Саво Минић, први међу ловцима: Странци долазе са породицама

– Предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић најавио је почетак прољећног пребројавања дивљачи и утврђивање стања на терену да би се могла тражити дозвола за лов са странцима ради афирмације ловног туризма. Минић је навео да је потребно аплицирати за Цитес, који ће омогућити комерцијални лов, те додао да би то требало да доринесе […]

петак, март 25, 2016 / 10:53

– Предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић најавио је почетак прољећног пребројавања дивљачи и утврђивање стања на терену да би се могла тражити дозвола за лов са странцима ради афирмације ловног туризма.

Минић је навео да је потребно аплицирати за Цитес, који ће омогућити комерцијални лов, те додао да би то требало да доринесе повећању броја ловаца.

"Газдујемо медвједом, срндаћем, дивљом свињом, дивокозом, вуком. Све је то интересантна дивљач за иностране ловце. У европском и свјетском ловству постоји тренд да ино-ловци долазе са породицама, што захтијева и њихов смјештај", каже Минић.

Минић је напоменуо да један број ловачких удружења потписује уговоре у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде о газдовању ловиштима на десет година, чиме се стварају предуслови за узгој и заштиту дивљачи.

Он је истакао да посебну пажњу у ловиштима треба обратити на америчког метиља који је направио знатну штету срнећој дивљачи.

Минић је напоменуо да ће ангажовати стручњаке када је ријеч о узгоју и заштити дивљачи јер то питање сматра веома важним, посебно оно које се односи на високотрофејну дивљач.

"Афирмисали смо и производњу дивљег зеца. За сада је договорено 250 јединки, односно 125 парова које ћемо пустити у ловишта у Српској", навео је Минић и додао да ће се посебна пажња посветити и уносу фазанске дивљачи у ловишта.

Он је нагласио да се видљиви резултати у ловиштима Републике Српске могу очекивати за двије до три године.



Оставите одговор