Рамштајн тужи Њемачку због забране албума 2009.

Иако је проблем стар седам дугих година, Рамштајн не жели заборавити штету коју му је нанијела њемачка власт када је 2009. године забранила објављивање албума "Љубав је за све" (Liebe ist für alle da) због контроверзног омота и пјесме. Да би ријешили проблем, Рамштајн је морао уништити или уклонити близу 85.000 носача звука, а албум […]

понедељак, април 11, 2016 / 07:45

Иако је проблем стар седам дугих година, Рамштајн не жели заборавити штету коју му је нанијела њемачка власт када је 2009. године забранила објављивање албума "Љубав је за све" (Liebe ist für alle da) због контроверзног омота и пјесме.

Да би ријешили проблем, Рамштајн је морао уништити или уклонити близу 85.000 носача звука, а албум је објављен уз мало другачији омот који није стварао проблем и без контроверзне пјесме "Наносим ти бол" (Ich tu dir weh).

Наиме, легендарна њемачка група је на првобитном омоту свог последњег албума приказала чланове бенда око трпезаријског стола на којем лежи необично јело – гола дјевојка. На задњој страни албума трпезаријски сто је приказан празан уз неколико остатака тијела. Ипак, највећи проблем била је унутрашња слика која приказује једног од чланова бенда како удара дјевојку по стражњици.

Такође, власти су посебно забрињавајућом сматрале пјесму "Наносим ти бол" која је потом уклоњена са албума те објављена у посебној верзији истог.

Албум је успјешно објављен без проблема у остатку свијета, док је у Њемачкој могао бити продаван у цензурисаном облику, само одраслим особама и без пратећег маркетинга.

Шест мјесеци послије, суд у Келну је уклонио забрану уз објашњење како су омот и пјесма неодвојиве особине Рамштајна и да се као такве не могу забранити.

Рамштајн уклоњену забрану још увијек сматра неправедном, тако да је недавно поднесена тужба против власти, односно владине гране под називом Одсјек за штетне медије који је успоставио забрану, уз захтјев за компензацију у износу од 66.000 евра.



Оставите одговор