Пронађен најстарији запис на арапском писму: Написао га хришћанин

Француско-саудијска експедиција, која је у децембру прошле године проучавала натписе на камењу у јужној Саудијској Арабији, објавила је преко 100 страна дуг извјештај о најстаријем познатом запису на арапском писму Најстарији познати запис на арапском писму пронађен је у Саудијској Арабији и датиран је на период око 470. године. С обзиром на то да је […]

петак, март 25, 2016 / 17:46

Француско-саудијска експедиција, која је у децембру прошле године проучавала натписе на камењу у јужној Саудијској Арабији, објавила је преко 100 страна дуг извјештај о најстаријем познатом запису на арапском писму

Најстарији познати запис на арапском писму пронађен је у Саудијској Арабији и датиран је на период око 470. године. С обзиром на то да је настао око 150 година прије појаве Ислама, није изненађујуће што је текст хришћански.

Француско-саудијска експедиција, која је у децембру прошле године проучавала натписе на камену у јужној Саудијској Арабији, објавила је преко Француске академије лијепих умјетности 100 страна дуг извјештај о најстаријем познатом тексту на арапском писму.

Уклесан у камену пронађеном на југу Арабијског полуострва, текст садржи само име "Тавбан син Маликов" и декорацију у облику хришћанског крста карактеристичне за тај историјски период.

Откриће је сензационално јер баца ново свјетло на поријекло језика Курана. Преисламски алфабет, познат као набатејски арапски, развио се на писму Набатејаца који су доминирали јужним Левантом и сјеверном Арабијом све до 2. века

Како Куран, који говори о преисламском периоду као хаотичном добу нереда, нигде не помиње хришћанске и јеврејске зајднице које су постојале на арабијском полуострву, ово откриће може разјаснити одређена питања сложене историје региона прије ширења ислама.

Познато је да је у 2. вијеку у данашњем Јемену настало Краљевство Химјар, које је до 4. вијека примило јудаизам и постало познато по прогањању хришћана. Истраживачи претпостављају да избор арапског писма од стране хришћана који је уклесао своје име представља управо чин отпора према химјарском писму.



Оставите одговор