Ко је све и зашто умро од грипа и шта стиже са Западног Нила, а шта из Бразила

Директор Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Драган Илић потврдио је да је током ове сезоне 19 особа умрло од посљедица које се доводе у везу са вирусом грипа. Илић каже да су међу умрлима и особе које нису припадале ризичним групама, те да нико од преминулих није био вакцинисан против грипа, што је […]

уторак, март 29, 2016 / 06:26

Директор Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Драган Илић потврдио је да је током ове сезоне 19 особа умрло од посљедица које се доводе у везу са вирусом грипа.

Илић каже да су међу умрлима и особе које нису припадале ризичним групама, те да нико од преминулих није био вакцинисан против грипа, што је и даље главна превентивна мјера.

Истичући да сезона грипа још није завршена, Илић је нагласио да је потребно да се заштите сви, јер је ове године у односу на претходне међу обољелим било више особа млађе животне доби, преносе београдски медији.

У сусрет топлијем времену, када се по правилу јавља вирус западног Нила, Илић је рекао да је основна препорука, прије свега, локалним заједницама да примијене мјере контроле бројности комараца.

"То је прва и основна мера јер не постоји мера вакцинације", рекао је Илић.

Он каже да се мора размишљати и о вирусу зика.

"Иако комарци који преносе тај вирус за сада нису присутни аутохтоно на нашем подручју, има их у региону – Црној Гори, Албанији, Македонији. Постоји шанса да људи који долазе оданде донесу вирус, уколико се тамо појави", рекао је Илић.

Он је подсјетио да су у Србији тестиране особе које су допутовале из Бразила са симптомима сличним зика вирусу, али да је утврђено да нису заражене.



Оставите одговор