Битка за Бању Луку почиње: Радојичић против кога?

“И ви и ја знамо ко ће бити кандидат ‪СНСД за градоначелника на предстојећим локалним изборима, али нећу још да вам кажем”, изјавио је Милорад Додик. Пише: Жељко Свитлица Предсједник Републике Српске и Савеза независних социјал демократа, на градској конференцији СНСД протекле суботе у Банском двору у Бањој Луци, додао је још и ово: “Бања […]

понедељак, март 14, 2016 / 09:39

“И ви и ја знамо ко ће бити кандидат ‪СНСД за градоначелника на предстојећим локалним изборима, али нећу још да вам кажем”, изјавио је Милорад Додик.

Пише: Жељко Свитлица

Предсједник Републике Српске и Савеза независних социјал демократа, на градској конференцији СНСД протекле суботе у Банском двору у Бањој Луци, додао је још и ово: “Бања Лука тренутно предлаже кандидате за градоначелника, а највећу подршку партије има предсједник Градског одбора Игор Радојичић”.

Оно што је већ сада јасно, јесте да владајући блок у Српској поново иде корацима од седам миља испред опозиционог Савеза за промјене, најављујући кандидате у два највећа града – Бањој Луци и Бијељини. Док је у Бијељини салтом мортале Златка Максимовића, тај процес већ окончан експресном му подршком од стране тамошње опозиције и републичке позиције, у Бањој Луци тек треба да се искристалише договор на линији СНСД-ДНС-СП. Ипак, чини се да је Гаврановићев насљедник у трци за престоничку фотељу из редова СНСД све извјеснији.

Позивајући се на своје изворе, неколико медија је протекле недјеље објавило информацију да ће кандидат за градоначелника Бање Луке на предстојећим локалним изборима у октобру 2016. године бити Игор Радојичић, посланик СНСД у НСРС и предсједник ГО СНСД у Бањој Луци.

Радојичићев, а и наш предсједник, прије неколико мјесеци је рекао ово:
“Ако Игор Радојичић одлучи да оде из странке, договорићемо се. Ако одлучи да остане, опет ћемо се договорити“. И изгледа да су се договорили, па је Додик у суботу изјавио да је поносан сам на то "што смо остали сви заједно", те се захвалио ‪Радојичићу што је политичка организација СНСД ‪‬достигла овај ниво.

Зашто је Радојичић ваљан кандидат за СНСД?

Игор Радојичић је на прошлим Општим изборима освојио 19.636, а на истим изборима је СНСД остварио раст у односу на локалне изборе 2012. године.

Радојичић је идеалан кандидат СНСД за градоначелника Бање Луке, јер он ће, наравно, добити гласове чланства и симпатизера странке. Но, дио оних гласача који неће гласати за опозицију из било ког разлога, или се двоуме, такође ће гласати за Радојичића јер је он стекао и изградио слику себе као неког ко је “промјена“ и “опозиција“ стању какво је сад, иако су његове буне биле буне против унутрашње организције странке ("добио сам 14 аплауза на конвенцији странке, а шиканирају ме!"), а не због оног што њени истакнути чланови чине. Неко други из СНСД би такође могао рачунати на гласове чланова и симпатизера и то је то.

Управо због "фриленсерских" самопромотивних активности у јавности и унутар странке, бивши потпредсједник НСРС је и зглајзао у редовима своје партије. Радојичић је због тога стекао одређени “капитал повјерења“ код многих који иначе не симпатишу СНСД и то ће му изузетно добро доћи. То су можда схватили и у СНСД – да је једино он спасоносно ријешење, мада их, ако погледамо стање опозиције у главном граду, и нема од чега спасавати. Кључан ће бити договор са СП и ДНС и њихова подршка.

„Грацка раја“ испод шатре

Радојичић је из центра града. Има људи којим то "значи", али смишљено се труди показати да није никакав "салонац." На једном скупу у Хотелу Босна који се бавио интернетом и политичарима рекао је , парафразирамо, "да су друштвене мреже и све то – ОК, али да се избори добијају на терену."

У Агином Селу је заједно са Гаврановићем полагао камен темељац за амбуланту, пресијецао врпцу за реасфалтирану цесту у граду, и отварао вртиће који касније нису одмах прорадили. Крижао је ставке са списка.

Виђају га у позоришту, стиже и на чашу вина код Вукоје, али не либи се да се лати микрофона испод шатора Неше Спида поврх Бање Луке. У кампању је већ кренуо обилазећи Козарске покладе у Пискавици и објављујући фотографије са тамошњим домаћицама.

Радојичићу, сиви ‘тићу – латинчићу

Без обзира што су у питању локални избори, када се неке општенационалне ствари са републичког нивоа потискују у реалност могућности за испуњење обећања о асфалтирању локалног пута, у чему бивши потпредсједник скупштине и високи дужносник најјаче партије има сигурно ореол убједљивог, код грађана је општепознат податак о његовом националном изјашњењу. Радојичић је у том одјељку, из ко зна којих разлога навео „Црногорац“, што у случају изразито србомрзачког, односно прохрватског и НАТОфилског режима Мила Ђукановића, никако не прија национално освијештеним бирачима у Српској.

Такође, памти се и да је Радојичић кумовао у расплету кризе око Брчког по ОХР-овом диктату, када је гласовима посланика СНСД Дистрикт Брчко инкорпориран у тзв. Устав БиХ као заједничко власништво Српске и Федерације БиХ. Овим потезом Српска је раздвојена на два територијално неповезана дијела, што читав рат није успјело оружаним снагама Алије Изетбеговића.

Данас се то од грађана трагикомично крије у картама за временску прогнозу, на којима тај територијални дисконтинуитет није регистрован. У јавности је слабо регистрована и генерално улога СНСД у овом цијепању РС на два дијела, тако да то на локалу не би требало имати претјераних негативних посљедица по кандидата, погототово судећи по резултатима које је Радојичић остварио на општим изборима.

Игор је тада вриједно радио, обигравајући предизборне скупове и уредно о томе извјештавајући на друштвеним мрежама. На једној од њих, како то обично бива, открива се да и поред васколике заштите српства и Српске коју емитује његова странка, на свом налогу Радојичић пише ошишаном латиницом. Додатно, и на табли иза њега се уочава се да латиницу користи и његов тим, који, рецимо, употребљава и термин "Мејдан", а не званично-градски "Обилићево".

Кандидати у опозиционој магли

Опозиција, рекосмо већ, опет касни и док предсједник СНСД, Милорад Додик, троши гласне жице по мјесним заједницама у Српској, вртећи већ 10 пута чувену причу, СДС, који многи замишљају као мотор СЗП, некако је успио да се организује у Бањој Луци, иако по општем утиску у највећем граду стоје горе него икада. Климајући се, након што је један стуб-носач ишчупао и однио Ненад Стевандић. Ако се Стевандић поново кандидује у октобру ове године испред своје нове странке, то може одмоћи и једнима и другима, па га то ставља у добру преговарачку позицију и отвара простор за жеље и захтјеве.

“Нећемо поновити грешку од прије четири године на локалним изборима, када је опозиција изашла са више кандидата. Овај пут ћемо се договорити и убијеђан сам да ће у Бањој Луци послије октобра наступити промјене”, рекао је предсједник Српске демократске странке, Младен Босић новинарима након што је прошле седмице додијелио чланске карте новим члановима бањолучког Градског одбора.

Стање у СДС у Бањој Луци је такво, да ни највећи оптимисти не би знали кога да предложе, када би евентуално ова странка морала одредити кандидата за градоначелника Бање Луке, па ће их спастити то што се говори о извјесној и могућој кандидатури Драгана Чавића, предсједника НДП, или Бранислава Бореновића предсједника ПДП.

Занимљиво је да нико не спомиње Огњена Тадића, тренутног предсједавајућег Дома народа у ПС БиХ, мада би он такође био достојан еквивалент могућој кандидатури Игора Радојичића. Количина гласова коју је добио у тијесној трци против Милорада Додика, превазилази све гласове које је икада добио највјероватнији кандидат СНСД за градоначелника.

Идемо опет: Чеко, Ценићка, Стевандић, Бореновић, Чавић…

Драган Чавић је вриједним опозиционим радом, прије свега у НСРС, стекао нови имиџ. Године су прошле и доста људи га гледа као Чавића опозиционара, а не Чавића бившег предсједника, са хипотеком укидања ВРС, Декларације о Сребреници, Витола, помиловања… итд.. Чавић је освојио 3.469 у својој изборној јединици, на Општим изборима 2014. године.

Шта год смисли Савез за промјене, већ је вријеме да то представе и објасне људима зашто то треба промијенити власт у Бањој Луци. Јер, сјетимо се да су 2012. у дубоком прољећу, када је СНСД већ отварао амбуланте по насељима, они још увијек вијећали ко ће бити кандидат и да ли ће бити заједнички.

Јавност се данима бавила могућом кандидатуром Бошка Чеке, па онда и Светлане Ценић („Независне новине“ су тада објавиле текст под насловом „Сарајка хоће на чело Бањалуке“, а видјећемо да ли ће остати досљедни па да ових дана прочитамо нешто као „Црногорац хоће на чело крајишке љепотице“). Тада је СДС кандидовао Ненада Стевандића, а ПДП и ДП, Драгана Чавића, а наставак је познат.

За Чавића је гласало 27.503 гласача, за Стевандића 19.776, а побједник Слободан Гаврановић освојио је 34.292 гласа. Постизборна математика се и данас у трње баца.0 КОМЕНТАРА

 1. „Додатно, и на табли иза њега се уочава се да латиницу користи и његов тим, који, рецимо, употребљава и термин „Мејдан“, а не званично-градски „Обилићево“.”

  Кад су већ црногорштина, латинштина и мејданштина пресудне за одлучивање, да се бар ријешимо овог посљедњег – на табли не видим ни Мејдан ни Обилићево, ал’ зато видим Бронзани Мајдан. Ил’ је исправно Бронзано Обилићево? 😀

 2. To je najopasniji tip, uvijek je ćutao , gledao svoj posao i u sebi se radovao zmajevom čerupanju i spaljivanju Srpske. Jedne godine kad sam ga vidio u Budvi sa Nikolaidisom , bilo mi je sve jasno: ko je Igori, s kim radi i šta mu je cilj.

  Ne sumnjam da će pobijediti jer to je „novi dašak vjetra“ koji će nas počistiti grabovom metlom.

  SDS je, namjerno ili nenamjerno, svejedno, na tacni dao BL okupatoru.
  Nije trebala velika pamet da se golim okom vidi da je dr Sokolovski bio guja u njedrima sds-a.

 3. Bilo bi interesantno viditi koliko bi dr.Stevandic sada dobio glasova.Vjerujem mnogo manje nego na proslim izborima.Opozicija ovakva kakva je bolje da i ne odreduje svog kandidata.Svojim dosadasnjim neradom su mu utrli put za sigurni poraz.Mnogo bolje bi bilo predloziti nekog nestranackog kandidata i zatraziti opstu podrsku svih koji nisu u kolu ovih sto vladaju,nazalost katastrofalno.Ali kako ovo postici kada su interesi razliciti.Ovdje se najmanje misli na narod i RS.Jedno je sigurno.Krajnje je vreme da u BL pa i RS dode do pozitivnih promjena.

 4. Већ нешто коментарисах везано за тему.

  Као и прошли пут, више грађана ће гласати ПРОТИВ него ЗА. Господин Чавић ће добити гласове ПРОТИВ СНСД, а друг Радојичић оних који Чавићу не могу опростити Сребреницу. Не улазимо у то да ли је прича пренадувана, да ли је Чавић уцјењиван укидањем Српске. Причамо о оном чему велики број људи вјерује.

  Биће јако занимљиво, јер ће дио људи из СНСД бити против Радојичића, а сигурно ће добити и један број гласова људи који ће поджати кандидате за одборнике опозиције.

  Не заборавимо да је друг Гаврановић прошли пут наступао као опозиција другу Давидовићу. Сигурно је да ће се Радојичић сада представити као опозиција, не само Гаврановићу, већ и матичној странци.

  Опозиција мора да схвати да је бесмислено да се кампања гради на објашњавању колико је лоша власт. Свима је то јасно. Онај ко ће гласати за власт, нико га неће разувјерити до октобра. Морају се понудити боља рјешења, потпуно другачији концепт управљања градом, прерасподјела јавних средстава у корист грађана. Ако то не ураде, ризикују да грађани остану кући или се одлуче за неког рођака или комшију с било које листе.

  Ако погледамо резултате 2012. године, 16000 више грађана је гласало против Гаврановића него за. Овај пут је још већи гњев због општег распада функционисања града, опште беспарице, нефункционисања зимских служби, неиспуњених обећања. На руку опозицији иде и покушај повећања цијене струје, али и нова хапшења ће додатно ослабити СНСД. Рад на терену биће најбитнији.

 5. @мачак

  Исправно је „БронЧани Мајдан“. B-)

  @prijedor

  Мислим да ће неки људи бити против друга Радојичића само зато што не желе да Црногорац буде на челу Бање Луке. Можда је и позитивно да Бања Лука изабере неког из реда мањина за градоначелника, јер мислим да до Истре и Словеније нема таквих примјера на екс-JУ простору, с тим да су Талијани ипак значајно присутни у неким истарским општинама.

  Један мој познаник је близак Радојичићев сарадник. Добар момак, али велича Латинку Перовић. Фрапирао сам се кад сам видио да одаје почаст Срђи Поповићу, кретену који је заговарао бомбардовање Србије. Ја му приговорих, а он тврди да није тачно. А онда му ја пребацим гостовање Поповића код Александра Станковића, гдје је то потврдио. Осим њега, знам још доста добрих људи из Радојичићевог окружења. Иако се политички разилазимо, о.к. су момци. Увијек сам се чудио шта ти људи раде у једној таквој приватној организацији „неотесаног“ Додика.

  Многи се чуде и за самог Радојичића, који одаје утисак писменог, културног, интелигентног, поштенијег. Ја мислим да је он пролазио и пролази унутрашње ломове личности. Сигуран сам да није васпитан да буде лопов. Међутим, током првог Додиковог мандата супруга му је запослена у Царину РС, па од Владе РС добила стан, кад и Сузић, Вилендечић и остали. Која трагедија да ово друштво не даје стан самом Радојичићу као врхунском студенту ЕТФ, већ захваљујући партијској припадности супрузи. Касније је био кадровик у СНСД, а није немогуће да буде процесуиран као дио „удружене злочиначке организације“, којој се на терет може ставити „легализовање криминала кроз измјену закона“. Мислим да су то ствари које га држе уз Додика, а да он чека своју шансу послије Додика. Постане ли градоначелник, отварају му се широка врата. Чак је и Васковић писао да се алтернатива Додику крије унутар СНСД. Могуће да Васковића стипендирају исти они који су Радојичићу намазали петер и џем на земичку?!

  Без обзира кога Бања Лука изабере, сигурно ће бити боље него “ за Гаврановићевог вакта“.

 6. Обично се први мачићи у воду бацају. Кога првог наведу као кандидата тај не буде на крају. Сукоби су на све стране а оно што је битно за ову причу је да постоји неколико људи у СНСД-у којима Додик вјерује више него Игору. Довођењем Игора на мјесто градоначелника БЛ био би почетак краја Додикове владавине у СНСД-у. Дефинитивно би изгубио Бања Луку а самим тим би се остало срушило полако. Са том додатном снагом би могао и изаћи из СНСД-а. Опозиција нема још јединствен став око кандидата. Могло би бити изненађења. Углавном, прије маја неће се изаћи ни са једне стране о конкретним именима, све остало је спиновање јавности и политичко курвање.

 7. „Опозиција мора да схвати да је бесмислено да се кампања гради на објашњавању колико је лоша власт. Свима је то јасно. Онај ко ће гласати за власт, нико га неће разувјерити до октобра. Морају се понудити боља рјешења, потпуно другачији концепт управљања градом, прерасподјела јавних средстава у корист грађана. Ако то не ураде, ризикују да грађани остану кући или се одлуче за неког рођака или комшију с било које листе.“

  Dugo sam čekao da neko nešto kaže slično napiše, čisto da ne krene od mene.

 8. O, dobro veče , moj bigerU.
  Šta te muči cakani?

  Kako bi firči sretan bio da može biti neko kao Dražen M.
  Ne bi morao da osluškuje desantkroz plafon, ne bi morao da se trza na svaki šum da neće sipa :kuc-kuc.
  Dražen hoda uzdignutog čela, ponosno kroz BL, niko mu ne viče:ua, lopove.
  Nikome nije oteo ni feninga,
  Nisu ga dovezli nato tenkovi da pohara Srpsku.

  Moj bigerU, kako bi se rudonja rado mijenjao za vrijeme kada je čekao da mu se osuše jedine farmerke da ide na pijacu piljariti, ali ne može.

  Kako došao, tako će i otići. Ti to dobro znaš. Samo ne znamo noćas, sutra, za pet dana , ili 55. Za dobro i spas Srpske, što prije, to bolje.
  I ti ćeš odahnuti. Pod velikim si pritiskom. Znam kako ti je , a moraš da budeš s nama.
  Ne možeš da posvetiš vremena ni svom partnerU,
  Za dom spreman, bigerU

 9. “Тада је СДС кандидовао Ненада Стевандића, а ПДП и ДП, Драгана Чавића, а наставак је познат.“

  Само да подсјетим Свитлицу да је ПДП први изашао са кандидатом Прашталом. Чавић је касније кандидован када је Стевандић већ предао кандидатуру.

  Никад нисам био адвокат Ненада Стевандића, али морамо бити поштени. Када се Стевандић кандидовао, тас му је био Праштало, а не Чавић.

 10. Ако је неко и до сада вјеровао у те шупље приче,да Стевандић није тада одиграо за Додика и омогићио СНСД-у да остане на челу у БЛ,мислим да су сад све маске пале.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *