Квислинг или Недић: Наставак рехабилитације на суду у Београду

У Вишем суду у Београду данас би требало да буде настављен поступак правне рехабилитације предсједника српске владе у Другом свјетском рату Милана Недића. На рочишту које је заказано за 10.00 часова предвиђено је да буде саслушан тадашњи представник Управе исељавања Словенаца Никола Милованчев. Претходно је саслушан Жарко Видовић, који је у вријеме рата био у […]

понедељак, март 14, 2016 / 10:27

У Вишем суду у Београду данас би требало да буде настављен поступак правне рехабилитације предсједника српске владе у Другом свјетском рату Милана Недића.

На рочишту које је заказано за 10.00 часова предвиђено је да буде саслушан тадашњи представник Управе исељавања Словенаца Никола Милованчев.

Претходно је саслушан Жарко Видовић, који је у вријеме рата био у Савезу комунистичке омладине Југославије /СКОЈ/ у Сарајеву. Он је навео да је Старо сајмиште, логор на данашњем Новом Београду, у којему су убијене хиљаде људи, у првом реду Јевреја, био у надлежности усташке Независне Државе Хрватске, а не Недићев логор.

Међу седам предложених свједока су и универзитетски професор Коста Чавошки и историчар Бојан Димитријевић, преносе београдски медији.

Поступак рехабилитације почео је 7. децембра 2015. године, седам година након што су захтјев за рехабилитацију поднијели Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породица Недић.

Милан Недић био је предсједник српске владе у периоду нацистичке окупације. Земљу је напустио крајем 1945. године, али је убрзо ухапшен у Аустрији и враћен у Југославију.

Недићу није суђено јер је 4. фебруара 1946. године, како су тада саопштиле власти, извршио самоубиство, скочивши са прозора истражног затвора.



Оставите одговор