и објаснити.

У једној од претходних верзија Нацрта закона о библиотечко – информационој дјелатности РС, било је наведено да дипломирани библиотекари имају предност при запошљавању у библиотекама , међутим, из непознатих разлога тај члан је обрисан. Сада имамо ситуцију да се од Члана 63 до Члана 65 дозвољава (пише еквивалент, а не и шта је еквивалент библиотекарству) да свако ко има завршен било који факулет уз положен стручни испит може да ради у библиотеци, а приликом конкурисања за посао потпуно је изједначен са онима који су завршили библиотекарство. Још и горе је што у Члану 65 стоји да онај ко положи стучни испит стиче звање дипломирани библиотекар, што је бесмислено, јер се звање дипломирани може стећи само на факултету, те се на овај начин крши и Закон о високом образовању. Уколико се то не измијени, чему онда школовање библиотечког кадра на универзитету? Чему постојање Катедре за општу књижевност и библиотекарство на којој је од њеног оснивања до данас дипломирало 146 дипломираних библиотекара на основном студију? Катедру коју је финансирала Влада РС и улагала у школовање библиотечког кадра.

Ниједна струка, право, економија, медицина, педагошки студији свих смјерова нису третирани као библиотекарство, нити је игдје законски дозвољено да се полагањем стручног испита из одређене области добије звање које изједначава студиј на факултету. Дипломирани правник, економиста, професор језика… постаје се завршавањем прописаног студија, а не полагањем стручног испита из тих области.

Стручни испит за библиотекаре који организује Народна и универзитетска библиотека Републике Српске састоји се од инструктивног и консултативног семинара који трају по пет радних дана, и практичног и теоријског полагања након одслушаног семинара кандитати добијају звање библиотекара. Да ли је то еквивалент четворогодишњем студију? Такође, стручни испит из библиотекарства организује Народна и универзитетска библиотека РС, а не Филозофски факултет, односно Катедра за библиотекарство. То је опет изузетак у односу на остале професије, јер стручне испите организују факултети који имају студијске програме, а у школама се само изводи практични дио испита, што би требало бити и у библиотеци. Библиотека није образовна установа и не треба да организује стручни испит и производи библиотечки кадар, за то је надлежан универзитет. У одређеним случајевима стручне испите организује ресорно министарство, али никада установе које се баве том струком уколико на факултету постоји студијски програм.

Због свега наведеног, апелујемо на Министарство просвјете и културе РС, Народну скупштину РС, Одбор за културу, информисање и образовање НС РС, Катедру за општу књижевност и библиотекарство Филозофског факултета у Источном Сарајеву, Библиотечки савјет РС, Комисију за додјелу звања у библиотечкој дјелатности РС, Друштво библиотекара РС да добро размисле прије доношења закона, те да заузму заједнички став, да дипломирани библиотекари који су се школовали управо у Републици Српској, не буду опет неправедно оштећени и буду ускраћени за запошљавање у својој струци. Посљедице овакве праксе су далекосежне по струку и друштво, а Филозофски факултет је оштећен због губитка Катедре за општу књижевност и библиотекарство.

ИО Удружења дипломираних библиотекара РС, је упутио амандмане Министарству просвјете и културе РС, овај текст је додатно појашњење свима који су надлежни и који могу помоћи у рјешавању проблема.



Оставите одговор