Лоше друштво: Majкрософтвов експериментални бот за 24 сата почео да велича Хитлера

Експеримент Мајкросфтових инжењера са софтвером за онлајн комуникацију на бази вештачке интелигенције (не)славно је пропао након само 24 сата. Мајкростофт је направио такозвани chebot, софтвер на бази вjештачке интелигенције за комуникацију, назван Тај. Циљ је био истражити могућности аутоматизоване комуникације у форми необавезне и забавне комуникације с осталим корисницима на Твитеру, а циљана публика била […]

петак, март 25, 2016 / 23:16

Експеримент Мајкросфтових инжењера са софтвером за онлајн комуникацију на бази вештачке интелигенције (не)славно је пропао након само 24 сата.

Мајкростофт је направио такозвани chebot, софтвер на бази вjештачке интелигенције за комуникацију, назван Тај. Циљ је био истражити могућности аутоматизоване комуникације у форми необавезне и забавне комуникације с осталим корисницима на Твитеру, а циљана публика била је популација од 18 до 24 године.

У само једном дану Тај је добила преко 50.000 пратиоца и више од хиљаду твитова.

Како пише на њеном Твитер профилу, што више комуницирате с Тај, она постаје паметнија. Међутим, догодило се управо супротно.

Тај је убрзо у разговору с другим твитерашима почела да оспорава холокауст, заговара геноцид, велича Хитлера, вријеђа жене и да поставља ласцивне коментаре па је већина проблематичних твитова одмах обрисана.

“Хитлер је био у праву, мрзим Јевреје”, само је једна од порука које је послала Тај.

Након што су се заређале притужбе корисника, Мајкрософт је обуставио пројект.

“Нажалост, у првих 24 сата онлајн постали смо свјесни координираног труда неколицине корисника који су злоупотребили њене комуникацијске вјештине и навели је на давање непримерених одговора”, поручили су из ове компаније.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *