Украјински премијер понудио оставку

Украјински премијер Арсениј Јацењук понудио је данас своју оставку коју ће званично поднети парламенту у уторак. „Донио сам одлуку да поднесем оставку на мјесто премијера Украјине. У уторак 12. априла поднијећу оставку парламенту”, рекао је Јацењук у једној телевизијској емисији, преноси Ројтерс. „Моја одлука заснована је на неколико разлога: вјештачки изазвана политичка криза у влади, […]

недеља, април 10, 2016 / 20:26

Украјински премијер Арсениј Јацењук понудио је данас своју оставку коју ће званично поднети парламенту у уторак.

„Донио сам одлуку да поднесем оставку на мјесто премијера Украјине. У уторак 12. априла поднијећу оставку парламенту”, рекао је Јацењук у једној телевизијској емисији, преноси Ројтерс.

„Моја одлука заснована је на неколико разлога: вјештачки изазвана политичка криза у влади, жеља да се смијени једна особа заслепила је политичаре и паралисала њихову вољу да донесу праве промјене земљи”, рекао је Јацењук.

Он је рекао да је његова партија посвећена коалицији и сугерисао подршку Владимиру Гројсману, предсједнику парламента и блиском сараднику предсједника Петра Порошенка за мјесто премијера.

„Не можемо да дозволимо дестабилизацију извршне власти током рата, а то би било неизбјежно ако после ове оставке не би одмах била изабрана нова влада Украјине”, рекао је он.

Он је навео да је посланички клуб блока предсједника Петра Порошенка номиновао Владимира Гројсмана за мjесто премијера и да се он томе не противи, преноси Танјуг.

Порошенко би Гројсмана за новог премијера

Украјински предсjедник Петро Порошенко изјавио је вечерас да је спреман да ради са сваким новим премијером, али да се нада да ће то бити председавајући парламента Владимир Гројсман.

Порошенко је ово рекао након што је раније током дана украјински премијер Арсениј Јацењук понудио оставку, коју ће званично поднијети парламенту у уторак.

„У уторак имаћемо коалицију и одлуку о премијеру. Очекујем да ће то бити Гројсман”, казао је Порошенко у интервјуу за украјинске тв станице, али и додао да је спреман да ради и са било којим другим премијером.

Порошенко је навео да неће распустити парламент, преноси Танјуг.

„Поштујем украјински парламент. Не желим сукоб ни са парламентом, нити владом”, поручио је украјински предсједник, пренијела је агенција Тасс.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор