ФУРИОЗНИХ 7 (FURIOUS 7)

Немогуће, нестварно, неоствариво… породица. То је реално. И то је оно на шта овај филм игра, кад схватите да ово све што сте гледали није збивљиво. Неки никад не схвате. И поносни су на то. Најреалнија особа у овом сценарију је оперативац америчких снага ко зна какве намјене, којег тумачи Курт Расел. Све остало је […]

субота, јул 4, 2015 / 02:07

Немогуће, нестварно, неоствариво… породица. То је реално. И то је оно на шта овај филм игра, кад схватите да ово све што сте гледали није збивљиво.

Неки никад не схвате. И поносни су на то. Најреалнија особа у овом сценарију је оперативац америчких снага ко зна какве намјене, којег тумачи Курт Расел. Све остало је потпуно подешено за дјецу и оне који никада не желе престати бити дјеца.

Оне који не желе на гласачким мјестима у Уједињеним Ентитетима Сјеверне Америке сами себи признати да дјеца попут њихових, које су довели у биоскоп и желе им сво добро овог свијета, раде да направе те Најк, Рибок, Бема патикице броја 10; за једноцифрен број долара. Дневно, седмично, мјесечно. Зависно од правила извозне зоне, а не зависно од разума.

Рецепт маратонског наставка успјешног на благајнама, узрокује поетику сличну кечерима. Сви знамо да се људи не бију за праве, али знамо за кога да навијамо.

Дакле налиј све емоцијом, братством, сестринством, продичним архетиповима; а онда удри по законом кажњивом, набуџеним аутомобилима, гузовима и сисама, журком и алкохолизираним проводом; само гледај да то законом кажњиво огрешење о чуваре породице и друштва буде прекршај. Или да га бар у прекршај претвори неко ко кривично дјело може измијенити на тај начин у име америчке националне сигурности.

Наравно, јер си ти мацан са улице којег они требају да се ријеше оних који нападају на нашу изванредну демократију и наш начин живота.

Ником вјероватно никада неће бити јасно зашто брза и нарајцана кола требају бити бацана из ваздухоплова, да на територији Уједињених Ентитета Сјеверне Америке рјешавају талачку кризу. Поред толико хеликоптера, специјалаца, дронова, вођених ракета, и шлепера испод којих се сасвим сигурно не може проћи колима са лијеве на десну страну.

Британско суперзвјездано зло

На самом почетку ту је главни зајебатор-негативац-позитивног срца из школе двије-цијеви-чађаве-двоцијевке-Џејсон-Стетем-британске-нереалије. Одмах сам се запитао како је његова менаџерија реаговала на то што ће сасвим сигурно Вин Дизел бити први на уводној шпици.

То се рјешава што некога поменеш као СА Курт Раселом И Џејсоном Стетамом.

Послије тога редаш редом осталу пићулају која намјерава да буде звијезда у Холивуду.

Сва та сићурија, која широм свијета жели да вјерује како је могуће колима скакати између зграда у Абу Дабију, да дронови могу да каче зграде и настављају даље летити и испаљивати пројектиле, да се људима не ишчашују зглобови или пуцају кости кад их се опали жељезном штанглом у главу, сматраће даје филм успио у свим сегментима и чекаће наредни наставак.

Мерцедес је дао паре, тако да знамо гдје су тржишно амерички масл-карови. Корона даје паре, али и белгијски, на америчком тржишту из личног искуства виђено заступљени брендови, дају најбољи дио филма. Када Курт Расел каже у тренутку свог рањавања: Мораш пробати белгијско пиво, то је нешто посебно…

То је најбољи дио филма. Поготово што њега рањеног дође хеликоптер медицинског тима.

Све остало је, рекосмо, за дјецу.



Оставите одговор