Вишеград се сјећа руских добровољаца

У Дому културе у Вишеграду вечерас ће бити одржана Свечана академија поводом Дана руских добровољаца и 23 године од погибије руских добровољаца у посљедњем отаџбинском рату. У програму Свечане академије учествоваће Љуба Манасијевић који ће извести најљепше српске изворне пјесме, потврђено је Срни у Борачкој организацији Вишеград. На академији ће бити присутни представници кабинета предсједника […]

понедељак, април 11, 2016 / 10:50

У Дому културе у Вишеграду вечерас ће бити одржана Свечана академија поводом Дана руских добровољаца и 23 године од погибије руских добровољаца у посљедњем отаџбинском рату.

У програму Свечане академије учествоваће Љуба Манасијевић који ће извести најљепше српске изворне пјесме, потврђено је Срни у Борачкој организацији Вишеград.

На академији ће бити присутни представници кабинета предсједника Републике Српске, републичке и општинске Борачке организације, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, Удружења српско-руског пријатељства, те друга владина и невладина удружења из Русије, Србије и Републике Српске.

Програм Свечане академије почиње у 20.00 часова.

У Вишеграду ће сутра бити обиљежен Дан руских добровољаца који је уврштен у календар значајних историјских догађаја Републике Српске у знак сјећања на руске борце страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Дан руских добровољаца се обиљежава 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца – Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.

Парастос за руске добровољце биће служен у 10.00 часова у Храму Пресвете Богородице на Мегдану, а након тога и помен страдалим, речено је Срни у Борачкој организацији Вишеград.

Након тога, делегације ће положити вијенце и цвијеће на споменик руским добровољцима, на којем је уклесано 37 имена страдалих, као и на централни споменик браниоцима Републике Српске.

Планирана је и посјета Спомен-соби у згради Борачке организације Вишеград.

Из општинске Борачке организације наводе да је од 1992. до 1995. године у одбрамбено-отаџбинском рату страдало 37 руских добровољаца.

Осим у Републици Српској, Дан руских добровољаца биће обиљежен и у Србији, преноси "Спутњик".

У руском Храму Свете Тројице на Ташмајдану у Београду сутра ће бити служен помен руским добровољцима, који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату, деведесетих година.



Оставите одговор