Трагом вијести о волонтерима: Лажни политичари круже Бањом Луком

У РС је уочљив пораст броја лажних политичара који, представљајући се као чланови разних политичких партија, траже глас или подршку од грађана. Тешка политичка ситуација је натјерала неке људе на очајне мјере. Преваранти су се усавршили, обећавају куле, градове и конвертибилне маркице , а обично као доказ предоче неки лажни документ са лажним печатима, а […]

четвртак, март 10, 2016 / 13:08

У РС је уочљив пораст броја лажних политичара који, представљајући се као чланови разних политичких партија, траже глас или подршку од грађана. Тешка политичка ситуација је натјерала неке људе на очајне мјере.

Преваранти су се усавршили, обећавају куле, градове и конвертибилне маркице , а обично као доказ предоче неки лажни документ са лажним печатима, а неки се одијелима и заставама Републике Српске.

Нарушено повјерење

У једној бањолучкој странци често су апеловали да овај проблем некако буде ријешен, јер ти преваранти због свог дјеловања све више нарушавају повјерење грађана када су у питању политичке акције.

– Наилазимо често на неповјерење. Нађемо се у ситуацији да убјеђујемо људе и предочавамо потврде да смо заиста политичари, а не неки преваранти. Људи јесу спремни да помогну, али желе да све буде поштено. Једва успијевамо да их убиједимо да нисмо лажови, да је све сигурно и транспарентно – испричао је за Прес волонтер у политичкој партији Мићо Максимовић.

У току је и “Акција солидарности” ове организације у оквиру које волонтери прикупљају, путем куповине гласова, подршку за помоћ социјално најугроженијим политичарима и појединцима. Моле се сви који су у могућности да овлашћеним политичарима продају бар глас од једне конвертибилне марке. У оптицају су и бонови од пет, 10 и 50 КМ. Из странке су упозорили грађане да постоји могућност да су на терену и лажни волонтери.

– Молимо вас да гласове продајте искључиво од нашим политичарима који ће носити обиљежја ове организације, акредитације и штампано овлашћење, у којем стоји број личне карте политичара овјерен печатом, а сви остали су нелегални

Из једног другог политичког удружења недавно су имали сличан проблем. Добили су, кажу, информацију да се неки људи лажно представљају као њихови кандидати те да обилазећи станове у Бањој Луци траже гласове.

– Обавјештавамо вас да то нису наши политичари и да гласове или потписе не дајете. Ријеч је о превари и можете одмах позвати полицијску станицу – нагласили су у свом саопштењу.

Из многих политичких партија моле грађане да буду опрезни и да, ако заиста желе да помогну, могу да контактирају директно са званичним организацијама. Бањалучанима савјетују да од оног ко им дође на врата представљајући се као политичар траже личну карту или да му љубазно саопште да ипак морају позвати организацију коју он представља и провјерити да ли је акција у току. Тада ће он, ако је ријеч о преваранту, тврде, открити своје право лице.

Политичари такође савјетују да било кога ко вам дође на врата да моли за глас без критика и погрдних ријечи провјерите, односно да тражите личну карту, неку потврду, документацију, али и да их питате на који начин можете знати да ћете ваш глас дати правим политичарима.



Оставите одговор