Фонд здравства РС отписује 100 милиона КМ

Дуговања за доприносе за здравствено осигурање у Републици Српској премашују 200 милиона марака, а половина тог дуга није реално наплатива јер се односи на предузећа која су у стечају или ликвидацији. У ФЗО су потврдили да и они имају милионска неизмирена дуговања према послодавцима која се односе на накнаду плата радника за вријеме боловања дужих […]

недеља, јануар 31, 2016 / 11:31

Дуговања за доприносе за здравствено осигурање у Републици Српској премашују 200 милиона марака, а половина тог дуга није реално наплатива јер се односи на предузећа која су у стечају или ликвидацији.

У ФЗО су потврдили да и они имају милионска неизмирена дуговања према послодавцима која се односе на накнаду плата радника за вријеме боловања дужих од 30 дана.

„Дуговања ФЗО према послодавцима крајем прошле године износила су око 38 милиона КМ. Око 40 одсто дуга односи се на приватни сектор, док се остатак односи на јавни сектор“, казали су у Фонду.

Они тврде да приоритет приликом плаћања дају реалном сектору и да је дуг према привреди мањи у односу на јавни сектор.

„Фонд настоји да у најкраћем могућем року рефундира нето плате послодавцима, али то искључиво зависи од динамике остваривања прихода Фонда, односно уплате доприноса за здравствено осигурање. Да сви редовно измирују своје обавезе према Фонду и ми би били у могућности да своје обавезе према послодавцима у потпуности измирујемо“, истакли су у ФЗО.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да Унија никада није оправдавала послодавце који не плаћају своје обавезе према држави.

„Нека ФЗО рефундира трошкове онима који измирују обавезе према њима, а нека стопирају онима који њима дугују. Мојој фирми Фонд није рефундирао трошкове за боловања преко 30 дана за посљедње три године, тако да није тачно да они приоритет при исплати дају реалном сектору. Знам да се неким послодавцима рефундирају боловања и за 2014. годину, а нама ни за 2013. Очито је то да се то ради по политичкој линији или по принципу ко кога зна“, нагласио је Шкребић и додао да послодавци који не плате на вријеме обавезе по основу доприноса плаћају велике камате.



Оставите одговор