Једногласно: Фјури срушио Кличка с трона!

Тајсон Фјури нови је првак свијета у тешкој категорији, пошто је у Диселдорфу побиједио Владимира Кличка једногласном одлуком судија. Ово је први пораз Украјинца после 2004. године, а четврти у професионалној каријери. С друге стране, Британац, који је остварио 25 побједу (19. нокаутом), свакако највећу у каријери, спријечио је Кличка да 19. пут одбрани појасе […]

недеља, новембар 29, 2015 / 00:30

Тајсон Фјури нови је првак свијета у тешкој категорији, пошто је у Диселдорфу побиједио Владимира Кличка једногласном одлуком судија.

Ово је први пораз Украјинца после 2004. године, а четврти у професионалној каријери.

С друге стране, Британац, који је остварио 25 побједу (19. нокаутом), свакако највећу у каријери, спријечио је Кличка да 19. пут одбрани појасе у верзијама ВБА, ВБО и ИБФ.

Такође, рекорд великог Џоа Луиса остаје уписан у историји – пошто је са 25 одбрана, од чега 21 нокаутом, скоро 12 година био на трону у тешкој категорији.

Сам дан борбе био је веома буран јер се, седам сати прије меча, појавио се проблем са подлогом у рингу, због чега је поднио жалбу комесару борбе, али и владајућем тијелу свјетског бокса, пошто је сматрао да је под ринга превише мекан.

Ипак, проблем је на вријеме ријешен од стране организатора, па је све настављено по плану и програму.

Фјури је кренуо са провокацима од самог старта, али се Кличко није дао, већ је покушао максимално да буде смирен. Уводни минути, очекивано, нису нам донијели превише интензиван бокс, пошто су обојица кренула у борбу са задршком. Наставио је Британац да држи спуштен гард, да држи руке иза леђа, али је гонг прекинуо рунду таман када су кренули ударци.

Одмах по крају рунде Фјури је кренуо и вербално да провоцира Украјинца, али је их судија брзо раздвојио и послао у ћошкове. У другој рунди гледали смо нешто офанзивнијег Фјурила, који међутим није успио да искористи пасивност Кличка, па је погодио тек неколико "ситних" удараца.

У трећој рунди је Кличко био тај који је конкретнији, а Британац, који је прошао руску школу бокса, наставио је да забавља публику и провоцира ривала. Као ни Фјури, ни Кличко није имао чистих удараца за три минута. Двесташест центиметара високи Британац одлучио се за дефанзивнији приступ, што се видјело већ на старту рунде четири, а Кличко је све више преузимао иницијативу.

Ипак, сем неколико крошеа, Кличко није успио да конкретније да угрози противника. На самом истеку рунде прошао му је први карактеристички директ, а овога пута је гонг спасао Британца.

Пета рунда нам није донијела ништа спектакуларно, али јесте ударац Фјурија који је направио посјекотину на лицу Украјинца. Од тог тренутка меч је доживио велики преокрет, пошто је у наредне двије рунде Кличко био тај који је био у дефанзиви, док је Фјури све вријеме био у покрету и неколико пута лијепо задрмао противника.

Већ почетком осме рунде постало је очигледно да обојица осећају умор, па није био превише узбуђења тек до средине девете. Најприје је услиједио снажан директ Кличка, да би убрзо одговорио Фјури на сличан начин.

У наредних шест минута нисмо видјели превише тога, Фјури је наставио да "бежи" по рингу, док је Кличко покушао у неколико наварата да га угрози. Већ средином претпоследње рунде постало је јасно да ће судије вјероватно бити те које ће донијети одлуку о побједнику, иако смо видјели по серију удараца за крај рунде.

Пред последњу рунду утисак је био да је Фјури тај са више чистих удараца током меча, па је Кличко желио да покуша да нокаутира ривала. Ипак, прво смо видјели напад Британца, али и две квалитетне серије Украјинца за крај. Наравно, обојица су почела да славе после последњег гонга.



Оставите одговор