ЦРНА ЛИСТА (BLACK LIST)

У основи, ово је тв-серија о очинству. Све остало је додато као мирођија за оне који воле кримполицијске, шпијунске и акционе нереалитете данашњих САД. И свих оних који би да мисле о њима оно што нијесу. Можда се ова серија никада не појави на локалним тв-станицама, као што је сасвим сигурно за Истините детективе (True […]

недеља, јун 28, 2015 / 02:04

У основи, ово је тв-серија о очинству. Све остало је додато као мирођија за оне који воле кримполицијске, шпијунске и акционе нереалитете данашњих САД. И свих оних који би да мисле о њима оно што нијесу.

Можда се ова серија никада не појави на локалним тв-станицама, као што је сасвим сигурно за Истините детективе (True detective), али нека оцјене на Фронталу. Ми смо збирка свесрпског (са)знања.

Кључна личност серијала је Рејмонд Редингтон. Капиталфантастични међународни криминалац, који се на почетку свих епизода предаје властима Уједињених Ентитета Сјеверне Америке (УЕСА) у Вашингону. Федерални истражни биро, потом, постаје његов потрчко.

Оснива се посебно пододјељење ФБИ, којем је основна сврха да разријеши злочиначке намјере некога или неког, кога овај дојави као злог. У основи он је сарадник на слободи, са уграђеним чипом за праћење широм свијета по којем језди приватним авионом и наставља да послује. Са све оружјем и нафтоводима. Он, заузврат, отвара или рјешава све случајеве пред којима се нађе посебно одјељење ФБИ, направљено искључиво за сарадњу са њим, дочим се на крају епизоде испоставља да је то све користило његовим пословним добицима.

Кћерка мистерија

Заплетно-златна квака је у томе што Редингтон разговара са истражно-извршним властима искључиво преко агентице Елизабет Кин. Профајлера фришко примљеног у агентуру ФБИ, којој овај обећава да ће је прославити. И она, уистину, постаје битна.

Осим што има кошмаре са пожаром у кући, и што јој на питање: Јесам ли ја твоја кћерка? – Редингтон одговара са : Не. Истовремено, он њој често тврди како је никада не лаже, а једаред јој је рекао да је њен отац умро у пожару те кошмарне ноћи. Да ли је то неко његово пренесено значење не знамо, будући да исти има опекотине по цијелом тијелу, које врло брзо након тога видимо.

Сви ти подаци су недостатни да нешто озбиљније закључите. Искључиво за то да наставите гледати серију коју потписује Џо Бокенкамп.

Он прича само са њом

Елизабет Кин је заиста обична дјевојка из комшилука, која је својим вриједним радом постала агент ФБИ у Дистрикту Колумбија. Али, као и у свим капиталреалистичким филмовима, исказује невјероватне способности малог америчког пролетера којем се указала шанса. И живи са тим. Уклапа се до степена да свог бившег мужа зароби и мучи данима у зарђалом броду на доковима лучког града по имену Вашингтон.

Глумица која је тумачи има лик који увијек изгледа као да ће прснути у смијех, кад јој се озбиљно излажу детаљи о неком случају. Она је дио пројекта модерне породице. Жена која не жели да има биолошко потомство, докле год постоји толико дјеце којима би погодовало усвајање… Њен муж је смотан и куха док се она врати са посла, а често никад не дође. Он то све трпи и пун је разумијевања, до степена да га у првој епизоди избоду.

Онда се испостави да је Рејмонд Редингтон био у праву и да је он само агент који је прати. Да је читав њен живот од некога специфично изрежирана лаж. Налази му кутију пуну пасоша разних земаља и разних имена, али он некако прође провјеру ФБИ. Не и њену.

Треба ли напоменути да Кинова у коначници није америчког рода и порода, него да је дијете руских шпијуна из вакта КГБ, те се истински зове Маша Ростова. Што јој се на крају другог и тренутно посљедњег серијала, замјери до мјере да се нађе на потјерници покрај Редингтона.

Жешћа завјера

Све у серији је го шпијунлук и завјера, да се та психологизација ликова у породичном смислу ипак сведе на патетику и баналан гег. Дуготрајном упућеношћу гледаоца у причу, сценаристи прерастају у оне који пишу нову епизоду сапунске полицијске опере. Знате оно, ове епизоде је један члан упао у породичне невоље. Капетан Жан Лук Пикард се опет сам телепортовао на површину планете, па Рајкер и остали морају да га нађу и врате жива и здрава…

Сви су у овом серијалу кажњени смрћу, ако су се огријешили о интересе УЕСА. И то је оно што нас занима при гледању ове серије. Главни негативци су поријеклом из Русије, Кине и самих УЕСА. Тако се главни негативац зове Берлин, без обзира што је Рус. Он је једини достојан противник Редингтону, ако је то могуће. Лажно га криви за смрт своје кћерке, коју су заправо убили дрматори из екипе која се зове Кабала… Оних који изазивају и гасе ратове широм свијета.

