БЛ: У недјељу уклањање бомбе из Врбаса и евакуација становништва

Авио-бомба из Другог свјетског рата, тешка 466 килограма, која се налази у ријеци Врбас испод Градског моста у Бањалуци, биће уклоњена у недјељу, 27. септембра, изјавио је градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић. Гаврановић је рекао да ће акција вађења бомбе бити обављена у периоду од 9.00 до 11.00 часова. С обзиром на то да је ријеч […]

среда, септембар 23, 2015 / 13:02

Авио-бомба из Другог свјетског рата, тешка 466 килограма, која се налази у ријеци Врбас испод Градског моста у Бањалуци, биће уклоњена у недјељу, 27. септембра, изјавио је градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

Гаврановић је рекао да ће акција вађења бомбе бити обављена у периоду од 9.00 до 11.00 часова.

С обзиром на то да је ријеч о бомби велике разорне снаге, упућен је позив становништву које живи у рејону од 400 метара од моста да у раним јутарњим часовима напусте стамбене објекте, јер ће бити на снази забрана кретања и боравка у затвореном и на отвореном.

Забрана кретања и боравка на отвореном важиће и за шири рејон од 800 метара од моста.

Процјењује се да у овим зонама живи више од 10.000 становника.

"Пружиће се адекватна помоћ непокретним лицима, а привремени смјештај је осигуран у Дому пензионера", истакао је Гаврановић и додао да ће прецизнија упутства грађани добити у обавјештењима.

Он је навео да су ове мјере неопходне јер не постоји стоодстотна гаранција да може бити безбједно изведено, односно да је најкритичнији моменат подизање бомбе, односно прво помјерање.

"Нема разлога за панику. Радимо плански, организовано и професионално", поручио је Гаврановић и истакао да не очекују негативне могућности.

Градоначелник Бањалуке је рекао да ће бомба бити транспортована на Мањачу гдје ће на полигону бити и уништена, те да је полиција осигурала руту којом ће бити превезена.

Начелник Центра јавне безбједности Бањалука Бошко Панџа рекао је да ће припадници овог центра потпуно обезбиједити зону од 400 метара из које буде евакуисано становништво.

"Молимо грађане да у реализацији ових активности сарађују са полицијом и Цивилном заштитом, а ради њихове личне безбједности и безбједности њихове имовине", рекао је Панџа на конференцији за новинаре у Бањалуци.

У акцију уклањања бомбе, енглеске производње, укључени су представници града, Републичке управе Цивилне заштите, Министарства унутрашњих послова, Ватрогасна бригада, Дом здравља, Ронилачки клуб "Бук" и бројне друге институције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *