Mиљан Алексић у позоришту

Неодговрност је основни узрок занимљиве изјаве начелника Општине Билећа како у општинској каси нема "ђавољи динар". (трагом изјаве Миљана Алексића да у буџету општине Билећа нема ђавољег динара…) Пише: Милош Бајовић То да је ђавољи, показало се одавно јер се Општина њиме руководи као да је то приватни капитал а не новац пореских обвезника. Све […]

среда, септембар 23, 2015 / 13:08

Неодговрност је основни узрок занимљиве изјаве начелника Општине Билећа како у општинској каси нема "ђавољи динар".

(трагом изјаве Миљана Алексића да у буџету општине Билећа нема ђавољег динара…)

Пише: Милош Бајовић

То да је ђавољи, показало се одавно јер се Општина њиме руководи као да је то приватни капитал а не новац пореских обвезника. Све зависи од производње ХЕТ-а, ХЕТ ће исплатити, очекујемо од ХЕТ-а… и тако у недоглед! ХЕТ није једини извор општинских прихода. Гдје су приходи од пореза на имовину, пореза на доходак грађана, општинских административних такси, комуналних такси, новчаних казни изречених у прекршајном поступку?

Oсновни начин прикупљања средстава у бужет јесте новац грађана који они дају у виду пореза. И сад треба ту чињеницу пренебрегнути како би се створио утисак како они немају право да знају гдје је њихов новац завршио. Претходна реченица звучи као излизана фраза јер су је многи квазиполитички манипулатори користили у личне сврхе. Међутим, истина је да се на крају све сведе на најпознатије питање „Ђе су паре“? Како су усвојене буџетом ако их није ни било? Транспарентност и чист рачун су кључни методи функционисања неке организоване заједнице. Ако локална самоуправа према закону, тј. Општина има право руководити јавним средствима, и чинити послове од јавног интереса, онда има двоструку обавезу да прикаже грађанима да ли је сваки „ђавољи пфенинг“ утрошен према закону и на који је начин тај буџет усвојен.

Притом, када се узме у обзир то да новац који се усваја као буџет, мора постојати, те да то није ваздух, мисаона именица, шта ли већ, него постојећи (материјално опипљиви) новац, једино питање које сви себи могу поставити јесте: „У које сврхе је он утрошен? “ Док се ово питање не ријеши, сва остала су сувишна. Ни економска криза, елементарне непогоде, ванредне ситуацје, било шта друго не служи као оправдање.

И сад су се сјетили да у општини има више радних мјеста него столица! Шта?! Је ли и за то економска криза одговорна? И онда се неко усуђује слијегати раменима као да је узрок дошао са друге планете а не да им је све вријеме био пред носем.

Господине начелниче, због чега нам нисте ниједном лично дали ваљано образложење на питање гдје се задјенуо новац од стипендија? Или нам се лично обратили послије толиких апела. Ви не можете створити новац нити је то Ваш посао, али сте дужни поднијети рачун свим грађанима.

Какво је стање у општини, тачније међусобни односи општинских функционера осликава једна ситуација која се догодила приликом студентског протеста из претходног мјесеца. Наиме, на наше питање због чега начелник није ту да разјасни спорну ситуацију неисплаћених стипендија, потпредсједник Скупштине Општине са подсмјехом је одговорио: „Начелник је отишао у позориште“. Да ли се у том тренутку одигравала једна од билећких трагикомедија, не знам, али знам да се нажалост стално враћамо на основна питања којима се чудимо као натприродним појавама, па због тог на њих и не тражимо одговоре.



Оставите одговор