Уколико вас нервира несразмјер количине бомби и медијских гована истресених на српски народ од почетка деведесетих до данас, те рефлексије и појаве истих тих Срба у холивудским уратцима, на црној листи нас има у значајном броју.

Појава Срба

Без обзира на огромну манифестацију Срба као негативаца у вијестима западних мултинационалних корпорација деведесетих година, Срби су се сиромашно појављивали у холивудским филмовима. На крајње разочарење нације, више него прописно затроване тиме да је то битно за сопствену самобитност.

Овај серијал то исправља.

Ем почиње са Србином у првом наставку, ем се то наставља преко више него научнофантастичног злочинца који убија друге људе да сви остали мисле да сте умрли баш ви (са све ДНК), до епизоде у која се читава посвећује Браћи Павловић. У 9. и 10. наставку другог серијала се више него једном помиње инцидент у Београду.

Међутим, први негативац са црне листе је Србин по имену Ранко Замани (?).

Сад није јасно да ли се неко намјерно зајебава на српски рачун, увођењем шиптарског презимена, или су просто идиоти. По количини јефтиног ЦГИ надомјештавања за скупе експлозије, па чак и оне не тако скупе, рекло би се да јесу. Он намјерава да се свети америчком генералу што му је побио породицу и затровао животну средину (читај: осиромашени уранијум), тако што ће му отети и убити кћерку, те исто то урадити америчкој дјеци која су се затекла у зоолошком врту у Вашингтону.

Но, гледе необавијештености и просте агенде да је неко Србин, јер тако треба у сценарију, сљедећи члан српске мафије којег гањамо у Будимпешти, има сасвим мађаролико име. Рецимо, мађар је који ради за Србе нијесу се опет изидиотисали.

Онда, кад све то сагледамо у шпијунско-обавјештајном серијалу ове врло наивне серије која има једино иконично психопатско лице Секс-лажи-и-видео-трака-Џејмса-Спејдера за главног лика, када се у епизоди о браћи Павловић помиње Краљево… е то је баш труло. У кадру из ваздуха имамо неки средњоеуропејски град чешко-словачко-аустријске провенијенијенције. Ако је неко једном био у Краљеву, не мора га видјети из ваздуха да схвати да се не ради о истом граду.

Сума сумарум, Срби су ту јер је неко наредио да буду уз Русе, Кинезе, Иранце, Сиријце и Сјевернокорејце. Ко су они заправо и да ли ће се публика више увриједити непажњом која се улаже, као у случају Узбекистана, није ни битно. Још боље ако се увриједе. НВО публика ће из тога извести закључак да нијесмо довољно узнапредовали.

Тајна у опрљеном зечићу

Потруде се они, да ако вам квоцијент интелигенције није баш низак, схватите да је у зечићу тајна. Нека играчка коју агентица Кин не да да изнесу као доказни материјал, јер емотивно везана за исту. Из пожара је њеног сјећања. У њему је прастари микрочип по имену Фулкрум (да не преводимо џаба). Он садржи све гадости о тренутној америчкој администрацији, која сеже и у друге земље и то је једино што Реда Редингтона одржава у животу.

Скроз је неубједљиво било да агентица Кин онако лако пређе преко Редингтоновог убиства оца јој, а још је неубједљивије кад га одбија у 10 епизоди другог серијала. Има још 11 епизода до краја…

Рејмонд Редингтон предвидиво воли шах, ваљда што у његово вријеме није било стратешких игрица. Још мање онлајн. Он има моралне кодове, као што то често каже његова обавјештајна кћерка Кин.

У сваком случају, Рејмонд Редингтон, треба га често звати по пуном имену да га не замијенимо са неким, човјек је за којег се прича да не зна да вози, али чека ред у Одјељењу за моторна возила. Тамо има свог шпијуна. Знам једног уредника новина који годинама опстаје у медијском простору Републике Српске, али не зна да вози.

Квалитет тв-штива

Ријетки су вишесеријални и вишеепизодни ураци који не упадну у замку отаљавања посла. Овај то чини у двије епизоде са дотицањем Редингтонове јединице ФБИ са федералним судским системом УЕСА. Ту се праве двије рекапитулацијске епизоде, које за циљ имају сравњивање погледаног са погледом обичног америчког поштеног човјека.

Један честити чичица, лучни комунални полицајац, не добија искрену сатисфакцију за своје убиство, без обзира што се локални детектив трудио до крајњих граница и уопште није лош у свом послу.

Свеукупно гледано, Црна листа је једна будалаштина шпијунског географског подријетла, коју ћете гледати кад имате времена. Поготово кад имате све на тацни неког бесплатног сервиса који је све епизоде постројио да можете погледати у пар дана.

Ако немате паметнијег посла.



Оставите одговор